De Samsung Galaxy S24 Ultra: tijdelijk scherp geprijsd!

Google Pixel 8a vs Google Pixel 7a: de 5 grootste verschillen

Mike Peek
8 mei 2024, 12:57
3 min leestijd
Google Pixel 8a vs Google Pixel 7a: de 5 grootste verschillen

In deze vergelijking tussen de Google Pixel 8a vs de Google Pixel 7a zetten we de grootste verschillen op een rij. Hoeveel beter is Googles nieuwe middenklasser?

Lees verder na de advertentie.

Google Pixel 8a vs Google Pixel 7a

Vlak voor Google I/O 2024 kondigde de zoekgigant alvast zijn nieuwe midrange smartphone aan: de Pixel 8a. In sommige opzichten lijkt het toestel behoorlijk op zijn voorganger, de Pixel 7a. Zo beschik je over dezelfde camera’s: een 64 megapixel-hoofdcamera en een 13 megapixel-groothoeklens voor wijdere plaatjes. Ook op het selfiefront verandert niets. Die hebben weer een resolutie van eveneens 13 megapixel.

Het nieuwe toestel is dankzij de IP67-certificering net zo goed bestand tegen water en stof als zijn voorganger. Helaas laadt hij met 18 watt ook net zo traag op, al is de accu zelf wel iets gegroeid: van 4385 mAh naar 4492 mAh. De grotere verschillen lees je hieronder in onze Google Pixel 8a vs Google Pixel 7a-vergelijking.

1. Ronder ontwerp

De Google Pixel 7a had een ietwat blokkering ontwerp, met dikke bezels en een flinke kin aan de onderzijde. Die kin treffen we ook weer aan op de Pixel 8a. Het toestel heeft beduidend forsere randen dan de duurdere Pixel 8.

Google Pixel 8a

Toch heeft Google wel voor een nieuw en moderner ontwerp gezorgd bij de 8a: de hoeken zijn een stuk ronder. Dat ziet er niet alleen mooier uit, maar de smartphone ligt daardoor ook lekkerder in de hand. Aan de achterzijde is weinig veranderd. De camerastrook loopt weer over de gehele breedte van het toestel en ziet er ongeveer hetzelfde uit.

Bij de Pixel 8a kies je trouwens uit de kleuren groen, blauw, zwart en wit. De Pixel 7a is verkrijgbaar in het grijs, wit, blauw en oranje.

2. Snellere hardware

Een nieuwe smartphone betekent doorgaans ook een snellere chip. De Google Pixel 8a heeft een Tensor G3-processor aan boord, terwijl de Pixel 7a op een Tensor G2-chip draait. Het verschil is niet wereldschokkend, maar de G3 is wel iets rapper en springt ook zuiniger met energie om. Voor een middenklasser is het een prima processor, waar je jaren mee vooruit kunt.

Er is weer 8GB werkgeheugen aanwezig, maar je kiest dit keer uit twee opslagvarianten: 128GB of 256GB. De Pixel 7a was alleen verkrijgbaar met 128GB. Als je veel ruimte nodig hebt, is de Pixel 8a dus sowieso de betere keuze.

3. Vloeiender en feller scherm

De Pixel a-toestellen zijn een verademing voor wie geen grote smartphone wil. Zowel de Pixel 8a als Pixel 7a hebben een compact 6,1 inch-oled-scherm. Dat van de 8a is wel een stuk beter. Zo is de ververssnelheid omhoog gegaan van 90 naar 120Hz voor nog vloeiendere beelden.

Belangrijker is misschien nog wel de hogere helderheid. De Pixel 8a haalt maximaal 2000 nits, wat 40 procent meer is dan de Pixel 7a. Daardoor geniet je van mooiere hdr-beelden en zou het scherm beter af te lezen moeten zijn in de felle zon.

4. Veel langere ondersteuning

Google beloofde de Pixel 7a drie grote Android-upgrades te geven en vijf jaar lang van beveiligingspatches te voorzien. Dat was al een prima updatebeleid, maar het bedrijf doet er bij de Pixel 8a een flinke schep bovenop. De nieuwe smartphone krijgt maar liefst zeven jaar lang ondersteuning. Het gaat daarbij zowel om nieuwe versies van Android als om Feature Drops en beveiligingspatches.

Google Pixel 8a

Daarmee is het updatebeleid net zo goed als bij de Pixel 8 en Pixel 8 Pro. Zeker in deze prijsklasse loopt Google ver voor op de concurrentie.

5. Hogere prijs

Over die prijsklasse moeten we het nog even hebben. Want de Google Pixel 8a is weliswaar een middenklasser, maar wel een behoorlijk dure. Met een adviesprijs van 549 euro (voor 128GB opslag) kost hij 40 euro meer dan de Pixel 7a vorig jaar. Die oudere smartphone haal je inmiddels al voor € 375,- in huis.

Op het moment van schrijven bedraagt het verschil tussen de Google Pixel 8a vs de Google Pixel 7a dus zo’n 160 euro. Daarvoor krijg je vooral een snellere chip, een flink beter scherm en veel langere software-ondersteuning. Als je budget het toelaat, vinden we de Pixel 8a die meerprijs zeker waard.

Lees het laatste nieuws over Google:

Dit maandthema wordt gesponsord door Vodafone. Vodafone heeft geen invloed op de inhoud van de artikelen die we publiceren.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Pixel 8a
Google Pixel 8a

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu