FC Emmen opent play-offs met gelijkspel tegen FC Dordrecht: zaterdag wacht zware kluif

Piotr Parzyszek scoorde de 1-0 voor FC Emmen tegen FC Dordrecht
© Cor Lasker
VOETBAL - FC Emmen staat zaterdag in het tweede duel tegen FC Dordrecht voor een zware kluif. Vanavond werd op De Oude Meerdijk met 2-2 gelijkgespeeld, en daarmee mocht FC Emmen bij de opening van de play-offs om promotie de handjes zachtjes dichtknijpen.
In een zonovergoten De Oude Meerdijk stuurde trainer Alfons Arts dezelfde spelers het veld op als afgelopen vrijdag bij de zege in eigen huis op De Graafschap (2-1). Met dit elftal stelde FC Emmen een plek in de nacompetitie veilig, waarin het drie rondes moet overleven om te promoveren naar de eredivisie.

Na opluchting volgt goal

FC Emmen begon daaraan bovendien vol goede moed dankzij de vier zeges op rij, tegenover drie keer een gelijkspel van FC Dordrecht in het slot van het seizoen. Toch waren het De Schapenkoppen met het eerste gevaar van het tweeluik. Middenvelder Illias Sebaoui legde na een kleine tien minuten voetballen twee keer aan, maar schoot zijn eerste poging naast en vond bij zijn tweede inzet doelman Eric Oelschlägel op zijn weg. In de corner die volgde was Ruben Kluivert met het hoofd nog gevaarlijk.
Net toen De Oude Meerdijk opgelucht ademhaalde na het Zuid-Hollandse gevaar, mocht het pardoes juichen na attent werk van spits Piotr Parzyszek. Hij had in de smiezen dat Shiloh 't Zand de bal wilde terugspelen op de keeper. De pass van 't Zand was echter te zacht, waarna Parzyszek in de kluts met de doelman de bal meekreeg en deze voor een leeg doel voor het inschuiven had.

Buikdoelpunt

Dordrecht, dat in de competitie als vierde eindigde en Emmen twee keer versloeg, had tijdens de eerste helft meer de bal. De ploeg van coach Michele Santoni werd daarvoor beloond in de 26ste minuut, toen fraai combinatiewerk dwars door het Emmer centrum een doelpunt opleverde via Mathis Suray. Vanuit Emmen perspectief werd er vooral van gebaald dat er niet goed werd gedekt en niet werd meegelopen met Suray.
Hoewel Dordrecht wel meer de bal had, bleef Emmen zeker niet zonder gevaar. Zo zag middenvelder Maikel Kieftenbeld een gevaarlijk ogend schot geblokt door een verdediger. Even later was Kieftenbeld alsnog betrokken bij de vernieuwde Drentse voorsprong. Hij slingerde vanaf de linkerkant de bal voor het doel, vond het hoofd van Parzyszek en na de redding van de Dordtse goalie tekende buitenspeler Vincente Besuijen in de rebound voor de 2-1. Dat deed hij op de doellijn met zijn buik. De VAR constateerde na een korte check geen hands.

Emmen verliest grip

Maar ook deze voorsprong bleef niet lang op het scorebord staan. Want vijf minuten na rust had Dordrecht zich alweer naast Emmen gevoetbald. Dylan Mbayo brak door over rechts, had alle tijd om een medespeler te vinden, en bereikte met een lage voorzet de net ingevallen Illias Bronkhorst. Laatstgenoemde gaf Oelschlägel het nakijken.
Emmen begon naarmate de wedstrijd vorderde meer en meer de grip op het duel te verliezen. Het mocht bovendien Oelschlägel danken dat Dordrecht niet al op het uur de leiding nam. Hij redde onder meer bekwaam op een vrije schietkans van Mbayo.
In de slotfase kreeg het elftal van Arts de controle wat meer terug. Beide ploegen kwamen nauwelijks meer tot gevaar voor de doelen. Gescoord werd er dus niet meer. Door de 2-2 eindstand moet FC Emmen na 90 of 120 minuten winnen in Dordrecht. Ook een zege via strafschoppen geeft toegang tot de halve finales. Bij een nederlaag is Emmen uitgeschakeld.

Zaterdag

De return tussen Emmen en Dordrecht is zaterdag. Het duel aan de De Krommedijk begint om half 5. De winnaar van het tweeluik neemt het in de halve finale op tegen Roda JC of NAC Breda. Uiteraard is de wedstrijd zaterdag te beluisteren op Radio Drenthe.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.