Bijziendheid van kinderen neemt sterk toe en de reden laat zich raden: te veel tijd achter het scherm

Achtergrond
De helft van de jongvolwassenen heeft een bril nodig – oogartsen spreken inmiddels van een epidemie. De grote boosdoeners zijn de smartphone en de tablet, waaraan kinderen al jong worden blootgesteld. Maar zo ernstig als het probleem is, zo eenvoudig is het te voorkomen: lekker buitenspelen.
Malou Hart / vk
woensdag 8 mei 2024 om 02:00 aangepast 10:38
De vierjarige Ava met haar moeder tijdens de oogtest – ‘het oogspelletje’.
De vierjarige Ava met haar moeder tijdens de oogtest – ‘het oogspelletje’. beeld Marcel van den Bergh

Rotterdam

‘Kijk maar goed, Ava, waar wijzen de vorkjes naartoe?’ Doktersassistente Veronique van der Knaap wijst op een poster met daarop E-vormige symbolen die op verschillende manieren zijn gekanteld. De vierjarige Ava zit met bungelende benen bij haar moeder op schoot en draait twijfelend haar aanwijsstokje naar links. Van der Knaap weet genoeg. ‘Jij doet het heel goed, maar je oogjes vinden het een beetje lastig.’

Van der Knaap – een energieke vrouw, bijna negentien jaar in het vak – voert vrijwel dagelijks oogscreenings uit bij kinderen. Ofwel ‘het oogspelletje’, zoals ze het woensdagochtend introduceert bij de vierjarigen. Ze werkt naar eigen zeggen in ‘het leukste Centrum voor Jeugd en Gezin van Nederland’: dit CJG (voorheen het con..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Actie van Greenpeace Nederland tegen de boringen bij Schiermonnikoog.

Gaswinning mag toch boven Schiermonnikoog

Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) geeft alsnog toestemming voor een gaswinningsproject op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog. De rechtbank in Den Haag oordeelde vorige maand nog dat een vergunning voor dat project te gemakkelijk was afgegeven.

Protesterende studenten bij het Roetsereilandcomplex van de UvA

Demonstrant die monitoren sloopte bij UvA-protest moet maand de cel in

De pro-Palestijnse demonstrant die bij een protest op de Amsterdamse Roeterseilandcampus op televisieschermen insloeg, heeft een gevangenisstraf van 2 maanden gekregen, waarvan 1 maand voorwaardelijk.

In Bleiswijk vindt een proef plaats met een autonoom kassysteem. De teelt van komkommers wordt op afstand bestuurd met behulp van kunstmatige intelligentie.

Hoe raken we uit de strik van Amerikaanse en Chinese AI-bedrijven? In Den Haag heeft men géén idee

Europa verliest de race om kunstmatige intelligentie (AI). Terwijl AI het dagelijks leven steeds dieper beïnvloedt, leveren wij ons uit aan Amerikaanse en Chinese techbedrijven. Is het tij nog te keren?

Negentien 'meisjes' spanden een rechtszaak aan.

De Meisjes van de Goede Herder mochten niet praten of lachen: 'Keihard werken in de naam van God'

Onder zware omstandigheden zijn ‘probleemmeisjes’ jarenlang te werk gesteld in naaiateliers en wasserettes van de congregatie van de Zusters van de Goede Herder. Documentairemaker Britta Hosman volgde de rechtszaak.

Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie arriveert bij de Haagse rechtbank waar hij terechtstaat voor opruiing.

FvD-Kamerlid Gideon van Meijeren speelde volgens OM bewust met vuur tijdens boerenprotesten

Met een publieke tribune vol sympathisanten en partijleider Thierry Baudet kortstondig in de rechtszaal ontkende FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren dinsdag dat hij zich tijdens de boerenprotesten schuldig maakte aan opruiing.

In natuurgebied Waterdunen ruimen medewerkers van de landschapsbeheerder dode vogels.

Praktijktest met vogelgriepvaccin op kippenboerderijen lijkt succesvol, toch moeten boeren nog even geduld hebben

De eerste resultaten van een praktijkproef met vaccinatie tegen vogelgriep zijn bemoedigend. De ingeënte jonge kippen op twee testboerderijen worden niet ziek en geven het H5N1-virus ook niet door.