Uber gaat gesprekken opnemen tijdens taxiritten

Samenleving
zondag, 12 mei 2024 om 10:30
anp 492529552
Taxiplatform Uber geeft zijn chauffeurs en passagiers de mogelijkheid om geluidsopnamen te maken tijdens de rit. Het bedrijf geeft aan op hun website dat deze optie ontworpen is als veiligheidsmaatregel. Klanten hebben geen mogelijkheid om dit te weigeren.
Privacybeleid
Wanneer de bestuurder of de passagier zich niet veilig voelt, is het mogelijk op een knop te drukken in de Uber-app en zo het gesprek op te nemen. Andere personen in de auto hebben er geen idee van dat dit gebeurt. Het is volgens techjurist Menno Weij nog onduidelijk hoe het akkoord gaan met deze nieuwe functie precies werkt.
Gerechtvaardigd belang
Er is vaker verwarring over privacybeleid van bedrijven. Bij Uber is privacybeleid onderdeel van de gebruikersvoorwaarden. Hij verwacht dat de functie 'op grond van gerechtvaardigd belang' is ingevoerd en dus binnen de gebruikersvoorwaarden valt. Op deze manier hoeft Uber geen expliciete toestemming voor de heimelijke geluidsopnamen te vragen.
Gebruikersvoorwaarden
Stap je in een Uber-taxi, dan moet je wel met de gebruikersvoorwaarden akkoord gaan, legt Weij uit bij BNR. “Als een Uber zich genoodzaakt ziet om vanwege veiligheid deze mogelijkheid te bieden, dan zou ik vanuit privacy-opzicht zeggen dat dit moet kunnen.”
Ook in Europapa?
Hij constateert verder dat het onduidelijk is of de functie ook in Europa beschikbaar is. In de voorwaarden staat dat in ieder geval in Afrika en Amerika gebruik gemaakt wordt van de nieuwe functie.