Georgische politie beëindigt protestactie tegen ‘buitenlandse agent’-wet, parlement stemt deze week

Nieuws
De Georgische politie heeft een einde gemaakt aan de protestactie buiten het parlement tegen de ‘buitenlandse agent’-wet. Demonstranten vrezen dat de wet, die op Russische leest is geschoeid, gebruikt zal worden om kritische geluiden te onderdrukken. Deze week stemt het parlement erover.
Thomas Canters / vk
maandag 13 mei 2024 om 11:28
Demonstranten zitten in een straat vlakbij het parlementsgebouw in de Georgische hoofdstad Tbilisi.
Demonstranten zitten in een straat vlakbij het parlementsgebouw in de Georgische hoofdstad Tbilisi. beeld ap / Zurab Tsertsvadze

Duizenden mensen gingen zondag in de hoofdstad Tbilisi de straat op om te protesteren tegen de controversiële wet. Demonstranten buiten het Georgische parlement beloofden daar de hele nacht te blijven om zo parlementsleden te verhinderen een dag later het gebouw te betreden. Maandagmorgen maakte de politie een einde aan de protestactie.

Maandag begint het parlement met de derde en laatste lezing van het controversiële wetsvoorstel. Morgen volgt naar alle waarschijnlijkheid een plenaire stemming. Door de nagenoeg absolute meerderheid van regeringspartij Georgische Droom, uit wiens koker de wet komt, lijkt die slechts een formaliteit.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Veteranen bij de ceremonie in Colleville-sur-Mer, waar de tachtigste verjaardag van D-day gisteren werd herdacht.

'Wij zullen hier niet verzwakken'

Ze speelden indirect een belangrijke rol in de bevrijding van Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar bij de internationale herdenking van de landing in Normandië zijn de Russen de grote afwezigen.

De Hongaarse premier Viktor Orbán wil de Hongaarse kiezer angst inboezemen en zegt dat de NAVO en de EU op een grootschalig open conflict met Rusland afkoersen.

Orbán stelt eisen aan steun Rutte als Navo-topman: Hongarije wil niet militair meedoen in Oekraïne

Viktor Orbán heeft zich opnieuw uitgelaten over de Hongaarse steun voor demissionair premier Mark Rutte als secretaris-generaal van de NAVO. Ditmaal legt hij ook eisen op tafel.

Werkers zoeken in het puin na een bombardement op Idlib door het Syrische regime waarbij vijf doden en twintig gewonden vielen.

De enorme aandacht voor de humanitaire ramp in Gaza is soms stuitend en hypocriet

De vreselijke situatie in Gaza eist alle aandacht op en is daarmee een ramp voor andere vluchtelingen. Want die worden vooral aan hun lot overgelaten of soms regelrecht verraden door de Europese Unie.

Asielzoekers proberen aan boord te komen van een rubberboot, aan de kust tussen Calais en Duinkerke.

'Ik heb een douche nodig, en eten.' Asielzoekers in Calais kunnen geen kant op

Asielzoekers in Calais zitten tussen twee vuren. In het Verenigd Koninkrijk dreigen ze naar Rwanda gestuurd te worden, maar aan de Franse kant van de grens treedt de politie steeds harder op.

Het kostte de Israëlische brandweer en het leger twee dagen om de vlammenzee weer onder controle te krijgen.

Bosbranden en bombardementen: Israël en Hezbollah spelen deze week met vuur

Een grootschalige oorlog tussen Israël en Hezbollah lijkt al langer onafwendbaar, maar de escalaties van deze week laten zien hoe weinig grip beide partijen hebben op wanneer dit gebeurt.

De Britse veteraan Jack Mortimer op het strand in Normandië, waar hij op D-day landde.

Wereldleiders en veteranen bij herdenking van 80 jaar D-day

Op het Omaha-strand in Frankrijk komen veteranen en wereldleiders donderdag samen voor de herdenking van D-day. Die operatie vormde het startschot voor de geallieerde bevrijding van West-Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog.