Minisforum brengt mini-pc met touchscreen uit onder nieuw AtomMan-merk

Minisforum heeft de AtomMan X7 Ti aangekondigd, een mini-pc met een touchscreen. Het is het eerste apparaat onder de AtomMan-noemer, een nieuwe reeks high-end producten van het bedrijf. De AtomMan X7 Ti kan vanaf 20 mei vooruitbesteld worden.

De AtomMan X7 Ti is uitgerust met een Intel Core Ultra 9-processor. Die krijgt 22 threads, 16 cores en een maximale kloksnelheid van 5,1GHz. Daarnaast krijgt de computer een grafische Arc Iris Xe-processor met acht Xe-cores en acht raytracingunits. De computer ondersteunt ook XeSS-samplingtechnologie, waardoor die volgens Minisforum geschikt moet zijn voor het spelen van AAA-games, videobewerking en 3d-rendering.

Het bedrijf zegt in een persbericht dat de AtomMan X7 Ti ook een neuralprocessingunit krijgt. Dat moet het mogelijk maken om AI-taalmodellen met tot 200 miljard parameters te ondersteunen. Volgens Minisforum kan de computer ook in één seconde afbeeldingen genereren uit tekstuele inputs.

De mini-pc is verder uitgerust met een touchscreen met een diagonaal van 4 inch. Daarop kunnen gebruikers hun systeem monitoren, de tijd weergeven en persoonlijke thema’s instellen. Daarnaast krijgt de pc een 1080p-camera en twee digitale microfoons.

De AtomMan X7 Ti wordt gekoeld door een ventilator en drie koperen heatpipes. Op het gebied van geheugen heeft de mini-pc twee DDR5 SO-DIMM-geheugensleuven waar maximaal 96GB DDR5-ram in kan. Wat opslag betreft krijgen gebruikers twee M.2-PCIe 4.0-ssd-sleuven, goed voor maximaal 4TB aan opslag. Daarnaast is er een SD-uitbreidingssleuf met snelheden tot maximaal 100MB/s.

De computer krijgt daarnaast twee USB 4-poorten, een HDMI 2.1-poort en een DisplayPort 2.0-poort. Ook is er een OCuLink-interface die overdrachtsbandbreedtes tot 64Gbit/s biedt. Ten slotte krijgt de pc Wi-Fi 7 en dubbele 5G-ethernetpoorten.

De AtomMan X7 Ti kan vanaf 20 mei vooruitbesteld worden. Het is nog niet bekend hoeveel de computer gaat kosten.

De AtomMan X7 Ti
De AtomMan X7 Ti

Door Andrei Stiru

07-05-2024 • 15:35

33 Linkedin Whatsapp

Reacties (33)

33
33
14
4
0
14
Wijzig sortering
Allemaal leuk en aardig maar mijn ervaring met Minusforum is niet zo best, producten haven vaak defecten of kleine imperfecties met name de eerste revisies. De support is matig, vaak verstaan ze je niet of begrijpen je niet goed. Wil je een RMA moet je zelf de kosten betalen. Het forum hebben ze recentelijk gesloten hoogstwaarschijnlijk omdat het vooral een plek was waar mensen hun beklag deden over defecten. Uiteindelijk hebben ze wel een Discord kanaal geopend maar ook daar is eigenlijk geen support te vinden. Wel kondigen ze constant nieuwe apparatuur aan, dus ze dumpen met name veel producten op de Europese markt en daarna doen ze er nagenoeg niks meer mee. Dus verwacht niet dat je veel firmware updates of iets dergelijks krijgt.

De reviews op de website worden gefilterd, reviews waarin bekende defecten worden aangekaart worden verwijderd. En de reviews met 5 sterren die helemaal geen review zijn laten ze leuk staan. Be Warned!
Allemaal leuk en aardig maar mijn ervaring met Minusforum is niet zo best
Dit soort reacties lees ik hier vaker op tweakers.net en wat mij dan zo verbaasd is dat Tweakers zoveel aandacht aan Minisforum besteed en blijft besteden dat het net lijkt alsof je daar geen miskoop aan kunt doen.

Over andere merken voor mini computers lees ik (vergeleken met de hoeveelheid artikelen over Minisforum) op de frontpage zo goed als niks, terwijl ik die wel in de reacties terug lees.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 7 mei 2024 19:54]

Voor degene die het scherm een leuk toegevoegd iets vinden, maar de rest behoorlijk overkill zou eens hier naar kunnen kijken.

Leuk HA servertje, met accu en scherm. N5095 CPU met 16GB ram. Voor rond de 250 euro.
Voor de helft van het geld heb je er 1 met een Intel N100, die zou ik absoluut aanraden boven de door jou genoemde. Puur omdat deze de helft verbruikt én 2 jaar nieuwe is en AV1 decoding ondersteunt.

Vooral het lagere verbruik is fijner, als je deze 24/7 draait ben je zo 20-30eu per jaar goedkoper uit. Na 5 jaar best flink deel van de aanschafkosten.

[Reactie gewijzigd door SherlockHolmes op 7 mei 2024 16:15]

Maarja, ik had het specifiek over het ingebakken scherm en accu. Dat is wel een enorm fijne toevoeging.

En stroom doet er niet meer toe als je zonnepanelen hebt en je moet voor teruglevering gaan betalen ;)
En stroom doet er niet meer toe als je zonnepanelen hebt en je moet voor teruglevering gaan betalen ;)
Zet je deze computer alleen aan als de zon schijnt dan?

Juist als je zonnepanelen hebt wordt electriciteit duurder als je voor teruglevering moet betalen.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 7 mei 2024 20:06]

Nee hoor, niet als je accu's hebt en een switch om de panelen uit te schakelen ;)
Oprecht nieuwsgierig: leveren jouw zonnepanelen in de winter genoeg energie om een accu op te laden die vol genoeg is om de rest van de dag leeg te lopen? Mijn opbrengst in de winter is op een zonnige dag 0,25kWh, als ik dat over een dag verspreid kan ik volgens mij 10W leveren. Genoeg voor een Raspberry Pi 2, maar niet veel meer dan dat.
In de winter is het geen vetpot nee. Maar in de winter zijn we er merendeel van de tijd toch niet aanwezig.
De minipc's met de Intel N100 zijn niet 2x zuiniger, ze gebruiken evenveel als de N5059/N5105

Jij denkt dat ze zuiniger zijn door de door intel gegeven TDP van 6 watt, maar in de mini pc's is de N100 ingesteld op de 15 Watt TDP instelling. De N100 is wel een stukje sneller.
Waar vind jij die voor 125 Euro?
Dat was een deal op Pepper realiseer ik me nu. Maar op Wish en Aliexpress geregeld voor rond 140 of lager te vinden. Ik kocht hem via Wish, Ik had hem binnen 2 weken binnen, en verbruikt zo'n 8 watt. Ideaal tegenwoordig.


https://nl.aliexpress.com/item/1005005699472766.html
https://www.wish.com/prod...-6528b2145d920cac291a5934

[Reactie gewijzigd door SherlockHolmes op 7 mei 2024 16:13]

Zelfs op Amazon zijn de DDR4 versies voor ongeveer zoveel te krijgen, maar vergeet niet dat DDR4 tov DDR5 ca 30% prestaties kan schelen. Op Tweakers zie je weining webwinkels met dit soort goedkope producten. Oorzaken vermoedelijk dat dezelfde webwinkels met baggerveel voorraad aan oude troep zitten en lage marges waarbij dus een click vanaf tweakers voor de winkel geld kost. En deze producenten 'marketingen' meer via Youtube influencers ed.
Jammer dat Tweakers bij sommige producten weinig meerwaarde meer heeft ivm reviews en vergelijkingen tussen prijzen van webwinkels en Tweakers loopt in deze snelbewegende MiniPC markt dus ver achteraan. Daarbij krijg ik ook steeds meer een 'Hardware info' gevoel bij Tweakers waar de content in substantieel wordt beinvloed door de webwinkels en de verkrijgbare informatiefunctie aan flinke rot onderhevig is.
Ik ben op zoek naar zoiets, ik kon niet zo snel een draadje vinden waar dit besproken wordt. Welke zou je aanraden?
Chuwi Larkbox X heb ik zelf draaien. Op Wish en Aliexpress kun je deze vinden. Ik had hem binnen 2 weken binnen, en verbruikt zo'n 8 watt. Ideaal tegenwoordig.

https://www.wish.com/prod...-6528b2145d920cac291a5934
Mooi systeempje dat net iets duurder is op Amazon.com (Op com veel meer aanbod dan nl!) Er zijn ook 8gb DDR5 systeempjes voor iets minder. Maar goed het geeft wel aan dat voor dit soort systeempjes het kijken naar de webwinkels op bv Tweakers totaal nutteloos lijkt te zijn
Zelfs een N5105 CPU volgens de informatie, die is nog een stukje beter dan de N5095 ( grotere igpu).
Ik kon er op Minisforum zelf niets over vinden, maar ondersteunt dit ding HDMI-CEC?
Volgens Minisforum: HDMI 2.1×1, DP 2.0 ×1, USB4 ×2.
Dat zegt dus niets over HDMI-CEC.
Nee, maar meer is op hun website niet te vinden. :'(
Thank you, captain obvious.
Captain obvious hier...

De X7Ti heeft een Intel core ultra 9 185H met Arc graphics, en in de Intel specificatie staat: "CEC is not supported on the processor."
En met het risico 'to state the obvious': Je kunt er een HDMI-CEC adapter aan hangen. Maar voor een HTPC zou ik geen X7Ti nemen.

Captain Obvious signing off...
AtomMan, haken ze hiermee in op de Finse Songfestival act Windows95Man? :+
Of Intel Atom? Of de Atom-bewerker?
Het is natuurlijk prachtig wat ze tegenwoordig in zo'n klein kastje kunnen proppen.

Wie gaat deze 'AtomMan X7 Ti' gaat kopen. Ik heb werkelijk geen idee, maar zal de markt daarvoor dusdanig groot zijn, dat Minisforum er winst op gaat maken ? Ik denk het niet !
Ook zal m.i. de prijs dusdanig hoog zijn, dat men voor dat geld een Intel Core Ultra 9 in een grotere kast kan zetten, waardoor de functionaliteit m.i. veel groter wordt.
Of je moet juist veel ruimte willen besparen of e.e.a erg minimalistisch willen hebben, dan zou de AtomMan een optie kunnen zijn.

Maar wat denken ze te gaan doen met een Intel Core Ultra 9-processor 16 cores, een maximale kloksnelheid van 5,1GHz en 22 threads in zo'n klein kastje? Dat begint toch echt te lijken op een 2CV, waarin men een Porsche motorblok heeft gezet. Het lijkt leuk, maar zodra je gas geeft, kom je er achter dat de combinatie niet optimaal is.
 

[Reactie gewijzigd door PsiTweaker op 7 mei 2024 16:46]

Het is natuurlijk prachtig wat ze tegenwoordig in zo'n klein kastje kunnen proppen.

Wie gaat deze 'AtomMan X7 Ti' gaat kopen. Ik heb werkelijk geen idee, maar zal de markt daarvoor dusdanig groot zijn, dat Minisforum er winst op gaat maken ? Ik denk het niet !
Bel ze anders even? Minisforum zelf denkt er wel geld mee te kunnen verdienen, anders hadden ze het product niet uitgebracht...
Hier is een link X7Ti. Ziet er aardig uit. Als je je email adres geeft kun je korting krijgen. Zelf gebruik ik de Minisforum MS-01, die helaas nooit op Tweakers is verschenen, anders had ik een review kunnen plaatsen.

[Reactie gewijzigd door enver63 op 7 mei 2024 16:46]

Hoi mr Obvious :D

Het staat je vrij zelf iets toe te voegen:
https://tweakers.net/pricewatch/addproduct/

Kan je daarna naar hartelust reviewen!
"een grafische Arc Iris Xe-processor met acht Xe-cores en acht raytracingunits... geschikt moet zijn voor het spelen van AAA-games"

Presteert dit als een Arc A380 die ongeveer dezelfde specificaties heeft? (40 fps bij medium settings op 1080p)
Dat vroeg ik me ook af, met wat voir losse gpu is dat te vergelijken want de A380 is toch niet zo denderend, de A770 was al een stuk beter, maar die is ook maar net voorbij de RTX3060.
Hmmm mooi dingetje, nu in AMD uitvoering graag :).
Zou die ook zonder zo'n zinloos touchscreen te krijgen zijn?


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee