LANSINGERLAND

GGD: norovirus gevonden na massale diarree Koningsdag Berkel

Het was een drukke boel tijdens Koningsdag in Berkel en Rodenrijs
© Oranjecomité Berkel en Rodenrijs
De GGD Rotterdam-Rijnmond heeft het norovirus aangetroffen in het onderzoek naar de oorzaak van de vele ziektegevallen na Koningsdag in Berkel en Rodenrijs. In twee van de dertien tests die zijn afgenomen bij mensen met klachten is dat besmettelijke virus teruggevonden. Of het norovirus daadwerkelijk de oorzaak is van de vele ziektegevallen moet nog worden uitgezocht.
De GGD en de gemeente Lansingerland riepen bezoekers van Koningsdag in Berkel en Rodenrijs op om een vragenlijst in te vullen waarbij ze konden aangeven waar ze precies waren geweest, en of ze klachten hadden. Er kwamen ongeveer 2 duizend reacties op die enquête. Bijna duizend mensen gaven aan dat ze diarree- of braakklachten hadden na de festiviteiten. Onder die mensen heeft de GGD testkits verspreid, die nu één voor één door een laboratorium geanalyseerd worden. Bij twee van de tests werd dus het norovirus gevonden.

Norovirus

Het norovirus is een zeer besmettelijk virus dat vaak verantwoordelijk is voor maag- en darmklachten. Symptomen zijn meestal misselijkheid, braken, diarree en buikpijn, en beginnen vaak snel na blootstelling.
Een optreden tijdens Koningsdag in Berkel en Rodenrijs (foto ter illustratie)
© Oranjecomité Berkel en Rodenrijs
Het virus verspreidt zich gemakkelijk via besmet voedsel, water of contact met besmette oppervlakken en mensen. Hoewel de klachten meestal binnen een paar dagen verdwijnen, kan de ziekte een aantal dagen heftige klachten geven.

Koningsdag

Vorige week meldde GGD Rotterdam-Rijnmond dat er tijdens Koningsdag 'opvallend veel mensen' met diarree- en braakverschijnselen in Berkel en Rodenrijs waren. Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kreeg allerlei meldingen.
De GGD verspreidde een enquête onder de inwoners waarin zij konden aangeven of zij ziek waren geworden. De bezoekers van Koningsdag, die wel en geen klachten hadden, werden opgeroepen om de lijst in te vullen. Het Oranjecomité Berkel en Rodenrijs ondersteunde deze oproep.
Er worden verschillende mogelijke oorzaken van de besmettingen genoemd. Mogelijk vormen de toiletten een brandhaard.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl