Tadej Pogacar kijkt anders naar gravelrit in Giro: “Dit is geen Strade Bianche”
foto: Cor Vos
donderdag 9 mei 2024 om 12:45

Tadej Pogacar kijkt anders naar gravelrit in Giro: “Dit is geen Strade Bianche”

Tadej Pogačar tempert de verwachtingen voor de zesde etappe van de Giro d’Italia, die in het teken staat van drie gravelstroken. Volgens de klassementsleider van de Giro is de rit niet te vergelijken met Strade Bianche, de beroemde voorjaarsklassieker over Toscaanse grindwegen. “Ik moet gefocust blijven, zodat ik daarna kan overleven tot de finish”, aldus Pogačar.

“Dit is geen Strade Bianche, om eerlijk te zijn”, blikte de kopman van UAE Emirates in de mixed zone vooruit na de etappe naar Lucca. “Het is een niet leuke etappe, maar dan bedoel ik het goed. Het is een etappe waarin we heel geconcentreerd moeten zijn, net als in de rit naar Lucca. We moeten als ploeg bij elkaar blijven en samen de gravelsectors aanvallen.”

Pogačar weet dat elke etappe een hindernis is op weg naar naar de eindzege. “De gravelrit wordt ook weer een heel ander verhaal”, zegt hij. Als tweevoudig winnaar van Strade Bianche wordt veel verwacht van Pogi in de gravelrit. Toch waarschuwt hij zichzelf en de kijkers. “Je denkt vooraf ‘gravel, gravel, gravel’, maar je kan ook in de lead-out naar de gravelstrook al over slechte wegen rijden.”

“Een valpartij kan altijd gebeuren, zoals met Christophe Laporte gebeurde. Dan kan je al op de grond liggen nog voor je op het gravel komt. Daarvoor moeten we heel goed opletten”, aldus Pogačar, die geen bijzondere fiets gaat gebruiken. “Ik ga niets aanpassen. In Strade Bianche rijden we ook alleen maar met iets bredere banden en iets minder bandendruk, maar in Strade zijn veel meer gravelkilometers. Voor deze rit ga ik niet heel veel veranderen aan mijn fiets.”

RIDE Magazine
13 Reacties
Sorteer op:
9 mei 2024 07:30
Waar velen een saaie Giro voorspelden, vind ik deze Grote Ronde tot nu toe erg leuk! Laat het vandaag ook weer een mooie worden... Forza Tom... O sorry, Forza Giro!
    9 mei 2024 08:19
    Tot nu toe de mooiste van het jaar :)
    Dat saai sloeg bij velen op het AK. En dat is toch best saai (voorspelbaar).
    9 mei 2024 09:36
    Tot nu toe ook alleen maar mooie ritten gezien, van breuken in het peloton tot finales waarbij er strijd is tussen late uitvallers/aanvallers en sprinters. Het lijkt iedere dag wel alsof je 2 finales voor de prijs van 1 krijgt.

    Het AK boeit niet zo, dat wisten we vooraf en valt dus ook mee te leven, al zijn de nummers 3-10 één grote verrassing.
9 mei 2024 08:17
Pogacar weet het zelf allemaal ook niet meer volgens het artikel.
    9 mei 2024 08:31
    Inderdaad, hij weet zelf geeneens wat hij bedoelt.
    9 mei 2024 09:27
    Toch bedoelt ie het wel goed.
    9 mei 2024 09:31
    Wheely, ik denk eerder dat het komt omdat de redactie of een g te veel of een g te weinig heeft getikt. In de kop staat geen Strade en in de lopende tekst staat een Strade.
    Zeg het maar...
9 mei 2024 09:00
Ik kijk er alvast naar uit om te zien wiens masker eraf zal vallen op de
gravelstroken als blijkt dat sommige hier de skills niet voor hebben.

Pogacar zou nu reeds kunnen lachen omdat hij hier zijn speeltuin vindt,
maar beseft als geen ander dat zijn geweldige stuurmanskunst niet kan
verhinderen dat je door het geklungel van de mindere goden hierin, op
je bek kan gaan of materiaalpech je ook kan nekken.

Ik begrijp het dat hij met de handrem op zal rijden......maar ergens hoop
ik stiekem dat hij net op de gravelstroken het boeltje op stelten zou zetten.
    9 mei 2024 10:13
    Hoe harder de koers, hoe minder volk in het peloton, hoe minder kans op valpartijen.
    9 mei 2024 10:18
    Hoe harder de koers, hoe meer energie je verspeelt, hoe minder minder energie je voor de rest voor de ronde (en daarna) overhoudt.
    9 mei 2024 11:07
    Tuurlijk gaat ie niet met de handrem erop, één grote speeltuin voor hem, en waar zit je veiliger dan op kop vd koers? De vraag is hoeveel van visma erover zijn als de kruitdampen optrekken, waaronder de jongeling van dienst.
9 mei 2024 10:16
Was een mooie rit geweest voor Van Aert. Ondanks we weinig te klagen hebben over de verloop van de ritten dusver, mis ik hem wel.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.