Nieuws

Waar staat Hemelvaartsdag eigenlijk voor? "Die leerlingen van Jezus zaten onwies in de put"

Streekkenner Jan Riesewijk
© RTV Oost/Wouter de Wilde
Hemelvaartsdag, dat betekent voor veel Overijsselaars dauwtrappen, feesten en festivals. Steeds minder mensen kennen de ware betekenis van de christelijke feestdag. Is dat erg? Nee, vindt streekkenner Jan Riesewijk uit Losser. Want alles verandert. Zelf gaat hij vandaag een stuk fietsen met zijn gezin en er staat een barbecue met kameraden op het programma. Maar het lijkt wel steeds sneller te gaan allemaal, die veranderingen Dat vindt Riesewijk wel jammer en daarom legt hij graag nog een keer keer uit waar het om draait met Hemelvaartsdag.
Ook zo vroeg opgestaan, vanmorgen? Misschien wel om de dauwtrappersmis in Hertme of Losser bij te wonen, beiden in een openluchttheater. Want daar komen elk jaar twee werelden samen. Die van het geloof en van de gezelligheid rond de feestdag.

Pasen

Jan Riesewijk kan het nog precies uitleggen, de betekenis van Hemelvaartsdag. "Het is een van de feesten in de cyclus van het kerkelijk jaar. Carnaval is de voorbereiding op het vasten dat eindigt met Pasen. Op Goede Vrijdag wordt Jezus gekruisigd en met Pasen vieren we dat hij weer is verrezen uit de dood. Dat betekent dat Jezus weer leeft. Het gebeurt ook een paar keer dat hij weer tussen de mensen komt", legt Riesewijk uit.
Als bekendste voorbeeld noemt Riesewijk het verhaal van de Emmaüsgangers. Twee leerlingen van Jezus zijn op weg naar het dorp Emmaüs. Daar komen ze Jezus tegen als een vreemde, pas later herkennen ze hem als hij het brood breekt. "Zo kwam Jezus dus zo af en toe ook nog onder de mensen. Maar met Hemelvaart viert de kerk, de naam zegt het ook wel, dat Jezus definitief ten hemel opgenomen wordt", aldus Riesewijk.

Flinke tegenvaller

En dat is een flinke dobber voor zijn volgelingen. "Zijn leerlingen zitten onwies in de put legt Riesewijk in het plat uit. "Ze balen als een stekker want ze hadden toch wat hoop gekregen dat Jezus weer was opgestaan, maar met Hemelvaart komen ze erachter dat Jezus definitief naar de hemel is gegaan en niet meer terugkomt. Een flinke tegenvaller. Tien dagen later, met Pinksteren krijgen die leerlingen dan ineens de heilige geest en gaan ze op pad om de kerk te stichten en overal het verhaal van Jezus te vertellen."
De betekenis achter Hemelvaart en andere christelijke feesten gaat steeds meer verloren, ziet Riesewijk. "Onlangs mocht ik een lezing verzorgen, een beetje op humoristische wijze, voor alle onderwijzers van het katholieke onderwijs in Enschede. Dan heb je het dus over katholieke scholen en toen vroeg ik dus wat Pinksteren betekende. Ik denk dat twintig van de driehonderd hun vinger opstaken, wat ik nog wel heel eerlijk vond. Maar als zelfs de onderwijzers van die katholieke scholen het al niet meer weten."

Maatschappij verandert

Hoe kijkt Riesewijk daar tegenaan, hoe erg is dat? "Het is geen ramp want de maatschappij verandert. Alles verandert en ik vind dat wel jammer. Die godsdienst heeft ons als maatschappij natuurlijk ook wel gevormd. Dan lachend: "Mensen hebben er de mond vol van dat tradities niet verloren mogen gaan. Ze pakken ons alles af, zeggen ze ook zo gauw. maar wie weet überhaupt nog wat we aan het doen zijn? Een beetje minder hoog van de toren blazen mag ook wel."
Zelf stapt Riesewijk vandaag met zijn gezin op de fiets. "En vanmiddag gaan we met de kameraden barbecueën en gezellig drinken. Dat doen we al jaren. Riesewijk ziet dat tradities als dauwtrappen nog wel blijven voortbestaan. Steeds meer wordt Hemelvaartsdag ingevuld met feesten en festivalbezoek. "Maar het heeft weinig meer met het christelijke feest te maken. Dat mensen weten waarom ze bepaalde dingen doen, wordt natuurlijk steeds minder. Ik ben zelf nog we praktiserend katholiek maar je merkt per jaar dat het achteruit gaat. De betekenis van religie wordt minder. Binnen scholen, gezinnen en de maatschappij."
Dan steekt toch weer de nuchtere Tukker in de Riesewijk de kop op: "We kunnen ons er met z'n allen enorm druk om maken maar daar wordt het toch niks anders van."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.