Het eiland van de tegenpolen: in hun succesvoller buurland dreigt voor Haïtianen elke dag deportatie

Reportage
Ze delen een eiland en een geschiedenis, maar het contrast tussen Haïti en de Dominicaanse Republiek is enorm. Naast het stuurloze Haïti, dat in de greep is van ernstig bendegeweld, oogt de Dominicaanse Republiek als een paradijs. Maar wel een waar Haïtianen niet welkom zijn.
Joost de Vries / vk
donderdag 9 mei 2024 om 17:08
De Dominicaanse immigratiedienst arriveert bij de grens met Haïtiaanse burgers die worden uitgezet.
De Dominicaanse immigratiedienst arriveert bij de grens met Haïtiaanse burgers die worden uitgezet. beeld epa / Orlando Barria

In de Dominicaanse Republiek rent niemand na zeven uur ’s ochtends voor zijn plezier. Toch zet de Haïtiaanse Ernesto Alcius (40, bedrijfsjas, werkbroek met fluorescerende strepen) het halverwege een snikhete ochtend op een lopen. Met een rugtas in de hand probeert hij een optrekkende bus van de Dominicaanse immigratiedienst bij te houden.

In de tas zitten eten en kleding voor zijn zwager Angelo Jean (28), de broer van zijn vrouw. Jean zit samen met tientallen andere Haïtianen in de bus, een soort stalen huifkar. De kooi op wielen vertrekt vanuit een detentiecentrum aan de rand van hoofdstad Santo Domingo en zet koers naar de grens met Haïti, een land in de greep van bendegeweld.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Trump zwaait - omringd door beveiligers van de Secret Service - naar zijn aanhangers bij het verlaten van de Trump Towers. Als hij celstraf krijgt, moet die dienst hem ook in de gevangenis 24 uur per dag beveiligen.

Zeker is dat Trump straf krijgt, maar het historische vonnis brengt de VS ook op onontgonnen terrein

Als eerste oud-president ooit is Donald Trump veroordeeld voor strafbare feiten. De jury acht bewezen dat hij het betalen van zwijggeld aan een pornoster op frauduleuze wijze heeft verdoezeld.

Tegenover de Trump Towers hebben zich aanhangers van de oud-president verzameld. ‘Deze veroordeling is een lachertje.’

Trump-aanhangers zijn niet onder de indruk van zijn veroordeling: 'Dit gaat hem alleen maar stemmen opleveren'

Het vonnis tegen Donald Trump is amper uitgesproken of hij gebruikt het als campagnemiddel. Dat werkt, is te zien bij de menigte die zich heeft verzameld bij Trump Tower in New York. Ook zijn tegenstanders zien zich in hun gelijk bevestigd.

De elektronische stemmachines worden uitgedeeld voor de laatste fase van de Indiase verkiezingen, op 1 juni. Op 4 juni worden alle stemmen geteld

Hoe de grootste verkiezingen ter wereld een lelijke smet opliepen en in India nu angst oproepen

Op de laatste dag van de verkiezingen in India bepalen de kiezers of de hindoepartij van premier Modi een tweederdemeerderheid krijgt. Maar Modi heeft twijfel gezaaid met omstreden moslimvijandige opmerkingen.

'Don de crimineel': de veroordeling van Trump  leidde in New York tot feestelijke reacties.

Trump kwam lange tijd overal mee weg, maar werd deze week ingehaald door de realiteit

Trumps veroordeling in de zwijggeldzaak zorgt voor een flinke barst in zijn onaantastbare imago en draagt bij aan zijn martelaarscomplex. Toch is de ontevredenheid onder zijn kiezers over deze uitspraak ook te begrijpen.

De Zuid-Afrikaanse Kiescommissie zegt dat de opkomst 'veel hoger zal zijn dan' de vorige verkiezingen in 2019, toen zo'n 66 procent van de stemgerechtigden ging stemmen.

Zuid-Afrika slaat een nieuw hoofdstuk open. Maar wat volgt is nog ongewis

Het ANC, de partij van Nelson Mandela, lijkt voor het eerst sinds het einde van de apartheid geen meerderheid te halen. Zuid-Afrika staat daarmee op een kruispunt.

Een bijeenkomst van Trump-supporters nabij Mar-a-Lago in Palm Beach, Florida op 30 mei.

Woedende reacties van Republikeinen en politieke aanhangers op veroordeling Trump

De veroordeling van oud-president Trump wegens verkiezingsfraude heeft tot verbitterde reacties geleid van zijn familie, vooraanstaande Republikeinen en politieke aanhangers.