Nieuws

Hemelvaartsdag in Overijssel: Trekkertrek, festival inpaardenbak, frisse duik en struinen op rommelmarkt

Naar verwachting 3.000 bezoekers naar Den Velde voor de Trekkertrek
© Oost / Pim Paalhaar
Mistvelden met een zon die vanuit die mist langzaamaan hoog aan de hemel komt staan. Het was een fraaie traktatie voor de vroege vogels op deze Hemelvaartsdag. Volgens weervrouw Margot Ribberink van Oost is het een fantastische dag om er op uit te gaan. En dat doen we dan ook vandaag met hemelvaartsbelevenissen in Overijssel.

Trekkertrek

Sommigen zijn nog wat brak van het boerenfeest van gisteravond, toch trekt Den Velde massaal naar de Klumpersweg voor een middag die bol staat van de herrie en dampende uitlaten. Het is tijd voor de Trekkertrek in de buurtschap bij Gramsbergen. Vanuit alle windstreken komen ze er kijken en deelnemen. Naar verwachting komen er 3.000 mensen naar het spektakel.
Dieseldampen en een bak herrie, Trekkertrek in Den Velde
© Oost / Pim Paalhaar

Full Pull

Er wordt geracet in elf klassementen waarin over een afstand van ruim honderd meter een slede verplaatst moet met daarop een gewicht dat oploopt tot 15.000 kilo. En dat het liefst zo snel mogelijk natuurlijk. Haal je de 110 meter? Dan verschijnt FP op het lichtbord. Een Full Pull, daar doen ze het voor. Verder is het vanmiddag een mengelmoesje van rode diesel, bier, enorm veel herrie, uitlaatgassen en uitgelaten gasten aan de Klumpersweg in Den Velde.
Deelnemer Betran Lozeman uit Wilsum voor zijn Fendt 512 samen met fans Daan, Bram, Thijs en Alfred
© Oost / Pim Paalhaar

Niet trappen, maar tappen

Wat doen we met de kinderen? Die vraag leidde tien jaar geleden tot de geboorte van een nieuw festival. In een achtertuin in Middel, en we noemen 't Dauwtappen. Monique Middelkamp is een van de 'founding mothers'. Zin in een feestje, maar geen oppas voor de kinderen krijgen, was een probleem dat ook bij enkele buren in de buurtschap speelde. Dus, dan bouwen we toch gewoon thuis een feestje? De rest is geschiedenis.
Festival in een paardenbak
© Oost / Pim Paalhaar
Dauwtappen groeide in de jaren die volgden uit tot een gratis festival dat in de wijde omgeving zijn weerklank heeft. Letterlijk, want gisteravond was er al een groot feest en ook vandaag gaat de volumekraan open bij de verschillende optredens. Het festival in de paardenbak heeft inmiddels professionele trekjes gekregen. Er zijn foodtrucks, tribunes van bierkratten en natuurlijk: bier!
Festival Dauwtappen krijgt professionele trekjes
© Oost
De organisatie is inmiddels overgedragen aan de jongere generatie. Nina Klein Schaars is een van de 15 jongeren die nu de scepter zwaaien. In het festival hebben ze nog wat ruimte gehouden voor de 'oudjes'. Vanmorgen is er eerst een muziekbingo met muziek uit de jaren zestig en zeventig, voordat er vanmiddag de optredens beginnen.
'Festival-directeuren' van nu en vroeger: Nina Klein Schaars en Monique Middelkamp
© Oost / Pim Paalhaar

Jannes schalt over het Hulsbeek

In zijn trektocht door de provincie dwaalt verslaggever Pim Paalhaar vanochtend door de mist. Bij het Hulsbeek bij Oldenzaal hoort ie ze eerst wel, maar ziet hij ze nog niet. Jannes schalt over het water. En dan ineens, doemen vier jonge Hengeloërs op. Ze zijn onderweg al veel grote groepen tegengekomen en maken nu een stop bij de recreatieplas.
Muziek van Jannes schalt over het Hulsbeek
© Oost
Jannes gaat even wat zachter als ze in de mist onze verslaggever te woord staan. Of ze aan het bier gaan "Oh, nee hoor, daar hè je helemaal niks an." Snoep, cola en chocomel voor dit kwartet, happy fris!

Bluf?

Een stukje verderop meer jongeren. Daar overigens géén fris. Over fris gesproken... Nemen ze nog een duik? "Nee man!" Reageren ze in koor: "Het water is veel te koud." Maar met de vraag is het zaadje blijkbaar toch geplant. Robin heeft er wel vijftig euro voor over. Dat trekt Mart over de streep en dus.... kleren uit en in de onderboks 't water in....
Frisse duik voor 50 euro

Feest in Deurningen

In Deurningen liep de plaatselijke haan vanochtend hopeloos achter de feiten aan. Nog voor de haan kraaide was er al volop bedrijvigheid in het dorp. Deurningen staat vandaag namelijk in het teken van de traditionele rommelmarkt.
Bennie Bijen heeft de kraampjes van 'zijn' traditionele rommelmarkt in Deurningen weer strak in het gelid staan
© Oost / Pim Paalhaar
Een soort uitgesteld koningsdagfeest dat veel oud-Deurningers, veelal op de fiets, weer terugbrengt naar de 'oale groond'. Het wordt dus een beetje zien en gezien worden in Deurningen vandaag.
Herman Thijert is al veertig jaar vrijwilliger en begon klokslag 7 uur met eerste kopje koffie
© Oost / Pim Paalhaar

Rommelmarkt

En... voor een prikkie spulletjes kopen. Zoals dat op rommelmarkten wel vaker gaat, is het waarschijnlijk een verhuizing van antiek en curiosa van de ene naar de andere zolder. Bij een van de kraampjes in Deurningen lag vanochtend vroeg een opvallend beeldje van een gouden vogeltje van een mijnwerker. Vogeltjes werden in de mijnschachten gebruikt als een waarschuwingssysteem dat er gas is. Ging die van z'n stokkie, dan maakten de mijnwerkers dat ze wegkwamen.
Voor een prikkie een gouden mijnwerkersvogeltje op de rommelmarkt
© Oost / Pim Paalhaar

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.