Organisator afvaldumpingen A7 moet fors bedrag aan gedupeerde taxichauffeur betalen

Afvaldump op een A7-afrit bij Frieschepalen
© Noordernieuws
De organisator van de boerenacties op de A7 bij Marum en Frieschepalen in de zomer van 2022 moet ruim 29.000 euro betalen aan een taxichauffeur uit Groningen. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden bepaald.
Het gaat om een 30-jarige vrouw uit Oldehove. Volgens de rechtbank had ze de touwtjes stevig in handen. 'In meerdere WhatsApp-groepen heeft ze opgeroepen deel te nemen aan harde actie. De verdachte heeft daarbij laten weten dat het niet zou gaan om een gezellig rondje zwaaien en rijden. Ze heeft instructies gegeven en de mensen opgezweept over te gaan tot de dumpingen.'
De taxichauffeur knalde in het holst van de nacht op brandend afval op de snelweg bij Marum. Hij kwam met de schrik vrij. Wel had hij forse schade aan zijn Tesla, met als gevolg dat de man een tijdje geen auto had en dus geen inkomen. Voor hem was dat reden om een schadeclaim in te dienen bij de rechtbank.
Het is een wonder dat er geen gewonden zijn gevallen
Rechter
Aan een andere weggebruiker moet de Groningse ook nog eens een kleine vierhonderd euro betalen. Twee andere verdachten moeten beiden hetzelfde bedrag aan deze gedupeerde overmaken. Daarbij ging het ook om een automobilist die tegen de brandende rommel op de weg reed.

Levensgevaarlijk

Bij de acties werd in het holst van de nacht op de A7 afval gedumpt en in brand gestoken. Daar zat ook asbest tussen. Volgens de rechter was de actie levensgevaarlijk. 'Het is een wonder dat er geen gewonden zijn gevallen.'
De hoofdverdachte uit Oldehove krijgt naast de schadevergoeding voor de taxichauffeur ook de langste taakstraf van de negen verdachten: 200 uur. Bij de rest van de voornamelijk Friese verdachten schommelen de alternatieven van straffen tussen de 140 en 40 uur. Daarnaast zijn aan de meeste verdachten gevangenisstraffen opgelegd. Die zijn deels voorwaardelijk, zodat als gevolg van de periode dat ze in voorarrest zaten, niemand meer de cel in hoeft.

Claim van Rijkswaterstaat afgewezen

Het schadebedrag had voor de nu 30-jarige vrouw uit Oldehove verder op kunnen lopen, maar een schadeclaim van Rijkswaterstaat voor schade aan de weg werd niet toegewezen. Daar zouden alle negen verdachten samen voor moeten opdraaien.
De wegbeheerder had een claim ingediend van in totaal 35.000 euro voor die schade aan de weg. De rechtbank wijst erop dat Rijkswaterstaat alleen de aangifte en een overzicht heeft ingediend. 'We hebben geen nota's ontvangen. Daardoor is niet vast te stellen wat de werkelijke schade is', concludeert de rechtbank.
Zelf heeft de Groningse, die wordt gezien als de grote organisator, niks in de brand gestoken. Ze werd bij een oprit bij Boerakker door de politie vlak voor de acties staande gehouden. Later nam ze nog wel een kijkje bij de dumpingen bij Frieschepalen. Ook had ze telefonisch contact met een aantal van de verdachten.