Politie maakt einde aan pro-Palestijns protest tegen Universiteit Utrecht, aangehouden demonstranten weer vrij

© Menno Bausch
Utrecht - In de binnenstad van Utrecht heeft de politie het protestkamp bij de Universiteitsbibliotheek aan de Drift helemaal ontruimd. Rond 23.00 uur begon de politie opdracht te geven om weg te gaan. Zo'n 50 mensen bleven daarna zitten. Om 00.30 uur waren zij allemaal gearresteerd en afgevoerd, en werden de hekken naar het binnenplein gesloten. Kort daarop zijn de arrestanten weer vrijgelaten. "De aanhoudingen waren gericht op het herstellen van de openbare orde op het terrein", meldt de politie.
Dinsdagmiddag bouwden demonstranten een tentenkamp op de binnenplaats van de bibliotheek. Zij eisen dat de Universiteit Utrecht de banden met Israël verbreekt en zich uitspreekt over de situatie in Gaza.

Huisregels

De Universiteit Utrecht meldde eerder op de avond in gesprek te zijn gegaan met de demonstranten. Daarin zouden de activisten zijn gewezen op de huisregels van de universiteit en verzocht zijn om te vertrekken.
"Er is – helaas - meermaals geen gehoor gegeven aan ons verzoek tot overleg en tot nu toe ook niet aan onze oproepen om te vertrekken", zegt een woordvoerder van de Universiteit Utrecht. "Onder andere doordat de huisregels niet zijn opgevolgd, ontstonden er serieuze zorgen over de veiligheid."
Politie grijpt in bij pro-Palestijns protest in Utrecht, zo'n 50 demonstranten aangehouden

Omsingeld

Uiteindelijk vroeg de universiteit aan de politie om de studenten het bevel te geven om weg te gaan. Een woordvoerder van de politie: "De vordering komt van de Universiteit Utrecht, de eigenaar van het gebouw. Als demonstranten geen gehoor geven aan deze oproep kunnen ze worden aangehouden."
Na de eerste oproep van de politie vertrokken rond de 60 demonstranten. Op het plein bleef een groepje van zo'n 50 protesterende mensen achter. Zij gingen op de grond zitten en zongen samen liedjes. Na een allerlaatste waarschuwing, die ze negeerden, werden zij rond 00.30 uur door de politie aangehouden en daarna met twee stadsbussen afgevoerd.
Politie grijpt in bij pro-Palestijns protest in Utrecht, zo'n 50 demonstranten aangehouden
De bezetting begon rond 16.45 uur. Demonstranten zetten toen tenten neer en blokkeerden korte tijd de ingang naar het terrein aan de Wittevrouwenstraat met een spandoek met de tekst "Cut Ties with Israeli Colonisers & Free Palestine".
De actievoerders willen dat de universiteit de "verschillende actieve samenwerkingen met Israëlische instellingen" verbreekt. Die lijken te bestaan uit bijvoorbeeld een uitwisselingsproject met de University of Haifa en eentje met de Hebrew University of Jerusalem. Volgens de demonstranten gaat het om ongeveer tien samenwerkingsverbanden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.