Liefdesles

Leah haalt meer uit hun open relatie dan haar man: 'Hij is de stumper'

22 dagen geleden / Aangepast: 22 dagen geleden / Beeld © Annet van den Ende
Leah haalt meer uit hun open relatie dan haar man: 'Hij is de stumper'

Liefdesles

Leah haalt meer uit hun open relatie dan haar man: 'Hij is de stumper'

22 dagen geleden / Aangepast: 22 dagen geleden / Beeld © Annet van den Ende Geschreven door Hanneke Mijnster - RTL
Geschreven door Hanneke Mijnster - RTL

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Leah (52) en Marco hebben sinds een jaar een open relatie. Alleen: zij scoort veel makkelijker dates dan hij. Werkt zo'n constructie dan nog wel?

"Het idee kroop zo’n drie jaar geleden voorzichtig in mijn hoofd. Met de vijftig in zicht voelde ik dat het wel een beetje meer mocht allemaal, een beetje anders. Een beetje spannender. Marco en ik zijn al dik dertig jaar samen, hij is de tweede jongen met wie ik ooit kuste. 

De liefde van mijn leven, dat ook, maar het idee dat ik de komende vijftig jaar niemand anders meer zou aanraken boezemde me angst in. Op een terras in Frankrijk deelde ik mijn gedachte en Marco begreep mijn gevoel wel. Zelf dacht hij er ook weleens over, zei hij. 'Zou je hem zoenen?' , vroeg hij, terwijl hij een van de gasten op het terras aanwees. 'Nee', zei ik, 'maar die wel.' Het idee van een open relatie was geboren en gaf ons vuur en vertrouwen."

"Die hele vakantie hebben we gevreeën. En gepraat. Veel gepraat. We hebben lang gezocht naar de juiste afspraken, nog meer gepraat en zijn nu allebei actief op datingapps. Met wisselend succes. Ik blijk veel makkelijker matches en dates te verzamelen dan hij.

Volgens Marco is er een mannenoverschot en zijn vrouwen heel kritisch, terwijl hij er toch goed uitziet. Misschien heeft hij wel gelijk. Ik heb de mannen voor het uitkiezen. Iedere keer als ik inlog staan er weer nieuwe berichten in mijn inbox. De helft kan ik sowieso al weggooien, want dat is niks. De vreemdgangers laat ik ook links liggen." 

Afgewezen voelen 

"Laatst hebben we een duo-date gedaan, waarin de man en ik wel klikten, maar de vrouw en Marco niet. Kan gebeuren, vond ik, maar Marco was er aardig door in zijn wiek geschoten. En dat snap ik ook. 

Waar ik juist helermaal opleef van alle nieuwe avonturen en aandacht, lijkt Marco juist te verzuren. Hij voelt zich afgewezen en heeft nu al twee keer gemompeld dat het op deze manier van hem niet meer hoeft."

"Dit jaar heb ik met twee andere mannen het bed gedeeld, waarvan er een de moeite waard was."

"Ik probeer hem op te beuren, en help hem met het aantrekkelijker maken van zijn profiel. Andere foto’s, een vrolijk tekstje. Er komen volgens hem nog steeds vooral gedrochten op af. Ik ben bang dat Marco er de brui aan geeft en dat dat voor mij betekent dat het feest voorbij is. 

Kunnen we onze relatie nog wel open houden wanneer één van de twee er ongelukkig van lijkt te worden? Ik wil mijn contacten liever niet opgeven, maar ik weet zeker dat Marco dat andersom wel voor mij zou doen. Wat zegt het over mij, en over onze relatie dat stoppen voor mij geen optie is?"

Onverwachte ongelijkheid in relatie

"Ik voel weer dat ik leef sinds ik af en toe op date ga. Ik vind het heerlijk om iemand te ontmoeten in wie ik me wil verdiepen. Iemand die me verbaast en verrast. De nieuwsgierigheid vind ik nog belangrijker dan de seks.

Dit jaar heb ik met twee andere mannen het bed gedeeld, waarvan er maar een de moeite waard was. Dat weet Marco ook, want we bespreken alles. Dat het bij hem niet wil lukken, zorgt ook voor een onverwachte ongelijkheid in onze relatie. Hij wordt de stumper, terwijl hij zich zo graag de man voelt."

"Voor mij is Marco nog steeds mijn man, mijn ware liefde. Maar we hebben ook te lang stilgestaan. Of beter, ík heb te lang stilgestaan en heb nu zo'n behoefte aan nieuwe mensen en nieuwe energie dat ik niet wil stoppen met daten. 

Kan ik dat van Marco vragen? Is ons huwelijk bestand tegen zo’n sterke persoonlijke behoefte, of is dit het punt waarop je schippert voor elkaar?"

Erotisch feest

"We hebben afgesproken dat we het voor nu even laten. Binnenkort gaan we samen naar een erotisch feest en gaan we kijken wat daar gebeurt. En dat vind ik prima, maar zodra hij een avond met zijn vrienden de stad ingaat, of naar voetbal, open ik toch weer even de app. Alleen even kletsen en flirten. Dat moet kunnen, vind ik."

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.

Hanneke Mijnster
LiefdeslesRelatieDatenHuwelijkSeks