Sam Welsford neemt revanche met ritzege in Hongarije, valpartijen ontsieren massasprint
foto: Cor Vos
woensdag 8 mei 2024 om 16:53

Sam Welsford neemt revanche met ritzege in Hongarije, valpartijen ontsieren massasprint

De eerste etappe van de Ronde van Hongarije 2024 is, na een chaotische slotfase, gewonnen door Sam Welsford. Na ruim 166 kilometer was hij de snelste in de massasprint in de straten van Hajdúszoboszlo. De sprint werd opgeschrikt door meerdere heftige valpartijen. Welsford bleef uit de problemen en won, voor Samuel Quaranta (MBH Bank Colpack Ballan) en Jakub Mareczko (Corratec-Vini Fantini).

De eerste etappe van de Ronde van Hongarije speelde zich af in het oosten van Hongarije. Tussen Karcag naar Hajdúszoboszlo vonden de renners nagenoeg geen obstakels op de weg. In de finishplaats wachtten drie ronden op een circuit van zo’n 20 kilometer. De eerste leiderstrui van de race ging dan ook hoogstwaarschijnlijk voor een sprinter zijn.

Vier koplopers kleurden al vanaf het begin de koers. Mikel Bizkarra (Euskaltel-Euskadi) was de bekendste naam, want naast de Bask zaten ook Balazs Rózsa (Epronex-Hungary), Martin Voltr (Pierre Baguette Cycling) en Viktor Filutás (Nationale selectie Hongarije) mee in de vlucht van de dag. Zij kregen meer dan twee minuten voorsprong van het Astana Qazaqstan van Mark Cavendish en Jayco AlUla in dienst van Dylan Groenewegen.

foto: Cor Vos

Pech was er in het peloton voor Peter Sagan, want de wereldberoemde Slowaak van het kleine Pierre Baguette-team kwam in het openingsuur ten val. Hij kon gelukkig zijn weg vervolgen. Niets stond een massasprint in de weg in Hajdúszoboszlo. De vier koplopers bereiken met voorsprong het lokale circuit, maar de samenwerking was niet goed.

Voltr ging namelijk solo verder op 38 kilometer van de finish. Hij kreeg nog wat ruimte, maar in de slotronde ging het tempo de hoogte in en werd de Tsjech ingerekend. Zijn ploegmaat Peter Sagan kreeg vervolgens, in volle finale, af te rekenen met een lekke band, maar hij kon nog wel terugkeren.

Valpartijen ontsieren de massasprint
In de massasprint werd Cavendish goed afgezet in de laatste kilometer, maar de Brit kon het niet afmaken in de laatste rechte lijn. Het werd een chaotische sprint waarin, op hoge snelheid, meerdere valpartijen gebeurden. Als een duveltje uit een doosje kwam Sam Welsford als winnaar uit de bus. De Australiër werd onlangs nog gepasseerd door BORA-hansgrohe voor de Giro d’Italia en zal dit dus als revanche zien voor zijn niet-selectie.

Twee Italianen maakten achter Welsford de top-3 compleet: Samuel Quaranta (MBH Bank Colpack Ballan) en Jakub Mareczko (Corratec-Vini Fantini) werden tweede en derde. Nicklas Pedersen bezorgde Tour de Tietema-Unibet een vierde plaats, Cavendish werd zesde. Jarne Van de Paar was de eerste Belg op de tiende plaats. Dylan Groenewegen viel buiten de top-10, nadat hij moest uitwijken voor een val.

RIDE Magazine
21 Reacties
Sorteer op:
8 mei 2024 16:55
Die kerel van DSM mag gediskwalificeerd worden, maait de Jayco renner gewoon onderuit. Heftige valpartij, ging hard. Hopelijk komt iedereen er (relatief) ongeschonden uit.
    Ongelofelijk man, die moeten ze uit koers halen en 2 maanden schorsen. Ik denk dat het Liepins is in zijn Letse kampioenstrui.
    Ja, vrij bizarre move inderdaad. Per direct uit koers halen wat mij betreft.
    8 mei 2024 18:24
    Hij is allesinds al achteruit gezet in de uitslag van vandaag.
    Toch ook wel terug een combinatie van factoren en niet 100% op Liepins af te steken vind ik wel.
    Jayco renner komt van kop af en zit toch ook wel veel (dom) rond zich te kijken. Net op dat moment komt Liepins erover al sprintend langs de barriere.
    Diezelfde barriere vernauwen ook een beetje op dat moment. Dus Liepins moest wel wat meer richting midden uitwijken. En net op dat moment zal die Jaco renner ook naar de verkeerde kant te kijken ipv gewoon voor hem.
    Maar wel volledig de waarheid ( en de fout) van Liepins dat hij niet zomaar halve meter opschoof maar wel kwart vd baan.
    Die Jayco renner zit misschien om te kijken maar dat is seconden voordat Liepins hem omver kegelt. Niet handig misschien maar heeft totaal niks met dit incident te maken. Liepins zat dik een anderhalve meter van de barriere en stuurt gewoon vol in.

    Ik snap niet zo goed dat er hier excuses voor gezocht worden eerlijk gezegd. Je hebt een uitbollende/inhoudende renner die vol wordt omgereden door iemand die de sprint aangaat en een krankzinnige manoeuvre maakt met een zware valpartij als gevolg. Er is er maar 1 schuldig hier en er zijn geen verzachtende omstandigheden.
8 mei 2024 16:56
Winnaar van de Ster Pedersen sterk 4e.
Gaan jullie nou de Jayco renner deels schuld toedienen omdat hij, seconden voordat ie van de sokken wordt gereden, kijkt waar zijn sprinter zit? Moet niet veel gekker worden hier hoor
    8 mei 2024 18:50
    raar, hè, mensen met een andere visie

    tuurlijk is er niets mis met een renner die aan 70 kilometer per uur op 100 meter van de finish niet met de sprint bezig is, zouden er nog veel meer moeten doen
8 mei 2024 17:16
Wat een nare valpartij dit. Weet niet precies wie er fout zat bij die tik van Jayco op het achterwiel van DSM.
    8 mei 2024 17:39
    Lijkt me ook niet erg opportuun van de renner van Jayco om in volle sprint plots wat om je heen te gaan zitten kijken waar je sprinter is en verder niet echt meer op te letten, terwijl je toch een rijdend obstakel wordt.
    8 mei 2024 18:01
    Idd… sommigen roepen het op zich af… kijkt links, rechts maar niet waar hij moet kijken..
8 mei 2024 19:04
De wereldberoemde Slowaak van Pierre Baguette…
Proef de droefenis op je tong.
    9 mei 2024 03:49
    haha, toch staat dat rood hem nog wel
8 mei 2024 17:20
Quarantaine, de zoon van?
    8 mei 2024 17:43
    Het Italiaanse woord Quaranta heeft niets te maken met ons woord quarantaine maar is het telwoord Veertig. Dit komt in het Italiaans meer voor. Mooie voorbeelden zijn de voorzitter van de ISU Cinquanta (= Vijftig) en de vele jaren Giro arts met de ongelukkige naam geweest zijnde dottore Tredici wat het telwoord dertien is.
    8 mei 2024 18:27
    @Arie: Ik gok dat dit een gevalletje auto correct was... ;)
    8 mei 2024 19:16
    @thorsen: Dat zou kunnen maar daar ging ik niet van uit want het verbaast me steeds meer hoe weinig zogezegde wielerkenners nog de echt authentieke wielertalen als Frans en Italiaans machtig zijn. Bij mij is het omgekeerd. Ik heb als er niet in het NL-s wordt gepost liever dat zeker niet in het Engels is.
8 mei 2024 17:24
De zoon van Ivan Quaranta die hier podium sprint. Ivan had 2 soorten uitslagen, of top10 in de sprint (met 6 Giro ritwinsten er tussen), of niet in de top100 te vinden. Maar waarschijnlijk zou hij op WF bekend staan om zijn slechte klim capaciteiten... ;)
    8 mei 2024 19:20
    Wellicht de snelste man op twee wielen ooit. Zijn laatste grote zege in de ronde van Duitsland was gewoonweg adembenemend.
8 mei 2024 17:58
Is Thibau Nys buiten de valpartijen gebleven?
8 mei 2024 18:08
Slim van Welsford om hier te starten, want hier kan je tenminste wel sprinten

Om te reageren moet je ingelogd zijn.