Intel geeft statement over stabiliteitsproblemen 13th en 14th Gen-cpu's

Intel heeft een officiële verklaring over de stabiliteitsproblemen van bepaalde Raptor Lake-processors gepubliceerd. De chipmaker raadt gebruikers aan om de officiële stroomprofielen van het bedrijf in te stellen in de bios om crashes te voorkomen.

Intel raadt gebruikers aan om 'Intel Default Settings'-profiel in te stellen in de bios van hun moederbord, schrijft Tom's Hardware. Dat moet de instabiliteitsproblemen verhelpen, die worden veroorzaakt door standaardinstellingen die moederbordfabrikanten hanteren in hun producten. Intel zei eerder al dat die standaardinstellingen vaak buiten de officiële specificaties van Intel liggen.

Verschillende moederbordfabrikanten hebben de afgelopen weken al biosupdates uitgebracht voor hun LGA1700-moederborden. Deze voegen een Intel Baseline Profile' toe aan de biosinstellingen. Die Baseline-instellingen verschillen echter van de 'Intel Default Settings'-profielen die Intel nu aanraadt.

Volgens Intel bevat dit nieuwe Default Settings-profiel een combinatie van thermal- en stroomvoorzieningsfuncties, naast een selectie van mogelijke stroomvoorzieningsprofielen die gebaseerd worden op de mogelijkheden van het moederbord. High-end moederborden kunnen daarmee hogere stroomvoorzieningsinstellingen toepassen dan lager gepositioneerde borden.

In april kwam aan het licht dat bepaalde 13e en 14e generatie Core-processors van Intel crashen in verschillende games, die veelal in Unreal Engine zijn gemaakt. Intel zei toen al dat het onderzoek deed naar de problemen. De chipmaker zei eerder ook al dat de problemen veroorzaakt worden door te hoge standaardinstellingen van moederbordmakers. Het probleem lijkt zich vooral voor te doen op de Core i9-modellen binnen die series.

Intel Core i9 14900KS
De Intel Core i9 14900KS. Foto: Tweakers

Door Daan van Monsjou

Redacteur

08-05-2024 • 17:17

61 Linkedin Whatsapp

Lees meer

Reacties (61)

61
60
27
4
0
23
Wijzig sortering
En wat worden deze 'Intel Default Settings'-profielen?
Die staan in deze tabel: https://imgur.com/lNU2nPc uit de Intel mail. Niet heel spannend, de gegevens in de tabel komen overeen met de specs zoals Intel ze in hun datasheets en op ark heeft staan.

De inhoud van de mail is hier te lezen: https://imgur.com/7otSxbI

Hardwareluxx (Duits) heeft er ook artikel over: https://www.hardwareluxx....aseline-profil-nicht.html
Ik vermoedde dit al een tijdje, maar een klein detail in die tabel bevestigt het voor mij: ik denk dat de current limiet de belangrijkste factor is voor al die problemen. De current is de enigste waar bij de notes zeer expliciet nog eens extra bij staat "Never exceed 400A". De andere settings zullen vast en zeker ook bijdragen, maar die max current lijkt me het belangrijkste.
Het leek me al niet voor niks dat intel voor de KS varianten enkel de max power heeft verhoogd en niet de max current tov de K varianten. Dat is hetzelfde silicon chip, gewoon beter gebinned, lijkt me niet zonder reden dat ze die max current daar al niet hoger durfden duwen.
Minder agressieve automatische overclocking. Naja overclocking, kan je het overlocked noemen als het de industrie standaard is?
Maar de CPUs zullen langzamer worden ten opzichte van vrijwel alle reviews omdat deze wel met deze overlocks zijn gedaan.
Als de reviews worden gedaan met overclocking, dan is het niet betrouwbaar en zou je er niet op kunnen vertrouwen, tenzij dit een specifieke moederbord review/vergelijking is.

Want elk vendor is anders, maakt niet uit wat hun als profiel gebruiken als je een CPU test dan dient dit gelijk te zijn.

[Reactie gewijzigd door ilaurensnl op 8 mei 2024 17:29]

Reviews worden over het algemeen gedaan op een moederbord met het standaard profiel. Paar jaar geleden was daar gedoe om omdat er paar moederbord fabrikanten extreme overlocks faciliteerde in de default config.

Maar reviewers doen geen bewuste overlocks maar gebruiken de standaard. Welke nu dus word terug geschroefd.
@AverageNL@Tomas Hochstenbach Dus, in de Tweakers best buy guide: moeten de waardes for Intel CPU's gecorrigeerd worden? Is het mogelijk een % te schatten van het verlies in prestaties?
Als dat het geval is, wat testen hun dan CPU of moederbord? Want als ik een review ziet met een mooie score dan verwacht ik ook dat ik die mooie score haalt met een Asrock, terwijl hun een asus gebruiken.

Zo niet, is er in mijn opinie iets mis met dat review en kan het niet vertrouwd worden?
Jayztwocents en gamers nexus zijn vaak degenen die hier wat meer de diepte over in gaan. Met name Gamers Nexus doet uitvoerige baseline tests, en daar komt eigenlijk al een hele tijd naar voren dat Intel en moederbordfabrikanten behoorlijk met stroomtoevoer aan het klooien zijn om maar zo hoog mogelijk te scoren (met idioot hoog verbruik als resultaat)
Het is ook scheef dat Intel de moederbordfabrikanten de schuld geeft terwijl die hun settings ook niet zomaar uit de lucht grijpen. Natuurlijk willen ze de beste zijn, maar ze gaan echt niet buiten de garantiespecs van intel zitten zonder dikke disclaimers
Maar dat doen ze dus wel. En die dikke disclaimers krijg je niet als je je 1click 6ghx aanzet.
Je test altijd Mobo CPU mem en Gpu met specifieke instelling. Bijvoorbeeld geheugen het een moet 2 om maximale er uit te halen ander haald stock moeite als 4 dimms gebruikt worden. Naast veelvoud aan timings instellingen.
Je kan dus altijd 1 tot 3% verwachten zo ook met memory

Bij mobo’s ook je kan voorrang geven aan PCI-e 5.0 routing of de memory routing.
Al die differential traces zijn over de bit breedte gematch dus wat daar de grootste voorang had kan beste zijn houd in solide pcie5.0 spec of meer lanes die daaraan voldoen. Betere memory waar bij de een 4stik valideerd kan bij ander 2 sticks of timings meer marge geven.

Waarbij ik nooit dezelfde mobo zal hebben als reviews zo ook niet memory en vaker wel die 4sticks. Naast dat CPU van de zelfde wafer al verschillen kwa bin en yield.

Ook niet dezelfde koeler. Etc
Dus marge van 10% ook al zijn mobo genormaliseerd.

Bij AMD zal het ook niet anders zijn. Het is dat hun i9 tegenhanger niet boosten met 400wat en nog extreme piek transit vermogens.
Voor zover ik begrepen heb, dwingt AMD daadwerkelijk een standardprofiel af dat binnen de garantiegrenzen ligt, en doet het hier dus beter dan Intel.

Niet dat het allemaal wat uit zal maken, ik zal nog steeds "Intel=stabiel" tegenkomen op fora, ongeacht wat ze aan klooien.
Dit moet toch voor intel ook een duidelijke wake up call zijn dat de limieten nu toch echt bereikt zijn en de rek er volledig uit is.

Ze moeten speciale stroomprofielen maken die de cpu langzamer laten werken om zo stabiel te blijven. Knulliger kan toch haast niet....

[Reactie gewijzigd door MazeWing op 8 mei 2024 19:59]

In principe zijn dit geen speciale profielen, het zijn simpelweg de profielen zoals Intel ze altijd al aanbood voor deze cpu's (en ook gelijk aan de specs waarmee Intel adverteerde). Echter werden die profielen door Intel nooit afgedwongen en dus ging moederbord fabrikanten (veel) verder om er meer performance uit te halen (en koste van meer verbruik).

In principe werken de cpu's dus niet langzamer dan dat Intel ze in de markt gezet heeft, of langzamer dan Intel ooit beloofd heeft. Echter lopen ze mogelijk straks wel langzamer dan wanneer gebruikt op een moederbord dat voorheen deze profielen niet volgde (vrijwel alle high end moederborden), die borden haalden er immers meer performance uit dan waar Intel mee adverteerde in haar spec sheets.

Wat in de basis alleen maar goed is, immers als consument verwacht je een cpu te kopen die maximaal 253W verbruikt, niet een cpu die uit of the box 300+ watt verbruikt, in sommige gevallen zelfs richting de 400W omdat het moederbord wat anders doet dan dat de consument mag verwachten op basis van de specificaties van de cpu.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 8 mei 2024 17:40]

Het probleem is dat Intel voorheen, zelfs op navraag van reviewers, aangaf dat deze moederborden zonder limieten, daadwerkelijk binnen de specs waren en niet onder OC vielen.

Toen kwam het ze goed uit dat ze er net wat beter vanaf kwamen in benchmarks. Daarmee dwongen ze effectief alle moederbord makers om dit soort profielen toe te passen, want anders beleven die weer achter bij hun concurrenten.
Nu het een nadelig bijeffect heeft, doet Intel ineens alsof het allemaal de schuld is van de moederbord makers.

Maar ondertussen hebben ze we openlijk toegestaan dat hun producten met een bepaalde performance gepresenteerd zijn, die ze nu niet meer kunnen halen.

Ik denk dat het alleen maar goed is dat we geen 100watt extra verstoken voor 1% prestatie winst, maar moederbord makers zullen niet blij zijn met dit mes in hun rug en consumenten zullen niet blij zijn met dit bedrog.

Dat alles is nog los van de imagoschade rondom stabiliteit. Intel maakt hier geen goede beurt.
Het probleem is dat Intel voorheen, zelfs op navraag van reviewers, aangaf dat deze moederborden zonder limieten, daadwerkelijk binnen de specs waren en niet onder OC vielen.
Daar lijkt verwarring over de zijn, o.a. Steve van Hardware unboxed geeft dat aan, te samen met het Interview van Anand in deze video YouTube: Intel CPUs Are Crashing & It's Intel's Fault: Intel Baseline Profile... op 2 verschillende timestaps.

Screenshot 1 (ik heb wat belangrijke zaken geel gemaakt): https://imgur.com/n6Cd8oT
Screenshot 2: https://imgur.com/fkf4rVS

Intel geeft daar dus inderdaad aan dat het aanpassen van 2 specifiek genoemde waardes (PL2 en Tau) in spec zijn. Zouden dat echter de enige 2 zaken zijn die de moederbord fabrikanten aanpassen, en dus alleen boosts zouden verlengen in plaats van ook de frequentie te verhogen was dit probleem er nooit geweest. Inmmers hebben Intel cpu's bepaalde beveiligingen dat ze niet te warm kunnen worden doordat verbruik en ook is de maximale stroomsterkte beperkt, en een boost van onbeperkte lengte is dan dus ook het probleem niet.

Steve lijkt dat echter te missen, het feit dat de engineer het alleen maar heeft over het aanpassen van Tau en PL2 om een boost te verlengen, waarbij verlengen het sleutelwoord lijkt te zijn. De engineer geeft zelfs aan dat het aanpassen van andere boost waarden niet toegestaan is, bijvoorbeeld om ook frequentie te verhogen naast het verlengen van de boost en laat dat nu net zijn wat de moederbord fabrikanten tegenwoordig wel doen, die passen veel meer aan dan alleen PL2 en Tau.

Moederbord fabrikanten zetten echter ook diverse beveiligingen uit die er juist zijn om de cpu te beschermen, behalve de maximale temperatuur, zodat ze kunnen spelen met aggressieve voltages, de maximale stroomsterkte onbeperkt maken en andere zaken in de power delivery zodat uiteindelijk (CEP en iccmax o.a.) en de cpu's alleen nog gelimiteerd zijn qua maximale temperatuur. Heb je dan zeer goede koeling (wat voor deze cpu's een must is) krijg je dan dus situaties dat bijvoorbeeld de voltages te hoog worden in bepaalde situaties, dan weer te laag, door teveel vdroop of dat er een veel te hoge stroomsterkte door de cpu gejaagd wordt om deze nog net even wat meer te kunnen overclocken out of the box.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 9 mei 2024 10:28]

Ik snap niet dat mb fabrikant hier in de schuld krijgen, of zijn alle publicaties van intel qua benchmarks altijd op de stock snelheid?
Dat hangt van de reviewer af, sommige reviewer volgen de Intel specs inderdaad, bijvoorbeeld Hardwareluxx, anderen testen weer out of the box, bijvoorbeeld hardware Unboxed.

Hardware unboxed heeft bijvoorbeeld een poll gedaan onder hun kijkers, en die prefereerden 'out of the box' resultaten, dus met de tweaks van de moederbord fabrikanten in plaats van 'Intel spec'.
of eerder profielen die normaal omgaan (zoals de processoren gemaakt/bedoelt zijn) en niet overdreven veel toelaten.

al die "automatic overclocking" gedoe van MB-fabrikanten is niet nodig, maar ze proberen zich te onderscheiden.
Er kwam ook nieuws naar buiten hoeveel van de 13th en 14th gen chips stabiliteitsproblemen ervaren, de 14th gen dus meer dan 13th gen vrijwel zeker vanwege de hogere kloksnelheden.

https://wccftech.com/only...artners-stability-issues/

Hier gelukkig geen last met de 13900K, -0.06v undervolt, September 2022 early bios en 128GB DDR5-5400Mhz XMP CL40 en het draait als een zonnetje, ook met 30 minuten Cinebench R23 met een verbruik van 290W zonder throttling en memtests zijn zonder fouten ondanks dat het geheugenbanken van verschillende dies zijn uit 2022 en 2023.

Zie specificaties: https://i.imgur.com/1cKASqy.png

Ik denk ook dat teveel mensen te hoge snelheden kiezen voor hun DDR5-latjes, zeker in 64GB configuraties of hoger, of te strakke timings wat het effect verergerd. Heb zelf in ieder geval in geen enkel spel gehad dat deze tussentijds is vastgelopen (veelal GTA V, Hogwarts Legacy, Ratchet & Clank Rifts apart, Red Dead Redemption 2 en World of Warcraft Retail om paar voorbeelden te noemen).
Kun verder onderbouwen waarom jij denkt dat geheugen zorgt voor de instabiliteit?

Mijn ASUS systeem draait hier strak op 8400MT systeem, laatste BIOS Versie 1202:
ROG MAXIMUS Z790 APEX ENCORE
i9-14900KS
G.SKILL F5-8400J4052F24GX2-TZ5RW 2x 24GB in XMP

Verder volg ik gewoon de recommended intel guideline en zorg dat de geheugenmodules en CPU ASUS approved zijn.
Een QVL lijstje zegt niet zoveel, dat is enkel wat eens is geverifieerd maar kan met een andere batch chips zomaar anders zijn.

Het gaat er bij DDR5 ook meer om dat zeker bij grotere capaciteiten het lastiger wordt dit op hoge snelheden aan te sturen, genoeg mensen die 4800Mhz zonder XMP bijvoorbeeld met 128GB niet stabiel krijgen, of zelfs 3600Mhz bij AM5.

Het draait intern op de module zelf een soort-van dual-channel wat ook weer anders is dan hoe DDR4 en eerdere modules functioneerden. Je kan hogere snelheden wel opgestart krijgen maar dat hoeft niet stabiel te zijn, dat kan zorgen voor geheugenfouten en dus willekeurige BSODs of corruptie.

Overigens zijn de huidige Intel chips voor 5600Mhz standaard maximaal rated volgens officiële specs, de rest is overclock. Zelfde geldt voor de Z790 Extreme en dus vrijwel zeker ook dat moederbord. Het kan werken maar het is een grote gok, zeker met modules van hogere capaciteit en het gebruik van 4 DRAM sloten.
Een QVL lijstje zegt niet zoveel, dat is enkel wat eens is geverifieerd maar kan met een andere batch chips zomaar anders zijn.
Nee? kan je dat verder onderbouwen?
ASUS plaats toch geen DRAM voor de fun online?

Overigens batches: Daarom koop ik meestal crucial en in dit geval G.Skill. De build of partcode van G.Skill staat beschreven welke DRAM IC (vendor) + DRAM revisie (a / b / c / d DIE) + SPD (rev) en PCB (Brainpower / oxca) er is gebruikt: Google maar G. SKILL partdecoder: F5-8400J4052F24GX2-TZ5RW
Het gaat er bij DDR5 ook meer om dat zeker bij grotere capaciteiten het lastiger wordt dit op hoge snelheden aan te sturen, genoeg mensen die 4800Mhz zonder XMP bijvoorbeeld met 128GB niet stabiel krijgen, of zelfs 3600Mhz bij AM5.
Bij DDR5 werk je tegenwoordig met kits van 12GB / 24GB of 48GB. (soms single 16GB module) Dus met 64GB / 128GB en dan O.C. is vragen om problemen met alle channels full loaded :+ :+ :+
Waarom haal je er ook AMD bij?
Overigens zijn de huidige Intel chips voor 5600Mhz standaard maximaal rated volgens officiële specs, de rest is overclock. Zelfde geldt voor de Z790 Extreme en dus vrijwel zeker ook dat moederbord. Het kan werken maar het is een grote gok, zeker met modules van hogere capaciteit en het gebruik van 4 DRAM sloten.
Ja dat is de specificatie van de mem controller in de CPU en de datasheet, hogere clock = overclock.
Als je snapt wat je doet met o.c. en hoe je kan overclocken is er bijna niets aan de hand.

Zeg maar als je een auto koopt, je weet weinig tot niets van tuning en je gaat zelf tunen. Je zet er een snelle uitlaat onder, andere luchtfilter en je het vreemd vindt dat je auto kuren krijgt of heeft meteen na de installatie of niet sneller optrekt of hogere topsnelheid heeft....... tja. Volgens de spec's krijg je toch meer PK's erbij? grote gok
Zo lust ik er nog wel meer.

[Reactie gewijzigd door mapa2011 op 8 mei 2024 19:53]

Nee? kan je dat verder onderbouwen?
ASUS plaats toch geen DRAM voor de fun online?
Zijn moment opnames, daarbij heb ik genoeg situaties gezien waar QVL RAM niet werkt, het zegt echt helemaal niks, dat kan als je moederbord een kwaliteitsprobleempje heeft, de chips op de RAM modules niet lekker werken of de IMC van je processor het gewoonweg niet accepteert.

Overigens als je op de Asus website kijkt voor jouw moederbord staan er geen QVL kitjes überhaupt voor 24GB, het wilt niet zeggen dat het niet werkt en je krijgt er immers bios updates voor. En overigens bios updates wil niet altijd zeggen stabieler want dat kan ook de andere kant opgaan.

Bekijk het hier maar:
https://rog.asus.com/moth...core/helpdesk_qvl_memory/
Overigens batches: Daarom koop ik meestal crucial en in dit geval G.Skill. De build of partcode van G.Skill staat beschreven welke DRAM IC (vendor) + DRAM revisie (a / b / c / d DIE) + SPD (rev) en PCB (Brainpower / oxca) er is gebruikt: Google maar G. SKILL partdecoder: F5-8400J4052F24GX2-TZ5RW
Er zijn meer merken die het prima doen, daar hoef je niet perse G.Skill voor te hebben, het gaat met name om de gebruikte chips en of de koeling afdoende is.

Om een voorbeeldje te geven:
review: Snelle DDR5-geheugenkits - 6x DDR5-6000 tot DDR5-7200 getest én overg...
Bij DDR5 werk je tegenwoordig met kits van 12GB / 24GB of 48GB. (soms single 16GB module) Dus met 64GB / 128GB en dan O.C. is vragen om problemen met alle channels full loaded :+ :+ :+
Waarom haal je er ook AMD bij?
Dat is niet vanzelf sprekend, DDR5 is er in smaken van 8 / 16 / 24 / 32 / 48 GB op dit moment en in de toekomst komen er nog meer varianten bij, zoals dat Micron bezig is met 128GB modules.

Veel moederborden hebben maar 2-sloten, maar mijn moederbord is er eentje met 4. In het begin van 13th-gen waren de 24/48GB modules er nog niet en het grootste probleem is 4-DRAM sloten werkend krijgen op fatsoenlijke snelheden want dat trekt bij veel moederborden/CPU's schijnbaar een zware wissel. Het is ook niet voor niets dat de rechter twee sloten altijd aanbevolen worden om eerst te vullen, het blijkt toch vaak dat kitjes met dezelfde snelheid wel goed werken in de 'primaire' aangewezen sloten maar niet in de 'secundaire' wat dus ook gevolgen gaat hebben als je een set van 4 modules gaat gebruiken.

En in mijn geval had ik al 2x32GB DDR5, dan was de logische stap gewoon er 2x32GB erbij te prikken, tevens maakt dat het uiterlijk met RGB ook beter in plaats van de 'gaps' tussen de DRAM sloten, en zo zullen velen met mij zo beslissen.

Overigens is 4x32GB nog altijd meer capaciteit dan 2x48GB, en die capaciteit gebruik ik wel zeker, soms wel 110-120GB, maar 4x48GB zou wellicht een stap te ver zijn voor de IMC van de processor om dit op dezelfde snelheid aan te sturen.
Ja dat is de specificatie van de mem controller in de CPU en de datasheet, hogere clock = overclock.
Als je snapt wat je doet met o.c. en hoe je kan overclocken is er bijna niets aan de hand.
Nee, niet enkel de processor maar ook de moederbord fabrikanten tonen veelal via labels op het bord zelfs, in de product specificaties en in de handleidingen dat vanaf x snelheid dit als O.C. gekenmerkt wordt.

Om maar even een paar voorbeelden te geven, dit is de handleiding van m'n oude Asus Sabertooth X79 & i7 3930K:
https://i.imgur.com/vGbYqkJ.png
https://www.intel.com/con...0-ghz/specifications.html

Officieel ondersteund de i7 3930K dus maar 1600Mhz DDR3, het moederbord kan prima DDR3-1866 draaien, wellicht dat 2133Mhz ook had gekund maar technisch was DDR3-1866 (8x4GB) wat erin zat al een 'overclock'.

Het oudere i7 950 Systeem met een Asus P6T Deluxe V1:
https://i.imgur.com/0QPWKg7.png
https://www.intel.com/con...l-qpi/specifications.html

Officieel ondersteund de i7 950 DDR3-800 of DDR3-1066, maar het moederbord kan prima DDR3-1333 aansturen, dit is al technisch een overclock voor de processor, maar nog niet voor het moederbord. DDR3-1600 wordt hier gekenmerkt als overclock, inmiddels draaien er twee 12GB DDR3-1600 CL9 Corsair Dominator en Vengeance setjes in triple-channel (totaal 6x DRAM) naast elkaar en het is 100% stabiel, maar officieel wel een overclock.

Bij de Asus ROG Maximus Z790 Extreme (en dus de 13900K):
https://i.imgur.com/HWvrtI4.png
https://www.intel.com/con...0-ghz/specifications.html

Officieel voor beiden wordt DDR5-5600 hier als normaal maximum genomen, dat er hogere kitjes zijn is leuk maar het is een grote gok of het functioneert als de kitjes ver over de 6000Mhz draaien met meer dan 16GB (of wellicht nu 24GB) per latje in 2-sloten configuratie.

Voor jouw moederbord heeft Asus blijkbaar het achterwegen gelaten om deze informatie te verstrekken, dat wilt niet zeggen dat het niet van toepassing is, want het is dezelfde architectuur:
https://i.imgur.com/xNp2lEv.png
Zijn moment opnames, daarbij heb ik genoeg situaties gezien waar QVL RAM niet werkt, het zegt echt helemaal niks, dat kan als je moederbord een kwaliteitsprobleempje heeft, de chips op de RAM modules niet lekker werken of de IMC van je processor het gewoonweg niet accepteert.

Overigens als je op de Asus website kijkt voor jouw moederbord staan er geen QVL kitjes überhaupt voor 24GB, het wilt niet zeggen dat het niet werkt en je krijgt er immers bios updates voor. En overigens bios updates wil niet altijd zeggen stabieler want dat kan ook de andere kant opgaan.

Bekijk het hier maar:
https://rog.asus.com/moth...core/helpdesk_qvl_memory/
Overigens batches: Daarom koop ik meestal crucial en in dit geval G.Skill. De build of partcode van G.Skill staat beschreven welke DRAM IC (vendor) + DRAM revisie (a / b / c / d DIE) + SPD (rev) en PCB (Brainpower / oxca) er is gebruikt: Google maar G. SKILL partdecoder: F5-8400J4052F24GX2-TZ5RW
Er zijn meer merken die het prima doen, daar hoef je niet perse G.Skill voor te hebben, het gaat met name om de gebruikte chips en of de koeling afdoende is.
Als je selecteert 14th gen Intel core en hogere MT snelheid van geheugen dan zie je vanzelf de kits tevoorschijn komen. DDR5 wordt niet warm / heet, ik denk dat je de CPU bedoelt?

Overigens heb ik op DDR3 lange tijd op 3200MT gedraaid met een intel en gigabyte board, geheugen wat ik toen had was de: F3-3200C13Q-16GTXDG

Wellicht wordt het tijd dat Tweakers eens een overclock guide (video) maakt als een review?

[Reactie gewijzigd door mapa2011 op 10 mei 2024 01:49]

is enige van deze games op de Unreal Engine gebouwt?
Hogwarts Legacy is er een van, dat is wel UE4 maar toch.
Verder recent de recentere Tomb Raider titels doorgespeeld, dat ging ook allemaal prima, wel een andere engine.
290 watt is GPU territorium :P
Zonder zou het eerder ~330W zijn, met pieken richting 376W als het Prime95 is. Maar dat is praktisch onkoelbaar en zorgt voor prestatieverlies i.p.v. behoudt, laat staan wat 14th gen daarvan maakt.

Nu zit er wel een oude GPU in, maar kan mij lastig voorstellen dat dit voor een probleem zorgt, want op lage settings crashen spellen evenmin ondanks hogere CPU load door hogere framerates, net zo goed dat 3DMark (06, 11, Vantage etc.) met duizenden FPS daar geen last van heeft.

Die GPU verbruikt eigenlijk t/m 320W in de huidige configuratie, maar tegenwoordig is dat volgens mij al richting 450W met de RTX 4090 als ik niet verkeerd heb.
Hier een 13900ks met ligte oc en veel te hoog verbruik. (Oc kon hoger, maar beperkt volgens wat de cooling aankan zonder throttling te hebben tijdens de warme dagen in de zomer)
Zodra ik xmp van het geheugen (64Gb 6400Mhz) activeer, kon ik geen 30 minuten cinebench draaiien zonder crashen. Zelf als ik cpu volledig terugdraai...
Ligte Overvolt op geheugen en sinds dan draait alles stabiel en al zeker een jaar geen problemen gehad.
Het ligt dus aan de moederborden fabrikanten…. :+
Als het met de standaard profiel van intel wel werkt, dan jazeker.
had intel niet 3 profielen waaraan ze zich konden houden?
normal performance en extreme?

meen mij hiervan iets te herrineren in het artikel "de "ultieme" game cpu" hier op tweakers. daar ging men ook uit van een extreme profiel?

review: De strijd om de ultieme gaming-cpu - Intel Core i9 14900KS review
"De 14900K stond echter al bekend als een chip met een zeer hoog stroomgebruik, en die hogere klokfrequenties maken dat natuurlijk niet beter. Officieel is de maximum turbo power van de 14900KS gelijk aan dat van de 14900K, namelijk 253W, maar als je koeling en moederbord dat aankunnen, kun je gebruikmaken van het 'Extreme Power Delivery Profile'. Hierbij wordt de vermogenslimiet verhoogd van 253W naar 320W, en de ICCMax (de maximale stroomsterkte) van 307A naar 400A."
mij lijkt als ze hiermee testen dat dit toch iets is wat door intel wordt aangeleverd?
Voor die Sku heeft Intel in de basis 2 profielen, 'Performance' en 'Extreme', zie ook de tabel die ik al eerder linkte https://imgur.com/lNU2nPc , of de datasheets van Intel zelf: https://www.intel.com/con...asheet-volume-1-of-2.html (Pagina 98, Kopje 4.4, tabel 17 en dan de bovenste 2 rijen van de tabel. Het 'baseline' profiel waar de laatste dagen redelijk wat over te doen wat is in principe niet van toepassing op K sku's. zoals nu blijkt uit Intels E-mail. Gigabyte heeft bijvoorbeeld haar biossen met 188W profielen voor deze cpu's ook al teruggetrokken.

Het punt is echter dat Moederbord fabrikanten deze specs voorheen niet volgden, maar dat ze bepaalde beveiligingen uitschakelden (zodat ze bijvoorbeeld veel agressiever met het voltage konden spelen dan dat Intels datasheet aanraadde), dat gekoppeld met zaken als ongelimiteerd vermogen maakte dat deze processor waar je aan de hand van het profiel als koper verwacht dat deze ofwel 253W verbruikt of wel 320W, flink meer dan dat kon verbruiken in de praktijk, samen met voltages die je ook niet zou verwachten op basis van de spec, wat zoals de laatste tijd blijkt (heel verrassend!) tot instabiliteit kan leiden.

Wat Intel nu doet is de moederbord fabrikanten eigenlijk verplichten om een van de Intel specs te gebruiken in plaats van hun eigen 'spec'. Iets dat ze eigenlijk al veel eerder hadden moeten doen waarschijnlijk, maar waar gek genoeg in de community altijd veel discussie over is geweest tussen voor en tegenstanders.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 8 mei 2024 20:24]

Ah op that bicycle

Mijn begrijpend lezen meende dat het dus bij de standaard profielen was dank voor de correctie!
Inderdaad, want aan Intel kan het niet liggen.
LOL
Hier toevallig een i9-13900K systeem staan met een ASUS Z690-P bord de zogenoemde " Intel Baseline Profile" aangezet, kreng is nog steeds instabiel...
Geen idee wat ik nog meer kan doen maar oké we gaan verder in de komende dagen met testen.
Het positieve aan deze ellende is, ik begin mijn Ryzen 7 7800X3D steeds meer te waarderen.
Enige wat ik nog kan bedenken is dat je CPU wellicht defecte cores heeft. Ik had er op het forum mijn beleving over gepost: forumtopic: Intel i9-13900K Memory Access Violations door defecte cores

Wellicht helpt dit je met trouble shooten. Mocht het inderdaad defecte cores hebben, is RMA vervanging je beste oplossing (mocht je garantie hebben)
Intel heeft de competitie met AMD volledig verloren.
Met de nieuws stabiele profielen kunne ze niet meer mee doen. De performance die ze hadden was dus een instabiele overgeklokte performance.
En dan gebruikt Intel bijna 3 x zoveel power, vind je het gek dat dat mis gaat.
Ben zeer content met mijn zuinige stabiele en supersnelle AMD cpu, Intel komt erbij mij niet meer in.
Ze verliezen op twee fronten: AMD had al de standaard gezet voor x86 64-bit en maakt momenteel betere processoren. Daarnaast begint ARM steeds harder te knagen aan het marktaandeel van x86 systemen.
Wat ik mij afvraag is wat de testresultaten zijn met deze nieuwe 'default' instelling ten opzichte van eerdere benchmarks. Wellicht dat een testredacteur die tijd over heeft dit kan vergelijken. :P
Hardware Unboxed heeft daar twee video's over. In games verlies je vrij weinig; als je je cpu gebruikt voor bijv. rendering of andere taken die alle cores gebruiken dan is de impact veel groter. Wat jammer is gezien dat het enige sterke punt ten opzichte van AMD was; dat ze juist in de mid-end meer cores hadden.
Dat zal mogelijk wel (deels) her test moeten worden, omdat HuB een Asus profiel gebruikt heeft dat lijkt op dit profiel, maar mogelijk niet 100% gelijk is. Benchmarks gedaan met het Gigabyte 'baseline' profile, kunnen waarschijnlijk de prullenmand in. Maar zo zouden volgens diverse gebruikers bijvoorbeeld het loadline deel in de Asus spec nog niet conform zou zijn met de datasheets.

De Asus resultaten zullen mogelijk een redelijk beeld geven wat te verwachten na deze veranderingen. Maar zeker zijn eerste video met de gigabyte profielen ook aanwezig lijkt niet echt relevant meer te zijn.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 8 mei 2024 19:52]

Ik denk dat je hun laatste video daarover niet tot op het einde hebt gezien. Het Gigabyte's Intel default profiel hield zich wel aan de Intel specs. Asus draaide de hoogste variant van het default profiel. Video noemt "Ryzen 7 7800X3D vs. Core i9-14900K [Asus: Intel Baseline Profile] Gaming Benchmark" , kijken vanaf 14:28.
Daar gaat deze hele nieuwspost juist over, zie o.a. ook deze post: Dennism in 'Intel geeft statement over stabiliteitsproblemen 13th en 14th Gen-cpu's'

Gigabyte lijkt de biossen inmiddels ook ingetrokken te hebben en verwijderd te hebben van hun site.
Vreemd dat je dan vermeld in jouw post "Benchmarks gedaan met het Gigabyte 'baseline' profile, kunnen waarschijnlijk de prullenmand in." Bedoelde je dan niet "Benchmarks gedaan met het ASUS 'baseline' profile, kunnen waarschijnlijk de prullenmand in." ? Dit deed me namelijk vermoeden dat je die video nog niet gezien had. Gr.
Nee, want in tegenstelling tot wat gister de geruchten waren, lijkt juist Gigabyte de plank misgeslagen te hebben met hun profile, terwijl het Asus profiel juist wel redelijk correct lijkt te zijn. Maar ik denk dat jij het over een andere video hebt als ik :)

Ik bedoel namelijk deze video, niet die van later met de 7800X3D. YouTube: Intel CPUs Are Crashing & It's Intel's Fault: Intel Baseline Profile...
Die van jou is 10 dagen oud, die waar ik het over heb is de meest recente, gebaseerd op de nieuwste info die ze van Intel hebben ontvangen. 't Is dus Asus --> overclocked in feite, Gigabyte --> correct baseline settings.
Maar dat klopt dus juist niet :) Er gingen geruchten dat Asus het fout had en Gigabyte met de 188W baseline goed zat. Echter dat is dus gister, waar dit hele artikel op gebaseerd is, ontkracht. Gigabyte's 188W profiles zijn niet correct voor K cpu's (Gigabyte heeft de biossen met die baselines inmiddels dus ook weer terug getrokken en verwijderd, iets dat ze natuurlijk niet zouden doen als het kllopt ;) ), voor K cpu's is 253W de correcte 'Intel default setting'.

Zie ook de verduidelijking van Intel: https://imgur.com/7otSxbI en de tabel met de wel correcte 'Intel default settings': https://imgur.com/lNU2nPc

Alles met een 188W Gigabyte profiel kan je dus negeren voor het moment omdat het baseline profiel van Gigabyte dus niet klopte op basis van de huidige stand der informatie.

De eerste paar minuten van dit filmpje legt ook goed uit wat er allemaal mis was met de Gigabyte baseline: YouTube: Rambling about the new Intel 13th/14th gen Intel recommended default...

[Reactie gewijzigd door Dennism op 9 mei 2024 14:46]

Ok, thx voor de link. Hardware Unboxed zal er dan nog eens op terug moeten komen precies, wat een soep
De nieuwe `default` profiles zijn de enige echte profiles in feite. De rest overgeklokte instabiele marketing profiles.
Ik kan wel raden naar het verschil tussen AMD en Intel, en het ziet er niet best uit voor Intel.
Games zullen er niet veel van merken, maar voor produktiviteit zal Intel een flink stuk trager zijn.
In feite voor het enige waar Intel nog een beetje voorsprong had.
Die zijn ze nu kwijt.
Ik heb nog nooit een high-end moederbord gekocht (+Intel cpu combo) met default bios waardes waarvan de defaults niet werden gerespecteerd.

Laat staan XMP profiles etc.
Mmm, je koopt een auto die 200km/uur kan, maar dan slechts 170 rijdt met een haperende motor. Terug naar de garage, inruilen? Of een lagere prijs bedingen. Hoewel...

Als Intel de reacties leest begrijpen ze ook wel (hopelijk) dat ze ofwel het probleem moeten oplossen of de prijzen omlaag. Ben geen fan van AMD, maar je zou haast vanwege stabiliteit en prijs overstappen!
[Oh ja, dat hoge stroomverbruik was er ook nog...]

[Reactie gewijzigd door HDVideo op 9 mei 2024 10:29]

Intel heeft gewoon een enorm probleem en kunnen Amd op het moment gewoon niet bijhouden.
Dus moeten ze cheaten.
Maar dat komt uit, zoals wel blijkt.
Een beetje zoals VW met hun sjoemel software........maar dan anders.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee