Wat maakt propaganda zo aantrekkelijk én gevaarlijk? ‘Onze lelijkste gevoelens mogen er ineens zijn’

Interview
Waar oude gemeenschappen uiteenvallen, bieden propaganda en complotten een gevoel van saamhorigheid. Desinformatiedeskundige Peter Pomerantsev weet hoe de groep die daarvoor valt, nog te bereiken is. ‘Bij een Rus direct beginnen over oorlogsmisdaden heeft geen zin.’
Hanke van den Broek Hanke van den Broek
woensdag 8 mei 2024 om 06:20 aangepast 10 mei 2024 19:42
Een propagandaposter met de slogan 'Macht ligt in de waarheid' in de Russische stad Efremov.
Een propagandaposter met de slogan 'Macht ligt in de waarheid' in de Russische stad Efremov. beeld epa / Maxim Shipenkov

Als jongetje in het Londen van de jaren tachtig was Peter Pomerantsev een makkelijk doelwit voor klasgenootjes. ‘De Russische spion’ noemden ze hem plagend, niet wetend waar zijn geboorteplaats Kyiv precies lag. Niet dat hij in Oekraïne was opgegroeid; toen hij een paar maanden oud was, waren zijn ouders  - Sovjetdissidenten - uit de Sovjetunie vertrokken naar het Westen. Na veel verhuizingen kwam het gezin in Londen terecht.

‘Ik groeide op tussen culturen, tussen talen’, vertelt Pomerantsev vanuit zijn zonnige achtertuin in Washington. ‘Als ‘vijandig kind’, een Sovjetkind in Engeland, werd ik ervan beschuldigd iets te zijn wat ik niet was.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Oekraïense soldaten maken gebruik van verschillende westerse wapens.

Mag Oekraïne straks met westerse wapens toeslaan in Rusland? Met deze vier zal dat dan gebeuren

Het Westen breekt zich het hoofd of de wapens die aan Oekraïne zijn geleverd, ook mogen worden ingezet in Rusland. Dit zijn vier westerse wapensystemen die kunnen worden gebruikt om Russische vliegtuigen, luchtverdedigingssystemen en militaire bases uit te schakelen.

AI-platforms als Gemini en ChatGPT zijn een gevaarlijk middel voor extremistische bewegingen als ISIS en neonazi's.

Hoe AI terreurbewegingen als ISIS en neonazi's geweldige nieuwe kansen biedt

Terrorismewaakhonden slaan alarm over het gebruik van AI door terroristen van ISIS, Al-Qaida en extreemrechtse bewegingen. Overheden moeten snel reageren, want ISIS werft al ‘mujahideen van de media’ om AI in te zetten.

Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg heeft bondgenoten de afgelopen week herhaaldelijk opgeroepen de stelregel dat geen doelen in Rusland getroffen mogen worden, op te geven.

NAVO-chef Stoltenberg roept lidstaten op om Oekraïne toe te staan militaire doelen in Rusland te treffen

NAVO-chef Jens Stoltenberg en een aantal Europese landen voeren de druk op grote lidstaten als de VS en Duitsland op om Oekraïne toe te staan westerse wapens in te zetten tegen militaire doelen in Rusland zelf.

Het ANC hield maandag zijn laatste grote rally in Johannesburg.

Mandela's erfenis in dertig jaar verkwanseld. Gooit Zuid-Afrika het roer om?

Dertig jaar geleden werd Nelson Mandela president van Zuid-Afrika, maar van de hoopvolle stemming van toen is weinig meer over. Deze week verliest Mandela’s partij mogelijk voor het eerst haar meerderheid.

Dag in, dag uit vullen ze de hoofdstraten van de hoofdstad Tbilisi met vlaggen van Georgië, de EU en Oekraïne.

Georgiërs vrezen een Russische toekomst: 'Dit is het gevaarlijkste moment in ons onafhankelijke bestaan'

In de straten van de Georgische hoofdstad Tbilisi heerst al wekenlang een explosieve spanning. De conservatieve regering wil een omstreden wet aannemen waarmee het de samenleving kan zuiveren van ongewenste, ‘buitenlandse’ elementen

Het British Museum in Londen.

Gestolen artefacten uit British Museum verkocht op eBay, FBI doet onderzoek

De FBI mengt zich in het onderzoek naar ruim 1.500 gestolen artefacten uit het British Museum, nu er honderden objecten zijn aangetroffen op veilingsite eBay.