Israël heeft mogelijk oorlogsrecht geschonden, zegt rapport VS

Samenleving
door anp
zaterdag, 11 mei 2024 om 3:22
bijgewerkt om zaterdag, 11 mei 2024 om 4:21
anp110524006 1
Volgens een rapport dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag naar het Congres stuurde heeft Israël mogelijk het internationaal humanitair recht geschonden. Maar het vond onvoldoende bewijs van zulke schendingen om de Amerikaanse wapenleveringen aan Israël te pauzeren of te stoppen.
Omdat Israël zoveel Amerikaanse wapens gebruikt, is het volgens het rapport "redelijk om aan te nemen" dat Israëlische troepen deze wapens hebben ingezet op manieren die in strijd zijn met het internationaal humanitair recht.
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken was echter niet in staat om in specifieke gevallen te verifiëren of het oorlogsrecht was geschonden, omdat Israël "onvolledige informatie" had gedeeld. Daardoor kon niet worden vastgesteld of dit was gebeurd bij militaire operaties in Gaza, Oost-Jeruzalem en de Westoever.
De Amerikaanse regering vindt naar eigen zeggen de garanties van Israël dat het Amerikaanse wapens gebruikt met inachtneming van het oorlogsrecht nog steeds geloofwaardig en betrouwbaar, omdat ze geen schendingen kon vaststellen.
VS-president Joe Biden besliste eerder deze week te stoppen met het leveren van bepaalde zware bommen aan Israël als het doorgaat met de belegering van de stad Rafah. Het rapport van Buitenlandse Zaken gaat niet tegen die beslissing in.