Demonstrerende Overvechters voelen zich niet gehoord over toekomst van hun wijk

© RTV Utrecht
Utrecht - In de wijk Overvecht is vandaag gedemonstreerd tegen de voorgestelde plannen voor de herinrichting van de wijk en de mate waarin bewoners inspraak hebben. Als het aan de gemeente ligt, komt er minder ruimte voor auto’s, komen er nieuwe flats en worden sommige sociale huurwoningen verplaatst. Hoewel de mogelijkheid tot inspraak over de plannen nog open is, gaan Overvechters toch de straat op omdat ze zich niet gehoord voelen.
Bij de rotonde van de Carnegiedreef en de Einsteindreef stonden tientallen demonstranten. Een aantal Utrechtse politici sloten zich daarbij aan. De groep droeg borden met teksten zoals: 'Bescherm onze wijk', 'Red Overvecht' en 'genoeg is genoeg'. Het bord 'Lot van Hooijdonk functie elders' vertolkte de onvrede over de verantwoordelijk wethouder.
"We zijn er klaar mee dat we worden behandeld als derderangs burgers", zegt Mohammed Lalouchi, buurtbewoner en organisator van de demonstratie. "Overvechters zijn ook Nederlanders, we hebben een mening. Betrek ons in de omgevingsvisie." De buurtbewoner maakt zich vooral zorgen om de mogelijke beperkingen voor doorgaand verkeer. "Ik bepaal zelf wel wanneer ik fiets en wanneer ik de auto pak."
Tientallen betogers bij de demonstratie in Overvecht

Inspraak

"Als je kijkt naar de plannen die er nu liggen en naar hoeveel mensen hierover hun inspraak hebben gedaan, dan valt dat hartstikke tegen. Het is niet representatief voor Overvecht", zegt Mahmut Sungur, gemeenteraadslid van Denk. Ook raadslid Yvonne Hessel van Utrecht Solidair is niet te spreken over wat er met de inspraak van omwonenden wordt gedaan. "Als bewoners tegen de plannen zijn, zegt de wethouder: 'Inspraak betekent niet dat je je zin krijgt'. Vervolgens doet het stadsbestuur alsnog wat ze zelf willen."
Hoewel de demonstratie was aangekondigd als een blokkade van de Carnegiedreef, stonden de demonstranten uiteindelijk op het stuk groen tussen de rijbanen in. Toch was de dreef door middel van hekken en verkeersregelaars een uur lang gedeeltelijk afgesloten voor autoverkeer.
Aan het einde van de demonstratie pakte een van de betogers zijn gitaar. Hij maakte er een muzikaal slot van door de volgende woorden te zingen: "Geen getoeter, geen gefoeter, geen verkeer meer, nergens meer. Want de hele stad gaat dicht, straks is iedereen verplicht, thuis te blijven. Zonder autootje, zonder autootje, zonder autootje..."

'Duidelijk signaal'

Wethouder Van Hooijdonk was zelf niet bij het protest aanwezig. De stadsbestuurder liet in een schriftelijke reactie weten dat ze de demonstratie een duidelijk signaal vindt. Verder benadrukt ze dat bewoners nog een week schriftelijk op de plannen kunnen reageren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.