We grijpen in bij niet-schuwe wolf op Noord-Veluwe

Provincie Gelderland verleende 3 mei 2024 een vergunning om met een paintballgeweer op een niet-schuwe wolf op de Noord-Veluwe te schieten. Daarmee willen we de wolf weer schuw maken en leren om niet binnen een korte afstand (30 meter) van mensen te komen.
wolf
Gepubliceerd op: 7-mei-2024

Met name in omgeving Ermelo duikt de laatste tijd regelmatig een wolf op die niet schuw meer is en mensen actief benadert.

Bij actueel voorval ingrijpen

De uitvoering van de vergunning ligt bij enkele professionals die werkzaam zijn in het gebied en snel op locatie kunnen zijn. Daarbij is het van belang dat de wolf door middel van een ‘pijnprikkel’ leert dat mensen een bedreiging voor ze kunnen zijn. Om te kunnen paintballen moet het voorval zich op dat moment voordoen. De wolf legt dan de link tussen op korte afstand blijven van mensen en de pijnprikkel. Zo leert de wolf weer afstand te nemen van mensen. 

Vergunning voor territorium Noord Veluwe   

De vergunning geldt voor het territorium van de wolvenroedel op de Noord-Veluwe. Daar vertoont de wolvenroedel afwijkend gedrag. Onder het gebied Noord-Veluwe vallen gemeenten Ermelo, Putten, Harderwijk, Nunspeet, Elburg, Oldebroek, Heerde, Epe, Apeldoorn en Barneveld. De vergunning is 18 maanden geldig op het moment dat deze is ingegaan.

Wat moet ik doen als een wolf mij benadert of binnen korte afstand van mij verblijft? Bel 0900-8844 

Allereerst is het advies om rustig te blijven en de wolf niet te benaderen. Probeer, zo goed als dat kan, uw weg zo normaal mogelijk te vervolgen. Het kan helpen om de wolf te laten schrikken door bijvoorbeeld uw stem te verheffen of te klappen in uw handen. We vragen u dringend zo snel mogelijk contact op te nemen zodra u in contact bent gekomen met de wolf. U kunt contact opnemen met de regionale meldkamer van de politie op 0900-8844, in spoedgevallen belt u 112. Op deze manier komt de melding bij de juiste personen terecht, zodat zij actie kunnen ondernemen.