Microsoft introduceert volgend jaar abonnementsversie van Exchange Server

Microsoft komt volgend jaar met een abonnementsversie van Exchange Server. Deze versie, ook wel Exchange Server Subscription Edition, verschijnt vlak voordat de ondersteuning voor Exchange Server 2019 en 2016 eindigt. Microsoft zegt nog niet wat het abonnement gaat kosten.

Microsoft bevestigt in een blogpost dat Exchange Server SE 'in het begin van het derde kwartaal van 2025' beschikbaar komt voor klanten. Voor die tijd krijgt Exchange Server 2019 nog zijn vijftiende en laatste Cumulative Update, oftewel CU. Volgens de techgigant wordt de nieuwe abonnementsversie qua code identiek aan deze Exchange Server 2019 CU15. De SE-versie behoudt dan ook dezelfde systeemeisen. De enige verschillen betreffen in eerste instantie de licentieovereenkomst, de naam en de build- en versienummers.

De techgigant behoudt hetzelfde releaseschema voor Exchange Server SE. De softwaremaker brengt twee keer per jaar een Cumulatieve Update uit. De eerste CU voor de abonnementsversie wordt volgens Microsoft in oktober 2025 verwacht.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

08-05-2024 • 20:00

36 Linkedin Whatsapp

Submitter: wildhagen

Reacties (36)

36
36
20
1
0
15
Wijzig sortering
Microsoft gaat voor het Exchange SE licentie model hetzelfde licentie model hanteren zoals ze nu ook doen bij SharePoint SE (https://www.microsoft.com...ng/SharePointServer/EAEAS) Tevens "krijg" je bij deze Exchange SE versie ook weer een "free" hybride licentie and key om een hybride te maken met Exchange Online.
The licensing model used by Exchange Server SE is the same as SharePoint Server Subscription Edition, which requires subscription licenses or licenses with active Software Assurance for server and user licenses. We will continue to provide a free Hybrid server license and key, which will continue to be distributed using the Hybrid Configuration Wizard.
Voor SharePoint SE is er een Software Assurance nodig voordat je Sharepoint SE kan afnemen en downloaden via je portal. Als Microsoft Exchange SE hetzelfde licentie model geeft zoals ze aangeven heb je als bedrijf dus al SA nodig + de SE subscriptie om hem te kunnen / mogen draaien. Microsoft SA is leuk maar hiermee is het voor het MKB / MKB+ waarschijnlijk wel echt klaar met on-prem exchange.

[Reactie gewijzigd door HKLM_ op 8 mei 2024 20:10]

Niet verbaasd. Heel wat jaren terug had MS aangegeven dat Exchange 2019 de laatste versie zou zijn tot ze een jaar of 2 terug ineens vNext aankondigden, wat nu dus deze SE zal zijn. MS wil gewoon dat men overstapt op Exchange Online. Kan je dat niet vanwege bijvoorbeeld vereisten ivm vertrouwelijkheid hebben ze hiermee toch een manier om je aan een subscription model vast te binden.
Vertrouwelijkheid en (smtp)email is al een bijzondere combinatie.
Als je wilt en je er de moeite voor over hebt kun je prima vertrouwelijkheid in SMTP brengen met bijvoorbeeld S/MIME.
En hoeveel partijen ken je die dat ook doen? Ik geen enkele iig.
Weinig. Maar dat betekend niet dat er niks is. Ik denk dat de meeste partijen vandaag de dag gewoon genoegen nemen met SMTP over TLS met SPF, DMARC en DKIM. Wat overigens nog best te vertrouwen is.

Het is in iedergeval meer dan je bijvoorbeeld krijgt met een protocol als DNS en DNSSEC. Waarbij het meeste verkeer nog niet eens over TLS gaat.
Behalve dat smtp veelal via 3rd party hosts gaat om maar niet als spam gemarkeerd te worden door ms en Google. Dus behoorlijk dubieus qua meekijkers.
Werderom een ding dat als je dat echt belangrijk vind dan kun je prima zelf een mailserver hosten. Dat is lang niet zoveel werk als SMIME of PGP uitrollen in je organisatie. Ik doe het voor een middel grote organisatie (Postfix). Zolang je maar zorgt dat je SPF, DMARC, DKIM, TLS, etc. gebruikt dan kan je echt prima zelf een mail server hosten zonder dat je mail de spam bak in gaat.
DANE is juist afhankelijk van DNS. Je kunt DANE niet gebruiken om DNS te beveiligen.

DANE word mondjes maat gebruikt met SMTP maar tenzij je je zorgen maakt over dat Let's Encrypt gehacked word en er een certificaat voor jouw SMTP server door iemand gejat word voegt het niet heel veel toe.

[Reactie gewijzigd door closefuture op 9 mei 2024 15:36]

Joh :) DANE+DNSSEC, beter?
Sinds het droppen van NTA7516 als eis voor zorgaanbieders stokt het de eigenlijke noodzaak een beetje, maar deze liften mee op de groeiende ondersteuning bij providers (365 oa, wat nu alleen outbound doet) waardoor dit dadelijk voor NIS2 kan worden ingezet.
+ dat Exchange natuurlijk meer is dan alleen SMTP om 'extern' te mailen. Agenda, Contacts, intern mailverkeer, etc..
Mailen is bijzaak :)
Genoeg legitieme redenen om nog on-prem te draaien (Duitsland en Frankrijk zijn flinke bolwerken), maar dan moet je wel de nodige resources en middelen hiervoor reserveren. Gezien hoe gemiddeld MKB de spullen op orde heeft is het wachten tot men de krant haalt, dus die zijn sowieso online beter af.
Nog genoeg vraag naar on-prem inderdaad door bedrijven, instanties en overheden die al hun data niet zomaar “ergens” bij MS in een datacenter willen stallen, daar is sommige data gewoon te gevoelig voor en/of het vertrouwen in veiligheid niet hoog genoeg. De prijzen zullen er vast niet om liegen..
Die licenties zijn maar een fractie van de operationele kosten, los van wat je allemaal "extra" moet optuigen om het een beetje veilig te doen. Zit je achter VPN met Citrix, ben je ook al je leven niet meer zeker. In de VS rekenen sommige verzekeraars voor hun cybersecurity product een flinke opslag als men nog on-prem spulletjes heeft staan, w.o. Exchange.
Het gros van MKB bedrijven zit al op Exchange Online. Het kost maar een paar euro per maand voor 1 user. Daar kun je geen eigen Exchange server voor opzetten, laat staan de kosten van de hardware.
Het gros zit al in Exchange Online inderdaad (gelukkig als zeg ik het zelf) maar je er is nog genoeg on-prem te vinden in die wereld helaas.
Gelukkig? Nou ja, het is maar wat je wil. Zo veel bedrijven die nu alles in het Microsoft mandje leggen zonder echt na te denken. Ook bij MS kan het mis gaan.
Haha ja ik zeg gelukkig :P En ook bij Microsoft kan het mis gaan ja maar daarvoor denk je na over een exit strategie en zorg je voor een non-microsoft cloud backup naar een andere cloud of on-prem.
Er zijn nog genoeg instanties die een hele tijd hebben "bespaard" en nu tegen een flink updatetraject aan zitten te kijken met hun gedateerde spulletjes. Los daarvan, ook nog genoeg bedrijven die beleidsmatig of juridisch (Duitsland, Frankrijk) niet online gaan. En dat zijn er nog genoeg, of genoeg grote vissen, waardoor we (uiteindelijk) toch een nieuwe versie van product X krijgen.

[Reactie gewijzigd door michelr op 9 mei 2024 13:05]

En alles wat je er bij krijgt. Probeer Conditional Access, Device compliance of FIDO2 maar eens te implementeren tegen fatsoenlijke kosten. Allemaal zaken die in het Online model inbegrepen zijn. Wij hebben een klant die een vestiging in Europa wilde openen, dus moesten ze wel naar Exchange Online om betaalbaar aan de Europese wetgeving te voldoen.
Voor MKB wegen de kosten al tijd niet meer tegen de baten op, los van de resources en middelen.
En voor wie dit nieuw is - dit zat er al jaren aan te komen.
Voor MKB kon het al heel lang niet neer uit om on-prem Exchange te draaien. :) Kosten voor twee stevige stukken hardware, storage, licenties en vooral 2 man personeel om die Exchange servers in de lucht te houden kan niet op tegen die 3,40 per gebruiker per maand voor EXO. :)
Denk dat je vooral het KB bedoeld. Met 200 man plus is het nog steeds een valide business case om on prem te draaien, vooral als je kan meeliften op hardware die je toch nodig hebt.

Maar zelfs als je een gloednieuwe server dedicated voor exchange zou inzetten ben je met een jaar of anderhalf toch echt goedkoper uit.
Aangezien die 200 gebruikers dan ook Office licenties nodig hebben (en EXO zelfs van de goedkoopste licentie deel uit maakt) gaat dat gewoon niet meer op. Is er kostentechnisch geen legitieme reden om nog on-prem te draaien. Wellicht privacy technisch, maar qua kosten kan het eigenlijk niet meer uit.
Eh, die kan je gewoon gebruikt betrekken. Office hebben mensen either way nodig.

Microsoft zet hard in op de abbo vorm omdat er meer aan verdiend wordt, dat betekent dus dat ze minder pakken op on-prem?
Op Exchange Online maakt MS amper winst. Het is echter een mooie binnenhengelaar voor overige M365 diensten en Azure, waar wél aardig wat geld mee binnen geharkt wordt.

Maar Exchange Online? Nee, daar is echt geen plek meer voor in de doorsnee on-prem wereld. :)
2 man personeel voor een exchange server?
Ik onderhoud samen met een collega een compleet cluster met mailservers (voor isp / hostingmarkt) met 1000en gebruikers. En dat is zelfs nog een bijzaak. Hoe ingewikkeld hebben ze exchange gemaakt 🤔
Jij hebt dus overduidelijk nog nooit disaster recovery uit hoeven voeren. ;) Lucky you, want anders wist je echt wel hoe ingewikkelde het was.

Ik heb een aantal jaren bij een private CSP gewerkt die ook hosted exchange leverde, waar we met een club van 4 man zo'n 250.000 mailboxen in de lucht hielden. Daar heb ik toch regelmatig database inconsistentie meegemaakt om maar iets doms te noemen. Exchange kan echt wel verdomd ingewikkeld zijn en daar heb je wel capabele beheerders voor nodig als je core business er van afhankelijk is.
En juist dit wordt meestal vergeten voor het gemak inderdaad...
Ik bedoelde ook exchange. Wij hebben het gebouwd op postfix dovecot. Soms is simpel beter :)

Maar goed, exchange is ook eigenlijk een complete groupware suite en meer dan een mailserver. En daarvoor zijn er ook zat mooie self-hosted alternatieven. (open xchange, kolab, sogo, nextcloud groupware, kopano en nog vele anderen). Alleen in Nederland lijken we compleet verslaaft aan Microsoft. In andere Europese landen zijn ze wat bewuster lijkt het en wordt een (aanzienlijk) meer gebruik gemaakt van de (opensource, maar niet altijd) alternatieven.
Als je inderdaad een leuke hobby omgeving kunt draaien waar downtime, enterprise support en gestandaardiseerde samenwerkingsmethodes geen rol spelen, dan kan je inderdaad best leuk spelen met goedkopere (of zelfs gratis) alternatieven. Als het echter je core business raakt dan kan dat al heel snel niet meer uit. :)

Er is een hele goede reden dat grote bedrijven niet voor zelfbouw oplossingen kiezen bij dit soort diensten, tenzij het echt niet anders kan.
In Duitsland zien ze dat gelukkig toch anders. Microsoft is geen standaard, het is een vendor lock in. ODT is een standaard docx niet (geheel) om maar wat te noemen.

En de Duitse overheid is geen hobbyclub ;) wel wat bewuster bezig.
Tip zoek alvast naar andere mail proxyserver, opensource , gratis en zorg dat je goed beveiligd anders krijg je weer te maken met onnodige dure abonnementskosten die weer verdere abbonementsvormen opgesplitst worden door de zoveelste multinational flessentrekkerij. Kijk zelf wat je wilt en doet en laat je geen onnodige extra kosten inmasseren.👍
Als je nu al een Exchange cluster had draaien, dan ga je nu echt niet ineens over naar een knutselclub oplossing vanwege de "plotselinge" abonnementsvorm hoor.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee