Bezetters universiteitsgebouw niet opgepakt, wel aanhoudingen voor opruiing: demonstranten 'komen terug'

Utrecht - De 50 actievoerders die vannacht door de politie uit een universiteitsgebouw in de Utrechtse binnenstad werden gehaald, zijn daarvoor niet gearresteerd. Zij zijn met bussen naar het cellencomplex in Houten gebracht en mochten daar gaan. Wél werden een drietal mensen opgepakt voor opruiing en voor het bedreigen van een agent.
De demonstranten bezetten het gebouw aan de Drift 25 gisteravond rond 18.15 uur omdat zij willen dat de Universiteit Utrecht alle banden verbreekt met Israëlische instituten en zich uitspreekt tegen de oorlog in Gaza. Om dezelfde reden werd een nacht eerder het binnenterrein van de universiteitsbibliotheek bezet. Ook toen vroeg de universiteit aan de studenten om weg te gaan.
Nadat gisteravond na meerdere waarschuwingen de studenten weigerden te vertrekken, heeft de politie ze uit het gebouw gehaald en in een stadsbus gezet. Die bus heeft ze afgezet bij het cellencomplex in Houten waar ze in vrijheid werden gesteld. Drie personen zijn wel opgepakt. Een woordvoerder van de politie: "Een drietal mensen zorgden voor opruiing en bedreigden een agent. Daarvoor is het drietal ook opgepakt."
De demonstranten vinden dat de politie te hardhandig heeft ingegrepen. Woordvoerder Raha heeft de volgende dag nog steeds een hese stem van het schreeuwen. Zij stond gisteravond in de steundemonstratie buiten het bezette pand en zag daar naar eigen zeggen hoe de politie mensen sloeg. Zij is vooral boos op de universiteit: "Als je de ME belt dan bel je geweld. Het is onnodig voor universiteiten en academische instanties om geweld in te schakelen op hun eigen studenten en medewerkers."
De demonstranten zeggen dan ook niet klaar te zijn na gisteravond. "Wij blijven terugkomen. Er is een genocide gaande waar onze universiteit aan medeplichtig is. Wat wij vragen, onze eisen, zijn extreem simpel: wees niet medeplichtig aan genocide. Dit roepen wij al 7 maanden."

UU hoopt op rust

Volgens de politie zijn in het gebouw dat bezet werd gehouden geen vernielingen aangetroffen. Bij de universiteit waren ze vanochtend druk bezig 'de situatie te inventariseren'.
Voorzitter Anton Pijpers van het College van Bestuur sprak gisteravond met de demonstranten en vroeg ze het pand te verlaten, maar zag dat dit geen effect had. Een dag later zegt Pijpers over de situatie: "We zijn in gesprek gegaan met de demonstranten, maar het lijkt erop dat we niet tot het goede gesprek met elkaar komen. De UU telt ruim 40.000 studenten en circa 9.000 medewerkers met heel verschillende opvattingen die allemaal heel zorgvuldig gewogen moeten worden. Dat doen we via alle bekende (mede)zeggenschaporganen die de universiteit heeft."
De gebouwen van de onderwijsinstelling blijven tot maandagochtend 8.00 uur dicht om "verdere overlast en mogelijk onveilige situaties te voorkomen". De burgemeester en politie hadden gevraagd om extra maatregelen ter bescherming van de openbare orde. Pijpers: "We zijn ons bewust van de impact die dit heeft. Velen van ons voelen zich hierdoor geraakt. We hadden het graag anders gewild, maar zagen ons genoodzaakt dit zo te doen. We doen een klemmend beroep op alle UU'ers om de komende tijd de rust te bewaren, verdere escalatie te voorkomen en respectvol met elkaar te blijven omgaan."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.