Hulpkonvooi tegengehouden

Israëliërs smijten voedselhulp voor Gaza op straat: 'Politie staat erbij en kijkt ernaar'

14 dagen geleden / Aangepast: 14 dagen geleden / Beeld © Reuters
Israëliërs smijten voedselhulp voor Gaza op straat: 'Politie staat erbij en kijkt ernaar'

Hulpkonvooi tegengehouden

Israëliërs smijten voedselhulp voor Gaza op straat: 'Politie staat erbij en kijkt ernaar'

14 dagen geleden / Aangepast: 14 dagen geleden / Beeld © ReutersGeschreven door RTL Nieuws
Geschreven door RTL Nieuws

Op de Westelijke Jordaanoever hebben Israëlische kolonisten gisteren een hulpkonvooi aangevallen dat onderweg was naar de Gazastrook. De Israëliërs haalden pakketten met eten van de vrachtwagens en gooiden deze op straat. Het Witte Huis vindt het een 'totale schande'. Het is niet voor het eerst dat dit gebeurt.

In de plaats Hebron op de Westelijke Jordaanoever sloeg gisteren de vlam in de pan. Israëlische kolonisten haalden hulpgoederen van een vrachtwagen en gooiden pakketten met voedsel op straat. De hulp was bedoeld voor Palestijnen in de Gazastrook. 

Geplunderd

Het Witte Huis reageerde fel op de beelden. Dat een konvooi met humanitaire hulp aangevallen en geplunderd wordt, is volgens een Amerikaanse woordvoerder 'een totale schande'. "Wij kijken welke middelen wij hebben om hier op te reageren en zoeken ook op regeringsniveau contact met Israël", liet het Witte Huis weten. 

Beelden van het tafereel gingen rond op sociale media. Later op de avond verschenen ook filmpjes van vrachtwagens die in brand stonden. Bekijk hier hoe de hulpgoederen op straat werden gegooid: 

Op beelden is te zien hoe de voedselpakketten van de weg worden gegooid.

Verslaggever Midden-Oosten Pepijn Nagtzaam legt uit dat dit geen incident is. "Het gebeurt keer op keer dat Israëliërs konvooien tegenhouden en vrachtwagens de weg versperren", zegt hij. "Sinds het begin van de oorlog gebeurde dat bijvoorbeeld al vaak bij de grensovergang Kerem Shalom tussen de Gazastrook en Israël."

Hulp komt via Westelijke Jordaan

De hulpgoederen die gisteren op straat werden gegooid, kwamen vanuit Jordanië. "De hulp komt Israël binnen via de Westelijke Jordaanoever", legt Nagtzaam uit. De enige andere manier om hulpgoederen per land de Gazastrook in te krijgen is via de grensovergang Rafah vanuit Egypte.

"Israël herhaalt keer op keer dat zij niets, maar dan ook niets doen om hulp aan Gaza tegen te houden. Tegelijkertijd weten we dat de Israëlische politie en het leger zelden ingrijpt als rechtse Israëliërs hulpkonvooien de weg versperren.", zegt Nagtzaam.

'Overal zijn checkpoints'

"De Westelijke Jordaanoever is enorm beveiligd en overal zijn checkpoints", zegt Nagtzaam. Dat de kolonisten hun gang konden gaan met het hulpkonvooi was geen toeval, volgens hem. "Er gebeurt daar maar weinig dat aan de aandacht van Israël ontsnapt. De politie staat er bij en kijkt ernaar."

Bovendien wonen verschillende Israëlische ministers zelf ook in illegale nederzettingen in de Westelijke Jordaanoever, en uiten juist die ministers de meest dehumaniserende taal over Palestijnen, zegt Nagtzaam. 

"Zij zeggen dat de Palestijnen minder dan dieren zijn, dat je geen eten naar de vijand moet brengen. Daarmee jutten ze de kolonisten enorm op om actie te ondernemen tegen de hulpkonvooien", zegt Nagtzaam. "De kolonisten houden ondertussen nauw contact met elkaar, bijvoorbeeld in WhatsApp-groepen, en kunnen gemakkelijk afspreken om een hulpkonvooi te stoppen."

'Door de mens veroorzaakte hongersnood'

Intussen is voedselhulp in Gaza nog altijd hard nodig. Hulpverleningsorganisatie spreken van een 'door de mens veroorzaakte hongersnood'. 

RTL Nieuws
Israëlisch-Palestijns conflictOorlog tussen Hamas en IsraëlIsraëlVerenigde StatenPalestijnse gebieden