Informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf brengen pizza naar de aanwezige journalisten tijdens een onderbreking van de formatiegesprekken.
Volledig scherm
Informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf brengen pizza naar de aanwezige journalisten tijdens een onderbreking van de formatiegesprekken. © ANP

Formatie gaat door in het weekend: ‘Of het nu songfestival is of niet’

formatieDe ‘finale week’ in de formatie wordt een beetje verlengd. Nu er nog geen akkoord is en de deadline van 15 mei nadert, gaan de partijleiders zaterdag verder met de onderhandelingen. En ook begin volgende week wordt nog doorgepraat, denken de informateurs.

  1. ‘Dick Donder’ en ‘Lachende moordenaar’: met Dick Schoof krijgt Nederland premier die stiekem best op Rutte lijkt
    PREMIUM
    met video

    ‘Dick Donder’ en ‘Lachende moordenaar’: met Dick Schoof krijgt Nederland premier die stiekem best op Rutte lijkt

    Hij liep al achttien marathons, ging naar dezelfde school als Pieter Omtzigt en kent alle sluiproutes in politiek Den Haag. Dick Schoof (67) was altijd al ambitieus, maar als topambtenaar vloog hij ook weleens uit de bocht. Toch mag hij nu premier worden. Profiel van een topambtenaar die grossiert in bijnamen, Ruttiaans uit zijn slof kan schieten en dochters heeft die hun vader alleen in pak of hardloopkleren kennen.
  2. Oud-ministers over ‘hondsloyale’ Dick Schoof: ‘Als ik een onzinargument had, dan zei hij dat’
    PREMIUM
    portret

    Oud-ministers over ‘hondsloya­le’ Dick Schoof: ‘Als ik een onzinargu­ment had, dan zei hij dat’

    Aanstaand premier Dick Schoof diende onder elf kabinetten als topambtenaar. Oud-ministers als Ivo Opstelten en Guusje ter Horst halen herinneringen op. Ze kennen hem als hondsloyaal. Schoof had een neus voor het uitkiezen voor goede mensen en werd soms spottend ‘directeur-generaal Reizen’ genoemd. Maar persoonlijk bleef hij een groot mysterie. ,,Een raadsel in de zin dat hij weinig van zijn persoonlijke drive en motieven laat zien.’’