Bekijk de beelden: Verschillende Nederlandse universiteiten bezet door pro-Palestijnse activisten

Samenleving
maandag, 13 mei 2024 om 14:31
anp 498360073
Meerdere pro-Palestijnse protestgroepen verklaren op sociale media dat universiteiten in Amsterdam, Eindhoven, Nijmegen, Maastricht, Utrecht en Groningen bezet zijn. Dit volgt op verschillende zogeheten 'walk-outs' eerder vandaag, om steun te betuigen aan de Palestijnse zaak.
Tentenkampen
Er is een tentenkamp opgezet bij het Harmoniegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) in het centrum van de stad. Zo'n tien tot vijftien tenten zijn op het terrein van de universiteit neergezet. Op spandoeken staan teksten als "15.000 children will never go to school again" en "we stand with the students, defend the right to protest'. Ook klinken er leuzen.
Anti-media-sentiment
Actievoerende studenten hebben maandagmiddag in Maastricht media het werk onmogelijk gemaakt. De studenten dekten lenzen van camera's af met Palestijnse vlaggen en zeilen, duwden ertegen en eisten het vertrek van de media.
Honderden demonstranten zijn maandagmiddag een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) binnengetreden op de Roeterseiland-campus in het centrum van de hoofdstad, ziet een ANP-verslaggever. Meerdere tenten zijn opgezet in de hal van het gebouw., schrijft De Telegraaf in een liveblog.
Gezichtsbedekkende kleding
Met een trommel wordt herrie gemaakt. Vuilniszakken vol kampeerspullen worden het gebouw binnengehaald en neergezet door mensen met gezichtsbedekkende kleding. Het protest wordt binnen voortgezet, ook door leuzen te scanderen en spandoeken en Palestijnse vlaggen op te hangen. De demonstranten willen dat universiteiten de banden met Israëlische instituten verbreken.
UvA wil ontruiming
De UvA vraagt mensen in het pand op de Roeterseiland-campus die niets met de pro-Palestijnse protestactie te maken hebben, het gebouw te verlaten. De UvA gaat volgens Het Parool over tot ontruiming van de Roeterseiland-campus. De driehoek van de gemeente is inmiddels bijeen voor overleg.