RUG plaatst camera's aan weerszijden van ingang Academiegebouw

De camera's voor het Academiegebouw op het Broerplein in Stad
© Wessel Reijngoud/RTV Noord
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft een aantal camera’s geplaatst op het Broerplein. Volgens een woordvoerder is dat gebeurd naar aanleiding van de bekladding van het Academiegebouw vorige maand.
Het gaat om twee units met beveiligingscamera's, die aan weerszijden staan van de hoofdingang van het Academiegebouw. Dit type camera wordt normaal gesproken vaak gebruikt voor de beveiliging van bouwplaatsen.

'Geen directe relatie met protesten'

‘Na de bekladding van het Academiegebouw hebben we aangekondigd een aantal zichtbare én onzichtbare maatregelen te nemen. Dit is een van de zichtbare’, aldus de woordvoerder.
Volgens de RUG heeft het plaatsen van de camera’s niet direct te maken met de pro-Palestijnse protesten op de Universiteit van Amsterdam, die de afgelopen dagen uit de hand liepen. Ook in Utrecht en Delft waren protesten.

'RUG supports genocide'

Meerdere gebouwen van de RUG zijn de afgelopen tijd beklad. In de nacht van zaterdag 13 april werden gevels, trapopgangen, ramen en het bordes van het Academiegebouw beklad met rode verf/graffiti. Er stonden teksten als 'Free Gaza', ‘From the river to the sea’ en 'RUG supports genocide'.
Eind vorig jaar werden ook diverse andere gebouwen van de RUG vernield en beklad. In de nacht van 12 op 13 december 2023 zijn er anti-Israël- en pro-Palestinaleuzen met rode graffiti/verf aangebracht op de Universiteitsbibliotheek. Daar werden ook diverse ruiten vernield. Een maand eerder, in de nacht van 20 op 21 november, werden ook leuzen aangebracht op een RUG-gebouw.

Protestregels van de universiteit

Actievoerders eisten eerder dat de universiteiten de banden met onderwijsinstellingen in Israël verbreken. De RUG-woordvoerder zegt dat er onderzoek gedaan wordt naar de contacten met universiteiten in Israël, maar dat nog niet zeker is wanneer en in welke vorm een lijst gepubliceerd zal worden.
Ruim een maand geleden kwam de RUG met nieuwe protestregels die zich met name richten op demonstraties binnenin de gebouwen van de universiteit. Zo mogen protesten niet meer plaatsvinden na zeven uur ‘s avonds, zijn anonieme uitingen verboden en mogen colleges en ceremonies niet verstoord worden.
Op die nieuwe protestregels kwam kritiek van onder meer de Groninger Studentenbond, die de regels betuttelend vindt.
Hoelang de camera’s op het Broerplein blijven staan, is nog niet bekend.