Assen blijft hotspot voor Aziatische tijgermug in Noord-Nederland

Een Aziatische tijgermug
© WikiImages / Pixabay
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is dit seizoen op 27 locaties in actie gekomen tegen de Aziatische tijgermug. In Noord-Nederland is Assen de enige plek waar een zogeheten 'nabehandeling' werd uitgevoerd om de larven en poppen van het insect te doden.
De locatie in de provinciehoofdstad die de NVWA bezocht, is een bekend adres voor de Aziatische tijgermuggen. Het gaat om een bandenbedrijf, waar de exotische steekmug de voorgaande elf jaren telkens opdook. Naast het bedrijf werd ook de directe omgeving meegenomen in de nabehandeling van de NVWA. In totaal vielen 514 adressen binnen een zone van 500 meter van het bedrijf.

Ruim twintig virusziektes

De Aziatische tijgermug kan meer dan twintig virusziektes overbrengen, waaronder knokkelkoorts en zika, en wordt daarom bestreden. De insecten liftten oorspronkelijk vanuit Azië mee naar Nederland in autobanden en in bepaalde bamboeplantjes. Tegenwoordig zijn er ook al veel tijgermuggen in mediterrane streken. Die komen naar Nederland in auto's, caravans en campers van vakantiegangers.
Vorig jaar waren er op 37 locaties in ons land meldingen van de Aziatische tijgermug, twee keer meer dan een jaar eerder. Ruim de helft van die locaties (22) was een woonwijk. De 27 locaties waarop de tijgermug dit seizoen uiteindelijk is bestreden, is een recordaantal.

Zoeken naar broedplekken

Bij zo'n nabehandeling, zoals in Assen gebeurde, zoeken inspecteurs van de NVWA samen met ongediertebestrijders naar mogelijke broedplekken van de Aziatische tijgermug. "Denk aan, soms maar kleine hoeveelheden, water in gieters, schoteltjes en regentonnen. Maar ook in bijvoorbeeld afval zoals blikjes, flesjes of bakjes", zegt een woordvoerder van de Voedsel- en Warenautoriteit.
"Bij de mogelijke broedplekken wordt eerst gekeken of er muggenlarven inzitten. Deze larven worden verzameld en voor determinatie naar het laboratorium in Wageningen gestuurd. Daarna wordt het water waar mogelijk verwijderd. Waar dit niet kan, gebruikt de ongediertebestrijder een middel waardoor enkel de muggenlarven overlijden." Ook worden er muggenvallen geplaatst om de komende maanden de aanwezigheid van de tijgermug in de gaten te blijven houden.

Hulp nodig

Omdat de grens van de bestrijdingscapaciteit bijna bereikt is, zoekt de NVWA hulp van burgers en gemeenten. "We doen heel veel aan burgercommunicatie om meer bewustwording en alertheid te creëren in het herkennen van de tijgermug", meldt de woordvoerder. "En met enkele gemeenten lopen er gesprekken over extra inzet rondom monitoring en bestrijding."
Volgens de NVWA zijn de exotische muggen nog niet gevestigd in Nederland, aangezien de dienst de muggen na elke melding direct bestrijdt. Mensen kunnen volgens de autoriteit zelf meehelpen door geen bakjes of potten met een laagje stilstaand water te laten staan, want dat zijn ideale broedplaatsen voor muggen. "De kans op een ernstige ziekte na een tijgermuggenbeet is nu klein in Nederland, maar dat kan veranderen als de exoot zich hier vestigt", aldus de NVWA.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.