CSA brengt Matter 1.3 uit met ondersteuning voor meer soorten smarthomeapparaten

De Connectivity Standards Alliance heeft versie 1.3 van Matter uitgebracht. Deze versie van de universele smarthomestandaard voegt ondersteuning voor nieuwe soorten smarthomeapparatuur toe, waaronder voor water- en energiebeheer, EV-opladers en keukenapparatuur.

Matter 1.3 voegt ondersteuning toe voor verschillende nieuwe soorten slimme apparaten, waaronder voor nieuwe soorten huishoudelijke apparatuur. Hieronder vallen onder meer magnetrons, ovens, wasdrogers, slimme kookplaten en slimme afzuigkappen. Dergelijke apparaten die Matter ondersteunen, kunnen deze via verschillende smarthomeplatforms aansturen.

Dat geldt ook voor apparaten voor energiebeheer. Apparaten kunnen vanaf nu bepaalde energiewaarden weergeven, zoals spanning, stroom, energiegebruik en meer. De smarthomestandaard ondersteunt nu ook opladers voor elektrische auto's. Gebruikers kunnen zulke opladers via de standaard in- en uitschakelen, de laadsnelheid aanpassen en meer. Matter krijgt ook ondersteuning voor iot-apparatuur voor waterbeheer, zoals vriesdetectors, regensensors en aanstuurbare waterkranen.

Verder krijgt Matter 1.3 nieuwe algemene functies, zoals betere ondersteuning voor mediaspelers en slimme tv's. De standaard ondersteunt nu ook scènes, waarmee gebruikers een soort presets voor hun smarthomeapparatuur kunnen opslaan en gemakkelijk activeren. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld een scène opslaan die in één keer de plafondlampen op 70 procent helderheid zet en de vloerlampen uitschakelt.

De CSA meldt dat de Matter 1.3-specificatie en -sdk nu beschikbaar zijn voor apparaatfabrikanten. Die kunnen deze versie vanaf nu gaan integreren in hun producten. Het is de tweede grote Matter-update sinds de release van de smarthomestandaard in 2022. Versie 1.2 voegde al ondersteuning voor veel soorten huishoudelijke apparatuur toe. Er verscheen daarvoor ook versie 1.1, hoewel dat een relatief kleine update betrof.

Matter is een universele smarthomestandaard die is samengesteld door veel grote techbedrijven, waaronder Amazon, Apple en Google. De standaard moet ervoor zorgen dat smarthomeproducten gemakkelijker met elkaar kunnen samenwerken, ongeacht de fabrikant. Tweakers schreef vorig jaar een achtergrondartikel over de Matter-standaard.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

08-05-2024 • 15:49

19 Linkedin Whatsapp

Submitter: -8-

Lees meer

Reacties (19)

19
19
16
1
0
2
Wijzig sortering
Mehhh. Big tech die met een standaard komen. Wat was er mis met zwave en zigbee?
Matter is een ander beestje dan Zwave en Zigbee. Het kan wel verarrend zijn, dat geef ik toe.

Poging tot uitleg:
Matter kan je zien als een taal die apparaten met elkaar kunnen spreken. Het zegt niks over de verbinding tussen die apparaten, hoe de data fysiek van apparaat naar apparaat gaat maakt Matter niet uit. Dat kan via een netwerkkabel, Wi-Fi, Bluetooth, Thread, etc.

Zwave en Zigbee kan je zien als de fysieke verbinding tussen de apparaten. Een beetje vergelijkbaar met een Wi-Fi netwerk. De taal die over deze verbinding gesproken wordt kan per apparaat verschillen.

Als voorbeeld:
Als een apparaat Zigbee ondersteund zegt dat niks over wat voor data er heen en weer gaat, alleen over hoe de data heen en weer gaat. Waar 1 Zigbee stroom schakelaar het commando "turn_on" accepteert, zal een andere het "start" noemen en weer een andere "connect_power". Omdat er geen standaard taal wordt afgedwongen door Zigbee zal een hub voor ieder apparaat dat op de markt komt apart ondersteuning in moeten bouwen.

Het mooie aan Matter is dat het dus een standaard taal afdwingt. Iedere stroom schakelaar zal moeten reageren op bijvoorbeeld "turn_on", anders zijn ze niet compatible met Matter. Hierdoor hoeft een hub niet ieder apparaat los te ondersteunen, zolang ze de standaard ondersteunen zal ieder Matter apparaat werken (mits ze bereikbaar zijn via Wi-Fi/Thread/Bluetooth/etc).

P.S.
Thread is wel vergelijkbaar met Zwave en Zigbee en wordt gezien als de vervanger van Zigbee. Er zijn nog niet veel Thread apparaten op de markt, maar het begint te komen. https://www.ti.com/document-viewer/lit/html/SSZT716

Ik zit rustig te wachten tot apparaten die Matter en Thread combineren de standaard wordt. Ik vind Matter best geinig, maar ik hou de IoT apparaten liever van mijn Wi-Fi netwerk af.

[Reactie gewijzigd door job_h op 8 mei 2024 17:13]

'hoe de data gaat, doesn't Matter' *
Je voorbeeld is niet helemaal correct. Zigbee specificeert nu juist transport _en_ applicatie laag (geen idee van ZWave, daar ben ik niet bekend mee)

Een van de Zigbee specificaties, de Zigbee Cluster Library (ZCL), specificeert bijvoorbeeld hoe je een "turn_on" commando (en vele andere) opbouwt.

Daarnaast is er voor verlichting de "Zigbee Lighting & Occupancy Device Specification" die beschrijft welke delen van de ZCL verplicht zijn te implementeren voor specifieke apparaten.

Bijvoorbeeld een dimbare lamp moet naast wat standaard functionaliteit ook een minimale subset van OnOff en Level (voor dimmen) implementeren. Verlichting wordt hier ook tegen gecertificeert. Dat is ook waarom bijvoorbeeld Zigbee lampen van Osram gebruikt kunnen worden met de Hue bridge.

Ik weet niet hoe het voor andere domeinen geregeld is, want daar zie ik geen specs van.

Helaas interpreteert niet iedereen de ZCL en andere delen van de Zigbee specs hetzelfde. Ook zijn sommige delen gewoon complex. Hierdoor krijg je helaas incompatibiliteit waar je in de praktijk als gebruiker tegenaan loopt. Ik hoop dat Matter hier een grote verbetering in gaat brengen.


De Matter Application Cluster Specification is een voortzetting van de ZCL. Dus het applicatie deel van de Zigbee specificaties. Een groot deel van de cluster ids, commandos en attributen zijn hetzelfde. Maar gelukkig is er ook de bezem doorgegaan en is er een heleboel bij gekomen voor nieuwe soorten apparaten.

(erg) kort door de bocht is Matter een soort van ZCL++ over IP (Thread/Wifi/Ethernet) met nog wat extra features. (Ten minste zo zie ik het).

Specificaties zijn hier te downloaden voor de liefhebbers https://csa-iot.org/devel...cations-download-request/

[Reactie gewijzigd door Robsato op 9 mei 2024 21:05]

Thanks voor de uitleg!
Daar is genoeg mee "mis", als je dat zo kan noemen. Hoe goed beiden zijn in hun wereldje, er is genoeg te verbeteren op verschillende vlakken. Hiervoor kan je het beste daar een artikel over pakken, daar is al veel over geschreven.
Misschien dat het niks hiermee te maken heeft, maar hoe zit het qua de veiligheid van dit soort protocollen?
En de backwards compatibiliteit.
De veiligheid is net zo goed als- of beter dan ieder ander protocol. Mogelijk beter omdat het dus allemaal lokaal kan draaien. Backwards compatibiliteit is er zolang apparaten matter ondersteunen. Oude apparatuur doet dat meestal niet, maar er zijn een paar uitzonderingen die geschikt worden gemaakt met een software update (hue hub, nest hub etc). Je overige oude smart home apparaten matter compatibel maken gaat hem niet worden tenzij de fabrikant daar specifiek toe besluit en een software update uitbrengt. Aangezien er ook licentiekosten voor de fabrikant aan verbonden zijn zal dat niet snel gebeuren.
De veiligheid is net zo goed als- of beter dan ieder ander protocol.
Niet per se beter, want met Matter is het mogelijk voor apparaten zelfstandig met het internet te communiceren, terwijl dat via Zigbee niet kan. Dat introduceert een extra veiligheidsrisico.
Nu wordt het spannend met Matter. Het idee is natuurlijk heel handig, 1 standaard waar iedereen mee werkt. Maar nu rest nog de vraag, hoe betrouwbaar worden die Matter Updates? Gaan we daadwerkelijk updates zien voor bestaande apparatuur, of blijft het bij goede bedoelingen?

Wordt leuk als je straks met een huis vol matter spul zit, maar de helft werkt maar met 1, een deel met 1.2 en een kleiner deel met 1.3
Een voordeel van Matter is dat het backwards compatible is. Daarnaast is de bedoeling dat Matter producten allemaal met elkaar kunnen werken en lokaal (dus zonder hubs van derden en zonder internetconnectie/cloud). Dus zelfs als de fabrikant failliet gaat zouden de apparaten van die fabrikant nog gewoon moeten werken.
@-8- Eve smart schakelaars hebben toekomstig Matter ondersteuning. Alleen is er een Homepod of Apple TV kastje voor nodig. Als dat geen koppelverkoop is. Matter is op dit moment nog bijzonder schimmig en werkt niet met bijvoorbeeld met Home Assist zonder border router.

Sinds iOS 17.x ligt hier de hele ‘smarthome’ systeem op z’n kont en is het niet meer te delen in huis met m’n familie. Ouder telefoons werken ook niet meer met ‘smarthome’ omgeving.

Dus ik wacht vrolijk af tot er iets gaat gebeuren in die wereld van ‘big vendors’. Tot die tijd ben je makkelijker af met Ikea spullen. Zij hebben ook ‘smarthome’ met Matter ondersteuning. De vraag is of het dan ook veilig is.
Als ze echt Matter ondersteuning krijgen dan zouden ze ook moeten kunnen werken met bijvoorbeeld Google, Amazon, Samsung of Home Assistant Matter controllers, dus niet per se Apple.

Je hebt inderdaad een Thread border router nodig aangezien Eve veel Thread apparaten heeft, maar veel Matter controllers zijn ook Thread border routers. Daarnaast zijn er ook losse Thread border routers (zoals bijvoorbeeld de Nanoleaf Shapes lijn) om Thread aan je Matter netwerk toe te voegen.
Oh hier heb ik met smart op gewacht! Met name energiebeheer was voor mij nog reden bij ‚oude‘ ZigBee stopcontacten te blijven. Ik hoop alleen dat mijn twee test-apparaten een update krijgen :)
Er gaat hier iets mis.
De aankondiging is al wel gedaan, met de bijbehorende specificatie, maar de daadwerkelijke release is er nog niet.

https://github.com/project-chip/connectedhomeip/milestone/65

Er is een tijd terug wel alvast een Git tag aangemaakt voor v1.3.0.0, maar die is niet compleet.
Misschien ook leuk om te weten dat warmtepompen en waterverwarmers in de volgende Matter update worden toegevoegd (herfst dit jaar) en dat ze ook werken om zonnepanelen toe te voegen.

Enige probleem is nog dat de implementatie van Matter door Google, Apple en co nog erg achterloopt en dus veel fabrikanten (nog) geen Matter ondersteuning in hun producten toevoegen.
In het verlengde van wat -8- zegt. Wat ik mis in dit soort release berichten wanneer de fabrikanten uit de alliantie van plan zijn naar de nieuwe versie toe te passen.
Als de een dat wel doet maar de ander niet, blijf je nog steeds een heel gefragmenteerd IoT landschap houden met niet op elkaar aansluitende versies. Hetgeen de alliantie juist wil voorkomen.
Ik heb zowel Z-Wave als Zigbee apparaten, het is duidelijk dat Z-Wave bijna 100% betrouwbaar is en Zigbee niet door de twee-weg communicatie. Is dat ook het geval bij Matter? Ik begrijp niet zo goed het verschil tussen Zigbee en Matter maar kun je bijvoorbeeld Matter over Zigbee hebben? Betekent dit dat Zigbee betrouwbaarder wordt als netwerk?
Thread en Zigbee lijken erg op elkaar en worden ook ondersteund door dezelfde standards alliance, CSA. Maar er zijn ook veel verschillen tussen de twee. Bijvoorbeeld voor beveiliging gebruikt Thread end-to-end encryptie met AES-CCM en Zigbee gebruikt AES-128.

En nee Zigbee wordt niet officieel ondersteund in Matter. D.w.z. de 'taal' Matter tussen apparaten kan niet over een Zigbee netwerk. Maar er zijn wel Matter bridges (hubs) van derden die de vertaling naar Zigbee kunnen maken. Bijvoorbeeld de Philips Hue hub, de Aqara hub, de Ikea hub, etc. Dus als je Zigbee wilt hebben in je Matter netwerk, dan zul je een van deze hubs moeten toevoegen.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee