Apple Final Cut Pro-iPad-app laat gebruikers met vier iPhones tegelijk filmen

Apple heeft Final Cut Pro for iPad 2 aangekondigd, waarbij gebruikers draadloos vier iPhones of iPads aan een iPad kunnen koppelen, om zo tegelijk met vier camera's te kunnen filmen. De functie werkt met de nieuwe Final Cut Camera-app.

De functie waarmee gebruikers met maximaal vier camera's tegelijk kunnen filmen, heet Live Multicam, en is bedoeld voor bijvoorbeeld filmmakers die met meerdere camera's tegelijk films willen maken. Voor de functie moeten gebruikers de nieuwe Final Cut Camera-app installeren op de iPhones en iPads die de filmmaker willen gebruiken. Gebruikers kunnen die iPhones en iPads op afstand bedienen met de Final Cut Pro for iPad 2-app, om bijvoorbeeld de focus, zoom of belichting aan te passen.

De Final Cut Camera kan niet alleen gebruikt worden in samenwerking met Live Multicam, maar kan ook gebruikt worden als losstaande camera-app. Daarmee kunnen gebruikers extra zaken aanpassen ten opzichte van de standaard camera-app, zoals de ISO-waarde, de sluitertijd en het gebruiken van focus peaking.

Final Cut Pro for iPad 2 komt 'later dit voorjaar' beschikbaar als gratis upgrade voor huidige gebruikers. Voor nieuwe gebruikers kost de app 5 euro per maand of 49 euro per jaar. Deze app vereist een iPad met M1-soc of hoger en iPadOS 17.4 of nieuwer. Final Cut Camera is gratis, komt eveneens dit voorjaar uit en vereist een iPhone Xs of nieuwer met iOS 17.4 of hoger, of een iPad-model met iPadOS 17.4 of hoger.

De Live Multicam-functie met Apple Final Cut Pro for iPad 2
De Live Multicam-functie met Apple Final Cut Pro for iPad 2

Door Hayte Hugo

Redacteur

08-05-2024 • 08:15

95 Linkedin Whatsapp

Submitter: H1MSELF1SH

Lees meer

Reacties (95)

95
91
43
3
0
26
Wijzig sortering
Leuk voor een nieuwe paranormal activity film xDDD

Serieus... films maken met iPhones? De kwaliteit komt niet eens in de buurt van een professionele camera op een set.
Je weet dat alle promo filmpjes van Apple met een iPhone is opgenomen? Zelfs de presentaties worden opgenomen met een iPhone.

YouTube: Behind the scenes: An Apple Event shot on iPhone

https://www.gatschenberge.../apple-iphone-movies.html
Ironisch genoeg kom je tegenwoordig met een Android veel verder qua kwaliteit. Je hebt zelfs de optie in RAW the filmen.
iPhones doen al een tijdje RAW hoor . zelfs de iPhone 11 12 pro kan RAW video opnemen met bijvoorbeeld Filmic Pro

[Reactie gewijzigd door Snowfall op 8 mei 2024 12:08]

ik dacht dat ProRes het format is waar Apple het meest op richt als professioneel format.
De Apple camera app wel. Maar third party apps zoals filmic kunnen ook raw opnemen. Apple heeft deze mogelijkheden al in iOS 13 toegevoegd met nieuwe apis.
As mentioned earlier, not every iPhone supports RAW formats. RAW video is supported starting from iPhone 12 Pro and onwards, and you’ll usually need third-party apps for that.
Dat is niet RAW video, RAW foto ja, video nee
Incorrect, maar ik waardeer je zelfvertrouwen.
Prores is niet raw, dat weet je?
ProRes is inderdaad geen raw, maar dat staat los van het feit dat je met een third-party app als Filmic Pro wel raw video kan opnemen. Dit is wat anders dan ProRes.
Kan je me daar een linkje van sturen? Want ook Log is geen raw video

@lars-h2017 @keejoz @Snowfall

[Reactie gewijzigd door DamirB op 8 mei 2024 22:11]

Daar heb je inderdaad gelijk in. Ik had de indruk dat Filmic raw ondersteunde, maar dat blijkt log te zijn.
Dat maakt toch niet uit in deze? De kwaliteit is klaarblijkelijk goed genoeg om gelikte Apple Events mee te filmen. Deze apps maken dat ook nog eens toegankelijk. En dat is het hele Apple business model, het is niet altijd het aller beste of aller snelste maar wel van hoge kwaliteit en heel makkelijk in gebruik.

[Reactie gewijzigd door Sluw op 8 mei 2024 10:50]

Ik zeg ook niet dat het slecht is (hoewel de default video dat wel is maar dat is ook het geval voor Android). Ik schets alleen wat context voor de mensen in de comments die het feit dat je met je smartphone zou filmen belachelijk maken.
Ik schets alleen wat context voor de mensen in de comments die het feit dat je met je smartphone zou filmen belachelijk maken.
En toch doen een hoop iPhone gebruikers dat al ~15 jaar zo... Zelfs professionele fotografen/videografen grijpen niet altijd hun peperdure foto/videocamera, maar gebruiken hun smartphone, het ligt er aan wat de situatie is. En juist qua professionele fotografen/videografen zie ik veel meer mensen een Apple laptop gebruiken voor editing en dan is de kans ook veel groter dat die er een iPhone/iPad naast gebruiken.
Snap ik, ik zit helemaal in jouw team, ik geef alleen wat context. Professionele fotograven is natuurlijk wel iets genuanceerder maar we zijn ver gekomen.
Ik ken een dame die fotografeert en maakt promofilms exclusief voor BMW en die gebruikt ook een iPhone en een Xperia naast de gewoonlijke apparatuur.

[Reactie gewijzigd door SkyStreaker op 8 mei 2024 12:18]

Voor Xperia kan je haar de tip geven MotionCam te gebruiken
Ja maar, dit nieuwsbericht gaat over het filmen met een stel iPhones. Niet over Android.
Klopt, maar deze discussie meer specifiek over filmen met een smartphone, ik zie veel comments die zich afvragen waarom je dat zou doen
Dat zal best, maar levert dat betere presentatie filmpjes op? YouTube is vaak de limiterende factor. Apple weet daar nog enigszins omheen te werken door hun promo filmpjes via de AppleTV app te pushen... Maar de rest van de wereld is daar nogal gelimiteerd in.

Maar gebruiken de Andoid maker hun eigen smarthphones/tablets om die presentatie filmpjes te maken? Ik heb geen idee, maar ik verwacht van niet. Als ik het bij het verkeerde einde heb, zou ik graag een voorbeeld willen zien. Ik heb even gegoogled of Samsung dit doet, maar kon niets vinden.

Natuurlijk is een film opnemen voor bioscoop/4k DVD een ander verhaal er zijn gasten die dat hebben gedaan, een leuke gimmick, maar niet echt pareltjes in filmmaking... En daar zal een Android smartphone niets aan verbeteren.
nvm

[Reactie gewijzigd door Crp op 8 mei 2024 09:56]

[nvm]

[Reactie gewijzigd door damaus op 8 mei 2024 12:18]

RAW op iOS bestaat ook al een poosje.....
Heb je je wel eens verdiept in de opname mogelijkheden van iPhones?
Ik kan met mijn iPhone gewoon in ProRes Raw filmen hoor. Zonder Apple zat jij nog op je blackberry met knopjes omdat elke telefoon fabrikant Apple voor gek verklaarde om een touch screen mobiel te maken om op te internetten. Want zo zei men, daar heeft niemand behoefte aan.
Ik gebruik nog steeds alleen telefoons met fysieke toetsenborden, dus ik zou het niet erg vinden om terug te gaan naar de tijd dat BB dominant was.
Er is een markt voor anders springen ze er niet in, daarnaast maak je het voor creatievelingen wel een stuk toegankelijker om producties te maken. Een iPad Pro kan wellicht een hele uitgave zijn, maar samen met 4 iPhones valt dit in het niets bij de professionele apparatuur die je normaal nodig hebt.

Voor startup's en kleine producties kan dit juist de manier zijn om toch iets 'relatief goedkoop en simpel' te kunnen maken.
Ja... maar :P Dat is niet zomaar even met een iPhone opgenomen zoals je zelf kan zien in die video. De iphone wordt opgehangen in een complete professionele rig die ondersteuning biedt aan de kwaliteit om daarmee de tekortkomingen van een dergelijke camera te compenseren... in wezen is het alleen de cameramodule die wordt aangeroepen, de rest is allemaal zéér professioneel spul.
Leuk die marketing, opgenomen op een iPhone, maar dan wel met een slordige miljoen dollar aan andere apparatuur erbij die je nodig hebt om het er zo goed op te krijgen. Dat was niet alleen een iPhone dus. Desalniettemin kun je best wat leuke video maken met slechts een iPhone tot je beschikking.
YouTube: Behind the scenes: An Apple Event shot on iPhone

Apple maakt al enige tijd al zijn keynotes met de iPhone. Uiteraard zit er een verschil tussen tussen de iPhones en professionele camera’s, maar lijkt me wel werkbaar voor sommige use-cases.

YouTube: Shot on iPhone 15 Pro | Cinematic Mode 4K

Ik zwier deze er ook nog graag bij: “Shot entirely on the new iPhone 15 Pro in 4K Cinematic Mode”. Niet slecht toch?

[Reactie gewijzigd door Kameleman op 8 mei 2024 09:30]

Die laatste is eigenlijk zelfs op iPhone 14 Pro geschoten, zie eerste comment.
Vaak is de kwaliteit van het licht belangrijker dan de camera.
Professionals kiezen alleen liever voor een echte camera vanwege de opties om audio te integreren en vooral om betere keuzes te kunnen maken qua lens, en de lichtsterkte daarvan.
Als ok goed genoeg is en het licht op de locatie is goed kun je met alle (telefoon-)camera's prima filmen.
De beste camera is die je op zak hebt!
Ik ben natuurlijk maar een hobbyist als het gaat om fotograferen, maar de mogelijkheden met smarphones cameras van tegenwoordig zijn breed.
Als je je eerste paar filmen kan opzetten op je mobiel en daarop kan editen, dan kom je al best ver. Aangezien een film niet alleen gaat om hoe goed de kwaliteit van je beeld is, maar ook waarover je filmt en wat je wilt vertellen.

Je hebt ook nog best veel hobbyfilms op youtube gefilmed op een mobiel.

Ik snap wel als je het hebt over een filmstudio.
Dit dus.

Wat is "professioneel"? Is dat een studio met een hele filmcrew? Die zouden inderdaad niet eens ooit overwegen om iPhones te gebruiken.

Echter, als "professioneel" betekent dat je er simpelweg je geld mee verdient, dan is de markt voor filmen met iPhones gigantisch.

Voorbeeldje: ik heb zelf een prima mirrorless camera. Om die live aan te sluiten op mijn mac heb ik een HDMI video capture dongle nodig. Ik kan de camera niet gebruiken tijdens het opladen (batterijen laden extern op). De autofocus werkt matig.

Ik verdien mijn geld met video's maken - maar een groot deel (+-50%) hiervoor is bestemd voor social media. En voor dat laatste gebruik ik tegenwoordig steevast mijn iPhone. Makkelijkere integratie met de mac, minder zorgen om autofocus, kwaliteit is echt prima zolang belichting goed is, en veel makkelijker te gebruiken/op te zetten.
Wat is "professioneel"? Is dat een studio met een hele filmcrew? Die zouden inderdaad niet eens ooit overwegen om iPhones te gebruiken.
Maar ik vraag me eigenlijk af of dat niet meer een oogkleppen cultuur is dan wat anders. Hetzelfde zie je ook veel in de IT. Zoals elke keer de comments bij de iPad. In veel situaties is een dergelijke oplossing meer dan voldoende.

Ik zit vanuit een IT (security) standpunt al langer in het hoofd met een setup voor de doorsnee kantoor gebruiker van een smartphone (in dit geval een stevige iPhone) die men overal in een dock kan proppen om een groter scherm te krijgen. Geen aparte laptop meer. Dat zou in theorie meer dan voldoende moeten zijn voor het gros van de (kantoor) gebruikers. Dat heeft als voordeel, minder devices die beheerd hoeven te worden en minder meuk welke men hoeft mee te slepen.

Wat een hoop klagers over xyz vergeten is dat niet iedereen een product gebruiken zoals de klager, voor velen gebruiken ze slechts abc en alles daar buiten zorgt voor mee complexiteit die men niet kan of wil gebruiken, van het ontbreken van vaardigheden tot het gewoon niet gebruiken daarvan. Meer complexiteit zorgt voor meer points of failure, meer onderhoud en meer (beveiligings) risico's. Men begrijpt waarom niet iedereen in een vrachtwagen of bus rijd, ook al heeft deze meer ruimte voor passagiers/baggage, maar als je dat door trekt naar tech... Oh-wee! Het draait geen MacOS/Windows/Linux! Who cares, een hoop mensen hebben dat helemaal niet meer nodig.
Nooit begrepen waarom Apple een scherm verkoopt met SOC in van een iPad om daar vervolgens... niets mee te doen. Had perfect kunnen dienen om apps standalone op het scherm te draaien of als companion van je iPhone.

Thin Clients zijn er natuurlijk al langer en kunnen ook in de Cloud, dus in feite heb ik zelfs mijn telefoon zelfs niet nodig om op het werk vanop elke willekeurige PC in te loggen.
Telefoon in dock voor 90% van kantoor gebruikers kan prima met bijvoorbeeld Samsung DeX of Motorola Ready For. Zover ik weet is dat echter geen optie met een iPhone.
"De beste camera is die je op zak hebt!"

Ja, wie gaat er iedere dag op pat met 4 iPhone's en een tablet ?
Je zou bijvoorbeeld met 5 mensen naar een evenement of feest kunnen gaan, 1 man doet 'beheer' en je hebt 4 camera mensen.
Die 4 camera bronnen plak je in de edit en maak je je video mee. Wel handig dat je als regisseur live mee kan kijken en instructies kan geven aan je camera mensen.

Dit is hartstikke mooi voor jonge mensen/ beginners. En vele jaren later upgrade je naar een professioneel systeem met Fiberconvertors.
Ik zal het zelf niet gebruiken maar ik ben heel enthousiast over deze features!
Ja, wie gaat er iedere dag op pat met 4 iPhone's en een tablet ?
Erm... Ik denk dat een groter issue is, hoe je die andere drie mensen (iPhone camera mensen) in je zak propt... O-)

Ik heb over het algemeen m'n smartphone (iPhone) op zak en m'n tablet (iPad) in m'n rug zak. Dus naast je eigen iPhone, kan je drie andere willekeurige iPhones er op aansluiten. De ene keer kunnen dat wat ouders zijn op de sportvereniging, de andere keer wat co-workers, wat vrienden, wat familie, etc. Dit is extreem flexibel. Wil je hetzelfde bereiken met een laptop en vier DLSR camera's dan ben je extreem veel extra geld kwijt (ik heb een dergelijke setup in het verleden wel eens onderzocht voor een klant). Terwijl al anderhalf miljard mensen een iPhone hebben, waarvan 75%+ compatible is met deze setup...

Dat gezegd hebbende, ik zie mij dit echt niet gebruiken. Maar ik maak zelf dan bv. ook geen selfies, etc. Dat jij of ik niet de doelgroep bent, betekend niet dat er geen doelgroep is.
Nee, ik kan dat niet. Kun je het uitleggen?

Ik ben serieus.
Ik zie dat anderen dat al gedaan hebben boven mij, Hennie heeft het voorbeeld waar ik aan zou denken. Ik zou zeggen lees dat!
Verschillende YouTubers maken hun video's mit iPhone Pro modellen. Marques BrownLee bijvoorbeeld. De kwaliteit is absoluut goed genoeg voor dit doel.

Time and technology moved on my friend ;-)
Exact. Als professional moet ik er niet aan denken om met zulke rommel te moeten werken.
Het is makkelijk en handig omdat je bijna altijd zo'n ding bij je hebt, maar als je kwaliteit zoekt dan heb je andere apparatuur nodig inderdaad.
De "set" is een setting op straat, in de shopping mall, strand, etc. De doelgroep zit op Instagram en Youtube. Niet in de bioscoop.
Nee gek hè? En dat gaat nooit gebeuren. Belangrijk, hoeveel licht / beelddata kan er opgenomen worden door de lens? Dat zal
Altijd lager op een telefoon zijn, dan professionele apparatuur
De YouTube serie JetLag wordt met iPhones gefilmd: Wikipedia: Jet Lag: The Game

De camera kwaliteit van een iPhone is prima met natuurlijk licht. Omdat iPhones en ook de iPad compact zijn, is het ideaal om dus buiten mee te filmen.
Wat is volgens jou de kwaliteit van een professionele camera? Je weet dat het niet alleen gaat om de camera maar vooral om alle heisa er omheen. Vooral postproductie doet veel.
Ik ben benieuwd hoe men dit in een pro omgeving zou gebruiken.
Voor hobbyisten lijkt het me nog best duur om meerdere iPhones aan te schaffen om het alleen als camera te gebruiken. Aan de andere kant, 4x DSLR zou misschien net zo duur zijn en een draadloze video transmitter om zo een live feed naar een monitor te sturen zou misschien net zo duur zijn. Kwalitatief natuurlijk wel beter.

Wellicht dat zou een professional zijn compositie snel kunnen uitwerken aan de hand van dit tool en zo ook een 2nd feed filmt die kwalitatief in de buurt kan komen.

In iedergeval, het is tof dat het kan en ik hoop dat het ook zo soepel werkt (tot een bepaalde afstand natuurlijk).
Een dslr levert wel 5x betere kwaliteit op voor dat geld.
Plus je kunt lenzen wisselen.
Denk in democratisering van technologie. Dit is te gebruiken icm de telefoons die mensen zelf hebben. Niet iedereen heeft daarnaast nog een DSLR, laat staan 4.
Nu is hier wellicht nog de iPad Pro voor nódig, maar dit wordt steeds breder beschikbaar en daarmee steeds toegankelijker voor ook b.v. studenten.
Die snap ik niet. Hetzelfde kan met een DSLR en een laptop van €1000 ipv een ipad pros van €2500.
Dit heeft geen iPad Pro nodig om te draaien. Een iPad Air (2022) met M1 staat al in PW voor €629 en het net nieuwe model is er voor €719, goedkoper dan een laptop van €1000...

Daarnaast kan zo een beetje elke iPhone/iPad van de afgelopen 7 jaar ermee overweg. Een familie van vier met ieder een (oude) iPhone en de 'huis' iPad kan hier prima mee over weg. Of je doet dit met een aantal vrienden samen...

Dit gaat puur om dingen die mensen al hebben of toch al gaan aanschaffen. en dan voor peanuts €5/maand doe boel kunnen draaien.

DSLR is leuk, daar gaat ook mijn voorkeur naar uit, maar dat is meer voor professioneel werk of flinke hobbyisten. Mijn moeder had voor fotos een apart fototoestel, maar al vele jaren voldoet de iphone voor foto en video werk voor haar. En hoewel er DLSRs in huis liggen, pak ik toch sneller m'n iPhone als ik ergens even een foto of een filmpje van wil maken. Pas als ik een serieus project doe, wordt er zwaarder geschut van zolder gehaald. En voor het gros van de mensen is de DLSR compleet vervangen.

En ik vraag me af of je voor de prijs van een iPhone 15 Pro (€1044 in PW) daadwerkelijk een film DLSR heb die 5x beter is, inc. lenzen. Wellicht dat je een voorbeeld kan noemen? Daarnaast heeft de doelgroep wel de vaardigheden om dergelijke kwaliteit uit een DLSR te halen voor film.

Edit:
Dit is een vergelijking tussen een iPhone 15 Pro Max (€1273+) en een Lumix S5iiX (€2099 zonder lenzen) voor film:
YouTube: iPhone 15 Pro Max vs DSLR: What NOBODY TELLS YOU!
De DLSR doet het in een aantal gevallen absoluut beter, maar de iPhone doet het weer veel beter in andere gevallen. Elk ding heeft z'n voor en nadelen. En dit is zelfs geen toestel dat in dezelfde prijsklasse zit als een iPhone, laat staan dat deze 5x beter is...

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 8 mei 2024 09:41]

Een iPad Pro is geen 2500 man, schei uit.
Hangt van je model en extra opties uit. Maar even snel een via Apple kom je makkelijk op 2500+ uit hoor. Zeker als je de spec's van een laptop wilt.
iPad air (M2) van 700 nog wat ondersteund dit toch ook?
Dat zou best kunnen maar dat is toch niet de nieuwste ipad pro.

Het zal vast goedkoper kunnen maar het ging er om dat een ipad pro geen 2500 euro kost. Wat correct en niet correct is. De goedkoopste laptop kost ook geen 2500 euro. Maar een flinke gaming laptop kan daar makkelijk overheen gaan.
hmmm. Naar mijn idee wordt er gesuggereerd dat je voor deze optie een iPad pro van 2.5K nodig hebt in eerste instantie. Dat is dus niet waar vziw.

[Reactie gewijzigd door lowfi op 8 mei 2024 11:00]

Je praat over prijzen NU om over het gemak nog te zwijgen. Door elkaars iPhones te gebruiken heb je daarnaast niet óók die (4) DSLR(s) nodig. En de functionaliteit wordt straks ook beschikbaar op andere iPads, goedkopere nieuwe iPads en tweedehands Pro iPads. Dit is zoals jij het stelt NU een dure opstelling, maar met de jaren wordt dit dus simpelweg voor iedereen beschikbaar die een iPad en een iPhone heeft. Wat inhoud dat je daarnaast niet een €1000 laptop hoeft te kopen + DSLR(s). Ben overigens wel benieuwd naar een video waarin je die opstelling icm DSLR(s) ziet en hoe dat dan precies in z’n werk gaat qua op afstand camera instellingen wijzigen.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 8 mei 2024 09:47]

En met de jaren kunnen autos vliegen en hoeven we niet apart een privé jet aan te schaffen. Denk dat er te veel doorgedacht wordt, het is gewoon een extra functie die wordt toegevoegd omdat het kan. Er zijn vaak wel meer mensen met een iPhone in de buurt voor sporadische filmpjes, zoals een bruiloft of social media marketing videos.

[Reactie gewijzigd door Arcticwolfx op 8 mei 2024 08:51]

Mijn nikon heeft daar een app voor.
Maar we leven in het nu niet in de toekomst het is een gimmick voor een te duur apparaat.
Rare redenatie. Final cut pro voor iPad draait op elke iPad met een M1 of nieuwer. De camera app draait op alle iPhones vanaf de XS. En die app voor de Nikon die praat met je laptop editing software en dat is weer met meerdere camera’s aan te sturen vanuit 1 overzicht of hoe werkt dat?

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 8 mei 2024 12:51]

Die app werkt met zowel telefoons als tablets. Voor de PC is er betere software.
Maar ik heb denk ik verkeerd begrepen en dacht dat de functie alleen voor de nieuwste pro uit zou komen.
Dat had wel gekund dat het exclusief voor de nieuwe Pro zou zijn, maar het werkt dus op elke iPad met M1 of nieuwer.
Met een dslr kan je foto's en filmpjes maken, met een ipad kan je veel meer. Daarnaast weegt het veel minder. Een student, marketeer of "influencer" zal veel makkelijker een ipad en een paar iphones meenemen, ook studenten die in groepsverband werken kunnen op deze manier eenvoudig samenwerken aan een video. De ipad had je toch al mee voor je dagelijkse werk/schoolopdrachten. Een ipdad en een telefoon heb je bijna dagelijks bij je in zo'n situatie, je gaat meestal niet iedere dag een dslr meeslepen.
Welke student heeft een ipad van 2500 euro en geen laptop waar je nog veel meer mee kan?
Dat zijn er genoeg, er zijn er ook genoeg die beide hebben. Er zijn namelijk een hoop studenten met rijke ouders. Bekijk dit niet enkel vanuit een Nederlands perspectief, bekijk dit vanuit een wereldwijd perspectief. De gemiddelde harvard of MIT student komt niet uit de middenstand en ook aziatische studenten die in het westen gaan studeren komen veelal uit rijke gezinnen. Die hebben zat geld voor een ipad een macbook en een iphone. Ipad pro wordt ook in Nederland heel veel gebruikt op de HK omdat je er makkelijk op kan tekenen en biedt voor de meeste studenten alles dat ze nodig hebben. Als ik mijn schoonzusje moet geloven heeft de halve klas een ipad pro op de HKU. En je overdrijft nogal met die 2500 euro, de ipad pro begint tenslotte bij 1219 euro. Toen ik begon aan mijn studie had ik een snelle pc nodig, daar heb ik destijds 4500 gulden voor betaald, op inflatie gecorrigieerd kom je dan uit op 3400 euro. En ik heb dat betaald van een krantenwijk, dus ook zonder rijke ouders kan je een eind komen.
Ja precies, dus ik vraag me af of het eigenlijk niet beter zou zijn dat je iPhone niet direct can aansluiten aan de camera.
HDMI -> USB-C en dan zo de feed opnemen en ook opsturen naar final cut.
Ik denk zo'n toepassing relevant is in praktijk.

Edit; even breed denken weer, wellicht voor virtual production of mocap? Ik heb er niet veel kennis over, maar ik weet wel dat iPhones vaak genoeg worden gebruikt voor zulke toepassingen.

[Reactie gewijzigd door slamhk op 8 mei 2024 08:50]

Het meeste videowerk wordt ook niet gedaan met een DSLR overigens.
En 4 camera’s gericht op film van een beetje kwaliteit, plus alle toeters en bellen die je daaromheen vaak gebruikt, kosten natuurlijk een veelvoud van 4 iPhones die je evt ook 2e hands kunt hebben of kunt lenen.

Dus ik snap het idee wel.
Alleen hoeveel mensen dit in de praktijk serieus gaan gebruiken vraag ik me ook wel weer af.
Pro omgeving? Leuk voor bruiloftwerk, anders zijn er echt wel betere camera's en software te vinden.
Voor zover ik weet kunnen die lenzen in een iPhone meer dan we denken. Alleen moet je dan niet de standaard camera app gebruiken maar 1 waar je allerlei instellingen in kan doen. Als je een mediabedrijfje bent die wat marketingfilmpjes maakt voor wat mkb’ers hoef je imo geen 4x DSLR te hebben maar zou je zomaar aan 4 iPhones genoeg hebben. De nieuwste pro’s nemen ook gewoon 4K60 op.

Ben het overigens wel met je eens dat je je afvraagt of de echte pro dit ook gaat gebruiken
Als je drie vrienden met een iPhone hebt wordt het opeens een stuk betaalbaarder. :) Ik vind het een geweldig mooie functie. Ik zie nog veel te veel online beeldmateriaal wat met een enkel camerastandpunt is geschoten.
het zal voor veel YouTube kanalen toch echt wel tof zijn. En die markt is best groot in vergelijking met professionele filmploegen.
Dit kan best wel handig zijn voor bijvoorbeeld het opnemen van een podcast. Iedereen klikt zijn telefoon tijdens de podcast even in de houder, en je tilt voor weinig geld je videoproductie naar een veel hoger niveau.
Voor hobbyisten lijkt het me nog best duur om meerdere iPhones aan te schaffen om het alleen als camera te gebruiken.
Zouden er nog mensen zijn zónder telefoon?

En zeker hier in de US zijn iPhones uiterst populair (een 60% marktaandeel in de US), mensen hebben dus al een telefoon en vaak een iPhone.
Ik zie hier zeker wel zijn nut van in vooral in de wereld van vrijwilligers en scholen een ipad aanschaffen of lenen is nog wel te doen net als 4 mensen met een iPhone (zeker in Amerika) vervolgens heb je al een leuke setup voor een event. Natuurlijk zal het niet professioneel zijn maar het biedt wel veel mogelijkheden om tot een gaaf resultaat te komen.
Ik zie wel een toepassing voor (mobiele) vloggers of actievoerders. Als mensen toch al een geschikte iPhone hebben. Soort van stream opzetten bij een actie ergens. Met een 50Ah powerbank erbij (formaat boekentas) kom je een eind. Eventueel nog zo'n 4G / 5G usb wifi/mobiele data stick er bij voor "live" op het favoriete platform.

Of denk aan die YT-ers die een of andere tutorial in elkaar zetten. Een iPhone op zichzelf, met zo'n goedkope AliE ringlight op statief, een iPhone met ringlight op het onderwerp. Nog zo'n AliE achtergrond op statief erbij voor wat leuke effecten.

Ik zie zelfs Tweakers interessant kijken voor een product review.
Hoezo marketing onzin?? Dit is echt top! We maken vaak simpele concertregistraties en gebruiken daarvoor naast Sony A7 ook iPhone.. Video kwaliteit is verbazingwekkend goed ook bij wat minder licht. Audio opname gaat via de geluidstafel. 4 iPhones handig neerzetten, a7 met Rig voor de losse shots. Echt helemaal top voor concertregistratie, idem voor seminars etc etc.
Met gratis OBS (Open Broadcaster Software) kan je dit toch ook allang doen. En kan je elke camera gebruiken die je wilt, etc. OBS werkt echter niet met iPadOS maar er zijn wel versie voor Windows, MacOS en Linux en er zit een enorme community achter. Kan je gewoon gebruiken met elke Windows tablet. Enige voordeel van deze specifieke software is dat het ongetwijfeld allemaal er gemakkelijk werkt.

Link naar OBS
https://obsproject.com/
Nope, er is geen camera control om focus/exposure aan te passen.

Bovendien kan OBS ook geen 4 aparte camera (ISO recording) doen - of toch niet zonder de (extreem onstabiele) plugins die door third parties gemaakt worden en ieder moment abandoned kunnen worden, zoals al vaker gebeurd is met belangrijke OBS plugins.

Color scopes etc heb je ook niet, en via plugin zijn die beperkt tot de 8bit output die OBS doet.


OBS is geen alternatief voor Final Cut. Het heeft misschien enkele overlappende functies maar daar blijft het bij, het is software voor 2 verschillende doeleinden.
Mee eens dat het niet helemaal dezelfde software is en ook dat de mogelijkheden die je noemt (oa camera control om focus/exposure aan te passen) er niet in zitten zover ik weet. Wat ik echter wel weet dat ik al jaren geleden via streaming 8 camera's kon aansturen. Ik weet niet meer welke plugins er destijds gebruikt werden. Maar eenmaal werkend werkte het gewoon stabiel.
OBS ontwikkelt zich maar wat je zegt third party plugins kunnen zomaar niet ondersteund worden...
Verder heb je gelijk het zijn verschillende soorten software voor verschillende doeleinden. Maar er is natuurlijk wel een overlap.
en met Final Cut Pro, waar hele sloten creators graag mee werken. Dat zie ik je niet zo gemakkelijk op je windowstablet/laptop gebruiken. + 50 euro per jaar is nou ook niet echt de hoofdprijs zeg maar voor een stuk goed werkende, eenvoudig bedienbare software.
Ziet er wel zeer interessant uit!
Vraag me af voor wie dit is? Een consument gaat niet snel met 4 telefoons tegelijkertijd filmen en heeft dan zeker niet de behoefte aan live multicam. Een professional gaat niet met een iPhone filmen.
Wellicht dat in de toekomst er andere camera's aan gekoppeld kunnen worden. Maar dan nog bestaan er al apps om live via je iPad camera feeds te schakelen. Of is dit de voorbode van een Apple Camera?
In ieder geval indrukwekkend dat zo'n iPad 4 videostreams tegelijkertijd kan ontvangen en verwerken.
Een professional gaat niet met een iPhone filmen.
Dat valt je nog vies tegen. Idem voor "Shot on iPhone". Dat het gebruik van deze devices wellicht vreemd aanvoelt, betekent niet dat het geen mooie beelden oplevert; met een goede gimball/stabilizer en een vaste arm kom je al een heel eind verder :).
Er zijn vast voorbeelden te geven. En met inderdaad wat extra hardware en lenzen, ziet het er ook behoorlijk goed uit. Maar zet dat af tegen een productie geschoten op Arri, RED, Canon, Sony, etc, dan valt het geheel in het niet. Het is een leuke gimmick, geeft een bepaalde look en ik denk dat het geld dat Apple neer legt hiervoor ook niet mals is. Overigens kun je voor het geld van een iPhone ook een leuke DLSR camera kopen die minstens zo goed, wellicht niet beter materiaal schiet. In ieder geval niet zo zwaar processed.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee