Het witte ei neemt de schappen over in de supermarkt

Witte eieren bij deze weer
© RTV Drenthe / Ineke Kemper
De witte eieren veroveren de supermarkten. Steeds meer winkels verkopen alleen nog maar witte eieren en geen bruine meer. En dat betekent dat steeds meer kippenboeren overstappen op kippen die witte eieren leggen.
Op veel boerderijen zie je dan ook witte kippen. Maar een witte kip betekent niet perse een wit ei. "Meestal is dat wel zo, maar het komt door de kleur van de oorlel", legt Erwin Brink van Maatschap E en H Brink in Zwiggelte uit. "Heeft een kip een witte oorlel dan legt 'ie een wit ei, en bij een rood oorlel is het een bruin ei."
Jarenlang heeft hij op het bedrijf voornamelijk bruine kippen die bruine eieren leggen. "We hebben een keer witte gehad, maar die vlogen de hele stal door. Die waren nogal druk. Dus toen zijn we weer terug gegaan naar bruin." Maar pakweg een half jaar geleden heeft Erwin samen met vader Henk Brink besloten om toch over te stappen op kippen die witte eieren leggen. "Dat komt door de vraag. Supermarkten willen het liefst witte eieren verkopen, dus leveren wij witte eieren. En die kippen zijn inmiddels zo gefokt dat ze ook wat rustiger zijn geworden."

Ander gedrag

De kip ziet er anders uit qua kleur, maar in het gedrag zijn ze ook anders. "De witte kippen die lopen bij je weg, de bruine komen naar je toe." Spijt van de overstap heeft Brink dan ook niet. "Nee hoor, de hennen doen het hartstikke goed en leggen mooie eieren."
Pakweg vijftigduizend kippen heeft hij op dit moment in de stal. "Ze zijn nu zo'n twintig weken oud en zitten nu binnen om te wennen en te leren waar ze hun eitjes moeten leggen. Over een paar weken gaan ze lekker naar buiten."

Duurzamer

Maar waarom willen supermarkten die witte eieren? Dat is simpel, volgens Brink. "Een kip die witte eieren legt is veel duurzamer en heeft een kleinere footprint. Qua kosten en voer zijn de bruine en de witte gelijk. Maar een kip die witte eieren legt, doet dat zo'n vijftien weken langer dan een bruine kip." En dat betekent meer eieren per kip en dus een goedkoper eitjes.
"Mij maakt het niet uit", zegt Brink er zelf over. "Een kip is een kip en een ei is een ei. Ze smaken ook hetzelfde." Al zal de consument nog wel even moeten wennen aan alleen maar witte eieren, verwacht hij. "Dat is nog van vroeger, toen stond een bruin ei symbool voor een kip die buiten lekker rondscharrelde en een wit ei voor een gekooide kip. Maar tegenwoordig lopen alle kippen lekker buiten, daar zit geen verschil meer in."
Witte eieren nemen de schappen over

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.