Aftellen naar Groningen-Roda: De Kock ziet één favoriet

Johan de Kock duelleert namens Roda JC met twee N.E.C.-spelers.
© ANP
Met nog twee dagen te gaan tellen we af naar de ontknoping in de Keuken Kampioen Divisie als FC Groningen en Roda JC elkaar treffen om uit te maken wie rechtstreeks promoveert naar de Eredivisie.
Oud-spelers, die voor beide clubs in actie kwamen, kijken vooruit en halen herinneringen op. In deel 1 voormalig spits én verdediger Johan de Kock.

Neeskens

"Ik maakte in Groningen mijn debuut in het betaalde voetbal," vertelt De Kock. "Ik was 19 jaar, ook nog eens aanvaller en speelde in een ploeg met grote namen als Jan van Dijk, Jos Roossien, Walter Waalderbos en zelfs Johan Neeskens. Die tijd is voor mij helemaal niet te vergelijken met de periode in Kerkrade. Dat was tien jaar later, ik was getrouwd en had twee kinderen. Dus ik had veel meer levenservaring."

Europees

Qua type clubs zijn Roda JC en FC Groningen tot op zekere hoogte ook nog met elkaar vergelijkbaar, volgens De Kock: "Het zijn allebei volksclubs, waar de fans fanatiek zijn. Grootste verschil met vroeger is uiteraard dat ze op dit moment allebei in de Keuken Kampioen Divisie spelen. In mijn tijd in zowel Groningen als Kerkrade speelden we aan de bovenkant van de Eredivisie mee en speelden we zelfs Europees voetbal. Waarbij het uiteraard uniek was, dat we in 1995 met Roda als tweede eindigden in de Eredivisie achter Ajax, dat toen ongenaakbaar was."

Favoriet

De ex-international heeft niet alleen een persoonlijke voorkeur voor Roda JC, als het gaat om de wedstrijd van vrijdag aanstaande. Hij vindt dat de Kerkradenaren ook favoriet zijn: "Zij maken al het hele seizoen een zeer stabiele indruk en hebben op de ranglijst drie punten voorsprong. Voor FC Groningen is er maar één route en dat is winnen. Roda weet dat het genoeg heeft aan een gelijkspel, dat kan lastig zijn, maar daar moet je mee om kunnen gaan. Wie naar de Eredivisie wil, moet mentaal sowieso sterk zijn. Dus is vrijdag een mooie test", zo besluit De Kock zijn analyse.

Feiten en cijfers
Johan de Kock
(25 oktober 1964) speelde tussen 1984 en 1987 in totaal 81 wedstrijden voor FC Groningen waarin hij als aanvaller 29 doelpunten scoorde. HIj dwong een transfer naar FC Utrecht af, waar hij werd omgeturnd tot verdediger. Dat leverde hem in de zomer van 1994 een transfer naar Roda JC op. In het elftal onder leiding van Huub Stevens was De Kock één van de steunpilaren. Het leverde met een tweede plaats in de Eredivisie een successeizoen op. In de zomer van 1996 maakte hij een transfer naar Schalke 04. Met die club won De Kock de UEFA Cup. Johan de Kock was als speler van Roda JC actief op het EK voetbal in 1996.
Funfact: Johan de Kock scoorde zijn eerste doelpunt in het betaalde voetbal als speler van FC Groningen tégen Roda JC. Op 8 april 1985 won hij op Kaalheide met 1-2. Erwin Koeman maakte de tweede Groningse treffer, Ron Jans scoorde namens Roda JC.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!