Palestijnse vluchtelingen zoeken een veilig heenkomen in Rafah.
Volledig scherm
PREMIUM
Palestijnse vluchtelingen zoeken een veilig heenkomen in Rafah. © AFP

Waarom een wapenstilstand in Gaza moeilijk is: ‘Wíj willen praten, maar zíj niet luisteren’

Heel even leek het erop dat Hamas en Israël op weg waren naar een wapenstilstand. De Israëlische acties in Rafah hebben de gesprekken voorlopig weer stilgelegd of zelfs teruggeworpen. Maar dat zou anders misschien ook wel gebeurd zijn. De belangen zijn groot, de eisen te hoog, de partijen te koppig. En wat de boel nog complexer maakt: het gaat om meer dan alleen de oorlog in Gaza.

  1. Geoffrey (73) overlijdt na zware turbulentie op vlucht, zeker 20 passagiers op ic: ‘Vreselijke schok’
    singapore airlines

    Geoffrey (73) overlijdt na zware turbulen­tie op vlucht, zeker 20 passagiers op ic: ‘Vreselijke schok’

    Een Britse theatermaker is in het bijzijn van zijn echtgenote om het leven gekomen nadat een vliegtuig onderweg van Londen naar Singapore te maken kreeg met hevige turbulentie. Tientallen passagiers raakten gewond bij het incident. Twintig van hen liggen op de intensive care. ,,Een dode en zoveel gewonden, dat komt nooit voor”, zegt ex-piloot Benno Baksteen tegen deze site. De 73-jarige Geoffrey was op weg naar Australië voor een ‘droomvakantie’.
  2. Zo werd Shani (22) het gezicht van ‘7 oktober’: ‘Monster dat op haar spuugde brandt nu in de hel’
    PREMIUM
    lichaam gevonden

    Zo werd Shani (22) het gezicht van ‘7 oktober’: ‘Monster dat op haar spuugde brandt nu in de hel’

    Het waren huiveringwekkende beelden: terroristen die juichend en joelend met het roerloze lichaam van een jonge vrouw paraderen door de straten van Gaza. Het lichaam van deze vrouw, de Duits-Israëlische Shani Louk, is deze week door het Israëlische leger teruggevonden in een tunnel in Gaza. Hoe groeide de 22-jarige tattoo-artiest uit tot het gezicht van het bloedbad op 7 oktober? ,,Ze was een engel en heeft nooit iemand kwaad gedaan.”
  3. Amal Clooney is niet enkel ‘de vrouw van’: hoe topadvocaat grote rol speelt in mogelijke arrestatie Netanyahu
    PREMIUM
    portret

    Amal Clooney is niet enkel ‘de vrouw van’: hoe topadvo­caat grote rol speelt in mogelijke arrestatie Netanyahu

    Stijlicoon, vrouw van filmster George Clooney, maar bovenal mensenrechtenadvocaat. Amal Clooney laat van zich horen als topadviseur van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Als een van de juristen adviseerde ze hoofdaanklager Karim Khan om een verzoek tot arrestatie in te dienen tegen onder meer drie Hamas-kopstukken en de Israëlische premier Netanyahu. Een portret.