Software-update: Malwarebytes 5.1.4

Malwarebytes 2016 logo (75 pix) Malwarebytes heeft versie 5.1.4 van zijn gelijknamige antivirusprogramma uitgebracht. Dit programma is gericht op het bestrijden van malware, zoals kwaadaardige software die zich als bonafide antivirus- of antispywareoplossing voordoet, maar in werkelijkheid minder goede bedoelingen heeft, zoals ransom- of scareware. Naast de gratis uitvoering is er een betaalde variant, die extra functionaliteit biedt, waaronder realtimebescherming. Installeren kan via een offline-installer of een online-installer. De changelog voor deze uitgave ziet er als volgt uit:

Features and improvements
  • VPN status indicator added to tray icon
  • Improved support for high DPI and low display resolutions
  • Improvements for notification display logic
Issues fixed
  • Tamper Protection bugs
  • Crash when exiting Scan Scheduler page
  • UI not restarting after updates

Malwarebytes 5.0

Versienummer 5.1.4.112
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Windows 8, Windows 10, Windows 11
Website Malwarebytes
Download https://www.malwarebytes.com/mwb-download/thankyou
Licentietype Freeware/Betaald

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

09-05-2024 • 08:28

18 Linkedin Whatsapp

Bron: Malwarebytes

Reacties (18)

18
18
14
0
0
0
Wijzig sortering
Is dit nog altijd de beste optie voor makkelijke anti virus ?
Het is geen vervanger. Ik gebruikte het altijd naast Windows Defender. Ik heb nog een levenslange abonnement. Kostte toen 24 euro. Maar ik gebruik het niet meer, nu ik Linux gebruik.
Makkelijkste is gewoon Windows Defender, deze werkt meer dan prima.
Ik moet zeggen had ook altijd deze er naast draaien(Lifetime abbo), maar nieuwe pc en kan mijn licentie niet meer vinden.
En het lijkt erop op de website waar ik het gekocht heb mijn email nog heb veranderd, want de email die ik nog heb voor de licentie is van een oud email adres(Die ik verwijderd heb).

Ik zal wellicht de licentie van mijn oude pc nog kunnen halen op 1 of andere manier, maar geen zin meer in Defender doet ook prima.
Want ik moet ook zeggen dat malwarebytes in al die jaren niks gevonden heeft.

Dus blijf gewoon gewoon bij Defender doe geen rare dingen als hacks&cracks downloaden van spellen/applicaties, koop het gewoon wat je wil gebruiken(Te duur sparen/wachten op een aanbieding).
Dan heb je ook helemaal geen extra programma nodig, eens sporadisch er naast laten scannen kan(Maar een betaald abbo zou ik er niet voor over hebben).

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 9 mei 2024 09:07]

Toevallig heb ik hier vorige week nog mee zitten stoeien. Mijn licentie overzetten door hem in te voeren ging inderdaad niet, maar er was een account aan gekoppeld en door daarmee in te loggen werkte het wel. Natuurlijk na het disabelen van het account op mijn oude laptop.
O ja zou ook nog kunnen idd een account bij zat uiteindelijk, bedankt voor de tip ieder geval.
Wellicht dat ik nog eens zal kijken, niet voor mijn eigen nieuwe pc. maar altijd handig om die info te bewaren :).
De licentie is gekoppeld aan het account inderdaad. Zonder dat account werkt het overzetten inderdaad niet. Het account is een extra controlemechanisme.
Precies wat ik ook zou doen.
Deze ex Mozilla engineer had het zelfde idee al 7 jaar geleden.
Third party AV suites zijn soort van halve rootkits (gezien ze diep nestellen in je systeem). Het is nog steeds software met bugs en introduceren soms ook gewoon mogelijke attack vectors binnen je systeem.

[Reactie gewijzigd door jozuf op 9 mei 2024 09:16]

Alles wat je hier zegt geldt voor Defender ook. Het is een noodzakelijk kwaad helaas.

Die blog wordt met enige regelmaat nog aangehaald. Besef je wel dat het een nogal eenzijdig verhaal / rant is waarbij de auteur belang heeft. Ten tijde van het schrijven van de blog was de detectie van Defender ook niet zo goed overigens. Nu laat dat wanneer je cloud gebaseerd scannen uitzet ook nog ernstig te wensen over. Dat cloud gebaseerd scannen heeft privacy impact.

De blog doet enkele stellingen die niet worden onderbouwd en die ten tijde van het schrijven gewoon onjuist waren zoals
At best, there is negligible evidence that major non-MS AV products give a net improvement in security.
Defender scoorde in de tijd matig.
Microsoft, on the other hand, is generally competent.
Bovenstaande komt uit de lucht vallen, wordt niet onderbouwd en klopte wat mij betreft ook niet. MS stond nou niet echt bekend om de afwezigheid van lekken in hun software.

Kortom enorm gekleurd en daardoor van weinig waarde imho.

Verder: Ja extra software kan extra kwetsbaarheden bevatten maar dat geldt voor Defender net zo goed. Je kan je ook afvragen hoe een producent zijn eigen product op dit vlak goed kan beschermen.

Dat gezegd te hebben; malware bytes is volgens mij niet zo populair meer. I kom het steeds minder tegen mede doordat andere scanners ook steeds beter worden.

[Reactie gewijzigd door Bor op 9 mei 2024 09:39]

Het verschil zit hem er in dat MS het os ook maakt en zodoende beter weten hoe ze zaken moeten integreren en lijntjes (kunnen) hebben binnen de organisatie om zaken te regelen en goed op te lossen.

Ik ben het er mee eens dat het niet echt goed onderbouwd is. Hoeft daardoor niet te betekenen dat je zelf na kan denken over onderbouwing en zulke statements je er toe zet om erover na te denken. Of je het er toe zet om meerdere bronnen te vinden die het onderschrijven of juist niet.

[Reactie gewijzigd door jozuf op 9 mei 2024 17:57]

Het verschil zit hem er in dat MS het os ook maakt en zodoende beter weten hoe ze zaken moeten integreren en lijntjes (kunnen) hebben binnen de organisatie om zaken te regelen en goed op te lossen.
Een vaak gehoord argument maar wanneer je het OS maakt kan je ook de lekken dichten waar malware gebruik van maakt. Afgaande op jouw statement zou Defender eigenlijk altijd als beste uit de bus moeten komen. Dat doet het echter niet, soms lang niet. Het product is redelijk zolang je de cloud gebaseerde scanning gebruikt maar moet andere 3rd party producten toch met regelmaat voor laten gaan in de bekendere AV testen.
Een vaak gehoord argument maar wanneer je het OS maakt kan je ook de lekken dichten
AV is wel meer dan known viruses/malware vinden op basis van signatures.
Er zit over het algemeen iets heuristics achtig in.
Dat is dus meer patroon herkenning ipv "dit is exact dit virus".
Ook gebruiken virussen soms gewoon legitieme functionaliteit om zichzelf te installeren en te runnen. Dit kan misbruikt worden door bv verkeerde configuratie. Dergelijke functionaliteit uit zetten doet weer afbreuk aan het product (denk maar aan de strijd met macro's bv. Biedt legitiem handige functionaliteit, maar kan ook misbruikt worden).
Natuurlijk kan AV bescherming ook gewoon onderdeel van het os zijn, maar waarom zou je. Gratis AV scanner in je os is vanuit marketing beter te verkopen (naast wat zaken als modulariteit en organisatie in je bedrijf).

Maar echt eens zullen we het nooit worden denk ik, en dat geeft ook niets. Er is geen harde waarheid in dit geheel en je hebt zeker sterke argumenten voor de discussie.

[Reactie gewijzigd door jozuf op 9 mei 2024 19:37]

Precies extra programma dus ook weer extra bugs etc in je systeem, en zolang je geen gekke dingen doet op je pc(Die je ook niet hoort te doen).
Dan heb je ook geen extra software nodig

Applicaties: hoef je niet te cracken, want je kan gewoon over algemeen een trial uitproberen.
Games: Hoef je niet allemaal op dag 1 te hebben, je kan ook wachten op leuke acties als je twijfelt. En dan speel je gewoon wat anders in de tussentijd.

Ja je kan altijd nog eens op een verkeerde site komen, maar over algemeen zal Defender die ook wel herkennen dan.
Precies extra programma dus ook weer extra bugs etc in je systeem, en zolang je geen gekke dingen doet op je pc(Die je ook niet hoort te doen).
Dan heb je ook geen extra software nodig
Defender is ook een "extra programma" maar dan meegeleverd met het OS. Ook daar zitten bugs in etc. Dat je geen extra software nodig bent zie ik dan ook graag onderbouwd.
Applicaties: hoef je niet te cracken, want je kan gewoon over algemeen een trial uitproberen.
Games: Hoef je niet allemaal op dag 1 te hebben, je kan ook wachten op leuke acties als je twijfelt. En dan speel je gewoon wat anders in de tussentijd.

Ja je kan altijd nog eens op een verkeerde site komen, maar over algemeen zal Defender die ook wel herkennen dan.
Er zijn zo veel meer mogelijkheden om besmet te raken waaronder malvertising, supply chain aanvallen, phishing etc.

Je moet gewoon per situatie kijken wat de beste oplossing is. Dat zal lang niet altijd Defender of Malware Bytes zijn. Het is uiteindelijk een risico overweging die ieder voor zichzelf dient te maken.

Malware Bytes zou je ook nog als 2nd opinion oplossing kunnen inzetten.
Niet honderd percent zeker, maar de laatste keer dat ik de gratis variant had, kreeg ik regelmatig pop-ups om te upgraden. En dat was toch zo regelmatig dat het storend was. Als je als bedrijf niet wil dat mensen je gratis variant gebruiken, maak dan een demo of stuur een maandelijkse nieuwsbrief, maar een AV die zo storend werkt als hetgeen waar het tegen vecht is ridicuul.
De gratis variant probeert je inderdaad op soms onprettige manieren over te halen om een betaalde licentie te nemen. Dat zie je bij heel erg veel producten terug. Zelf vind ik Malware Bytes zonder licentie ook niet heel interessant meer.
Al zou je het niet opmaken uit het bericht, Malwarebytes is er ook voor de Mac:
https://www.malwarebytes.com/mac-download
Wat doet het daar? Mogelijk/ongetwijfeld het zelfde als de linux antivirus tools doen: Scannen op msWindows en/of applicatie gerichte signatures in bestanden. Misschien heeft het zin voor bijvoorbeeld op msOffice gerichte issues iin msOffice documenten die op de mac ook worden betwerkt.

Het verbaast mij al jaren maar eigenlijk ook nog veel langer niet dat er buiten het msWindows platform geen antivirus en antimalware tools mee draaien. En dat terwijl er best veel andere platformen zijn. Niet alleen op de desktop maar ook in de server ruimte en in de hand.

Ooit had ik een avast antivirus op de pc, die kwam ook met een versie voor android maar daar had ze naar mijn idee geen echte toegevoegde waarde als antimalware.
Ik houd hem toch nog even aan omdat ik wel eens op torrent sites zit…

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee