Honderden demonstranten op Domplein, protest georganiseerd door universiteitsmedewerkers

© RTV Utrecht / Carmen Nelissen
Utrecht - Op het Domplein in Utrecht is opnieuw een protest tegen de Universiteit Utrecht. Een aantal medewerkers van de UU heeft het initiatief genomen. Hiermee willen zij solidariteit tonen met de protesterende studenten die gisteren het binnenterrein van de Universiteitsbibliotheek bezetten.
Zo'n tweehonderd demonstranten eisen dat de UU alle banden met Israël verbreekt. Ook protesteren ze tegen de in hun ogen buitensporige manier waarop de bezetting van de Universiteitsbibliotheek gisteren is beëindigd.
Bij de bezetting van gisteren waren zo'n 150 mensen aanwezig. Ongeveer zestig van hen werden aangehouden nadat de universiteit de politie vroeg het terrein te ontruimen. De demonstranten vonden dat te ver gaan. "Je stuurt geen politie op je eigen studenten af", zei een woordvoerder van de protestactie. Een aantal medewerkers van de UU is het daarmee eens.

Reactie UU

Voorzitter van het College van Bestuur Anton Pijpers liet weten te betreuren dat het gisteren zover moest komen. "We hadden liever gezien dat de demonstratie zonder politie-inzet was geëindigd."
De ontruiming was volgens hem nodig omdat demonstranten zich niet aan de huisregels hielden. Zo droegen ze gezichtsbedekkende kleding en werden er nooduitgangen geblokkeerd. "Ook hebben we vanaf het begin gezegd overnachten niet toe te staan."
De protesten vinden vooralsnog buiten op het plein plaats. Het Academiegebouw is gewoon open en binnen zijn nog diploma-uitreikingen bezig.
In het Academiegebouw kijken mensen naar het protest op het plein
© RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.