40

Het is gebeurd! De afgelopen dagen hadden we eindelijk enkele zachte en vooral droge dagen na reeds een nat voorjaar. De komende dagen wordt het echter opnieuw wisselvallig met regen en/of buien, lokaal met onweer. Sommige weermodellen laten zelfs vrij veel neerslag zien. Een positieve noot: de temperatuur blijft wel steeds rond de normale waarden schommelen voor de tijd van het jaar en dat is 18-20 graden, soms zelfs erboven.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Actueel weerbeeld in Europa

De Europese weerkaart toont een krachtig hogedrukgebied boven het noordoosten van Duitsland en noordwesten van Polen. Langs de zuidwestflank van dit hoog staat een zuidoostelijke stroming op de Benelux gericht, waarbij zachte lucht wordt aangevoerd. Vanuit het zuidwesten nadert geleidelijk een vore (buienlijn). Daarachter ligt gevoelig koelere lucht met maxima rond of onder 20 graden.

Europese weerkaart volgens het KNMI

In het oosten van Europa wordt koele lucht vanuit het noorden aangevoerd. Dit heeft enkele dagen geleden zelfs voor winterse neerslag in Moskou gezorgd. Elders in Europa kleurt de temperatuurkaart geel tot oranje, wat temperaturen rond en boven 20 graden oplevert. In het zuiden van Spanje zijn zelfs opnieuw tropische waarden te zien. Lang blijft de warmte niet hangen, want de komende dagen zorgt een nieuw afgesnoerd hoogtelaag voor een markante afkoeling in een groot deel van West-Europa.

Temperatuurskaart Europa 12 mei 2024

Weersverwachting komende dagen

Maandag ligt een vore (windsprong) boven het zuiden van de Benelux. Dit levert veel bewolking op en er is zelfs nog wat regen mogelijk. Hoe meer naar het noorden, hoe breder de opklaringen. In de loop van de dag breekt het wolkendek open en wisselen wolken en opklaringen elkaar af. Ook in het noorden ontstaan dan enkele stapelwolken. In de loop van de dag groeien enkele stapelwolken uit tot buien, lokaal met onweer. De maxima schommelen tussen 19 en 26 graden. De wind waait zwak tot matig uit het zuiden tot zuidoosten.

Maxima op maandag 13 mei 2024

Dinsdag start met veel zon, maar vanuit het zuidwesten komt snel hoge en middelhoge bewolking opzetten. In de namiddag kan uit deze bewolking wat (lichte) regen vallen, vooral langs de grens met Frankrijk. Elders ontstaan enkele stapelwolken en hiervan kunnen enkele uitgroeien tot een lokale bui of onweer. De maxima schommelen tussen 17 en 27 graden. De wind waait matig uit het zuidoosten, maar in het uiterste westen ruimt de wind naar het westen.

Maxima op dinsdag 14 mei 2024

Diezelfde neerslagzone ligt op woensdag nog steeds noordwest-zuidoost gericht over de Benelux. Vooral in het noorden van België en zuiden van Nederland valt er regen. Elders is het droog, met in het noorden brede opklaringen. Geleidelijk schuift de neerslagzone verder op naar het noorden met daar een toename van de bewolking. Langs de Franse grens komen dan opnieuw opklaringen opzetten. De maxima schommelen tussen 17-18 graden in de neerslagzone en 20-23 graden elders. De wind waait zwak uit het zuidoosten in het noorden en uit het zuiden tot zuidwesten in het zuiden.

Maxima op woensdag 15 mei 2024

Donderdag wordt opnieuw wisselvalig. De neerslagzone hangt nog steeds boven de Benelux, maar is wel beduidend minder actief. Dit levert in de ochtend vooral veel wolken met nog wat regen op in het centrale gedeelte van de Benelux. Elders is het droog met opklaringen. In de loop van de dag klaart het op met opklaringen en stapelwolken. In de namiddag groeien de stapelwolken dan uit tot enkele buien, eventueel met onweer. De maxima liggen in het noorden opnieuw hoger met maxima tussen 22-25 graden. Meer naar het zuiden is het koeler met maxima tussen 18 en 20 graden. Aan zee blijft het koeler.

Maxima op donderdag 16 mei 2024

Op vrijdag is de verwachting nog onzeker. Het wisselvallig weerbeeld lijkt naar alle waarschijnlijkheid aan te houden met opklaringen, wolken en enkele buien. De maxima schommelen rond 20 graden.

Maxima op vrijdag 17 mei 2024

In het weekend zouden hogedrukgebieden zich opnieuw vestigen ten noorden van de Benelux. Afhankelijk van de precieze positie van de lagedrukgebieden wordt het wisselvallig en nat of geleidelijk toch iets droger. Met een noordelijke bries wordt het aan de kustgebieden een pak koeler met maxima rond of onder 15 graden. In het binnenland blijft de temperatuur rond 18 graden schommelen.

Lange termijn?

De weerpluim van het Amerikaanse weermodel laat tot komend weekend temperaturen rond normaal zien met af en toe neerslag of een bui. Ook in de start van de laatste decade blijft het kwik rond normaal schommelen, al zouden de neerslagkansen wel kunnen afnemen. De invloed van het hogedrukgebied ten noorden van ons zou immers opnieuw groter worden al is dat wel een onzekere ontwikkeling.

Weerpluim Amerikaanse weermodel

Als we al een blik werpen op het begin van juni, dan zijn de signalen van de weermodellen minder duidelijk. Het Europese weermodel laat begin juni geen al te grote afwijkingen zien met dus temperaturen rond normaal. Ook qua luchtdruk zijn er geen al te grote afwijkingen op te merken, al zou een lagedrukgebied zich ten westen van de Benelux kunnen laten uitzakken. Dat is ook zichtbaar bij het Amerikaanse weermodel aan de hand van de geopotentiaal op het 500 hPa vlak. Daar is een knik naar beneden te zien, wat zou duiden op een hoogtetrog in die regio.

Weerkaart Amerikaanse weermodel voor begin juni 2024

Op dit moment zitten er dus geen grote afwijkingen in de pijplijn. Een hittegolf in mei lijkt dan ook vrijwel uitgesloten en de weerkaarten lijken daar begin juni ook niet op te alluderen. De kans op een bui blijft in zulke setting ook nooit ver weg. Typisch begin van het Belgisch/Nederlands zomerweer!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken