Week van de waarheid voor nieuw dorp met 8000 huizen: 'Nog veel onduidelijk'

Kristel voor haar woning
© Omroep West
ZUIDPLAS - De bouw van een compleet nieuw dorp met achtduizend woningen in de Zuidplaspolder zorgt voor onrust onder de huidige bewoners van het gebied. Zij hebben nog veel vragen, bijvoorbeeld over mogelijke uitkoop en schade. VVD-raadslid Ferry van Wijnen vindt dat 'het huiswerk nog niet af is', maar dinsdag moet de gemeenteraad van Zuidplas toch een definitief besluit nemen over de omvangrijke nieuwbouwplannen. De onrust onder de bewoners neemt daardoor alleen maar toe.
De raad stemt dinsdag over het bestemmingsplan voor het Vijfde Dorp. ‘Er zijn te veel vragen en nog te veel zaken zijn onzeker in de bouwplannen’, zegt Pien Meppelink (CDA) tijdens het laatste debat over het nieuwe dorp.
Toch heeft de gemeenteraad geen keuze. Er moet gestemd worden over het bestemmingsplan. Op 19 mei vervalt namelijk het voorkeursrecht van de gemeente op de grond waarop gebouwd moet worden. Ligt er op die dag geen bestemmingsplan, dan mogen de grondeigenaren hun grond aan andere partijen verkopen. Met als mogelijk gevolg dat de bouwplannen moeilijker te realiseren zullen zijn.

Geen perspectief over toekomst

Bewoners en ondernemers die nu in het Middengebied zijn gevestigd, zijn een petitie gestart waarin ze de gemeenteraad toch vragen om de bouwplannen uit te stellen. 'Want op het moment dat de raad nu instemt, hebben wij géén mogelijkheid meer tot inspreken en zitten we met een te vaag plan.'
Hun voornaamste kritiek? Bewoners en ondernemers zijn onvoldoende op de hoogte gehouden over de plannen en hen wordt geen perspectief geboden over hun toekomst in de polder, en dan is er ook nog eens onduidelijkheid over het totale kostenplaatje voor de gemeente.
Bouw van nieuwe woningen in nieuwbouwwijk Koningskwartier in de Zuidplaspolder
© ANP
Dat gebrek aan perspectief is goed voelbaar bij de bedrijven en de bewoners aan de Middelweg in Moordrecht. Kristel Roos woont al jaren in een oude drie-onder-een-kap woning uit 1901 en vreest voor de gevolgen als er gebouwd gaat worden. Haar woning is, ondanks meerdere keren het te hebben aangegeven, niet onderheid. Ze is bang voor verzakkingen, en ziet in de plannen geen enkele regel over schadevergoedingen.
‘We begrijpen best dat er gebouwd moet worden, maar het plan zoals het nu voor ligt, borgt eigenlijk helemaal niets’, vertelt Roos. Volgens haar geeft het Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard twee opties: je huis opvijzelen, of laten slopen.

Geen weg terug

Ze vreest dat, als de raad instemt met de plannen, er geen weg meer terug is wat betreft inspraak zekerheid voor de bewoners van de polder. 'Daar maken wij ons wel zorgen om, voor de huidige bewoners en ook voor toekomstige bewoners.’
Volgens Roos zijn er te weinig zaken in de plannen vastgelegd, waardoor bewoners niet weten waar ze aan toe zijn. Het gaat om best veel zaken die nog onderzocht moeten worden. Bijvoorbeeld de waterhuishouding in de polder. Het waterschap en de gemeente leveren dat onderzoek aan het einde van het jaar aan. Ook de uitkoopregeling moet nog uitgewerkt worden, meldde de wethouder een aantal weken terug.

Uitstel nodig

Wat Roos betreft is er dus maar een optie: het besluit uitstellen. Nu is er te veel onduidelijk. 'Wat dat betreft is er gewoon weinig vertrouwen, we voelen ons niet serieus genomen en genegeerd.'
Maar volgens Cor Laurier, vrijwilliger bij Stichting Zo! in Moordrecht, kan de bouw van dat dorp niet wachten en is uitstel absoluut niet wenselijk. 'Er wachten zoveel mensen uit onze gemeente op een woning. Welk belang is nu belangrijker, het belang van de woningzoekenden of de bewoners die al een huis hebben?'
Een schematische tekening van het Vijfde Dorp
© Gemeente Zuidplas
Laurier was in het verleden zelf raadslid in Moordrecht -nog voor de fusie tot de gemeente Zuidplas- en denkt wel dat veel zaken beter kunnen. 'De reden dat er nu zo veel wantrouwen is, is omdat de mensen aan de Middelweg zich niet serieus genomen voelen. Er is onvoldoende oog voor hen geweest. Zij hebben daar ook wel gelijk in.'
Maar wat is dan de oplossing? Die zit volgens Laurier in het benoemen van een projectwethouder, die zich alleen met dit bouwproject bezighoudt. 'Dat is de grootste fout geweest, dat we dat niet vanaf het begin af aan hebben gedaan. Dan neem je mensen serieus, voor mijn part ga je dan ook nog apart vergaderen in de polder. Maar regel het goed voor de mensen', besluit Laurier.

'Doorlopend gesprekken geweest'

Volgens de gemeente Zuidplas zijn er 'doorlopend gesprekken gevoerd' met de omwonenden en de ondernemers over de bouwplannen. Dat om 'zoveel mogelijk duidelijkheid te geven en de juiste verwachtingen te scheppen', laat een woordvoerder weten.
Momenteel lopen er dus ook meerdere onderzoeken in de polder. 'Onder andere naar de waterhuishouding en de grondgesteldheid', vertelt de gemeente daarover. De resultaten van die onderzoeken moeten inzicht geven hoe de bestaande woningen waterhuishoudkundig kunnen worden ingepast.

'Kunnen niet altijd duidelijkheid bieden'

'Het college is zich ervan bewust dat de duidelijkheid die zij kan geven, niet altijd de duidelijkheid is waar men behoefte aan heeft, of het perspectief is waar men op hoopt', meldt een woordvoerder van de gemeente Zuidplas.
'Om die reden blijven we voortdurend in gesprek met huidige bewoners en ondernemers, om waar dat mogelijk is de situatie te verduidelijken en tot eventuele oplossingen te komen.'
Het 'Vijfde Dorp' is het groene gebied tussen Gouda en Zevenhuizen
© Gemeente Zuidplas
Een onderdeel daarvan is het 'verkennen van een mogelijke uitkoopregeling en het inpassen van maatschappelijke initiatieven die er liggen', zegt de gemeente. In de periode na dinsdagavond moet er in elk geval dus méér duidelijkheid komen over het nieuwe dorp en de gevolgen voor de bewoners.
Kortom, dinsdag gaan de raadsleden voor de laatste keer met elkaar in debat over de plannen en moet blijken of er definitief een 'ja en amen' gegeven gaat worden, of dat er toch nog uitstel komt voor de bouwplannen.