'NVWA moet meer doen tegen de tijgermug'

© naturegirl 78, Flickr
Provincie Utrecht - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet een mediacampagne starten om te zorgen dat de tijgermug niet meer in Nederland komt. Dat zegt het Platform Stop Invasieve Exoten. Via vakantielanden komt de mug steeds vaker het land binnen en dat is gevaarlijk, vinden zij.
Ook dit jaar zijn er tijgermuggen in Nederland gezien. Dat wijst er volgens het platform op dat "de bestrijding onvoldoende effectief is geweest" en dat de muggen daardoor de winter hebben kunnen overleven. Daarom vindt het platform dat de NVWA een campagne moet starten.
Een woordvoerder van de NVWA zegt tegen RTV Utrecht dat hij snapt dat het platform dit zegt, maar dat de NVWA genoeg doet om mensen bewust te maken van de tijgermug. Zo hebben ze een informatiepagina op hun website, verspreiden ze uitlegvideo's op sociale media en geven ze bij bestrijding van de mug informatie aan bewoners.

Lucky Bamboo

De tijgermug is zwart-wit en komt uit Azië. Hij kan meer dan twintig virusziekten overdragen, zoals knokkelkoorts, chikungunya en zika. Via de import van banden en zogenoemde Lucky Bambooplantjes komt hij het land in en wordt steeds vaker in woonwijken gezien. In de banden leggen de muggen eitjes. Ook komt de mug het land in door mee te reizen in de auto of camper met vakantiegangers uit het zuiden van Europa.
Voorzitter van het platform Wilfred Reinhold wil ook dat de NVWA de bedrijven die banden importeren controleert. "Bij veel van die bedrijven wordt de tijgermug al meer dan tien jaar gesignaleerd, zonder dat de NVWA daar tegen optreedt", zegt Reinhold. Platform Stop Invasieve Exoten startte daarom een rechtszaak, wanneer die zaak wordt behandeld is nog niet bekend.
Vorig jaar werd de tijgermug op een recordaantal plekken aangetroffen. In onze provincie werd hij op 25 plekken ontdekt, waaronder in Leersum, Driebergen-Rijsenburg, Montfoort en Vianen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.