Giro 2024: Visma | Lease a Bike verwacht niet meteen spektakel op gravelstroken
Klassementskopman Cian Uijtdebroeks wil gewoon veilig aan de finish komen - foto: Cor Vos
donderdag 9 mei 2024 om 11:33

Giro 2024: Visma | Lease a Bike verwacht niet meteen spektakel op gravelstroken

Het peloton koerst vandaag tijdens de zesde etappe van de Giro d’Italia 2024 in de omgeving van Siena, de bekende finishplaats van Strade Bianche, en dus mogen de bekende gravelstroken niet ontbreken. Maar mogen we ook spektakel verwachten? “Ik verwacht niet dat het doorslaggevend gaat zijn”, aldus Maarten Wynants, ploegleider bij Visma | Lease a Bike.

De Belgische oud-renner blikt met Het Nieuwsblad vooruit op de zesde rit van de Giro. Het parcours is 180 kilometer lang en kent 1.900 hoogtemeters. Onderweg komen de renners twee beklimmingen van vierde categorie, twee tussensprints maar bovenal drie grindstroken tegen. “Het is maar zo’n 25 procent van de Strade Bianche”, aldus Wynants. “Er zit geen echte klim in zoals de Monte Sante Marie bijvoorbeeld.”

“Het zijn de eerste twee stroken van de Strade en een derde nieuwe sterrato. Ze hebben er dan wel wat gravel in gestopt, maar ik denk dat de organisatie niet wil dat pech het verschil maakt in deze Giro. Ik verwacht niet dat het doorslaggevend gaat zijn. Het is echt een light versie van de etappe van drie jaar geleden toen Mauro Schmid won. Dat was een tweede Strade, nu is het een light versie.”

Maar wat verwacht Wynants op weg naar Rapolano Terme? “Er gaan al wat renners bergop moeten lossen voor de eerste gravelstrook. Als ze er met minder volk aankomen, betekent dat ook minder stress voor ons. Er zit wel een pittig klimmetje in één van de stroken, maar ik denk niet dat het daar gaat ontploffen. Wij verwachten eigenlijk dat de rit vanuit de ontsnapping gewonnen gaat worden.”

‘Overleven’ voor Cian Uijtdebroeks
Voor Cian Uijtdebroeks, de kopman van Visma | Lease a Bike voor het klassement, is het vooral zaak om geen tijdsverlies op te lopen. “Het is niet zoveel gravel”, zegt de jonge Belg. “Het gaat om drie stroken waarbij er eentje meteen overgaat in de andere. Ik weet zelfs niet of het verschil daar gemaakt zal worden als er geen materiaalpech aan te pas komt. Naar die stroken toe belooft het wel nerveus te worden. Ik verwacht me wel aan een zeurende rit. Als klimmer is het in zo’n etappe overleven, net zoals bij een kasseirit in de Tour.”

RIDE Magazine
16 Reacties
Sorteer op:
9 mei 2024 11:38
Ik denk dat ze bij de bijen toch angst hebben dat dit te zwaar gaat zijn voor ui
    9 mei 2024 12:26
    Inderdaad zo, want hoe meer een ploegleider en de renner in kwestie, een
    dergelijke etappe zitten te downplayen met 'oh, no worries hoor'.....des te
    meer betekent dit vaak de mooie schijn ophouden en ze in werkelijkheid
    de daver op hun lijf hebben dat hun renner dit niet aankan.
    9 mei 2024 12:47
    Alter ego duet nummer zoveel. LOL
9 mei 2024 11:42
Dit soort uitspraken kunnen alleen maar als een boemerang terugkomen in hun gezicht.
    9 mei 2024 11:46
    @Magarin over welke uitspraken heb je het? Hij geeft gewoon zijn mening over de etappe. Ik zie helemaal geen uitspraak welke als een boemerang terug gaat komen
    9 mei 2024 11:50
    Huh, veel duidelijker kan het toch niet? Hij zegt dat ze niet meteen spektakel verwachten op de gravelstroken. Als het dus straks wel spektakel op de gravelstroken wordt en hun renners tijd verliezen/materiaalproblemen krijgen/vallen, wat zeker geen ondenkbaar scenario is, dan komen deze uitspraken nogal grappig over.
    9 mei 2024 11:54
    @MaGarin dan kun je bij elke voorbeschouwing van een ploegleider deze opmerking plaatsen en kan een ploegleider en renner nooit meer iets zeggen vooraf aan een etappe.
    9 mei 2024 12:18
    Vind dit helemaal geen gekke uitspraak.
    Ze verwachten niet dat er spektakel (veel tijdverschillen) zal zijn tussen de klassementmannen.
    Dat wil niet zeggen dat ze zich daar niet op voorbereiden of op anticiperen, maar is gewoon een verwachting vooraf.

    Stel dat het inderdaad zo is als Wijnants verwacht, komt de boemerang dan in jouw gezicht terug en ga je dan door het stof (no pun intended)?
    9 mei 2024 12:45
    Beetje zoals de uitspraak. Dit wordt sowieso een OTL/DNF voor Kooij na zijn val? Of heb je die toen maar snel verwijderd..
    9 mei 2024 12:45
    "Dit soort uitspraken kunnen alleen maar als een boemerang terugkomen in hun gezicht."
    Wishful thinking in optima forma dit.
    9 mei 2024 19:11
    @MaGarin Helaas voor jou had Wijnants het perfect gezien en reed Uijtebroeks uitstekend op gravel.
9 mei 2024 12:54
Dit klinkt gewoon allemaal als hopen hopen hopen dat het rustig blijft, de angst regeert. Ik ken nog wel een voorloper van deze ploeg, nog niet zo lang geleden, die in dit soort etappes wel los wou. Het kan verkeren.
9 mei 2024 11:59
Er wordt natuurlijk sowieso veel te veel geluld!
Oorzaak: persmuskieten!
Waar achter het kapitaal! En uiteindelijk het volk...
Ik zou het wel weten als persman: 'zie onze communie Kees!' (een leuke van Google!!!)
    9 mei 2024 12:48
    Zo, zijn de uitroeptekens in de aanbieding? Bij het voorlezen doet het gewoon zeer aan mijn oren.
9 mei 2024 12:59
Het niet starten van van Aert zal wel aan deze uitspraak ten grondslag liggen. Als...... dan was het tegenovergestelde uitgesproken. Het kan raar lopen in de wielrennerij.
9 mei 2024 17:01
Kenner die Wynants.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.