Software-update: Home Assistant OS 12.3

Home Assistant logo (75 pix) Versie 12.3 van Home Assistant OS is uitgekomen. Home Assistant OS is een minimaal, op Buildroot gebaseerd besturingssysteem dat het mogelijk maakt om op een fysieke of virtuele machine Home Assistant te draaien. In versie 12.3 is onder meer de Linux-kernel voor de meeste ondersteunde platforms bijgewerkt naar versie 6.6.28 en zijn verder de volgende veranderingen en verbeteringen aangebracht:

Home Assistant Operating System
  • Prepare 12.3.rc1 (#3327)
  • Bump buildroot to update BlueZ to 5.75 (#3326)
  • Bump buildroot to update linux-pam (#3325)
  • Update instructions for ODROID M1 Petitboot update (#3317)
Build System
  • Enable KVM for running tests in GH Actions (#3329)
Raspberry Pi
  • RaspberryPi: Update kernel to 6.6.28 - stable_20240423 (#3336)
  • Fix incorrect mapping of DT overlays on RPi 5 (#3335)
  • Enable kernel userspace crypto API interface for all platforms (#3330)
  • Increase maximum length of usb_storage.quirks in RPi kernel params (#3311)
  • Update Raspberry Pi 3 device tree list (#3301)
Home Assistant Yellow
  • RaspberryPi: Update kernel to 6.6.28 - stable_20240423 (#3336)
  • Enable kernel userspace crypto API interface for all platforms (#3330)
  • Increase maximum length of usb_storage.quirks in RPi kernel params (#3311)
Home Assistant Green
  • Linux: Update kernel to 6.6.29 (#3334)
  • Enable kernel userspace crypto API interface for all platforms (#3330)
Open Virtual Appliance
  • Linux: Update kernel to 6.6.29 (#3334)
  • Enable kernel userspace crypto API interface for all platforms (#3330)
Generic x86-64
  • Linux: Update kernel to 6.6.29 (#3334)
  • Enable kernel userspace crypto API interface for all platforms (#3330)
  • Revert GRUB2 patch causing boot failure on some old x86_64 BIOSes (#3324)
Hardkernel ODROID
  • Linux: Update kernel to 6.6.29 (#3334)
  • Enable kernel userspace crypto API interface for all platforms (#3330)
  • ODROID-N2/C2/C4: Force 40MHz instead of 24MHz as eMMC clock (#3319)
ASUS Tinker
  • Linux: Update kernel to 6.6.29 (#3334)
  • Enable kernel userspace crypto API interface for all platforms (#3330)
Khadas VIM Series
  • Linux: Update kernel to 6.6.29 (#3334)
  • Enable kernel userspace crypto API interface for all platforms (#3330)
Generic aarch64
  • Linux: Update kernel to 6.6.29 (#3334)
  • Enable kernel userspace crypto API interface for all platforms (#3330)

Home Assistant OS

Versienummer 12.3
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux
Website Home Assistant
Download https://github.com/home-assistant/operating-system/releases/tag/12.3
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Reacties (43)

43
43
35
1
0
2
Wijzig sortering
Wil dit toch eens gaan opzetten naast Domoticz, het is mij alleen even niet helder welke variant ik moet installeren in de VM. Supervised of gelijk hun gesloten eco OS systeem
Ik heb supervised, maar als ik het opnieuw zou doen zou ik gewoon HAOS gebruiken.

Supervised is leuk als je meer wil draaien op het onderliggende OS dan alleen HA of wil bepalen wanneer je het onderliggende OS update, of op dat niveau met packages wil knoeien.
Als je een VM of metal gaat optuigen alleen voor Home Assistant is dat zinloos en kan je het onderhoud van het onderliggende OS beter aan HA overlaten.

Ik moet ooit nog een keer switchen, maar ik heb niet echt op het oog hoeveel werk dat is, dus ik heb nog steeds supervised uit luiigheid.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 8 mei 2024 12:41]

Ik heb inderdaad ook prox op de PC staan en daar HAOS als VM in zitten, werkt prima
En een goede, betrouwbare optie ook nog eens. Gebruik Proxmox en HAOS al ruim 1,5 jaar. Verlichting, temperatuur en luchtvochtigheid regulering op verschillende locaties, bewakingscamera's, zelfs een massagestoel bedien ik ermee. Ook veel Node-RED code heb ik erop draaien (als echt van code kan spreken) en HA maakt een mooi overzicht van de opwek/verbruik van de zonnepanelen op mijn dak.

Blijf maar zaken toevoegen en HA & de VM & Promox, het geeft allemaal geen krimp.

Een uitgebreider toegangssysteem, overzicht van een minimale 3D-printer "farm", garagepoort en tuinverlichting (veel bomen en op het dunste punt is de tuin 12 meter breed en 55 meter diep, dus veel tuinverlichtings-opties) zijn de volgende projecten.

Leve HA!
Leve ESP32!
F.ck the cloud!
In principe zijn HAOS en supervised redelijke vergelijkbaar in opzet. Met de juiste backups zou je denk ik redelijk soepel over moeten kunnen.
Als je ergens een VM kan opspinnen, kan je eens kijken of je met je backup en een versie HAOS snel door kan.
Oké, dat klikt goed. Ik zat met het idee dat ik helemaal overnieuw moest beginnen.
HACS en Addons gaan ook mee? HACS doe ik niet mega veel mee maar toch ook wel wat.

De basis van mijn Homeserver is Proxmox dus kan idd gewoon een nieuwe VM optuigen en het testen.
Ik ben volgende week toevallig vrij en alleen thuis, me misschien maar eens een keer boos op maken... kan ik het van mijn wensenlijstje strepen. :)

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 8 mei 2024 12:54]

Wat betreft backups, die werken super goed in mijn ervaring. Dus je kan gewoon één van de opties kiezen, en als het niet bevalt download je de backup en restore je die op een nieuwe install met andere methode, zo ben ik van core in een container naar HAOS verhuisd met misschien drie minuten downtime!
Mee eens! Vorige week SMART medling van de SSD in mijn NUC. Nieuwe SSD gemaakt met HASOS en back-up terug gezet. Fluitje van een cent.
Hoe kreeg je die SMART melding? In HAOS zelf of een aparte app?
Inmiddels daadwerkelijk deze migratie gedaan. Wat idd zoals @Luther aangaf een kwestie van backup maken, overgooien naar nieuwe machine, en restoren.
Alles werkte onmiddelijk na restore.
Mooie update, heb zelf sinds 2 weken de HAOS versie via Proxmox zoals @Get!em aangeeft hieronder. Dit op een Intel NUC, USB passthrough werkt verder ook goed.

Voorheen draaide ik op een Raspbian de core versie via een Virtual Environment in Python. De switch was relatief eenvoudig, backup maken via oude interface, en dan direct op de nieuwe VM met haos ingeladen. Wat kleine aanpassingen, maar relatief veel integraties bleven netjes werken.

Voordeel tov een Venv is dat je niet zelf meer hoeft te rommelen in de venv met updates etc. Ooit gekomen van Python 3.6 en draaide tot twee weken terug op inmiddels 3.12. Altijd een heel werk om te updaten, dat scheelt met de HAOS versie in ieder geval.
Ik ben laatst zelf geswitcht van HA in Docker op mijn Raspberry Pi 5 met Raspberry OS naar gewoon volledig HAOS, omdat ik blijkbaar toch alleen de Pi gebruik voor HA. Voor de zekerheid volledige backups gedaan van alles, maar ik had alleen maar een backup van HA en Zigbee2MQTT nodig (die ze beide zelf kunnen maken). De machine even de tijd geven om alles op te zetten en alles werkte prima.

Ik had alleen geen Addons (want dat heeft de docker versie niet), maar die waren super eenvoudig op te zetten (DuckDNS enz) waardoor ik binnen no time alles weer volledig werkend had.

Zeker aan te raden!
VM raadt ik wel af als je met USB-sticks gaat werken voor aansturen van Zigbee/Z-wave. Zelf jaren zonder problemen mee gewerkt hoor, maar toen het een keer fout ging ben ik uren bezig geweest.

Tegenwoordig heb ik twee oude mini-PC's. Daarvan draait er eentje native Home Assistant OS. En de andere is kaal geïnstalleerd en ligt als back-up in de kast. Mocht er onverhoopt wat gebeuren met de hardware dan heb ik alles binnen een kwartier weer draaien.
Wel heel benieuwd wat er dan fout ging. Wat het verschil is tussen iets native draaien met usbsticks en een VM draaien met usb-sticks.
Het verschil zit hem in dat een stukje software de USB doorzet naar de VM. Het is een extra stap. Een update van de host zorgde voor problemen, na het terugdraaien daarvan werkte het nog steeds niet stabiel. De kortste route om het op te lossen, heb ik dus gewoon native Home Assistant OS erop geïnstalleerd. Naar mijn mening ook de snelste manier om het up-and-running te krijgen.
VM raadt ik wel af als je met USB-sticks gaat werken voor aansturen van Zigbee/Z-wave
Omdat? Ik heb het in een VM draaien binnen proxmox en heb geen probleem met het doorgeven van de zigbee dongle.
Tweede zin ook lezen. :)
... Zelf jaren zonder problemen mee gewerkt hoor, maar toen het een keer fout ging ben ik uren bezig geweest.
Punt is meer, als vrouwlief thuis zit en het systeem stopt met werken, moet ik de tijd vinden om het op te lossen. Ik werk liever met zo min mogelijke schakels ertussen; minder onderhoud en meer stabiliteit.

USB-passthrough heeft bij mij jaren goed gewerkt hoor. Alleen is het mij een schakel teveel geworden bij een storing, dus raadt ik het nu af.
Ik heb juist problemen met USB opgelost door in een VM te gaan draaien. Ik was altijd aan het zorgen dat ze gezien werden in mijn OS. Met de VM zorgde die daar zelf voor
Ik draai het op een Virtualbox VM en de Conbee 2 zigbee USB stick is inderdaad het enige ding wat wel eens problemen geeft. Eigenlijk altijd na een herstart of update (die waarschijnlijk de boel herstart).

Ik controleer nu na elke update of het werkt en zo niet sluit ik de VM af en start ik deze weer op. Dit is altijd het enige wat er nodig is (soms 2x :? ).
Updates installeer ik enkel wanneer ik ook thuis ben zodat ik de VM een duw kan geven als het nodig is.

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 8 mei 2024 15:24]

Ik zou voor het OS gaan. Werkt voor mij het makkelijkste.
Overigens zou ik de add-ons zoals node red, tailscale en dergelijk heel snel missen.
Er zijn complete images die je zo in een VM kan opstarten. Als je voor supervised gaat hoef je verder weinig meer te doen. Alles wordt dan voor je geregeld en je hebt de meest uitgebreide versie.
Je kan alles zelf proberen te regelen, maar als je dan plotseling bedenkt dat je een add-on nodig hebt moet je dat eerst weer uitzoeken
Ik heb zelf een tutorial gevolgd, om middels QEMU een HAOS VM op te zetten op mijn linux server. Ik moet zeggen dat ik het erg prettig vindt om HA gerelateerde dingen in hun VM te draaien. Updates gaan zonder problemen, en ook add-ons/andere modules zijn eenvoudiger, dan toen ik het als docker container draaide.

https://community.home-as...-headless-cli-only/254941
Dit is ook mijn ervaring!
Het OS is inderdaad gesloten, maar als je het in een VM draait, dan is dat denk ik geen probleem meer toch? Voor andere applicaties heb je dan ook andere VM's.
Ik heb een linux vm met docker en draai de core in een container. Alle "add-ons" (mqtt, node-red, enz) draai ik ook in docker containers. Ik vind dat zelf fijner omdat je het meer in eigen beheer hebt. Misschien iets meer werk om op te zetten. Maar wel leuk en leerzaam ook.
Tip; regel meteen je backup goed in. Deze onvoorspelbare software wil wel eens kapot gaan bij een update en zet automatische updates uit.
Een backup is altijd verstandig. Maar om nu te roepen dat deze software onvoorspelbaar is? Mijn ervaring is juist dat HA, zeker de afgelopen jaren, heel stabiel en betrouwbaar is. Updates installeer ik, inderdaad nog wel altijd handmatig en na het lezen van de release info, eigenlijk altijd zonder twijfel. En zoals gezegd, ook zonder problemen. Just my 2 cents...
Mooi voorbeeld: https://github.com/home-assistant/core/issues/92282
Hier liep ik zelf ook tegenaan.

[Reactie gewijzigd door x86dev op 10 mei 2024 10:34]

Backup maken en automatische updates is sowieso verstandig, maar ik herken jouw redenen totaal niet.
Voor mij draait HA als een zonnetje, eerst op een RPi 3B en daarna moeiteloos overgezet naar een QNAP NAS.

De enige reden dat ik automatische updates uit zou zetten is omdat het kan zijn dat bepaalde integraties niet meer worden ondersteund of veranderingen hebben die oude funtionaliteit kapot maakt. Dus het is altijd goed om de release notes even goed door te lezen, voordat je je hele huis update.
Hier ook niet echt ervaring dat het onvoorspelbaar is ?

Ik heb Home Assistant in een docker draaien op een ubuntu server (op een recycle intel i5 desktop)

Via watchtower worden al mijn docker containers automatisch geupdate, BEHALVE die van home assistant, want daar wil ik inderdaad graag eerst even de patchnotes lezen of het niets dat ik gebruik omzeep gaat helpen, ook kan ik zo beetje wachten op de kleine updates met fixes voor ik een grote update installeer.

Maar zoals elke tweaker wel weet, backups backups , backups :) :) kan nooit kwaad
Als je handig bent met docker zou ik daarvoor gaan. Dat het in die versie niet mogelijk is om met add-ons te werken mis ik in de praktijk eigenlijk niks aan.
Voor de addons die je mist is er vaak een losse docker container beschikbaar.
Het nadeel is dat je dan zelf alles moet gaan bijhouden.
Watchtower is daar wel een oplossing voor. Persoonlijk ben ik niet zo van de automatische updates echter. Zeker niet met HA.
Ik draai HACS in Docker en daardoor 3rd party add-ons. Je moet 1 regel commando in je HA container knallen en HACS wordt geïnstalleerd. De console van HomeAssistant bereik ik door het draaien van Portainer waarmee ik mijn docker images beheer. Zo kan ik rechtstreeks een console sessie draaien in de HA Docker Container. Zie: https://www.simplysmart.h...-on-home-assistant-Docker
Ik draai HACS in Docker en daardoor 3rd party add-ons.
HACS biedt nou juist geen add-ons: https://hacs.xyz/docs/faq/addons


Add ons in homeassistant zijn in feite docker containers: https://www.home-assistant.io/addons/
Add-ons are only available if you've used the Home Assistant Operating System or Home Assistant Supervised installation method. If you installed Home Assistant using any other method then you cannot use add-ons. Often you can achieve the same manually, refer to the documentation by the vendor of the application you'd like to install.

[Reactie gewijzigd door Ook al Bezet op 8 mei 2024 14:46]

OK verkeerd begrepen, dank voor de toelichting
Iemand hier ervaring met het draaien van HA in een rootless podman pod? Ik hoorde dat met name Bluetooth en service discovery moeilijk of zelfs onmogelijk zijn, maar eens het opgezet is, heb je daar weinig last van. Voordeel is dat je de resources laag houdt (ivm een VM), je de beveiliging maximaliseert (ivm docker rootful) en je de updates kan organiseren met een '$ podman pod autoupdate'.
Windows 10 hyper-v, met Debian en HA supervised. Draait geweldig. En heerlijk om snapshots te maken voordat ik upgrade.
Misschien hebben jullie hier wat aan.
https://tteck.github.io/Proxmox/ en zag dat hij een andere site bouwt https://helper-scripts.com
Alles wat je wil of hoe je het wil in script

[Reactie gewijzigd door snippe1983 op 8 mei 2024 14:15]

Dit werkt inderdaad perfect.
Voor iedereen die de gpio pinnen van de Raspberry Pi gebruikt: nog even niet updaten, die werken dan niet meer.
Heb je de update wel gedaan dan kun je via de terminal terug naar 12.2 met het commando:
ha os update --version 12.2


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee