Website Energie Leveren laat gebruikers thuisbatterijen apart registreren

De website energieleveren.nl laat gebruikers sinds dinsdag thuisbatterijen tot 1 megawatt apart registreren. Voorheen kon dit alleen met een vinkveld worden aangegeven bij het registreren van zonnepanelen.

Netbeheer Nederland, een vereniging van alle elektriciteit- en gasnetbeheerders in Nederland, schrijft dat het verplicht is om een thuisbatterij te registreren. De vereniging wijst naar de Europese verordening Requirements for Generators (RfG) en de Demand Connection Code (DCC). Door de registratie hebben netbeheerders meer zicht op de belasting van hun elektriciteitsnet.

"Eigenaren met geregistreerde productie-installaties met het vinkveld ‘Opslag aanwezig’ aangevinkt, zullen door hun netbeheerder worden aangeschreven om te controleren of daadwerkelijk sprake is van een thuisbatterij. Indien sprake is van een thuisbatterij, zal worden verzocht deze apart te registreren via energieleveren.nl", schrijft Netbeheer Nederland.

Door Loïs Franx

Redacteur

07-05-2024 • 20:52

250 Linkedin Whatsapp

Submitter: jenshaak

Reacties (250)

250
245
83
4
0
143
Wijzig sortering
Kan iemand mij uitleggen waarom ze dit willen weten ? Wat heeft het te maken met belasting van het net ? Is het doel van zo een batterij niet juist het eigen verbruik daarvan?
En dus zal je minder overproductie hebben waarmee je het net belast, of minder van het net zal trekken als je het nodig hebt. Als je hele wijk dat heeft kan het al snel invloed hebben op of je wijk wel of niet verzwaard moet worden. En dus handig als de netbeheerder hier op kan anticiperen. De huidige verwachting is dat 1 op de drie straten aangepast moet worden. In Groningen bv zelfs allemaal.

Bedenk wel wat we hier echt nog aan het begin staan van deze mogelijke ontwikkelingen.

[Reactie gewijzigd door resistme op 7 mei 2024 21:14]

Ik ruik een addertje onder het gras.. Net zo als dat met de zonnepanelen is gebeurt. terugleveren a 11 cent en kopen voor 30 cent.

Terwijl het gratis opgewekte stroom is met een investering van jezelf!

Welke rede je ook opgeeft je zult er niet beter van worden. Ze verzinnen wel weer een of andere constructie om daar ook op te verdienen...

Dat het lokaal het net kan verlichten zie ik er weing voordeel in om dit te melden. Daarnaast zijn die accu's sterves duur en is je terugverdien tijd bijna nihil.

Ik persoonlijk zie meer in een load balancer waarbij de panelen ingeschakeld worden wanneer daar de vraag naar is! Dat is veel efficienter, bovendien nog goedkoper ook en je bespaard op aanschaf- en installatie kosten!

[Reactie gewijzigd door wou5er op 7 mei 2024 21:43]

Niet voor iedereen telt alleen het economische aspect aan eigen opwek (middels P.V.) of opslag.
Kortom uw betoog is mij iets te kort door de bocht en feitelijk ook onjuist.

Ondanks dat huidige opslag systemen aan de prijs zijn is er niets zinnigs te zeggen over een mogelijke terugverdientijd gezien niemand kan voorspellen wat de toekomst exact gaat doen.

Als ik even terugkijk echter durf ik wel de aanname te maken dat je middels eigen opwek / opslag van eigen opgewekte energie je per kWh in ieder geval de energie belasting / btw bespaart (eigen verbruik is niet zichtbaar voor de energie meter) en kan derhalve niet belast worden.
Dit is op dit moment al 13,2 cent per kWh die u bespaart als we dat eens uitzetten op een opslag van 20kWh met een levensduur van 15 jaar zou u dit ergens tussen de 10k a 14k besparen (bij gelijkblijvend belasting tarief) alleen al op belasting.
Het is aannemelijk dat dit tarief de komende 15 jaar (levensduur opslag set) zal gaan stijgen en daarmee de besparing op zal lopen (en daarmee de terugverdientijd zal verkorten).

Dan hebben we het nog niet gehad over de kostprijs van de kWh van onze eigen opgewekte energie. Mijn PV set is al volledig terugverdiend en daarmee kost iedere kWh opwek mij niets meer aka gratis electra. Hiermee bespaar ik mij dus ook nog eens de inkoop prijs.
Juist op de dure momenten (in de vroege avond wanneer er geen zon meer is maar iedereen gaat koken / laden ) bespaar ik mijzelf dan vaak inkoop van het hoogste tarief. Dit laat zich echter lastig doorrekenen en ook hier geldt dat ik geen voorspelling kan doen qua prijzen maar ik denk dat ik met 5 cent per kWh aan de conservatieve kant zit.
Dat levert dan op basis van de totale levensduur van de 20kWh opslag set nog eens een besparing op in 15 jaar van +\- 5k euro.

Conservatief gerekend kom ik dus uit op een besparing van 15 a 19 duizend euro in mijn situatie.
Ik reken hier dus niet eventuele verdiensten die mogelijk zouden kunnen zijn (ik ben hier namelijk zeer terughoudend mee omdat ik niet denk dat dit een lang leven beschoren is) met handelen op de onbalansmarkt zoals Zonneplan dit wel doet.

Echter als ik nu kijk dat een opslagset van 20kWh geïnstalleerd bij zonneplan 8k kost op dit moment kom je sowieso netto onder de streep toch uit op een positief resultaat en verdiend de set zich stiekem al terug na iets langer dan 6 jaar.
En nogmaals volgens mij is dat behoorlijk conservatief gerekend en op dit moment.

Mijn verwachting is echter dat opslag een stuk goedkoper nog gaat worden komende periode en zeker volgend jaar wanneer de salderingsregeling op de schop gaat (even een aanname mijnerzijds).

Moraal van dit verhaal is dat op dit moment er al commerciële batterij opslag te koop is die in combinatie met een PV installatie zichzelf ruim binnen de garantie periode / te verwachten levensduur terugverdiend.

Zodra de salderingsregeling op de schop gaat (en gezien de geluiden nu in de media verwacht ik dit op korte termijn binnen 1 a 2 jaar) duw ik per direct minimaal 20kWh aan accu's in mijn schuur.

[Reactie gewijzigd door cyclone op 8 mei 2024 09:15]

Echter als ik nu kijk dat een opslagset van 20kWh geïnstalleerd bij zonneplan 8k kost op dit moment kom je sowieso netto onder de streep toch uit op een positief resultaat en verdiend de set zich stiekem al terug na iets langer dan 6 jaar.
Zonneplan is een vreemde eend in de bijt. Als ik het product "opslagset" goed begrepen heb hoort daar een aansturing door Zonneplan bij die gaat handelen op de onbalansmarkt om daarmee de aanschafprijs terug te verdienen. Op momenten dat er op die onbalansmarkt een negatieve prijs geldt (dat zullen momenten met veel aanbod en weinig vraag zijn) dan wordt er ingekocht. Op dat moment is de inkoopsprijs gunstiger dan de 'gratis' energie van je panelen. Op momenten dat er veel vraag is zal men gaan verkopen, want dat kan dan zelfs gunstiger zijn dan zelf de opgeslagen energie te gebruiken.

Je koopt dus vooral een thuisbatterij die gaat handelen op het net om zichzelf terug te verdienen (en hopelijk daarna winst te maken). Het heeft dan weinig te maken met opslag van zelf opgewekte energie om die later ook zelf weer te gebruiken. Mocht die opslagset ook daarvoor te gebruiken zijn dan gaan jouw berekeningen weer meespelen.

Als echter te veel mensen met de onbalansmarkt gaan spelen op deze manier wordt de onbalans steeds minder en ook de te behalen winsten steeds kleiner. Wat dat gaat betekenen voor de terugverdientijd is koffiedikkijken.
Moraal van dit verhaal is dat op dit moment er al commerciële batterij opslag te koop is die in combinatie met een PV installatie zichzelf ruim binnen de garantie periode / te verwachten levensduur terugverdiend.
De combinatie met een PV installatie zie ik niet terug in het verhaal van Zonneplan. Het is wel in combinatie met een dynamisch contract bij Zonneplan. De thuisbatterij die je koopt bij Zonneplan handelt met de energietarieven van Zonneplan om zichzelf terug te verdienen. Iets in dit verhaal klinkt vreemd...
Nee hoor. die opgewekte stroom,kan je ook opslaan om deze in de avonden alsnog te gebruiken.
Mijn doel is Nul op de teller. Ik lever gewoon niets meer terug. Maar ga juist veeeeel minder gebruiken
EN.... Wat je niet afneemt,hoef je ook niet te betalen
Het grote probleem met zonneenergie momenteel is dat de vraag en het aanbod niet synchroon lopen. De meeste energie wordt 's middags opgewekt, maar de vraag is juist 's avonds het hoogst. Dat gaat een load balancer niet oplossen, een batterij wel.
Het grote probleem is dat commerciële energiebedrijven ZELF een overschot op piek momenten leveren, en in plaats van te investeren in opslag, lekker door produceren en de rekening neerleggen bij consumenten die op het moment dat er nog geen sprake van overschot was zijn ingestapt door aanmoedigings maatregelen. Ze kopen liever (duurdere) energie in, dan dat ze overschotten opslaan. Immers, in de duurdere periode verdienen ze aan de consument, en nu in de overschot periode net zo goed.
Ik ben van mening dat energieleveranciers ver weg moeten blijven van opslag, want dat gaat de consument weer enorm veel extra kosten (omdat ze het te duur verkopen, niet omdat het te duur is). Opslag zou door de netbeheerder geregeld moeten worden, die weten exact waar dat het best uitkomt en kunnen anticiperen op toekomstige aansluitingen. Als ze dan naast korte termijn opslag ook lange termijn opslag in gebruik nemen is meteen het probleem van salderen opgelost. Het kost natuurlijk een aantal jaren om die infrastructuur op te zetten, tot die tijd blijven we nog even met dit probleem zitten. Energieproductie door energieleveranciers + consumenten, maar opslag en balanceren door de netbeheerder.

Overigens is het niet gek dat energieleveranciers zelf zoveel parken bouwen, de overheid geeft een prijsgarantie waardoor zij ook bij negatieve energieprijzen nog gewoon geld verdienen. Wij niet natuurlijk, dat geldt alleen voor bedrijven.
Als ze dan naast korte termijn opslag ook lange termijn opslag in gebruik nemen
Wat voor techniek zie je dan in de praktijk voor die lange termijn opslag?

Batterijen zijn alleen geschikt voor korte termijn. Voor lange wordt veel wateropslag gebruikt (denk aan stuwdammen) maar dat is in Nederland gewoon geen optie. Ik vraag me af of we wel zo veel energie zomaar kwijt kunnen.
Wateropslag voor lange termijn kan perfect in Nederland en Belgie kan perfect.
Een van de dochterondernemingen waar ik werk heeft daar een oplossing voor.
https://c-energy.be/nl-be/energie-heuvels
Dat klinkt mooi. Is het al ergens gerealiseerd en in gebruik?
Ze waren bezig in limburg met 1 te bouwen, echter tijdens de bouw is de vergunning ingetrokken omdat er teveel bezwaar was. Intussen zijn ze hier op het terrein in Temse wel nog bezig met 1 aan te leggen.
In de jaren 50 was er een project dat voorzag in het (drastisch) verhogen van de dijken rond het IJsselmeer. Dat zou uitstekend als buffer kunnen dienen. Bij veel energieoverschot in de zomer tot hoog niveau oppompen, in de winter langzaam weer leeg laten lopen.
Persoonlijk denk ik dat Redox Flow batterijen het moeten gaan oplossen: Wikipedia: Flowbatterij

De grote voordelen zijn dat je energie in principe onbeperkt kunt bewaren (in tegenstelling tot de traditionele accu) en dat je enorme hoeveelheden energie kunt opslaan in extreem goedkope opslag. Je moet natuurlijk de vloeistof kopen, maar de tank waar je het in opslaat is gewoon een simpele tank. Er komt geen hoge druk bij kijken. Het systeem schaalt ook heel eenvoudig. Wil je meer energie opslaan, dan bouw je extra tanks. Wil je sneller energie opslaan of terugleveren aan het net, dan bouw je meer cellen. Het is op die manier zelfs redundant, je kunt onderhoud plegen aan een cel of tank zonder dat de rest van het systeem daar last van heeft.

Met voldoende tanks kun je de hele winter overbruggen, maar dan moet je die energie natuurlijk wel in de zomer kunnen omzetten en heb je dus ook voldoende cellen nodig zodat je dat snel genoeg kunt doen. Opladen/ontladen gaat ook veel langzamer dan een traditionele accu, dit systeem is dus niet heel handig als je de energie een uur later weer nodig hebt. Met deze Redox Flow batterijen kun je het net in de winter permanent van een constante toevoer aan energie voorzien, als er op zonnige momenten energie over is kun je dat in een traditionele accu opslaan om die capaciteit later op de dag weer in te kunnen zetten. Je hebt dus beide typen nodig, Redox Flow + traditionele accu's.
Nadeel daarmee: we wekken in Nederland per jaar zo'n goeie 10 TWh aan zonne-energie op (in 2020). Als ik dat wil opslaan heb ik (met 200 Wh/liter, wat best aardig is voor een flow-batterij) 25 miljard liter vloeistof nodig om dat op te slaan, en da's een goeie 1000 zwembaden vol met een interessante (prijzige!) vloeistof. Dan heb je alleen nog een beperkt stukje stroom opgeslagen. Wil je de energietransitie goed doorzetten, waarbij electrisch rijden (ook voor transport van goederen) standaard is, en fabrieken ook electrisch stoken ipv op gas, dan ga je nog meer nodig hebben.
Of kernenergie of PV+waterstof met TWh's aan ondergrondse opslag, dat zijn de opties bij net zero. Met het gros van de PV in spanje.
dat doen we nu al. er ligt een gelijkstroomkabel naar noorwegen. Daar pompen we water omhoog en wekken we energie op als dat nodig is. Dus fysiek in nederlang is misschien een uitdaging, maar de opslag van nederlandse stroom regelen via water is iets dat we al doen.
We hebben als panelenbezitters ook een prijsgarantie vanuit de overheid, het salderen. Dat de energieleveranciers zich nu genoodzaakt voelen om klanten uit te knijpen om welke redenen dan ook zou aangepakt moeten worden. Ja ik ken de argumenten, en nee ik vind persoonlijk niet dat dit een probleem van de consument is maar zoals gebruikelijk de grootverbruikers/-opwekkers, en het gebrek aan toekomstvisie van de netbeheerders en de leveranciers zelf. Echter is van de consumenten veel makkelijker te plukken en daar wordt gretig gebruik van gemaakt op alle fronten.

De netbeheerders hadden al jaren geleden toestemming/opdracht moeten krijgen om iets te doen, toen begonnen werd met het sponsoren van zonnepanelen. Bijvoorbeeld het verzwaren van het netwerk en kijiken naar opslag in welke vorm dan ook. Accu's, waterstof genereren (hoe inefficient dat ook moge zijn, het lost wel het piekprobleem op door energie te gebruiken), etc.

[Reactie gewijzigd door Nixy op 8 mei 2024 08:36]

Salderen is geen prijsgarantie. Het was altijd een tijdelijke regeling.

Vijf jaar geleden hebben we nog een hoop gedoe meegemaakt met leveranciers die failliet gaan en klanten die daardoor over moesten naar een duur contract. We mogen dus er van uit gaan dat leveranciers een gezonde reserve aanhouden.

Het lijkt me logische dat mensen die terugleveren aan het net daar een meer markt-conforme rijs voor gaan betalen. Het is vooral jammer dat dit systeem niet al uitgewerkt is zodat burgers en leveranciers weten waar ze aan toe zijn. Nu gaan leveranciers het dus zelf oplossen.
Snap überhaupt niet waarom energie maatschappijen zogenaamd zoveel moeite hebben. Ze konden 20 jaar goed overleven met de saldeer regeling als ik Google bekijkt kost het 30-70 euro per megawatt dus 1000 kilowatt wat zich vertaald in 3-7 cent kw/h prijs om op te wekken bij kolencentrale bijvoorbeeld.
De extra belasting+btw op stroom is 13.2 cent.
Grote producenten verkopen hun energie toch al gauw voor 0.25-0.32 euro.
Energie inkopen is dus 3-7 cent voor ze tenzij eigen bronnen is het wellicht nog goedkoper op termijn zoals windmolens etc. 16.2- 19.2 cent is weg aan belasting+inkoop. Dus dan 8.8 - 11.8 cent wat ze aan je kunnen verdienen wellicht nog meer uit eigen bronnen en oude contracten.
De energie die jij in de zomer levert hoeven ze niet meer intekopen.
Als ik mijn Tibber bekijk dan verkoop ik de zomerstroom toch gemiddeld 6 cent. Niet veel minder dan het bij kolencentrale is of windmolen in de winter.
Het verschil wat ze mislopen als ze überhaupt iets mislopen is 1 a 2 cent ga ik vanuit. De rest is belasting hebben zij niks mee te maken.
Wat ze wel missen is jouw als klant omdat je zelf energie opwekt en geen winst marge over je hebben. Met steeds meer mensen eigen energie opwekken is er een lagere totale marktwaarde wat aanwezig is in Nederland waar op verdient kan worden.
De zogenaamde overbelasting/piekspanning is maar heel aventoe dat je geld moet bijleggen voor opwekken. Wat ze heel makkelijk kunnen opvangen in hun contract. Van de 200 zonuren in de maand is er maar 8-10 uur net overbelast. Al die overige 190 uur verkopen ze zonnestroom met dikke winst aan hun contracten.
Lang verhaal kort ze willen gewoon winst maximalisatie niet perse omdat ze het intens zwaar hebben en ze vinden het vervelend dat zonnepanelen die maximalisatie dus in de weg staan. Maar het is niet perse een grote kostenpost voor ze sterker nog ze maken waarschijnlijk nog genoeg winst op je stroom die ze leveren aan hun contracten.
Vind Eneco echt gestoord dat ze 11.5 cent afrekenen voor je stroom dat is dus 2-4x boven de kale marktwaarde voor stroom! Dat in die 190 uur dat stroom sowieso gewoon waarde heeft. Ze zijn gewoon aan het graaien met grote smoezen.
Het is wellicht een beetje pessimistisch van mij, maar het zijn en blijven bedrijven die geld willen verdienen. Salderen zal zeker wel een verliespostje zijn, maar niet zo ernstig als het wordt voorgedaan. De argumenten om alles "eerlijker tussen paneeleigenaren en niet-eigenaren te verdelen" spelen dan ook grotendeels in op de emotie en de beoogde ongelijkheid. Zoals het gros van alle redeneringen deze dagen, want het werkt gewoon goed.

Daarnaast is het alleen een probleem wanneer er veel zon (en in het slechtste scenario ook gelijktijdig veel wind) is in de zomer. Dan leveren klanten met zonnepanelen terug tegen een negatief tarief. Daar merken we niets van als je geen dynamisch contract hebt, maar dat is voor de leveranciers natuurlijk wel een kostenpost. Door het salderen kunnen wij in de winter, wanneer de energiebehoefte groter is en de prijzen voor een kWh gemiddeld ook hoger liggen, lekker elektrisch gaan stoken en een kWh die we met verlies hebben teruggeleverd tegen de hoofdprijs "gratis" terugkrijgen op een ander moment. Dat is waar de schoen wringt. Tussen die twee extremen. Dat je op een leuke zonnige dag in Maart iets teruglevert aan het net zijn ze alleen maar blij mee. Daar verdienen ze inderdaad gewoon op, maar daar hoor je ze natuurlijk niet over :)
Eigenlijk is het uiteindelijk een gevolg van de privatisering, waarbij inderdaad net en levering gescheiden zijn. Dat zou goed zijn voor de consument, uiteindelijk zijn de leveranciers entiteiten gewonerden waar de overheid (logisch) geen grip meer op heeft en sterker nog: uitverkocht naar het buitenland.
Dat geld voor alle kort termijn visie plannen van overheid; zag je met openbaar vervoer, Schiphol, telefonie etc
Wat u zegt, opslag is niet gratis, dus uit de lengte of de breedte kost salderen geld! Dan is het dus terecht dat er terugleverkosten worden berekend.
Volgens mij betalen we al jaren een toeslag op elke kWh die we afnemen van het net - precies om die reden: de Opslag Duurzame Energie belasting (sinds 1 januari 2023 samengevoegd met de energiebelasting). Als ik een beetje goed lees zijn de kosten per kWh ruim 13 cent (2 keer de kale prijs van een kWh!!)

Als consument worden we nu dus 2 keer 'aangeslagen' voor een transitie.

https://www.overstappen.n...zen/energiebelasting/ode/
https://pure-energie.nl/kennisbank/energiebelasting/

[Reactie gewijzigd door Tukkertje-RaH op 8 mei 2024 10:22]

Dus, u krijgt een halve rekening en denkt dat als u belasting betaalt de service gratis is? Belasting betaalt een ander immers ook. Die ander betaalde tot voor kort dus ook voor uw teruglevering. Maar zo te horen zit u er niet mee om uw buren zonder panelen op kosten te jagen!

[Reactie gewijzigd door rko4u op 8 mei 2024 12:46]

Wat u zegt, opslag is niet gratis, dus uit de lengte of de breedte kost salderen geld! Dan is het dus terecht dat er terugleverkosten worden berekend.
Het zou op momenten dat er meer teruggeleverd wordt dan dat er vraag is terecht kunnen zijn, maar de salderingsregeling houdt in dat consumenten teruggeleverde kWh mogen wegstrepen tegen (op een ander moment) afgenomen kWh (en dit op jaarbasis). Dit kan ongunstig zijn voor de energieleverancier, maar dan moet die energieboer bij de wetgever aankloppen en geen heffing bedenken waarmee die salderingsregeling geweld wordt aangedaan.
De wetgever snapt er helaas niets van. De leverancier rekent de gemaakte kosten nu eindelijk aan de juiste klanten door. De salderingsregeling is anders volledig onhoudbaar omdat mensen zonder panelen, dan over gaan naar dynamische contracten en de leveranciers helemaal niet meer uit de kosten komen.
De wetgever snapt het prima. Er is een noodzaak om op korte termijn veel niet-fossiele energie op te wekken. Een praktische optie is om hiervoor bestaande daken te voorzien van zonnepanelen. Dit is juridisch lastig uit te laten voeren door energieboeren het recht te geven die daken te gebruiken voor hun eigen panelen en installaties. Je zult dus de eigenaren van de daken zover moeten krijgen om dit uit te voeren.
Om de terugverdientijd te verkorten en de aanleg aantrekkelijk te maken is de salderingsregeling gemaakt. Zowel de overheid (belastingen) als de energiesector (prijs kWh) lopen hierdoor inkomsten mis. Daartegenover staat dat de investering door particulieren plaatsvindt en er geen oppervlakte gezocht hoeft te worden voor zonnevelden (plus vergunningen).

De energieboeren zijn hier inmiddels niet zo blij meer mee (eerst verkochten ze zelf de panelen aan hun klanten) en kunnen blijkbaar de wetgever niet overtuigen dat ze hierdoor op korte termijn failliet gaan. Dan blijft de makkelijke weg over en ga je de klanten die al voor een PV installatie hebben betaald ook nog eens opzadelen met een zelf bedachte afslanking van de salderingsregeling.

Als je het niet eens bent met wetgeving dan moet je bij de wetgever zijn. Energieboeren lappen deze wetgeving gewoon aan hun laars en tot nu toe blijkt de ACM of te dom om een wet kunnen lezen of te veel beïnvloed door de lobby van energiemaatschappijen.

Hopelijk start een organisatie of collectief van consumenten binnenkort een rechtzaak om de salderingsregeling af te dwingen.
Wat u voorstelt is een volledig faillissement van de energiesector. U snapt toch ook dan niemand daarbij gebaat is toch? Daarnaast leg ik u slechts uit hoe het zit.
De energiesector moet daarvoor bij de wetgever zijn. Ik stel alleen maar voor dat zij zich, net als u en ik, aan de wet gaan houden.
Ik heb daar geen invloed op. De mensen die u +1 geven en mij niet snappen dus zowel de energiesector als het moderatiesysteem op tweakers niet!
En daar heb ik weer geen invloed op.
Als u een beetje de feiten bestudeert, dan weet u ook dat de daken verder vol leggen ons niets gaat brengen. We zetten namelijk zonneparken uit omdat er teveel aanbod is. Fossiel kunnen we alleen voorkomn wanneer we ook een oplossing hebbennvoor als de zon niet schijnt en de wind niet waait. Nogmaals, de politiekmsnapt duidelijk niets van de energiesector. En u blijkbaar ook niet.
De salderingsregeling is anders volledig onhoudbaar omdat mensen zonder panelen, dan over gaan naar dynamische contracten en de leveranciers helemaal niet meer uit de kosten komen.
Een vreemde redenatie. In de eerste plaats: Van wie komen de dynamische energiecontracten? Niet van de consument, toch? En op de tweede plaats: Als de energieleveranciers op die dynamische contracten verlies lijden, dan moeten ze daarmee stoppen of bepaalde eisen daaraan stellen.
En op de derde plaats is een volledig faillissement van de energiesector een probleem van de energiesector en niet van de consument.
Ik snap niet waar je naartoe wilt, want niemand anders dan ik betaalt mijn energierekening. Daarnaast heb je mij nergens over geïnformeerd. Waarschijnlijk reageer je op de verkeerde, kan gebeuren.
Lijkt logisch maar netbeheerders mogen vanwege het Europese ontvlechtingsvereiste geen batterijen plaatsen, tenzij marktpartijen de noodzakelijke opslag niet kunnen realiseren. Dat is niet het geval: er liggen al meer aanvragen dan men in 2030 verwacht nodig te hebben. Vorig jaar 42GW aangevraagd en maar 10GW nodig, inmiddels alweer veel meer aanvragen. Goed afwegingskader waar dan te plaatsen ontbreekt.
Kort en goed: het is juist aan energieleveranciers en marktpartijen om batterij-opslag te realiseren.

https://www.gpkl.nl/na-ne...d-aan-batterij-aanvragen/

En van dat sentiment rond salderen moeten we een keer af mensen. Salderen was een opstartsubsidie met weeffout vanaf de start: het had gecapt moeten zijn op 5-6 jaar. Oorspronkelijk was het gecapt op 3000 kWh, toen werd dat 5000 kWh en in 2013 is de bovengrens verlaten. Waarom begrijp ik waarschijnlijk nooit. Salderen belast het systeem onnodig en zet niet aan tot de vereiste gedragsverandering: meer verbruik tussen 11-17 bij zonnig weer (al dan niet opslag achter de meter). Het net is geen batterij.

https://www.netbeheernede...stroom-niet-verloren-gaan
Salderen is op zich niet zo'n probleem, als de energie netjes opgeslagen (of direct gebruikt) wordt. Je kunt dan later je eigen energie weer terugkopen, uiteraard tegen een kleine vergoeding. Als bedrijven dat gaan regelen wordt het een gigantische vergoeding.

Als consumenten zelf de opslag gaan regelen krijgen we honderdduizenden gigantische batterijen in huizen, dat is enorm brandgevaarlijk en bovendien werkt het de energietransitie tegen. Op het moment dat iemand zonder zonnepanelen energie nodig heeft moet er een gascentrale gaan branden, omdat mensen met zonnepanelen de energie voor zichzelf gaan houden. Op momenten dat anderen er gebruik van kunnen maken is salderen de perfecte oplossing.
En dus wordt de rekening weer bij hen neergelegd die wel willen besparen om immens hoge energiekosten.
We zijn momenteel gewoon een 2e melk koe ( Auto) en nu Pv installatie, al dan niet met opslag.
Ik heb hier een amper 4 1/2 jaar tijd dik 12 MWh aan prik opgewekt die tot vorig jaar gesaldeerd werd.
Toen hield het op omdat die schooiers van Essent je een flexibel contract door je strot heen douwen. in de maand Feb lekker 753 € betalen voor amper 316 KWh aan stroom. Op jaarbasis 3048 kWh verbruikt, waarvan er 2832 zelf zijn opgewekt en geconsumeerd ? Terwijl je vvoorschot dik 185 erup per maand is, dus aan het einde van het jaar ca 2100 € Daar zou je toch best ff mee uit de voeten moeten kunnen

Nou dan kom je van een koude besparing thuis als blijkt dat je geen 881 € hebt bespaart maar nog eens dik moet gaan bij betalen.??

Dus Ja er is een 10KWh batterij gekomen, en dat bevalt verdomde goed. Ik werk me de pleuris, maak lange dagen, om die dure zooi te betalen, maar m.n. electriciteitsverbruik is met dik 74 % in elkaar gezakt.
Ja in de winter koop je meer in dan dat je opwekt. maar toch.... Op jaarbasis scheelt het flink.
Aan terugverdien modellen heb ik niks, Interesseert me ook niet. Ik ken nl niemand die zich zorgen maakt over zijn/haar nieuwe auto of keuken, waarin eerst moet worden afgewogen of i wel rendeert, want dat kost nou eenmaal geld.

EN als het echt moet ga ik nog verder, Van het gas en de elektra af, want het begint hier steeds meer op Rusland te lijken.. Met al die incompetente regelneven en kroketten managers.
Ik ben er klaar mee. en hoop dus ook dat velen zullen volgen. allemaal op hun eigen manier, want dat graaien moet nou toch echt afgelopen zijn.

WIe is er al helemaal van het Net af. Wie heeft bouwsuggesties ? Schemas, Nen3140 of Nen1010 documenten hoe dat verantwoord en veilig kan ? Links ie adressen. Alles is welkom.

[Reactie gewijzigd door Omnicron1 op 11 mei 2024 22:16]

Probleem ligt erin dat energieleveranciers en netwerkbeheerders gescheiden zijn.

Energieleveranciers moeten energie opwekking financieren en exploiteren. Dit geldt ook voor energieopslag.

Netwerkbeheerders mogen opslag wel bouwen maar niet exploiteren. Zij mogen geen energie leveren uit opslag.
Energie leverancier, wekken niet op. DIe kopen aleen maar in op deonbalansmarkt en verhogen de prijs die wij met z'n allen betalen. Er zijn nl; maar een paar die ook meebouwen aan de net infra zoals Engie Stedin Tennet Essent( jammer genoeg) de rest zijn allemaal handelaars en die exploiteren
Waarom zou een energiemaatschappij een overschot produceren? Als ze die stroom niet kwijtraken kost hun dat ook geld.
Als de zon schijnt en waait produceren ze een overschot, omdat je een kolencentrale niet eventjes uit kunt zetten.
Dat klopt, maar als ze dat kunnen voorkomen zullen ze dat zeker niet nalaten. Want dat kost ze geld.
Omdat ze zeer ruim betaald krijgen om af te schakelen als er overschot is?

Daar krijgen ze zelfs vele malen beter voor betaald dan als ze gewoon zouden blijven opwekken.

Zie o.a. hier:
Afschakelen zonne-energie levert meer op dan productie zonne-energie
Bron: https://www.stratergy.nl/...n-productie-zonne-energie
Ja, dat was juist mijn punt. Als de stroomprijs negatief is en ze kunnen afschakelen (lukt met wind en zon beter dan met steenkolen) zullen ze zeker curtailing toepassen.
Mag hopen dat de acm dit meeneemt in haar onderzoek..
Wat mij betreft mogen de commerciële energieboeren verplicht worden net ~neutraal energie aan te bieden.

Wij als consument hebben hier doorgaans niet de ruimte en middelen voor om daar aan te voldoen, omdat het niet de hoofdfunctie van het perceel is, aan commerciële figuren de hele weilanden vol leggen mogen wat mij betreft dus meer eisen gesteld worden.

Ik zie het als:
Laat consument en het bedrijfsleven(tevens afnemers overdag) streven naar neutraal energieverbruik onder de streep(best effort).
En laat de commerciële energieboeren streven naar net neutraliteit en opslag (die hebben immers ook de financiële middelen, hoeveelheid grond en dus mogelijkheden daar toe).
Inderdaad - jij bent 1 van de weinigen die het goed ziet. We worden hier gewoon een oor aangenaaid. Verder: waarom doen de energiebedrijven net alsof we op een eiland leven? Overschotten die we nu hebben kunnen heel goed aan buitenland verkocht worden.. en daarnaast kan er met het overschot ook andere vormen van energie gemaakt worden.
Omdat ze dat flink geld kost en dat moet ergens vandaag komen, daarom krijgen wij de rekening gepresenteerd
Een batterij is ook een vorm van een load balancer.
Het grote probleem met zonneenergie momenteel is dat de vraag en het aanbod niet synchroon lopen.
Er is al lang een trend in the zonne sector om panelen niet meer puur zuid te leggen (aka middag / piek) maar Noord / Zuid of West/Oost, om zo de energie beter op te vangen in de uren dat je het nodig hebt, en diezelfde panelen gaan nog altijd genoeg produceren in de middag.

Ouders hebben 40% noord oost liggen en 60% zuid-west. Noord panelen doen minder ja, maar produceren zoveel dat ze de 10K batterij zelf in de ochtend vaak opgeladen hebben.

Deel van de reden om de switch, is omdat mensen de bui ook zien hangen, en door hebben, wat je zelf niet consumeert, minder terugverdient word of in de toekomst een kost word. Je moet eens zien wat ze uithalen in Spanje, letterlijk roof...
Wat halen ze uit in Spanje? Heb je daar een bron voor? Ben oprecht benieuwd want ik weet van niks en juist zonnepanelen in het zuiden (dichter bij evenaar) lijkt me een goed idee, dus zouden we dat globaal moeten toejuichen en EU daar op moeten inzetten!
Het is een enorm vreemd systeem:

Stel dat je een basis aansluiting hebt, waar je 0.18 betaald per kwh en een vaste kost hebt van 40 Euro / maand.

* Als je overgeproduceerd hebt, word je terugbetaald aan 4~6 cent / kwh. Lager dan hier, maar swat, meer zon en de elektriciteit prijs is daar ook de helft van hier. Zover geen probleem.

* Nu komt de rotte apple. Je mag terug verkopen, aan de hoeveelheid dat je afgenomen hebt. Heb je 150kwh gebruikt in de maand (je hebt geen batterij, en dagen met wolken/avent/...), dan kan je terugvloeien aan die terugbetaal mechanisch. Zodus, je hebt 150kwh gebruikt, aan 18 cent/kwh, dan moet je normaal 27 Euro betalen + 40 Euro (vaste kost).

* Stel dat je 500kwh geproduceerd hebt van je zonnepanelen. Van je 500, verwijderd men de 150kwh. Voor de overblijvende 350kwh, krijg je dan, laten we stellen 6 cent / kwh, betekend dat 21 Euro moet krijgen van de producen voor die 350kwh.

* Uw en mijn logica is, ik heb 27 Euro geconsumeerd, dat word dan 0 door men productie. Ik heb een compensatie van -21 gegenereerd door 400Kwh te overproductie. Dat betekend dat ik 19 Euro moet betalen (je consume is 0 en je vaste kost word van 40 > 19 gebracht). M.a.w, ondanks dat je een 150/500 ratio hebt, moet je nog altijd 19 Euro betalen. Goed verdient voor de elec bedrijf.

* Nu, stel een meer realistisch scenario want in Spanje heb je makkelijk 80% van de tijd zon, waar je letterlijk maanden piek productie blijft halen. Stel dat je consumptie dezelfde is, maar je produceer 850kwh. M.a.w, 850 - 150 = 700 * 0.06 = 42 terugverdient. Aha, maar meneer, men vaste kost is 40, dat betekend dat ik een negatieve balance heb van -2 Euro, dat ik de volgende maand kan gebruiken, nietwaar? NIET WAAR???? (let op de extra space).

* O, de regel is al meer produceert dan je kosten, dan word dat automatisch op 0 gezet. Aka, je kan niet negatief gaan, en dat overnemen naar de volgende maand. Leuk, 2 Euro "gratis"

In de praktijk (in de winter maanden) betaald je constant de vaste koste voor grote deel en consumptie. In de lente en herfst, betaal je nog altijd een deel van de vaste kosten of ga je op 0, en in de zomer (wat technisch 6 maanden is wegens de hoeveelheid zon in Spanje), verdient de firma volop met dat 0 systeem.

Het gevolg is, dat je gegarandeerd ieder jaar nog altijd moet betalen aan de elec producent (zeker in de winter maanden), en ja, je kan op 0 geraken voor de andere maanden, maar daar verdient de elec producen VOLOP op je geproduceerd energie. Voor een deel van de goedkopere terugbetaal prijs EN 100% van de gratis overproductie.

M.a.w, je betaalde volop voor je panelen, maar je terugverdien periode is grappig genoeg langer in Spanje, dan in het noorden wegens dit systeem, ondanks dat je letterlijk 3 tot 5 maal meer zon hebt!

Men heeft jaren de zonneinstallatie uitbouw in Spanje tegengehouden via de PP (party popular), tot het punt dat de EU dat ENORM veel geduld heeft gehad, letterlijk een rechtszaak ging beginnen tegen Spanje. Nieuw partij kwam aan de macht, de onzekerheid werd verwijderd rondom de panelen, maar men heeft bij de producenten nog altijd hun slag binnengehaald met dit nieuw systeem.

Ik hoop dat het begrijpbaar is? Het is letterlijk een roof systeem... En je bent 1000% beter af met volledige off-grid te gaan, en met batterijen te werken. Maar grappig genoeg doen veel mensen dat niet want de gemiddelde Spanjaard is minder rijk dan hier, en mensen installeren vaak de basis. Panelen / Converter. Batterijen zien ze het nut niet van in, want die winter maanden meneer en dat kost zoveel meer dan voor installatie.

Die yield nummers zijn niet eens de Spaanse, ik heb die van ons Pa genomen (dat een 10K batterij heeft) omdat het makkelijker te berekenen is. In de praktijk zit men daar makkelijk met een veel meer platte parabool, in tegenstelling tot de berg parabool dat je hier in het noorden ziet. Daarom dat het zo absurd is...

En het argument dat je soms hoort: Maar meneer, die producenten hebben ook kosten en 6 cent is niet niet onredelijk (weeral, 6 cent is de hoge marge, hoor al van mensen dat lager hebben). Wel, hier is de grote grap, in de hete maanden, aka de "6 maand" zomer gaan de airco's volop aan. En men gebruikt een systeem van piek en dal tarrief voor het gemiddelde te berekenen. Rara, waar gij volop terug verkoopt aan 6 cent (of lager) is ook de piek periode in de consumptie wegens al de airco's. Dat is ook een beetje verborgen ;)

Het is een warreboel van systemen daar je soms geen kop aan krijgt. De elec facturen in het noorden hier zijn vaak VEEL simpeler maar die van Spanje, zijn vaak enorm onoverzichtelijk met al hun tarieven, vaste kosten enz.
[...] Je moet eens zien wat ze uithalen in Spanje, letterlijk roof...
Ik ben ook wel benieuwd wat ze in Spanje doen, want als dat roof is zal het niet lang duren voordat de energiemaatschappijen dat hier ook gaan doen.

Verder klopt het helemaal wat je zegt. Ik ken ook mensen die met oost-west zonnepanelen met een batterij bijna helemaal 'off-grid' zijn. Je moet wel de ruimte hebben, en je huis moet gunstig liggen.
De hele manier waarop zonnepanelen met omvormers geïnstalleerd worden is volkomen fout.
De huidige problemen hebben we 10+ geleden al voorspeld.
Je kan niet ongestraft een paar , laat stan duizenden generatoren ( want dat is een omvormer in feite) aansluiten op een draad.
Die generatoren gaan ruzie maken met elkaar, zelfs als de electronica 1% is hebben ze een afwijking van 1%, en dat duizenden keren.

De oplossing is heel simpel, Gooi alle omvormers weg en monteer bij iedereen een hybride omvormer met batterijen

Dat heb ik 7+ jaar geleden meteen gedaan.
Panelen laden via de omvormer de batterijen op en omdat mijn hele huis op de omvormer is aangesloten krijgen alle verbruikers ook direct stroom van de hybride omvormer.
De omvormer kan overtollig stroom terug leveren maar dat is in de praktijk nihil.
Zodra het donker word en panelen niets meer leveren schakelt de omvormer automatisch volledig over op de batterijen.
Op deze manier verdien je ook de kosten van de batterijen in een paar jaar terug.

Om op deze manier te werken belasten we de grid niet meer, word er bijna niets terug geleverd en zijn de problemen voorbij

Behalve dan het gejank van energie bedrijven die geen klote meer verdienen.
Want let wel, waarom iedereen met panelen nu zo moet betalen is door de energie maatschappijen middels een lobby bij de regering jaren geleden al bedacht.

Net als dat iedereen nu word opgescheept met een hybride warmtepomp.
Doe het niet, trap er niet in.
Het is de methadon van een heroïne verslaafde
Want je blijft afhankelijk van gas.
Nem een goede warmtepomp zoals Daikin en bereken de kWh goed
Een gemiddeld jaren '80 huis kan prima verwarmt worden met een 7 tot 9 kW warmtepomp.
Heeft de praktijk me geleerd de afgelopen jaren bij diverse huizen.
Goed idee, maar niet iedereen heeft zomaar even al dat geld op de plank liggen, we letten allemaal op de kleintjes. Dus wordt eerst de pv installatie aangeschaft. Achteraf upgraden daar wordt niet over gepraat. en ligt ook moeilijk, kan niet bla bla.. Kortom ze naaien je gewoon 2 keer.
Bij mij ligt er sinds Sept 2020 een pv installatie op, en ik ik wilde al snel uitbreiden. allemaal moeilijk, moeilijk....
Nu sinds Maart 2 Sessy's laten installeren, waarmee je de kosten dan tenminste een beetje kan spreiden.

Dus Ja je insteek om een pv installatie met opslag aan te schaffen is zo gek nog niet. maar dat kan niet iedereen in een keer. Of je moet je eigen voor ong 20.000,-€ in de schuld willen steken
"Daarnaast zijn die accu's sterves duur en is je terugverdien tijd bijna nihil.". Vertel mij gauw waar ik een accu kan scoren met bijna nihile terugverdientijd. Ik hou mij aanbevolen. Iedereen roept juist dat de terugverdientijd enorm is.
Valt best mee ca 6600,- € voor 10 KWh. en dat werkt retegoed. met als doel nul op de teller.
En dat lukt me al heel aardig I.p.v. 379 kWh naar 84,8 in de maand Feb. van 417 kWh naar 76,9 kWh en in April van 435 KWh naar 73,4. Da's toch heel aardig. Essent gaat dus niet blij zijn met mij

Tja in de winter zal dat een ander verhaal worden, maar als ik m.n. jaar grafieken mag geloven is dat voor mij van Nov, dec, Jan en Feb dus dat valt nog enigszins mee
En dan doe ik het met m.n.' opbrengst per maand niet zo slecht.. Jan 105, Feb 89,6 Mrt 253,April 337 KWh
Die dag opbrengsten zijn meestal voldoende om in de nacht met de batterij goed door te komen. Overdag flink zelf consumeren en het restant op slaan in de batterij. ( 2 x 5 kWH Sessy stack)
Wat je niet meer afneemt, hoef je ook niet te betalen....zeg ik dan maar.
Da's ook een vorm van terugverdienen..
Hoi, dank voor je reactie! Ik wil mij hierin gaan verdiepen maar de tijd/kennis ontbreekt mij een beetje. maar je hebt mij al verder geholpen. Ik heb inderdaad niet de ambitie de winter door te komen, en in de zomer zit ik al in de teruggeeffase, maar in de lente en hefst kan ik misschien langer zonder stroomafname doen.
De vraag is er meestal als er niet veel zon is. Dus dat neemt al het rendement van je panelen weg. De terugverdientijd word zo ook nogal uitgerekt.
Als u ervoor zorgt dat uw stroom wordt opgeslagen is uw waan van de dag juist. Zo niet dan moet de leverancier je stroom verkopen op het moment dat niemand het nodig heeft en terugkopen wanneer iedereen er om vecht. Zo lang uw geleverde stroom dus niet wordt opgeslagen doneert u dus een stuiver en wil daarvoor een euro terug!
Stoppen met terug leveren dan
Beter kunt u zich in het onderwerp verdiepen in plaats van kansloos dingen roepen?,
Daarnaast zijn die accu's sterves duur en is je terugverdien tijd bijna nihil.
Terugverdientijd nihil? Ik ga er meteen een halen :) :+
valt best mee, even terug naar boven ff lezen
Net zo als dat met de zonnepanelen is gebeurt. terugleveren a 11 cent en kopen voor 30 cent.
Behalve dat de terugleververgoeding iets is van de energieleveranciers, en de registratie van zonnepanelen en accu's (dwz de genoemde website) is van de netbeheerders.

En de netbeheerders willen dit weten, omdat zij de stabiliteit van het net in de gaten moeten houden. Dan moeten ze dus weten hoeveel gebruikers er zijn, en hoeveel die ongeveer gebruiken, en ze moeten ook weten hoeveel leveranciers er zijn, en hoe veel die leveren, en op wat voor manier.

En wat de terugleverkosten betreft: stel dat de oliebollenkraam in de zomer te veel oliebollen bakt, en dat 'gratis' bij jouw bedrijf komt leveren, en dat jij dan verplicht bent om 's winters gratis oliebollen terug te leveren ? Die je dan opnieuw moet bakken, want al die zomerse oliebollen zijn niet meer eetbaar. Zou jij dat doen ? Zou jij dat een goede deal vinden ? Echt niet. Vervang oliebollenkraam door consument, en jouw bedrijf door energieleverancier, en je hebt precies het probleem wat er nu is. Jouw enige keus is dan om jouw oliebollen 's winters duurder te verkopen aan al jouw andere klanten.

Het netto-resultaat is dus bij de energiemarkt, dat niet-zonnepaneelbezitters een hogere prijs moeten betalen voor hun stroom omdat de energieleveranciers aan zonnepaneelbezitters verplicht een lagere prijs moeten rekenen (dwz: ze moeten 's winters stroom leveren die ze zelf duur moeten inkopen, en krijgen daarvoor geen geld, maar enkel zomerse stroom, die niemand wil hebben, die ze ook niet kunnen bewaren, en die ze dus goedkoop moeten doorverkopen. Net als met die oliebollen). Want als ze dat niet doen, dan verdienen ze niets, en gaan ze failliet.
Ik persoonlijk zie meer in een load balancer waarbij de panelen ingeschakeld worden wanneer daar de vraag naar is! Dat is veel efficienter, bovendien nog goedkoper ook en je bespaard op aanschaf- en installatie kosten!
Ik denk niet dat zonnepaneelbezitters hier blij van worden. Want dan worden hun panelen 's zomers overdag massaal uitegeschakeld, omdat er dan weining vraag is naar al die stroom. Dan verdienen ze hun panelen helemaal niet terug. Dus dan moeten ze alsnog accu's plaatsen als ze wat aan hun eigen 's zomerse zonnestroom willen hebben...
Maar een investering in panelen is ronduit waardeloos gezien de markt ontwikkelen en waarmee zonnepaneel bezitters benadeeld worden doormidel van hogere kosten bij het afnemen van een contract...

Natuurlijk wil je ze terug verdienen.. maar je hebt ze ook aangeschaft om te besparen of slimmer met je energie afdruk om te gaan.

Ik vind dat die 2 uitgangs punten met elkaar botsen en zolang je geen energie kunt opslaan in eigen beheer is het hele verhaal om zelf energie op te wekken twijfelachtig! Zeker als je in meeneemt dat het probleem dat momenteel speelt vooral komt door de grote zonneparken van de aanbieders zelf!
Tja registreer je thuisbatterij. Kan je straks betalen als er in het net geinvesteerd moet worden, want het is natuurlijk niet eerlijk dat mensen zonder batterij alle kosten moeten dragen, terwijl jij investeert.
Ik heb trouwens nog niets gehoord dat mensen met een windmolen, die evt terug leveren ook koeten bij betalen? Zal ook nog wel komen
Of ze kijken gewoon wat de belasting de afgelopen periode geweest is en dan weten ze het veel beter... Vind het ook een beetje vreemd dat ze deze informatie nodig zouden hebben terwijl ze gewoon in het net kunnen kijken waar veel en waar weinig stroom gebruikt wordt.
Misschien met grote installaties, maar een standaard thuisbatterij van 7 tot 14 kWh zal op een zomerse dag geen klap uitmaken als om 12 uur de accu's allemaal vol zijn en alle zonnepanelen op piek opbrengst actief zijn. Het net zal alsnog gewoon verzwaard moeten worden, en de overproductie afgevoerd voor centrale opsla / verwerking voor waterstof.
Als de omvormer van de batterij stuurbaar is, dan kan je de batterij op een geselecteerd moment laten laden of terug kunnen leveren. Dus in de ochtend maximaal terug leveren plus niet gebruikte stroom van de dag ervoor op het net pushen (als de prijs hoog is) en dan maximaal laden om het piek moment.
Als de prijs negatief genoeg is eigen panelen uit en puur via de aansluiting laden. (Dan verdien je twee keer aan een kWh)
Fout!
Die zijn niet vol om 12 uur ! Gewoon een kwestie van de systemen op elkaar afstemmen.
Bij normale dagopbregst, Max output van 4.4 KWH en ene gemiddelde dagopbrengst duurt dat ong een dag.
EN dat gebruik ik in de avond weer .
Ja bij flinke zonnige dagen gaat het wat harder, maar ik lever bitter weinig terug.
en probeer met flink wat domotica de energie stromen in huis beheersbaar te houden. Tot nu toe lukt dat best goed
Iemand met 24 panelen op zijn dak en 2 accu's belast het net veel meer als iemand met 6 panelen en geen accu.
Apart registreren voegt dus niets toe. Samen registreren weer wel.
Iemand met 24 panelen op zijn dak en 2 accu's belast het net veel meer als iemand met 6 panelen en geen accu.
Heb je daar ook argumenten of bronnen bij?
Zie post hierboven. Gewoon simpele basis kennis. Veel panelen wekken dermate veel op dat je dat simpelweg niet kan opslaan en dus dump je dat automatisch het net op wat topt meer belasting leid als een kleine setup waar je meer zelf gebruikt en minder het net op dumpt.
Jouw kennis houdt geen rekening met het verbruik. Juist in de middag, wanneer wij veel stroom produceren, laten wij ook alle stroomvreters hun werk doen. En wat extra. De airco voor de slaapkamers gaat dan wat harder werken omdat dan de stroom "gratis" is. Dat het dan wellicht wat onaangenaam koud is in de slaapkamer, dat geeft niet: Er is toch niemand. Later op de avond zijn de kamers weer wat warmer, staat de airco inmiddels uit en is de temperatuur perfect.

Wasmachine, droger, airco, boiler, allemaal apparatuur waarvan je het stroomverbruik kunt plannen.
Gemiddeld genomen zal iemand met 24 panelen al gauw 8 kW halen. Nou ben ik geen grootverbruiker, maar het lijkt me sterk dat je niet een groot deel daarvan teruglevert, ondanks eigen verbruik.

Daarnaast ga ik er gemakshalve vanuit dat mensen die de boel zo hebben ingericht ook geen zuinige verbruikers zijn in algemene zin. Ik neem even aan dat iemand die airco's heeft en het gebruik van een droger ziet als nuttig in een tijd van overdadige hoeveelheden zonne-energie nog steeds het net onevenredig hoger belast dan Jan Modaal.
Mijn ouders moesten bij de nieuwbouwwoning verplicht pv panelen laten plaatsen. 24 stuks. Ze leveren op een mooie dag 50-60kwh op.

Ze doen hun best te wassen met zon, maar met wat moeite gebruik je er net aan 5kwh zelf ofzo.
Wij hebben een EV en verbruiken snel 30 tot 40 kWh als de wagen opgeladen dient te worden. Wij hebben geen airco’s en douchen nog met warm water via het gas en verwarmen ook zo het huis.

Als dat straks eruit gaat zal het stroomverbruik nog verder toenemen. Om juist het stroomnet te ontlasten en op mindere zonnige dagen toch gebruik te kunnen maken van de zon. Zullen wij toch gauw richting een accu moeten van 150kwh. Op die manier kunnen we toch gauw 3 dagen zonder zon doorkomen.

Dit laat gelijk het probleem zien, de seizoenen. Zouden wij een land als Mali zijn dicht bij de evenaar en iedere dag 12 uur lang zon hebben dan kan je inderdaad het hele jaar door off the grid werken.

Hier gaat dat dus niet.
27x320 Wp op het dak, wel oost/west dus beter gespreid over de dag. Nul op de meter woning, maar het grootste deel van de opwek gaat dezelfde dag nog terug de EVs in (79 + 41 kWh).
Ik neem even aan dat iemand die airco's heeft
Je houdt het hier geen maand vol zonder airco, tenzij je in de winter komt. En dan wil je de boel juist verwarmen, eveneens met de "airco" (lees: warmtewisselaar)
Zelfs in dat scenario lever je met 24 panelen meer terug als iemand met minder panelen die hetzelfde doet op de piekuren. En minder efficiënt stroom gebruiken is niet gratis. Er is immers salderen. Of je dus 8 of 10 kWh per dag gebruikt kost zeker wel meer of minder geld.
Die accu zorgt er juist voor dat de overtollige energie in de middag lokaal kan worden opgeslagen en ’s avonds kan worden gebruikt, waardoor er dus minder energie heen en weer naar het stroomnet hoeft. Dat is dus minder belasting.
Correct maar nog steeds meer als een kleine setup. De beperkte laadstroom en enorme hoeveelheid opwek zorgen daar wel voor.

10 kWh aan accus laden (2 stuks sessie) kost 4 uur. Van de 10.000 wh hou je dus nog 5600 per uur over. Dat is meer als het dubbele van een kleine setup = netbelasting.

Dat iets op papier helpt betekent niet dat het netto nog steeds slechter is.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 9 mei 2024 16:10]

Hoe kom je daar nou bij.?
Met nul op de teller wek je op en spaart. Je levert niets !. Dat wat je nodig hebt, als je Pv installatie na zonsondergang op standby gaat wordt dan vanzelf geleverd door de thuis accu !
EN met 10kWh kom ik verdomd goed uit !
Een "nul op de meter"-woning betekent traditioneel niet dat je niets levert.

De hele hype van "nul op de meter"-woningen was (is) gebaseerd op salderen: In de zomer "gooi je vrijwel alle opgewekte energie over de schutting zo het net op" om daarna in de winter die energie weer van het net te onttrekken. Netto in een jaar lever en verbruik je dan ongeveer hetzelfde, vandaar de (gesaldeerde) nul op de teller.

Het "opsparen" van energie in een thuis-accu is in Nederland een schier onmogelijke opdracht op onze breedtegraad
Ligt eraan als diegene met 2 accu’s op het moment dat de stroom een min prijs heeft zijn zonnepanelen uitschakelt en zijn accu’s betaald oplaad.

Zal die het net minder belasten dan degene die op dat moment met zijn 6 panelen blijft terugleveren
Prijs en belasting zijn niet 1:1 realtime gekoppeld. De prijs is landelijk en vaak een dag vooruit. De belasting kan een kortstondige dip krijgen in de wijk zijn als de zon achter de wolken gaat. De accu’s schakelen dan niet per definitie af.
. De prijs is landelijk en vaak een dag vooruit
En toch hoor je van mensen die uurlijks de prijs in de gaten houden om alle electrische apparaten aan te zetten omdat je geld toe krijgt om de stroom van het net te halen. Op een goede dag kun je zo 5 euro verdienen.
Voor 5 euro laat ik niet me hele leven beïnvloeden door steeds de prijzen te checken kan je beter in de aandelen of crypto gaan of gewoon lekker van het leven genieten.
5 euro is ook niet zo veel, als er veel handelingen tegenover staan. Als je een elektrische auto kan je met 1 handeling leuk verdienen op dit soort dagen. -21 cent per kWh is niet ongekend. Auto’s hebben al snel 50-100 kWh nodig (en vergeet de laad efficiëntie van ~90% niet). Dan heb je zo 11 tot 23 euro verdiend.
Of je kunt het wellicht automatiseren en automatisch een energieslurpende cryptofarm aanzetten op het moment dat je geld toe krijgt voor energieverbruik. Zo levert het dubbel op en kost het je geen tijd :+
Jij en ik doen dat niet, voor anderen is het een sport om hiermee te spelen.
Ik weet zo 10 dingen waar een mens beter mee kan spelen dan met energieprijzen :D
Vergeet niet dat er een verschil is tussen de EPEX day-ahead prijzen die bepaald worden op basis van de voorspelde hoeveelheid beschikbare energie per bron, en de meer korte termijn onbalans markt prijzen. Die onbalans prijzen worden nog korter (15 min) van te voren bepaald, en de schommelingen zijn grilliger. Het komt nu al voor dat prijzen van het ene tot het andere kwartier meer dan 50 cent schelen, en daarop kan je inspelen met een accu systeem. Dit is dan ook de proposities van vele energieleveranciers, niet gebruik maken het dynamische uur-tarief, maar de energiemarkt balanceren op basis van de onbalansmarkt (en erbij verdienen).

Huidige onbalans: https://services.tenergy....spx/actualimbalanceprices

Tweakers artikel over dit onderwerp: review: Handelen op de onbalansmarkt - Nieuw verdienmodel voor een thuisaccu
Dat is voor particulieren inderdaad vaak zo. Echter is de day ahead (het evenwicht) voor de netbeheerders meestal niet zo heel interessant. Wat die in het oog houden is de onbalans (de afwijking ten opzichte van het evenwicht). Door die wolk kan inderdaad een dip in de levering komen. Waardoor dat gecompenseerd moet worden. Maar moeilijker hebben ze het als de zon te fel schijnt. Overproductie is moeilijker te tackelen, want er moet meer verbruik zijn. Om dat te schatten is het erg waardevol te weten wie er tegen de stroom in kan. Zo worden soms zonneparken bevolen (en gecompenseerd) uit te gaan om het evenwicht te corrigeren, maar beter is natuurlijk op dat moment de batterijen te kunnen laden zodat er minder verloren gaat.
Fout ! Autonome systemen, www.Sessy.nl
Accu's gaan pas uit als ze leeg zijn.Men is hier klaarblijkelijk niet op de hoogte van hoe dat werkt.

Mijn Pv installatie 11 Panelen Rec-alfha black 410, wekken samen ca 4.4kwh Maximaal op. Tijdens het gebruik in huis, ben ik ook instaat om beide accu stacks redelijk vol te pompen. medio 83 a 92% pd. Ja incl rendement verlies, want.....

De prik van de zonnecellen, gaat via se solaredge, eerst naar de batterijen! Niet naar het net !
En dat blijft zo totdat of de pv installatie niets meer levert, waarna de batterij opnieuw de opgeslagen spanning weer aanlevert aan solar edge. Betekent dus dat de batterijen nooit prik leveren aan het net en door de speciale Netfilters dus ook niet off line gaan maar dat opgevoerde spanning verschil gewoon goed kunnen handelen.
Ja dat betekent rendement verlies, maar in deze constructie, met als doel, 0 op de teller, kan je al aardig dicht in de buurt komen. Anders gezegd, zolang er een sinus van 50Hz, op het net staat heb ik thuis spanning. 24 uur pd. Zolang de zon schijnt. Waarmee ik dus een autonoom systeem heb.
Er zit zelfs een blus installatie in die dingen... Want enig wantrouwen jegens batterijen.... mmmmm.

[Reactie gewijzigd door Omnicron1 op 11 mei 2024 22:51]

Niemand gaat natuurlijk zijn panelen uit zetten zolang je kan salderen en geld krijgt voor de teruggeleverde stroom. Netto gaan grote setups gewoon meet terugleveren.
Niemand gaat natuurlijk zijn panelen uit zetten zolang je kan salderen en geld krijgt voor de teruggeleverde stroom.
Dat hangt ervan af. Ik heb slechts 6 zonnepanelen, die lang geleden (2014) zijn geplaatst. Bij het verlengen van mijn energiecontract (Greenchoice) bleek dat het voor mij goedkoper zou zijn om de zonnepanelen helemaal uit te schakelen. De zonnepanelenboete (vast, dus onafhankelijk van wat je teruglevert) is hoger dan wat ik verdien met terugleveren. Even bellen met Greenchoice hielp wel, en na enig aandringen kon ik een gunstiger contract krijgen. Als dat niet had gekund zou ik mijn panelen toch uitgezet hebben.
Alleen wanneer volledig het verbruik af te nemen, goedkoper is als een deel hiervan terugleveren. Op het moment is het voor mij voordeliger om de omvormer aan te laten staan.
Hoe kom je daar nou bij?

De prijs is juist negatief omdat er teveel aanbod van energie is icm te weinig vraag naar energie. Aanbieders zijn op zo'n moment juist blij als er toch iemand nog wat (extra) energie kan afnemen om het overschot aan aanbod naartoe te sturen (om de vraag beter aan te laten sluiten bij de vraag) en zijn dus blij als jij op dat moment gaat opladen. Ze zullen het zeker niet verbieden - dat maak hun probleem (van onbalans) alleen nog maar groter omdat er _nog_ minder vraag is.

Op dagen dat er minder zon en wind is zal begin van de avond juist minder aanbod zijn en meer vraag (vraag van mensen die tuiskomen, (electrisch) gaan koken en de auto aan de oplader hangen) - de prijs zal dan juist stijgen om op die manier te sturen op minder vraag (zodat de vraag beter aansluit bij het aanbod). Hier komt dus ook de plannen vandaan om publieke autolaadpalen begin van de avond minder vermogen te geven (langzamer te laten laden of uit te zetten).
Volkomen ongegronde statement.
Met 24 panelen en 2 accu's is er duidelijk enige vorm van begrip en kennis over eigen verbruik, danwel het begrip dat stroom soms gratis / goedkoop is en er dus baat is bij het hebben van opslag.
Wellicht ook niet, maar zo'n brede statement over belasting is gewoon onzinnig.
Kijk Nog een die het wel begrijpt !
Hulde !
Het spijt me zeer maar dit is zelfoverschatting ten top dit, je roept dat het simpel is, cirkelredenering, maar als puntje bij paaltje komt roep je gewoon onzin:

"met 24 panelen wek je 60 kWh op"

In welk tijdsbestek? Dat is natuurlijk essentieel voor de berekening.

Bovendien kloppen je schattingen niet, een Tesla Powerwall 2 kan 14kWh opslaan, en jij hebt het over 2 accu's die samen zo'n 12-16kWh opslaan. Die Tesla's doen dus het dubbele van wat jij noemt aan capaciteit.

Als laatste dien je rekening te houden met het opladend vermogen van een thuisaccu, dat zie ik ook niet terug in je verhaal. Nu wil het dat die Tesla Powerwall met 5kW kan opladen, dus met jouw gestelde situatie van 24 panelen van pak 'em beet 400W kunnen 2 van die accu's je energieopwerkking gewoon opslaan tot ze vol zijn.

Ik heb uit interesse toch maar eens even zitten googlen aangezien je mijn vraag om bronnen weerlegde met een denigrerende cirkelredenering.
Gewoon simpele feiten. Niets meer niets minder.
Gezien je houding is dit mijn laatste poging je ogen te openen, ik heb je vaker zien posten en meestal kort door de bocht. En in dit geval niet informatief maar gewoon uit de losse pols wat meningen strooien. Wat je met mijn feedback doet moet je geheel zelf weten, ik zal in de toekomst nooit meer op je reageren.
Mijn ogen zijn wid open die van anderen alleen niet. Je moet hele rare dingen doen om niet netto meer terug te leveren zo simpel is het.
En ja ik post kort door de bocht. Anderen kunnen ook zelf wat onderzoek doen en op een papiertje berekenen dat het meer terugleveing is.
En mooi dat je nooit meer reageert je staat blijkbaar toch niet open voor cijfers van normale gezinnen.
Je moet hele rare dingen doen om niet netto meer terug te leveren zo simpel is het.
Het gaat de netbeheerders om de piekbelasting, knuppel, niet om de totale kWh.
En ja ik post kort door de bocht. Anderen kunnen ook zelf wat onderzoek doen en op een papiertje berekenen dat het meer terugleveing is.
Misschien als je wat opgroeit besef je dat mijn opmerking over de ogen openen hierop slaat, niet op de getallen an sich, maar over alle bewijslast van je eigen stellingen structureel ontduiken en pareren met dooddoeners. Succes met mensen (niet) overtuigen in een discussie.
Ok dan nemen we alleen de 4 piek uren....

24 panelen is dan al snel 10.000 wh per uur. Daar kan je met 2x 6kWh accu's max 10 kWh van in je accu's kwijt. Waren het niet dat accu's een beperkte laadstroom aan kunnen. Zo laad de sessie met 2200 wh. Oftewel je levert nog 5600 wh terug met 2 sessie accu's. Dat is ruim 2x zo veel als iemand met een kleine setup.
Zelfs in een scenario met elektrische boiler die 2800 watt verstookt om op te warmen lever je nog steeds meer terug als een kleine setup. Compleet negerende dat iemand met een kleine setup natuurlijk ook gewoon een boiler kan hebben.
Zelfde is waar voor een ev. Al worden de meeste EVs echt niet opgeladen met thuis stroom. Mensen moeten gewoon werken...

Dus zowel per piek uur als alle piek uren gecombineerd is de terugleveing en dus piekbelasting hoger. Deze knuppel kan je inderdaad niet overtuigen. Die rekent gewoon simpele scenarios uit. Er is geen realistisch scenario waar het niet zo is.
Er is geen realistisch scenario waar het niet zo is.
Haha.

Komt ie:
- De Powerwall 2 kan meer dan 2x zo snel laden (5kW vs 2.2kW)
- Het is niet elke dag de hele dag 10kW tijdens 'spitsuur'; er zijn ook momenten dat de accu's wel alles bij kunnen houden met laden, zeker als je uitgaat van 2 Powerwalls (je hebt pas nu voor het eerste gespecificeerd dat je uitging van Sessy...).
- Een kleine setup? Nu wordt het echt vaag. Knuppel of niet, hier zeg je letterlijk niks mee, dat een kleine setup minder belasting levert dan een grote met accu's. Maar ik neem aan dat je doelt op de 24 panelen + 2 accu's vs 6 panelen zonder accu's die je eerder aanhaalde dus;
- Wat getallen van elkaar aftrekken kan iedereen, 10kW - 2.2kW - 2.2kW > 2.5kW. Wauw, basisschoolwerk. Zegt niks over de werkelijkheid; de praktijk;
- Op dagen dat de panelen bv de helft opwekken heb je het over 5kW-2.2kW-2.2kW en dat is dan ineens kleiner dan 1.25kW. Dus minder belasting.

Dus "er is geen realistisch scenario" is enkel als je denkt dat je met wat eenvoudige getallen de hele waarheid al in pacht hebt. Maar ja kort door de bocht posten gaat hand in hand met kort door de bocht denken, dus ik hou me voortaan aan mijn eerder aangehaalde uitspraak; ik reageer niet meer op je posts.
Welke panelen kunnen dit vermogen leveren? 60KWh (60 Kilo Watt per uur) uit 24 panelen. Dat is 2.5KW per paneel.
Je bent jaaropbrengst met maximaal vermogen door elkaar aan het halen. Het is ook verwarrend. Alles onder de noemer KWh te schuiven.
Bij panelen moet je de kijken wat het maximale afgegeven vermogen is in Watt. Dus zonder tijdsduur.
Bij accu's is het wat lastiger. Je hebt de maximale laadstroom in Ampère, of in Watt. De maximale teruglever stroom in Ampère, in Watt mag ook. Beide zonder tijdsduur. En de opslag capaciteit van de accu. In Ah, of (K)Wh. wat zoveel betekend dat bij die stroom (Of in Wh) de accu in 1 uur leeg is. Dus met tijdsduur.

Dat zijn de simpele feiten. Gewoon natuurkunde. Niets meer, niets minder.
Ik heb 8 panelen en een goede zomerse dag is 20kWh met een suboptimale ligging en verouderde 395 wp panelen. 60 is dus niet vreemd. Meer is zelfs mogelijk met een setup van 24 panelen.

En laadstroom bevestigd alleen mar mijn punt. Je kan accu's nemen maar die kan je maar met beperkte snelheid opladen. Daar kan je voor zover ik gezien heb nog geen 10.000 wh inpompen. Wat je met 60 panelen al snel haald. Dus netbelasting blijft hoger.
Lezen blijft moeilijk. Het vermogen van panelen is NIET in kWh. Maar in kW. Dus zonder het uur er achter.
In jou opmerking heb je namelijk panelen liggen die 2500 Watt doen per stuk.
En dat veranderd het hele verhaal met laadstroom, terugleveren en eigen gebruik.

Ploing.
Dat snapt mijn zuster ook wel Het is alleen volkomen irrelevant voor mijn punt. en jij kan niet lezenw at ik zeg 20 kWh in een DAG dus niet per uur...
Maar hoe boeit dat voor deze nieuwe regel?

De meldingsplicht voor die panelen was er al, en dat waren er dus blijkbaar al 24. De accu erbij verminderd de belasting op het net hoogstwaarschijnlijk.
Gek, dat zijn juist de enige manieren om het net te ontlasten, naast wellicht euh, het plaatsen van een accu?
Tja, ik word ook gemint maargoed, ik snap de reactie van @computerjunky zeker.

Thuisaccu's zijn relatief duur, enkele honderden euro's per kWh. Die gaan weinig doen tegen een pv-installatie met vermogen van richting de 10 kWp omdat ze niet met zoveel vermogen kunnen op- en ontladen en niet zoveel vermogen kunnen opslaan. Precies wat er al wordt gemeld: een thuisaccu die een handvol kWh kan opslaan zal de overige productie alsnog het net op laten slingeren.

Het enige wat netontlasting goed tegengaat is gebruik en productie op elkaar afstemmen. Een accu kan gebruik zijn maar is relatief beperkt in hoeveel gebruik die genereert. Bij hele grote installaties horen hele grote accu's. Wil je je zomerproductie afvangen en in de winter gebruiken kan je wel accu's van formaat MWh nodig hebben. Je accu van stel 10kWh pomp je 's morgens vol, smiddags lever je alles terug zowat en 's avonds gebruik je van die 10 kWh wellicht 20-40 procent? (immers, je overige verbruikers probeer je al smiddags als de accu vol is zoveel mogelijk te draaien dus je boiler is al warm, de airco heeft het huis al koel, de wasmachine en droger en vaatwasser hebben al gedraaid).

Conclusie: je pompt met een grote installatie nog steeds enorm veel het net op. Dan kan je begrip hebben voor de situatie en er proberen iets aan te doen maar het feit blijft dat je enorm veel vermogen het net op pompt.

Zonnepanelen vervangen voor een windturbine is dan een betere optie, die draait 's nachts ook wel door.
Hele grote accu's die je niet in de nacht leeg maakt worden de volgende dag niet opgeladen dus gaat er de volgende dag een hele lading het net op. Accu's met meer capaciteit als je nacht verbruik is dan ook gewoon onzinnig.
Grote installaties zullen gewoon altijd veel het net op rammen en dus meer belastend zijn. Maar dat willen de mensen met veel panelen niet in zien en die proberen alles te doen om hun setup goed te praten.
Of gewoon niet meer opwekken dan je op een jaar nodig hebt. Er zijn er zat die het hele dak volgegooid hebben als verdienmodel en die zorgen voor hoge kosten voor leveranciers.
Ah, duidelijk bedankt !
Het is vooral makkelijk voor de netbeheerders om te berekenen wanneer ze iets van kosten in rekening kunnen gaan brengen. Net zoals ze nu doen met de zonnepanelen.

Ik registreer helemaal nooit niks meer.
Daar gaat de batterij niet bij helpen.

70 kw accus in je auto en een 10kw battery. Veranderd de grootste gebruiker niks aan het be/ontlasten van het netwerk.

Daarnaast zien ze het als het wel zo is meteen aan het gebruik.

Denk eerder dat ze aantallen willen tellen ivm regelingen. Bijvoorbeeld modbus controle krijgen over de batterij zodat zij bepalen wanneer jouw battery ladd of ontlaad om het net te stabiliseren. Netzoals je ze conrole kan geven over je auto laadpaal.
Kan niet !. want dan moeten ze de communicatie superponeren op het netwerk. en daar heb je specifieke KAM netfilters voor. Wat je ook kan doen is de internetverbinding gewoon verbreken, desnoods dmv een routertje wat je met een schakelklokje uit en weer aan laat gaan. Ellende is alleen dat je apps dan niet meer werken.
Je systeem daarin tegen blijft wel gewoon werken.
Die data hebben ze allemaal al via de slimme meters. Daar kunnen ze het waarschijnlijk sneller in zien dan dat je ze registreert.
Is er in NL ook een regeling dat je nog maar 60% van je vermogen mag terugleveren als je een batterij plaatst? Want dan is het misschien puur om daar op te controleren.
Hoezo 60 % waar baseer je dat op ? Per Fase maximaal 10KW. enkelfasig
bij krachstroom 2 maal 3 sets dus per fase ook 10KW
In Vlaanderen mag (mocht?) na plaatsing van een batterij je installatie maximum 60% van het piekvermogen op uw dak nog terugleveren aan het net.
Ik ben niet 100% zeker of dit enkel bij aanvraag van de premie is, en of het nog steeds van toepassing is, tis alweer een paar jaar geleden dat ik voor een thuisbatterij geïnformeerd heb.
Ik vermoed omdat als jouw opslag leeg is je weer van het net gaat gebruiken wat dan weer een piek op zou kunnen leveren.
Een thuisbatterij betekent geen (permanente) afkoppeling van het net, tenminste doorgaans niet, dus heb je gewoon een aansluiting op het stroomnet.

Maar als er een hoge concentratie huizen met thuisbatterijen ergens in een regio is (straat, wijk), betekent het dat er minder aanvoer van electriciteit vanuit de energieopwekkers naar de huizen is. Of in ieder geval minder piekbelasting.

Dan kan het upgraden van de lokake transformatorstations of bekabeling van het overvolle net op die specifieke plek wat langer wachten omdat er daar dus minder hoge capaciteit nodig is relatief per huis.

[Reactie gewijzigd door A Lurker op 7 mei 2024 21:16]

Dan kunnen ze dat ook al in hun statistieken zien, "hee deze wijk verbruikt minder op zus en zo tijd". Daar hebben ze deze registratie niet voor nodig.
Een thuisbatterij heeft grote invloed op je afnameprofiel. Denk aan netcongestie door energiehandel, maar ook aan het reduceren van de terugleverpiek in de middag. In veel lokale netten zijn er bijvoorbeeld spanningsproblemen doordat er te veel PV is aangesloten, maar een huishouden met een batterij draagt daar over het algemeen minder aan bij want die energie wordt opgeslagen in de batterij in plaats van het net opgepompt.

[Reactie gewijzigd door langestefan op 7 mei 2024 21:19]

Dream on.

Met een grote batterij 15 kwh. En een PV van 5000 watt piek is die batterij vanaf deze week ook al in ee. Halve dag vol en lever je dus nog 15kw terug.

Morgen is je batterij nog niet leeg en leven je bijna 30kw terug.
Het idee is dat je die energie dus in de avond weer gebruikt. Anders heb je inderdaad niks aan een batterij.
Voor PV-stroom is seizoensopslag een beter idee. En dat is heel groot en heel duur. Dan kan je beter kijken naar mogelijkheden om andere vormen van energie-opslag te ontwikkelen. Het is leuk om er mee te hobby'en op kleine schaal, maar om het net echt te ontlasten is grotere opslag nodig.

Alleen denken Tweakers hier dat ze enorm groen bezig zijn met PV-panelen, in feite zijn ze ook gewoon speler geworden op de energiemarkt samen met heel veel anderen die allemaal tegelijk energie te koop zetten terwijl er eigenlijk niet zoveel behoefte is aan energie. Dat de waarde ervan dan vrij nihil is, is dan even buiten beschouwing gelaten ofzo denk.
Tweakers zijn ook groen bezig. Het aandeel hernieuwbare energie groeit en groeit. Het draagt allemaal bij aan de toekomst.
Vandaar dat ik al heel lang roep,

Terug leveren dienen we op 0ct vergoeding te doen, dus alleen de stroom die je zelf gebruikt is voordeel voor de rest is het voordeel voor de stroom leverancier.

Daarmee stimuleer je mensen zo veel mogelijk zelf te gebruiken en hun panelen af te stemmen op het netto verbruik en niet op het winter piek verbruik of iets dergelijks zodat ze in de zomer denken te cashen.
Wie gebruikt er nu in de avond 15 Kw, ?

En nee geen vaatwasser , wasmachine etc want die stonden overdag al te loeien om de batterij niet in een uurtje vol te hebben.
Als je geen 15kWh kan gebruiken waarom installeer je dan een systeem van 5kW?
Wat doe jij dan tussen 1800 en 2300 wat 15kw verbruikt ??.

Ik gebruik per jaar 4600kw
Systeem leverd 5600kw

Over paar maanden komt een electrische auto.

Maar dan nog meeste stroom gebruik je overdag.

En om voor die 3 maanden dat het warm is een battery te plaatsen die dan ook nog ver onder capaciteit heeft de rest van het jaar slaat toch nergens op.

7 maanden per jaar is de pv te krap en zouden er nog wel wat paneeltjes bij mogen.

Er zou een systeem tussen moeten wat overcapaciteit gewoon afvlagt als ik 3kw lever en 2 kw nodig heb zou de omvormer ook maar 2kw moeten leveren. Daarmee kan ik het hele jaar bijna offgrid en in de zomer lever ik niks terug.

Maar ja dan verdient de leverancier niks meer natuurlijk |:(

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 9 mei 2024 15:17]

Juist ! en die energie wordt bij mij nu als het even kan helemaal niet meer geretourneerd
maar eerst zoveel mogelijk geconsumeerd, en pas dan de batterij opladen
Als je je zonnepanelen registreert weten de energie bedrijven dat bij jou een terugleververgoeding geïncasseerd kan worden. Op die manier houden ze hun inkomsten (winsten) op peil. Als veel mensen een batterij installeren is dat financieel nadelig voor de energie bedrijven je neemt immers minder stroom af. Dat minder stroom afnemen moet natuurlijk op een of andere manier voor de energie bedrijven gecompenseerd worden want inkomsten (winsten) moeten op niveau blijven. Je moet je batterij registreren zodat ze straks weten wie extra belast moet worden onder het mom van het is niet eerlijk voor de mensen zonder batterij of zonnepanelen dat jij minder energie in koopt en het dus voor die mensen duurder wordt omdat anders de inkomsten (winsten) niet op peil blijven. En natuurlijk is er dan ook een ACM en regering die de energie bedrijven daarbij steunen want tja voor de overheid zijn er immers ook minder belasting inkomsten.
als het nu voor brandrisico zou zijn ... maar nee, het lijkt inderdaad op jouw verhaal.

Wat ik doe achter de meter is toch echt mijn eigen zaak.
Voor brand risico zijn er al verzekerings maatschapijen die eisen dat je aangeeft een batterij te hebben. De premie van de opstal verzekering is daar ook hoger.
Niet waar. Veel toestellen hebben een eigen ingebouwde blus installatie
Peak shaving. Mijn setup kan bijvoorbeeld een percentage reserveren om mn verbruik bijvoorbeeld niet boven de 16A uit te laten komen per fase. Terwijl ik een 25A aansluiting heb. Ik kan het verbruik op piek momenten dus verspreiden over langere tijd. Door slimme integratie kan het net ontlast worden op piek momenten en op rustige momenten met overschot beter benut worden.
In de zomer kan je de batterij gebruiken voor je eigen verbruik te verhogen, maar dat betekend dus ook dat men in de zomer rekening moet houden met minder tot geen injectie vanuit jouw binnenhuisinstallatie.

In de winter kan je de batterij dan weer gebruiken om op de goedkoopste momenten van de dag energie aan te kopen om op de duurste momenten van de dag dan die energie te verbruiken (of eventueel terug te injecteren als dat meer opbrengt) wat ook weer een gebruiksprofiel is waarmee netbeheerders rekening moeten houden zodat bepaald kan worden welke capaciteit beschikbaar zal zijn op welk moment.

En 1 enkele woning maakt niet echt veel uit. Maar honderdduizenden woningen over heel de EU gaan wel een impact hebben.
En 1 enkele woning maakt niet echt veel uit. Maar honderdduizenden woningen over heel de EU gaan wel een impact hebben. ??
Nou daar sla je toch echt de plank flink mis
we hebben best wel een vreemde situatie, maar goed het is zo.

je hebt soorten 2 thuisbatterijen (apparatuur is eigenlijk het zelfde, gebruik is anders).
1. een accu voor de eigen stroom op te slaan van bv zonnepanelen, en die dan voor eigen gebruik te gebruiken. je verkoopt niks.
2. een accu die je laad via het net, en ontlaad op momenten dat je er meer geld voor krijgt, handelen.

1 betaal je 21% BTW over de accu (maar niet je zonnepanelen of omvormer)
2. betaal je geen 21% BTW over de accu.

1. je handelt niet met je zelf of iemand anders, geen BTW handelingen.
2. je handelt nu wel met anderen, dus je bent ondernemer en hebt een BTW nummer(of vrijstelling, kor genaamd).

is dit 100% zo als het zou moeten, nop dit is allemaal heel vreemd.
mijn zonnepanelen zijn al BTW vrij, dus dan zou ook mijn accu BTW vrij moeten zijn, mits ik de stroom op dure momenten uit de accu verkoop (wat ik graag zou willen doen).
dat ik dan geen stroom inkoop, zou niks te maken moeten hebben met mijn stroom verkopen op dure momenten en dus BTW vrije accu kunnen kopen.
maar zo ver is de belastingdienst nog niet, ze willen dit nog apart geregistreerd hebben en daar door is dit hele verhaal veel te ingewikkeld voor een particulier(kleine ondernemer).

het verhaal is eigenlijk nog langer, maar goed ook erg saai.
een accu voor mij zou een +/-20kWh zijn, en dat kost grofweg een 10k€, die 21% BTW maakt voor mij het mogenlijk of niet mogenlijk, maar dan kan ik met 3kW handelen.

op het forum vind je de sessy:
forumtopic: Het Sessy thuisaccu verzameltopic
die kan als 1 of als 2 in gezet worden (maar niet beiden te gelijk)
of de optie van zonneplan.
forumtopic: Zonneplan Nexus thuisbatterij
en die valt meer in alleen optie 2.

als je alleen optie 2 hebt en geen zonnepanelen, dan moet de leverancier een melding krijgen dat ze ook de standen 3 en 4 (terugleveren)mee rekenen in hun jaar(maand) afrekening.
dus apart registreren is dan wel handig.

[Reactie gewijzigd door migjes op 8 mei 2024 11:08]

Tenzij je zelf geen mogelijkheid voor zonnepanelen hebt (appartement) en toch met een thuisbatterij gebruik wil maken van het moment dat het stroom het goedkoopst is (bij dynamische tarieven). Dan belast je het net wel degelijk.

Alhoewel je in bovenstaande situatie het vooral voor het klimaat o.i.d. zou moeten doen dan voor het besparen, want volgens mij kan je in deze situatie de investering in de batterij nooit terugverdienen.
Belangrijk is het registeren van batterijen in woningen gebouwen ook de plaats en bereikbaar ivm brand. Normen zijn nog niet duidelijk ⚠️
Heeft niets met belasting van het net te maken eerder een ontlasting. Maar ik denk dat het weer een centen kwestie gaat worden. Hoe kunnen de energiemaatschappijen er meer aan verdienen. Dus let maar op degenen met een thuisbatterij gaan straks meer betalen. Ze gaan wel iets verzinnen.
Volgende stap: "Energie maatschappijen gaan extra kosten berekenen aan klanten met een thuisbatterij" ?
Ja, want energieleveranciers dulden geen concurrentie van particulieren.
Dit gaat over netbeheerders en niet over energieleveranciers, dus deze discussie gaat nergens over. Netbeheerders moeten weten wat er op hun netwerk aangesloten is, want daarmee bepalen ze onder andere waar uitbreidingen plaatsvinden.
Dat is het wel, want door de geregistreerde zonnepanelen op elk adres weten energiemaatschappijen exact aan wie ze een aangepast contract moeten bieden.

Als de netbeheerders die informatie privé hadden gehouden, had je het gegraai dat nu is ontstaan ook niet gehad. Want die energiemaatschappij die jou belast voor de "kosten" die ze voor je maken bouwt waarschijnlijk ook een gigantisch en gesubsidieerd zonnepark.
is die informatie beschikbaar voor de energie bedrijven dan? Of alleen voor de netbeheerders?
Ja, gezien de app van Eneco mij exact laat zien wat ik verbruik én teruglever.
Met een slimme meter kunnen ze dat gewoon uitlezen.
Hoe kom je hierbij, als jij op de website van de netbeheerder het vinkje aanzet dat de energieleverancier het niet mag uitlezen gebeurd dat gewoon weg niet (wet privacy)

https://www.netbeheernede...meter-veelgestelde-vragen

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn meterstanden niet op afstand worden uitgelezen?
Als u niet wilt dat de meterstanden op afstand worden uitgelezen, kunt u dit aan uw netbeheerder doorgeven.
De slimme meter is van de netbeheerder, niet van de energieleverancier. Het lijkt erop dat de netbeheerder alle informatie gewoon doorstuurt.
Best logisch toch? Hoe moet je energieleverancier anders weten hoeveel stroom er in rekening moet worden gebracht…
Doordat klanten de energiebedrijven toestemming geven de slimme meter uit te lezen. Wordt al jaren gepusht door de energieleveranciers: “dat is handig want dan hoeft u uw meterstanden niet meer door te geven.”
De energieleverancier is degene die moet salderen, als er gesaldeerd wordt zijn er panelen. Daar heb je helemaal geen zonnepanelenregiatratie voor nodig.

Het is juist de netbeheerder die dit -niet- weet (omdat de de energieleverancier die data niet mag delen), daarom is er een registratie.
Dat wordt hier niet bedoeld. Het gaat om wat je invult richting de netbeheerder.
Vorige week net een melding gedaan. In de reactie van Liander staat:
Uw energieleverancier is op de hoogte
Wij geven de aanmelding van teruglevering door aan uw energieleverancier.
Dat is het wel, want door de geregistreerde zonnepanelen op elk adres weten energiemaatschappijen exact aan wie ze een aangepast contract moeten bieden.
Dat zie je helemaal verkeerd. Ook de energieleverancier móet weten dat jij terugleverd, omdat de energieleverancier anders structureel onbalans gaat veroorzaken op het netwerk en daar liggen grote boetes op. Dus dat aangepaste contract heeft er niks mee te maken.
Als de netbeheerders die informatie privé hadden gehouden, had je het gegraai dat nu is ontstaan ook niet gehad.
Dat kan dus helemaal niet om de redenen die ik hierboven noem. En dat 'gegraai' is ook een mythe die een keer de kop ingedrukt moet worden, zie onderzoek van de ACM.
Want die energiemaatschappij die jou belast voor de "kosten" die ze voor je maken bouwt waarschijnlijk ook een gigantisch en gesubsidieerd zonnepark.
Wist je dat dat zonnepark ook gewoon afschakelt op zonnige dagen? De energieleverancier zit met exact dezelfde problemen als wij hoor.
Wist je dat dat zonnepark ook gewoon afschakelt op zonnige dagen? De energieleverancier zit met exact dezelfde problemen als wij hoor.
Nee de energieleverancier maakt het probleem alleen maar groter door het blijven doorbouwen van zonneparken en geeft de particuliere opwekker nu de schuld (en boete)
Je moet het zien als regen. Af en toe een redelijke hoeveelheid regen is goed, maar ineens een grote stortvloed is niet goed. Grote zonneparken dragen bij aan de problematiek, dat ontken ik niet. Maar ze dragen ook bij aan het percentage hernieuwbare energie en dus de energie transitie. Daarnaast kunnen grote zonneparken economisch rendabel gebouwd worden in combinatie met grote batterijen, dat is een stuk lastiger bij particulieren. En als er echt te veel energie (zon) op handen is dan kun je parken afschakelen, dat wordt ook wel curtailment genoemd.
En dan nog is het de verantwoordelijkheid van het energiebedrijf om om te gaan met dat overschot aan regen, niet aan de consument. Het is van de zotte om als particulier zonnepanelen aan te schaffen om minder stroom af te hoeven nemen van het net (en een steentje bij te dragen aan de natuur), om daar vervolgens dubbel voor te betalen want oh die zielige energiemaatschappijen verdienen opeens minder aan je.
Lekker makkelijk gezegd. Die energie moet ergens naar toe. Het wordt echter in de zomer steeds vaker voor een negatieve prijs verkocht, dat kost ons allemaal geld.

Je betaald niet dubbel om jezelf van je eigen geproduceerde energie te voorzien, dat is gratis. Je betaald omdat de salderingsregeling onhoudbaar is. Er is geen enkel land ter wereld waar het zo financieel gunstig is om panelen te leggen. Daarom zijn we ook nr. 1 in de wereld qua kWp per persoon. En dat terwijl we helemaal niet zoveel zonuren hebben als bijvoorbeeld Spanje.
als die energie nergens naar toe kan, stijgt de spanning op het net, en schakelen je panelen vanzelf uit. Het probleem zit 'm niet bij de particuliere zonnepaneel bezitters, maar bij de grote energie maatschappijen. Die verdienen idd minder, maar dat willen ze niet en dus brengen ze zogenaamd kosten in rekening. Als er al kosten zouden zijn, zouden die bij de netbeheerder liggen, want die moet al die stroom verplaatsen. Het energie bedrijf maakt geen kosten omdat iemand anders stroom opwekt. Ze wekken zelf teveel stroom op en dat kunnen ze niet kwijt omdat , in tegenstelling tot de zonnepanelen, ze niet geinvesteerd hebben in een oplossing die je wel snel uit en aan kunt zetten, of in grote opslag systemen. Die negatieve stroomprijs zou voor de energiebedrijven een stimulans moeten zijn om zelf accu's neer te zetten. Maar nee, uitgekookt als ze zijn laten ze gewoon de consument betalen.
als die energie nergens naar toe kan, stijgt de spanning op het net, en schakelen je panelen vanzelf uit.
Dat is alleen zo als er lokaal overbelasting is. Steeds vaker zit de congestie juist in het hoog/midden spanningsnet, daar waar er heel veel productie geaggregeerd wordt. Dus ja het klopt inderdaad dat het lokale net 'beschermd' is, maar daar heeft de congestie in het totale net vrij weinig mee te maken helaas.
Die verdienen idd minder, maar dat willen ze niet en dus brengen ze zogenaamd kosten in rekening.
En jij vindt het bijzonder dat een commercieel bedrijf kosten in rekening brengt, bij de particulieren die die kosten veroorzaken?
Als er al kosten zouden zijn, zouden die bij de netbeheerder liggen, want die moet al die stroom verplaatsen. Het energie bedrijf maakt geen kosten omdat iemand anders stroom opwekt.
Zowel het energiebedrijf als de netbeheerder maken extra kosten. Ik zit dit nu te typen maar ik heb eigenlijk helemaal geen zin om je dit soort basiskennis uit te leggen, je kunt prima de andere artikelen op tweakers lezen om te begrijpen waar die kosten vandaan komen.
Maar nee, uitgekookt als ze zijn laten ze gewoon de consument betalen.
Ook zo'n leuke zin zonder logica. Wie anders dan de consument kan daar voor betalen? En als er wel dure batterijen geplaatst worden (wat al gebeurt), wie betaald daar dan voor?

[Reactie gewijzigd door langestefan op 8 mei 2024 11:32]

als de congestie op het hoog/midden net zit, laten ze het daar dan ook oplossen. We verbruiken met z'n allen steeds meer stroom en daar heeft de netwerkbeheerder niet snel genoeg op geanticipeerd. Die netwerken moeten natuurlijk betaald worden. Maar dat doen we met z'n allen, niet alleen de zonnepaneel bezitters. Je zou eventueel een tarief voor de netwerkbeheerder kunnen instellen voor stroom die over het net gaat, maar dan in beide richtingen, en ook tegen hetzelfde tarief voor iedereen (dus ook voor grote zonneparken, energie centrales en groot verbruikers). Het energie bedrijf maakt helemaal geen extra kosten. Het energie bedrijf verdiend alleen minder, en legt dat verlies neer bij de concurrent, de zonnepaneelbezitters, die zelf geinvesteerd hebben in goedkopere stroom. (waardoor overigens ook de tarieven voor de niet zonnepaneel bezitter omlaag zijn gegaan, dus waarom alleen de zonnepaneelbezitters laten betalen?)

Als er batterijen geplaatst worden door de energie bedrijven, doen ze dat omdat ze daar geld mee verdienen. ipv geldt toe te geven op elke kwh die ze zelf teveel opwekken, kunnen ze dat dan opslaan en later tegen een beter tarief verkopen. Zo'n batterij betaald zichzelf terug voor de energiebedrijven (en anders zouden ze het zeker niet doen). Is ook veel efficiënter om dat op grote schaal te doen.

De energiebedrijven maken torenhoge winsten. En ze hebben nu gewoon nog een smoes gevonden om nog meer te verdienen. uitgekookt dus.
Die netwerken moeten natuurlijk betaald worden. Maar dat doen we met z'n allen, niet alleen de zonnepaneel bezitters.
Dat doen we inderdaad ook met z'n allen, daar betaal je namelijk netbeheerders kosten voor. Die kosten staan netjes op je factuur van het energiebedrijf, want die int die kosten bij jou en betaald het dan voor jou door aan de netbeheerder. Die kosten worden ieder jaar vastgesteld door de ACM (zie bron).
Het energie bedrijf verdiend alleen minder, en legt dat verlies neer bij de concurrent, de zonnepaneelbezitters,
Haha, minder verdienen is hetzelfde als kosten maken. Je bent overigens geen concurrent van een energiebedrijf, je bent een klant.
(waardoor overigens ook de tarieven voor de niet zonnepaneel bezitter omlaag zijn gegaan, dus waarom alleen de zonnepaneelbezitters laten betalen?)
En je hebt je investering de afgelopen jaren rijkelijk terug kunnen verdienen door de hoge energieprijzen. Dus wat is het probleem? Je hebt nu een tikkeltje minder winst? Je panelen gaan zo 30+ jaar mee hoor, daar heb je nog decennia profijt van. Ik heb mijn 4kWp installatie na 4 jaar al terugverdiend.
Als er batterijen geplaatst worden door de energie bedrijven, doen ze dat omdat ze daar geld mee verdienen. ipv geldt toe te geven op elke kwh die ze zelf teveel opwekken, kunnen ze dat dan opslaan en later tegen een beter tarief verkopen. Zo'n batterij betaald zichzelf terug voor de energiebedrijven (en anders zouden ze het zeker niet doen). Is ook veel efficiënter om dat op grote schaal te doen.
En dat gebeurt al, zie onder andere https://www.tennet.eu/nl/batterijopslag. Maar zo'n investering is ook niet gratis.
De energiebedrijven maken torenhoge winsten. En ze hebben nu gewoon nog een smoes gevonden om nog meer te verdienen. uitgekookt dus.
Die mythe is makkelijk te ontkrachten, bron. Je vergeet dat energiebedrijven in een door de ACM sterk gereguleerde markt opereren. Het maken van 'torenhoge' winsten is dus praktisch onmogelijk. Speciaal voor jou nog ff de belangrijkste bevinding hieronder:
Energieleveranciers Eneco, Essent en Vattenfall hanteren op dit moment geen onredelijke tarieven. De winst op de huidige tarieven is niet hoger dan in eerdere jaren. In 2022 lag die winst tussen de 0 en 5%.
netwerken extra kosten in rekening brengen om de toegenomen vraag van stroom aan te kunnen heb ik geen probleem mee, en dat die kosten via de energierekening betaald worden is ook prima. Het gaat er vooral om dat de energie bedrijven hun eigen winsten graag extra hoog willen houden door zonnepaneel bezitters met een smoes daarvoor te laten betalen.

en nee, minder winst maken is niet hetzelfde als kosten maken. en we zijn zowel klant als concurrent. De zonnepaneelbezitters met z'n allen wekken best wel een hoop zeer voordelige stroom op. Stroom die een energiebedrijf niet meer kan leveren en dus ook niet meer op kan verdienen. In die zin zijn we zeker concurrent.
Door de salderingsregeling hebben we alleen het eerste recht van levering, want dat is in principe wat het is. Even los van de dynamische tarieven (dat kunnen de maatschappijen ook net zo goed niet doen) heb ik bv een contract om voor 25 cnt per kwh stroom af te nemen van de maatschappij. als ik zelf stroom opwek mag ik die ook voor 25cnt verkopen aan iemand anders die dat nodig heeft (die ander persoon heeft in mijn voorbeeld ook z'n contract voor 25 cnt). Dat verkopen gebeurt via het netwerk van de netwerkbeheerder, maar de administratie wordt gedaan door het energiebedrijf (die administratie zijn in feite de enige echte kosten die ze hebben, maar dat kost vrijwel niets extra's). Jammer voor het energiebedrijf dat ik mijn kwh dan wel kan verkopen aan m'n buurman, en het energie bedrijf niet.
Dus wat is het probleem?
Het probleem is dat de energiebedrijven hun belachelijke netto winsten graag nog groter willen maken en doen alsof ze niets anders kunnen dan de zonnepaneelbezitter daarvoor een poot uit te draaien. Ik heb geinvesteerd in panelen, m'n buurman niet terwijl hij wel profiteert van de goedkope stroom. Krijg ik dat voordeel dat hij heeft ook uitbetaald, nee, verwacht ik dat, nee eigenlijk ook niet, maar ik verwacht dan ook niet meer voor stroom te moeten betalen dan m'n buurman omdat ik panelen heb.
Tsja je blijft nu in herhaling vallen. Ga ik mn tijd niet aan verdoen, succes
blijkbaar leg ik het niet goed genoeg voor je uit. sorry.
Maar de smoesjes van de energiebedrijven om nog meer geld te vangen, gaan er bij mij niet in zolang hun winsten zo belachelijk hoog zijn.
Je hoeft mij niks uit te leggen, deze materie begrijpen is een belangrijk onderdeel van mijn werk. Ik probeer het juist aan anderen hier uit te leggen, maar dat blijkt lastig.
En dat gebeurt al, zie onder andere https://www.tennet.eu/nl/batterijopslag. Maar zo'n investering is ook niet gratis.
en dat gebeurt dus niet door een energiebedrijf maar door de netwerkbeheerder !!
Jawel, beide doen investeringen in batterijopslag.
Het is inderdaad makkelijk gezegd, hier gaat het enkel om wie de verantwoordelijkheid draagt en dat is het energiebedrijf, niet de afnemer. Dat het moeilijk is snap ik ook wel. Maar de energieboer moet dat oplossen door te investeren in onderzoek naar en verbetering van opslagtechnologie. Niet door de schuld op de consument af te schuiven en die maar voor de problemen laten opdraaien.

[Reactie gewijzigd door Ryunoru op 8 mei 2024 18:58]

En hoe zie je dat voor je dan? Waar kom het geld voor dat onderzoek vandaan en wat zijn de korte termijn oplossingen? Besef je je dat wij, de consumenten, voor álle kosten moeten opdraaien?
Waar dat geld vandaan komt? Da's een makkie, heb je die terugstortboete nog niet gezien?
Besef je je dat wij, de consumenten, voor álle kosten moeten opdraaien?
Ja. Dat is het probleem. En andersom, ook meteen een argument om de energieboeren het zelf te laten uitzoeken. Als het linksom of rechtsom toch weer op de rekening van de klant komt, doe het dan meteen op de goede manier. De consument weet niet hoe die het probleem moet oplossen, dat is aan de energieboer.
Welke goede manier? Ben zeer benieuwd.
besef je dat de torenhoge winsten vooral naar het buitenland gaan.
Welke torenhoge winsten? Heb je daar bewijs voor?
Wel 3% winst, nou wat een vetpot zeg. Kijk anders even naar de winst van bedrijven als Shell die jou benzine verkopen en ga je daar over opwinden
dat is bij elkaar al vlug 100 euro huishouden gok ik zo. En dat voor iets dat eigenlijk een nutsvoorziening zou moeten zijn.
En de kosten van de salderingsregeling lopen in de miljarden: https://www.eerstekamer.n...afbouw_salderingsregeling

En hier zijn de kosten van de energieleveranciers dus nog niet eens bijgerekend. Dus die winst wel in perspectief zetten
als je het in perspectief wilt zetten wel de juiste vergelijking maken want het is 'slechts' 700 miljoen per jaar. (wat je dus kunt vergelijken met de winsten die de energiebedrijven maken) En dat zijn dan waarschijnlijk ook niet echte kosten, maar meer een gebrek aan inkomsten, omdat zelf opgewekte energie niet belast is. (het feit dat ik ook de belasting terug krijg op elke teruggeleverde kwh is correct, maar die belasting wordt vervolgens wel geint als mijn buurman die stroom verbruikt, dat is de normale gang van zaken, alleen de eindafnemer betaald btw)
Die 700 miljoen zijn enkel de belastingen. De energiebedrijven zitten met de kosten van salderen en onbalans. Misgelopen geleverde kWh's zijn geen kosten, want die kWh's hoefden ook niet opgewekt te worden. Maar je ziet dat wel in de omzet natuurlijk.
natuurlijk zie je misgelopen kwh's terug in de omzet en in de winst van de energiebedrijven. Het is alleen onzinnig om daar zonnepaneelbezitters voor te laten betalen.
Even erg hypothetisch bekeken, stel dat er een technische oplossing komt dat ik als huishouden het hele jaar daar geen energie meer nodig hebben van het energie bedrijf (zoals ik al zei hypothetisch, maar wellicht een goed gedachte experiment), Dan hebben de energie bedrijven ook minder omzet en minder winst, gaan ze mij daar dan toch een rekening voor sturen? En als ik teveel stroom zou opwekken en aan mijn buurman lever zodat die ook het hele jaar geen stroom meer nodig heeft van het energie bedrijf? wie betaal ik dan voor dat transport van de stroom naar m'n buurman, juist, de netwerkbeheerder, niet het energiebedrijf. Als de energie bedrijven dan aanpassingen moeten doen om in business te kunnen blijven, komen die kosten ook niet bij mij terecht. Als bedrijf heb je je dan maar aan te passen aan de omstandigheden en te investeren in oplossingen. ja dat kost geld, maar dat verdeel je dan over alle klanten of nog beter daar gebruik je de winsten voor die je maakt.
natuurlijk zie je misgelopen kwh's terug in de omzet en in de winst van de energiebedrijven. Het is alleen onzinnig om daar zonnepaneelbezitters voor te laten betalen.
Dat is ook niet wat ik zeg. Het gaat om de maatschappelijke KOSTEN, niet om de misgelopen OMZET.
Even erg hypothetisch bekeken, stel dat er een technische oplossing komt dat ik als huishouden het hele jaar daar geen energie meer nodig hebben van het energie bedrijf (zoals ik al zei hypothetisch, maar wellicht een goed gedachte experiment), Dan hebben de energie bedrijven ook minder omzet en minder winst, gaan ze mij daar dan toch een rekening voor sturen?
Nee tuurlijk niet. Maar dan zeg je je contract met het energiebedrijf ook gewoon op.
En als ik teveel stroom zou opwekken en aan mijn buurman lever zodat die ook het hele jaar geen stroom meer nodig heeft van het energie bedrijf? wie betaal ik dan voor dat transport van de stroom naar m'n buurman, juist, de netwerkbeheerder, niet het energiebedrijf.
Dat noem je ook wel 'energiedelen', en dat is niks minder dan een leuk bureacratisch truukje, oftewel belastingontwijking.
"Nee tuurlijk niet."
ok dan. Dat is het geval als ik dus 100% onafhankelijk ben, nu ik echter in de winter voor een flink deel wel afhankelijk ben van het energiebedrijf, is het redelijk dat ik een hoger tarief betaal om de winsten lekker hoog te houden? dat is een beetje vreemd toch.
Dat noem je ook wel 'energiedelen', en dat is niks minder dan een leuk bureacratisch truukje, oftewel belastingontwijking.
Niet echt, want dat is wat de salderingsregeling doet, ik verkoop mijn energie aan m'n buurman (via het netwerk van de beheerder) voor de prijs die hij anders aan het energie bedrijf kwijt zou zijn. Daar wordt dan keurig belasting over geheven.
ok dan. Dat is het geval als ik dus 100% onafhankelijk ben, nu ik echter in de winter voor een flink deel wel afhankelijk ben van het energiebedrijf, is het redelijk dat ik een hoger tarief betaal om de winsten lekker hoog te houden? dat is een beetje vreemd toch.
Misschien moet je even opzoeken wat het doel is van een commercieel bedrijf?
Niet echt, want dat is wat de salderingsregeling doet, ik verkoop mijn energie aan m'n buurman (via het netwerk van de beheerder) voor de prijs die hij anders aan het energie bedrijf kwijt zou zijn. Daar wordt dan keurig belasting over geheven.
Jij verkoopt niet je energie aan je buurman. Jij verkoopt je energie aan het netwerk. Als ik bij mij in de straat kijk heeft iedereen (inclusief ik) zonnepanelen. Waar gaat al die energie dan naar toe?
Misschien moet je even opzoeken wat het doel is van een commercieel bedrijf?
Dat is precies wat er aan de hand is... meer geld verdienen met een smoes.
als ik 100% afhankelijk ben van het energiebedrijf betaal ik minder per kwh dan als ik voor 60% afhankelijk ben. Als ik voor 1% afhankelijk ben betaal ik nog steeds meer per kwh tenzij ik voor 0% afhankelijk ben en dat is het ineens wel ok dat ik niet meebetaal aan de winst.
Jij verkoopt niet je energie aan je buurman. Jij verkoopt je energie aan het netwerk. Als ik bij mij in de straat kijk heeft iedereen (inclusief ik) zonnepanelen. Waar gaat al die energie dan naar toe?
inderdaad ik verkoop het niet aan m'n buurman, maar aan iemand die op dat moment wel stroom nodig heeft. Die stroom gaat tenslotte ergens naar toe. Heeft iig helemaal niets met belastingontwijking te maken aan wie ik het verkoop.
3% winst is heel schappelijk. Ik zie niet hoe je daar een probleem mee kan hebben.
Zolang jij je regen/energie aan jou kant van de meter houd is er niet aan de hand. En hoef je er niets voor te betalen.
Pas als jij als leverancier gaat fungeren, om te salderen, dan komen de kosten/vergoedingen.
En daarnaast is het geen probleem dat zonnepanelen afschakelen, het is ‘as designed’ net zoals dat een gas centrale uitgaat, of een windmolen.

Het enige problematische is eigenlijk een kerncentrale, die is niet zo goed in dynamiek, en kost per kWh meer dan de duurzame alternatieven.
Het plots terugregelen van een kerncentrale is ook geen probleem. Je laat gewoon de stoom vrij. Alleen is het niet efficiënt. Het probleem met zonnepanelen is dat je geen stroom hebt juist wanneer je het nodig hebt. Dat probleem heeft kernenergie niet. En wat heb je aan goedkope groene stroom als je het niet nodig hebt? Je hebt met groene stroom nog steeds een grote reservecapaciteit nodig en zit dus met dubbele kosten. Je kunt dan zeggen dat groene stroom goedkoper is maar dat komt grotendeels omdat de reservecapaciteit (fossiel/kerm) inefficiënt gebruikt wordt.
Dat kan dus helemaal niet om de redenen die ik hierboven noem. En dat 'gegraai' is ook een mythe die een keer de kop ingedrukt moet worden, zie onderzoek van de ACM.
Sorry, maar de ACM ziet écht nooit problemen tot het te laat is. Zo is er ook geen telecom duopolie.

Energie leveranciers besluiten nu eenzijdig dat ze salderen per maand, kosten vragen voor terugleveren vóór salderen etc. Dat wordt minimaal pas over een aantal jaar onderzocht.
Wist je dat dat zonnepark ook gewoon afschakelt op zonnige dagen? De energieleverancier zit met exact dezelfde problemen als wij hoor.
Alleen krijgen ze daarvoor wel subsidie, dus die businesscase is gewoon gemaakt.
Zonder subsidie is duurzame energie uit zonneparken niet rendabel. Voor de meeste parken is een SDE van minimaal 9 tot 10 cent per kWh nodig op tot een financierbare businesscase te komen.
Gezien ze als paddestoelen uit de grond komen zullen ze wel meer krijgen dan dat.
Sorry, maar de ACM ziet écht nooit problemen tot het te laat is. Zo is er ook geen telecom duopolie.

Energie leveranciers besluiten nu eenzijdig dat ze salderen per maand, kosten vragen voor terugleveren vóór salderen etc. Dat wordt minimaal pas over een aantal jaar onderzocht.
Niet mee eens. De ACM houdt energieleveranciers strak in de gaten, het gaat immers om een basisvoorziening.
Alleen krijgen ze daarvoor wel subsidie, dus die businesscase is gewoon gemaakt.
Dus, wat is je punt?
Ik vermoed dat ze uit de export meterstanden ook wel een vermoeden kunnen destilleren, denk je niet?
Daarnaast luchtfotoanalyse, nauwkeurigheid is tegenwoordig vaak al >90%. Je hebt alleen recente beelden nodig om te verifiëren met bijv. de meterstanden en/of registraties. Kan ook met machine learning / deep learning automatisch herkend worden per adres. Luchtfoto's zijn verder publieke bestanden, dus niet afgesloten voor bepaalde partijen.

Dat soort mogelijkheden heb je niet met accu's. Die staan als het goed is in het gebouw en zijn niet door derden zomaar te spotten.
Wat een onzin. Energieleveranciers krijgen deze informatie niet. Meterstanden krijgen ze uiteraard wel en daaraan kunnen ze ook prima afleiden of je zonnepanelen en een thuisaccu hebt. Daar hebben ze die registraties niet voor nodig.
De huidige “terugleverboete” is een gevolg van ondoordachte politiek door de salderingsregeling ongemoeid te laten. Die is gewoon niet houdbaar. Zou jij het als bedrijf accepteren dat je vanuit de wet producten moet inkopen voor dezelfde prijs als dat je het verkoopt, terwijl je het ook goedkoper kan inkopen?
Je slimme meter registreert terugleveren gewoon. Als je ze niet meld weten die netbeheerders en energieleveranciers ook wel dat je ze hebt hoor. En kap eens met dat complotdenken. Zonnestroom is gewoon geen fluit waard, het net is géén accu.
79% van de 33 grootste zonneparken is in handen van buitenlandse investeerders, zo blijkt uit onderzoek van het AD.
Ah, dus die doen het speciaal voor het milieu in Nederland. _O-

Het is gewoon een business model om de SDE subsidie op te strijken en weg te sluizen naar het buitenland. Net als dat er miljarden naar het buitenland zijn weggelekt toen de overheid de energiemaatschappijen geld gaven toen de energieprijzen door het dak gingen.

Dat is geen complotdenken, maar de kern van het kapitalisme gecombineerd met falend beleid ;)
Klopt - echter de achterliggende (sarcastische) gedachte van @Cowamundo heb ik eerder ook al genoemd: bezitters thuisbatterijen zullen, na versobering/afschaffen van saldering waarschijnlijk max 5 a 10 jaar "vrij" hun gang kunnen gaan, en daarna zal er ook wel ergens een regeling/belasting/whatever komen die beperkingen op gaat leggen.
Gewoon, zoals eigenlijk was afgesproken (en wat iedereen had kunnen weten), de salderingsregeling afschaffen. Met dynamische contracten straffen wanneer er een overschot is op het net en belonen wanneer er een tekort is. Dat is nu eenmaal veel eerlijker voor iedereen en beter voor het net. Thuisbatterijen (of een bi-directionele EV-batterij) kunnen hierin dan een grote rol spelen om het net te ontlasten. En dit stimuleren, evt. met subsidies, niet de 'subsidie' in de vorm van salderingsregeling die door de energiebedrijven betaald werd en nu m.b.v. extra kosten uiteindelijk toch door de zonnepaneelhouders zelf wordt betaald. Zoals het nu is trekt dit de hele markt scheef.
Alleen overschot zou er niet zomaar moeten zijn, dan moeten er maar wijk-/regioaccu's gevuld worden, en juist dus die gas-/steenkoolcentrales maar minder leveren.
Overschotten verdwijnen vanzelf zodra men op grote schaal waterstof voor de industrie gaat produceren (voor bv staal of chem industrie) . Dat slurpt zoveel energie dat overschotten als sneeuw voor de zon smelten.

Moeten we natuurlijk die staal en oliebedrijven niet weg jagen


Maar ook hier weer, een politieke keuze, helaas geen rationaliteit

[Reactie gewijzigd door fenrirs op 8 mei 2024 07:20]

Ik zou voorzichtig zijn met het melden van zo'n accu, juist na wat ze flikken met die extra kosten van zonnepanelen. Zeker in de nabije toekomst wordt het nog interessanter om helemaal niet terug te leveren vanwege eigen thuisaccu en mogelijk zelfs je auto die ook bi-directioneel kan leveren.
Ze kunnen het zien. Als je terug levert terwijl het donker is. Ik heb andere met een accu al gehoord dat de beheerder voor de deur stond omdat deze klant na zonsondergang teruglevering had en dachten aan een defect meter.

Wellicht komt er ook een keuring dat bij stroomuitval jij niet teruglevert maar de omvormer uitgeschakeld of van het net afkoppelt.
Wellicht komt er ook een keuring dat bij stroomuitval jij niet teruglevert maar de omvormer uitgeschakeld of van het net afkoppelt.
Ik vind het nog steeds gek dat dat nog niet kan. Ten tijde van een stroomstoring zou je gewoon vanaf je eigen panelen/accu moeten kunnen draaien, gewoon los van het net. Net zoals mensen die een noodaggregaat hebben, maar dan op een groene manier. En dan als de stroom terug komt na een tijdje weer aankoppelen.

Natuurlijk moet je niet terug gaan leveren terwijl er een stroomstoring is want dan kunnen ze het niet veilig fixen, maar dat je niet gewoon los kan werken snap ik niet.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 8 mei 2024 00:28]

[...]
Natuurlijk moet je niet terug gaan leveren terwijl er een stroomstoring is want dan kunnen ze het niet veilig fixen, maar dat je niet gewoon los kan werken snap ik niet.
Dat is nou eigenlijk de voornaamste reden dat het niet zomaar kan.
Daarnaast moet natuurlijk de hele regeling er op aangepast zijn, zijn toch net wat andere onderdelen bij nodig.
En natuurlijk zit je er mee dat het vermogen vaak ontoereikend is, het net lieverd behoorlijke vermogen voor opstarten van apparatuur.
Noodaggregaat moet vaak ook 2 of 3 keer meer vermogen hebben om goed te kunnen werken.

Met nieuwste hybride omvormers van Growatt kunnen het trouwens wel (ook zonder accu), moet je wel speciale backup-box bij hebben.
Met een daarop ingerichte installatie kan dit, geen probleem.
Maar met de 'standaard' thuisaccu zoals deze nu overal en nergens wordt aangeboden lukt dit niet.
Gewoon zeggen dat je een vth/vtg auto hebt staan, hoeft niet van jou te zijn natuurlijk
En daarom gebruik ik mijn batterij ook niet om dubbeltjes te verdienen met de termijn handel in stroom, zinloos als je niet megawatts hebt staan.

Mijn batterijen laden afhankelijk van het weer juist op op dal tarief zodat ik overdag goedkoper draai, en in het geval dat het weer zo is als de laatste dagen gaat mijn opgewekte zonne energie erin en die wordt dan in de nacht verbruikt.

Hiermee ontlast ik het net omdat ik mijn piekbelasting opvang met mijn batterij, het laden gebeurt op rustig tempo 3000watt in de nacht, dus dat kan net zo goed een wasmachine/droger op timer zijn natuurlijk.

Ik ga me ook niet aanmelden, na de fles actie met de zonnepanelen beginnen we daar hier niet meer aan. En ik ga ook geen onderdeel worden van een "slim" grid of iets dergelijks. Moet niet hebben dat de buren mijn batterij leeg trekken.

De overheid en de netbeheerders moeten gewoon gaan investeren, want op deze manier de kosten terug proberen te leggen bij de consument, je koopt maar een batterij zodat wij niks hoeven te doen, daar ga ik niet in mee. We betalen tenslotte bakken energie belasting.

In geval van nood is er een schakeling aangebracht die de hele handel om zet naar "UPS" modus en dan brandt hier gewoon het licht terwijl de wijk donker is.

[Reactie gewijzigd door themadone op 8 mei 2024 11:53]

Ook hier een accu, maar ik zal deze nooit gaan aanmelden.
Ook staat deze niet verbonden met de cloud, maar via een omweg met domotica om zo toch op goedkope momenten (dynamisch) te kunnen laden en te ontladen op momenten wanneer de stroom het duurste is, oftewel wanneer ik dat wil.
No way dat ik dit ooit ga aanmelden.

Zodra deze aan het internet hangt, dan is het wachten op..:
Het begint met het opladen van de accu op momenten wanneer hun dat willen en word stopgezet op momenten dat ze dit niet willen. De tweede stap is natuurlijk extra kosten in rekening brengen voor het laden van de accu, want je maakt natuurlijk weer gebruik van het stroomnet.. ik zie het al gebeuren..

De volgende en laatste stap is 1 van onze auto's (Renault Zoe) bidirectioneel maken zodat ook deze tzt ingezet kan worden als batterij.
Dan heb ik mijn plicht voldaan en is het voor ons duurzaam genoeg.
Niemand gaat mij dan vertellen wat of wanneer ik iets met mijn stroom of batterij ga doen, niemand.

[Reactie gewijzigd door WeAreTheFuture op 7 mei 2024 23:22]

Zolang je de stroom uit de batterij niet gaat terug leveren het net op (in de avond bv) lijkt het mij geen probleem als je het niet registreert.
Ga je dat wel doen, dan creëer je nog meer onbalans.
Om zo een wild groei aan terug leverende accu's te krijgen lijkt het mij logisch dat deze geregistreerd moeten worden.
Andersom zouden ze bij overcapaciteit je thuisbatterij tegen betaling als opslag kunnen gebruiken. In de winter zou er hier toch meer uit dan in gaan.
Een thuis batterij heeft totaal geen capaciteit om de winter door te komen. Daarvoor moet je eerder denken aan 1000KWh per huishouden. Die laad je dan in de zomer op en daar doe je de hele winter mee + beetje PV bijladen.

PV wekt in de winter zo weinig op om iedere dag een huidige formaat thuisaccu (20kWh max) op te kunnen laden dat die eigenlijk alleen maar leeg is in de winter.
Nogmaals, ook in de winter maanden zijn er zeker in het weekend dagen met overcapaciteit op het net en dagen met een negatieve stroomprijs. Voor een X bedrag (terugbetaling) zou de thuisbatterij daar mee geladen kunnen worden. Er zijn mensen die dat nu ook al doen nu ze een dynamisch energie contract hebben.

Met ons verbruik van 9kwh per dag zou een thuisbatterij ook nog een zetje kunnen kunnen geven, maar kostentechnisch verdienen wij er niets aan met 1 MW aan overcapaciteit van de panelen.
Ik ben benieuwd hoe jij erbij komt dat het nog meer onbalans creert. Ik denk dat je de pieken in de onbalans hooguit verplaatst.

Want je laadt je accu vooral op als het gunstig is qua prijs. Dat zijn momenten waarop doorgaans een onbalans is vanwege overproductie. En je ontlaadt op momenten waar de prijs hoog is, oftewel een productietekort (misschien net geen tekort maar dat terzijde).
Omdat de netbeheerder en leveranciers niet kunnen inschatten wie en met hoeveel er terug geleverd gaat worden.
De profileringskosten nemen toe als je goedkope energie gaat terug leveren in de avond/nacht. Omdat de kosten voor de vastlegging van de gas/kolencentrale alsnog betaald moeten worden.
Het klopt wat je zegt, maar het is niet het volledige verhaal.

Ten eerste betaalt een netbeheerder niets mee aan de onbalans. Dat is iets tussen leveranciers en producenten (soms is dit hetzelfde bedrijf, maar het zijn nooit netbeheerders).

Wat er volgens mij niet aan je verhaal klopt is dat je geen rekening houdt met de werking van het onbalansinstrument.

Onbalans krijg je wanneer vraag en aanbod niet op elkaar zijn afgestemd en dat komt doordat de opgegeven verwachtingen van leveranciers en/of producenten niet klopt met de werkelijkheid. Deze onbalans kan dus 2 kanten op gaan: er is teveel aanbod of er is te weinig afname.

In het geval dat iemand een accu heeft dan kan dit zeker leiden tot nog meer onbalans, maar dan moet de eigenaar van de accu wel een dief van eigen portemonnee zijn: Hij moet zijn accu laden wanneer er te weinig invoeding is (en de prijs dus relatief hoog is) en hij moet dit terugleveren als er productie overschot is (als de prijs laag of zelfs negatief is.

Ik ga er vanuit dat iemand met een accu exact het tegenovergestelde doet en dus in beide gevallen een stukje onbalans opheft.
Mijn punt was meer dat de netbeheerder een bepaald energie niveau moet kunnen leveren zonder "vreemde" bronnen in het netwerk. Als je 's nachts random ineens gaat terug leveren dan heeft de netbeheerder daar "last" van.
In het geval dat iemand een accu heeft dan kan dit zeker leiden tot nog meer onbalans, maar dan moet de eigenaar van de accu wel een dief van eigen portemonnee zijn: Hij moet zijn accu laden wanneer er te weinig invoeding is (en de prijs dus relatief hoog is) en hij moet dit terugleveren als er productie overschot is (als de prijs laag of zelfs negatief is.

Ik ga er vanuit dat iemand met een accu exact het tegenovergestelde doet en dus in beide gevallen een stukje onbalans opheft.
Je kan ook prima een overcapaciteit aan PV hebben tijdens de dag en 's avonds maar 50% gebruiken en de andere 50% terug leveren 's nachts wanneer je het niet gebruikt...

Maar dat werkt alleen maar als het net en de netbeheerder en leveranciers ervoor ingesteld zijn. Je wordt in principe zelf ook een leverancier: we zijn daar nog lang niet aan toe.

De leverancier kan niet inzien of jij wel of niet gaat terug leveren in de avond/nacht dus de onbalans neemt toe. En of het echt goedkoper gaat zijn op de korte termijn? Ik vraag het mij af.. je moet alsnog meerdere energiecentrales overeind en standby houden om het basis niveau te kunnen garanderen. Dat is ook de reden waarom de onbalans en profileringskosten stijgen.

Maar goed, heb hier eerlijk te weinig verstand van om hier echt diep op in te gaan, enige is dat PV en accu's (voorheen nog onbekende/verwachte) problemen veroorzaken. :P
1) De netbeheerder levert geen energie. Maar ik begrijp je punt denk ik: je hebt het over "last van"en dat is dan de onbalansregeling die de netbeheerder hanteert om het net stabiel te houden en invoer en uitvoer op elkaar af te stemmen?
Je kan ook prima een overcapaciteit aan PV hebben tijdens de dag en 's avonds maar 50% gebruiken en de andere 50% terug leveren 's nachts wanneer je het niet gebruikt...
Dit is mijn punt: Met de accus haal je de levering die anders overdag voor NOG MEER onbalans had gezorgd er uit en die lever ja in de avond terug. Dat kan in de meest gunstige situatie onbalans voorkomen en op zijn ergst de onbalanspiek overdag wat afzwakken en de onabalas in de avond/nacht wat doen toenemen.

Dat de leverancier niet kan zien wat jij doet met terugleveren geldt natuurlijk altijd, ook voor gebruik van. Zij maken een voorspelling, meestal obv een vast profiel, voor dag en nacht en voor de verschillende maanden in het seizoen. zonnepanelen maken dit lastiger voor ze, accu's zullen dat pas lastiger maken als er heel veel mensen zijn die ze hebben.

Dit laatste is ook de reden waarom ik vind dat het beter is als de energiebedrijven de accuparken opzetten dan wanneer iedereen zelf een accu of batterij gaat installeren. Uiteindelijk zijn de grote energiebedrijven verantwoordelijk voor een stabiel energienet.
Via energieleveren.nl geeft je alleen aan dat je een accu hebt.
Hoeft helemaal niet aan de cloud te hangen, en je hoeft ook niet aan te geven wat je er mee moet.
Wat voor accu en hoe heb je dat met domotica gedaan?
Degradeert de accu van de Zoë daardoor niet veel sneller met waardeverlies van de auto tot gevolg?
Gaan alle hobbyisten hier op Tweakers die hun eigen batterij in elkaar hebben geknutseld dit melden?
Gewoon doen of je gek bent en niets registreren. Hierna komt zeker wilt u uw 11 kw inductieplaat even registreren daarna ook even de 11kw ev lader.
We zien dat u zaterdags veel stroom gebruikt hebt u een elektrische grasmaaier?
Zou er voor windenergie ook terugleverkosten betaald moeten worden?
Ook windparken, gascentrales, etc. Gaan uit als de prijs negatief is. Dat hangt
niet af van de soort opwek.
Was dat maar waar. Ik heb een leuke app op mijn mobiel: Electricity Maps. Erg leuk om de productie te monitoren.

Je zult zien dat er altijd windenergie in Nederland wordt opgewekt. Ook is er altijd een gascentrale bezig (5% van de energiebehoefte), zelfs met een negatieve prijs van 20 cent.
Gewoon heel snel met een kwh bandbreedte aansluiting komen, dan kan je met een accu je gebruik normaliseren op je aansluiting waarmee netbeheer de pieken en dalen niet voor hun kosten hebben.

Piekvermogen in de zomer kan je nog redelijk makkelijk kwijt, het gaat om de onbalans die steeds groter wordt.

Dus tussen dagen met veel wind of zonnestroom.
En natuurlijk als iedereen om 17:00 de auto insteekt en begint te koken en alle andere apparaten opstart.

Als je woning 24kwh per dag zou verbruiken waarvan 60% tussen 17:00 en 22:00 is dat het dagdeel waar de problemen optreden.

Als je daarintegen de hele dag 1kwh verbruikt en daarmee de accu bijlaadt overdag en in de nacht en gebruikt tijdens de piekvragen.

Ik verbruik gemiddeld 7kwh per dag waarbij ik er zeker 4 tussen 17:00 en 22:00 verbruik, zou prima door een thuis accu van maar 2 kwh mijn piekvraag naar het net gehalveerd kunnen worden en daar buiten weer rustig bijladen.

De hele inzet om je opgewekte energie op te slaan slaat alweer helemaal de plank mis.
Waar hebben we het over? Tegenwoordig kun je gewoon een dikke vette powerstation kopen voor thuis. Voor de boot heb ik er ook eentje.
Deze als voorbeeld https://solarpowersupply....00-portable-power-station
Straks een toeslag betalen omdat je zelfvoorzienend bent?

[Reactie gewijzigd door Draconian op 7 mei 2024 21:17]

Die is niet netgekoppeld dus valt niet onder die registratie.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee