Punten sparen bij Douwe Egberts, Senseo en Pickwick: levert dat wel wat op?

Spaaractie De

Veel Nederlanders sparen de waardepunten van Douwe Egberts, Pickwick en Senseo. Wie genoeg punten heeft gespaard kan daarvan verschillende cadeaus kopen. Maar is al dat sparen het eigenlijk wel waard? Radar zoekt het uit. 

Hoe werkt het? 

Wanneer je een product van Douwe Egberts, Pickwick of Senseo koopt, staan er punten op de achter- of zijkant van de verpakkingen. Dit aantal punten is per product verschillend. Deze punten kun je uit de verpakking knippen en sparen. Die punten kun je vervolgens in bundels van duizend op je Douwe Egberts account zetten. 

Uiteindelijk kun je op de website van Blokker of in de online winkel van Blokker een cadeau uitkiezen. Deze cadeaus gaan van koffiekopjes tot een volledig koffiezetapparaat. Volgens de website van Douwe Egberts zijn er momenteel zo’n 4,5 miljoen mensen in Nederland die deze waardepunten sparen. 

Wat leveren de punten op? 

Voordat je een cadeau bij elkaar hebt gespaard, kun je best even bezig zijn. Radar rekende uit hoe lang het sparen kan duren met een voorbeeldsituatie. Hoe deze berekening er uit ziet zie je hieronder. 

Om de duur van de spaartijd te berekenen, kijken we naar een huishouden bestaande uit twee personen. Zij zijn gemiddelde koffiedrinkers en sparen voor het duurste cadeau: het Moccamaster filterkoffiezetapparaat.

Het huishouden drinkt het gemiddeld aantal koppen koffie per dag (2,4). Zij kiezen voor een dubbelverpakking Douwe Egberts Aroma Rood, wat hen het hoogst haalbare aantal spaarpunten oplevert, dit zijn er maar liefst 140. 

Met de aankoop van deze dubbelverpakkingen spaart het huishouden ongeveer 1540 punten per jaar. Het huishouden, bestaande uit gemiddelde koffiedrinkers, doet er gemiddeld 28,5 jaar over om het aantal punten te sparen wat nodig is om een koffiezetapparaat te kunnen kopen.

Aangezien je de punten ook kan sparen bij producten van Senseo en Pickwick, drinkt het huishouden ook thee. Het huishouden koopt, wanneer zij beiden elke avond een kop thee zouden drinken, 37 pakken thee per jaar. Dit levert ze, samen met de punten uit de koffieverpakkingen, ongeveer 1688 punten op. 

Wanneer het huishouden dus thee en koffie drinkt, zouden zij bijna 26 jaar moeten sparen om het duurst mogelijke gespaarde cadeau te kunnen kopen. Dit kan dus alleen wanneer zij onafgebroken vijf koppen koffie en twee koppen thee per dag als huishouden drinkt. 

Ook bij de minder dure cadeaus die je kunt sparen, is de spaartijd vaak jaren. Voor twee Douwe Egberts mokken spaart het huishouden gemiddeld 1,6 jaar (2796 punten) en voor een Senseo koffiezetapparaat moet het huishouden ongeveer zeven jaar sparen (11.998 punten).

De volledige berekening vind je onderaan dit artikel. 

‘Consumenten weten dat sparen lang kan duren’ 

De woordvoerder van Jacobs Douwe Egberts erkent dat het sparen lang kan duren. “Het klopt inderdaad dat het sparen voor een Moccamaster ter waarde van ten minste 219 euro een lange periode kan duren. Hoelang een persoon hierover doet is lastig in te schatten”, vertelt de woordvoerder. 

“In de praktijk zie je dat het sparen een echte traditie is in een familie en dat familieleden, vrienden en ook buren voor elkaar sparen,” vertelt ze. “Op onze website zijn wij transparant over de waarde van onze punten. Uit consumentenonderzoek blijkt dat de meeste consumenten weten dat het sparen lang kan duren en dit wordt over het algemeen niet gezien als een bezwaar.”

Info

De berekening

Een huishouden, bestaande uit twee personen, besluit samen te sparen voor het duurste cadeau waar je voor kunt sparen; het Moccamaster filterkoffiezetapparaat. Hiervoor heb je 43.800 punten nodig. 

Het huishouden drinkt het gemiddelde aantal koppen koffie per dag per persoon, namelijk 2,4 koppen per persoon. Samen drinkt het huishouden 5 koppen koffie per dag. Omdat het huishouden fanatiek spaart, kopen ze de dubbelverpakking van Douwe Egberts Aroma Rood. Deze verpakking levert maar liefst 140 punten op. 

Uit deze twee pakken koffie haal je 160 koppen koffie. Omdat het huishouden 5 koppen koffie per dag drinkt, kopen ze elke 32 dagen een nieuwe dubbelverpakking. Dat betekent dat zij afgerond 11 dubbelverpakkingen aroma rood van Douwe Egberts per jaar kopen. 11 pakken maal 140 punten betekent dat het huishouden 1.540 punten per jaar spaart. 

Om aan 43.800 punten te komen met 1.540 punten per jaar, moet het huishouden van twee personen 28,4 jaar sparen om het koffiezetapparaat te kopen. Afgerond is dat 28 en een half jaar. 

Om het sparen iets te versnellen gaat het huishouden van twee personen ook iedere dag een kop thee per persoon te drinken. 

Als ze beiden elke dag een kopje thee drinken, koopt het huishouden iedere 10 dagen een nieuw pakje thee. In totaal koopt het huishouden afgerond 37 pakken thee per jaar. Met een pak thee kun je 4 punten sparen. 37 maal 4 punten is 148 punten per jaar. Samen met de koffie die het huishouden drinkt, spaart het huishouden 1.688 punten per jaar. 

Om met 1.688 punten per jaar aan 43.800 punten te komen, moet het huishouden 25,9 jaar sparen. Afgerond spaart het koppel daarmee 26 jaar om een koffiezetapparaat bij elkaar gespaard te hebben. Hiervoor drinkt het koppel dus 26 jaar lang, onafgebroken, 5 koppen koffie en 2 koppen thee per dag. 

Het huishouden kiest ervoor om niet meer voor het Moccamaster filterkoffiezetapparaat te sparen en in plaats daarvan voor het Senseo koffiezetapparaat te sparen. Hiervoor heeft het huishouden 11.998 punten nodig. Als het huishouden op hetzelfde tempo blijft sparen als voorheen moet dit huishouden afgerond 7 jaar sparen. 

Sparen voor mokken is voor het huishouden een stuk haalbaarder. Als ze beide één Douwe Egberts mok willen hebben ze 2796 punten nodig. Daarvoor moet het huishouden 1,6 jaar sparen.

Meer over