Direct naar artikelinhoud
Zorg

Brabantse huisartsen koppelen startende en stoppende collega’s en houden zo de commercie buiten

Caspar van Sambeek, initiatiefnemer van de masterclass, en Annemieke van Dijk, die graag een eigen praktijk wil beginnen.Beeld Roger Dohmen

In de regio Eindhoven probeert ‘Samendokteren’ sluitende huisartsenpraktijken uit handen van commerciële partijen te houden. Het initiatief krijgt navolging in Amsterdam.

Een plan heeft huisarts Annemieke van Dijk (44) al. Met twee andere artsen wil ze in de regio Eindhoven een praktijk beginnen. Nu werkt ze als waarnemer, een zzp-huisarts die de vaste arts vervangt, maar het liefst heeft ze straks haar eigen patiënten en een eigen team. “Dat is wat dit vak zo mooi maakt. Nu alleen nog een plek vinden.”

Onderhandelen met zorgverzekeraars, financiële administratie, personeel aannemen en aansturen: een arts die als zelfstandige een praktijk draaiende moet houden, heeft nogal wat verantwoordelijkheden. Daarom volgt Van Dijk nu een masterclass. Om kennis op te doen én om in contact te komen met gelijkgestemden en collega’s die haar verder kunnen helpen. “Het is fijn om met de toekomst bezig te zijn”, zegt ze. “Hoe wil ik het? Het is goed om daarover na te denken.”

De masterclass is een initiatief van Samendokteren, ontstaan in reactie op de overname van huisartsenpraktijken door commerciële partijen. Oprichters Caspar van Sambeek en Stijn van Kerkhoven, beide ervaren huisartsen, zagen in regio Zuidoost-Brabant hoe moeizaam de regionale samenwerking met het commerciële Co-Med verliep. Het bedrijf hield zich volgens de regionale huisartsenorganisatie niet aan gemaakte afspraken. Van Sambeek: “We hebben nagedacht: wat kunnen we doen om te voorkomen dat dit soort partijen nog meer praktijken van stoppende huisartsen overnemen en op commerciële basis gaan exploiteren?”

Stoppende huisartsen koppelen

Het resultaat is een masterclass van acht bijeenkomsten voor huisartsen die overwegen een praktijk over te nemen of te starten, maar ook begeleiding voor artsen die willen stoppen. “Want daar gaat het mis nu”, zegt Van Sambeek. “Zij kunnen niet altijd een opvolger vinden.” Door artsen op tijd hulp te bieden bij de voorbereidingen op een overname en hen te koppelen aan de jonge huisartsen die op zoek zijn naar een eigen praktijk, hopen Van Sambeek en Van Kerkhoven te voorkomen dat stoppers zich genoodzaakt zien de praktijk te verkopen aan commerciële partijen.

Het initiatief slaat aan. Samendokteren is behalve in Eindhoven ook al actief in andere regio’s in Noord-Brabant en binnenkort start in samenwerking met de regionale huisartsenorganisatie Roha ook in Amsterdam de eerste masterclass. Overal in het land hebben stoppende huisartsen moeite hun praktijk over te dragen. Landelijk zijn er ruim dertienduizend huisartsen werkzaam, meer dan ooit. Maar waar begin deze eeuw nog zeker tachtig procent van de huisartsen een eigen praktijk had, is dat aandeel de afgelopen jaren gezakt tot ongeveer de helft. Een aanzienlijk deel van de artsen werkt nu in loondienst of als waarnemer en staat niet te springen om een eigen praktijk.

Jonge artsen willen nog altijd graag eigen patiënten, denkt aspirant praktijkhouder Van Dijk, maar schrikken soms terug door de verantwoordelijkheden die bij een praktijk komen kijken. “Ik vind dat toevallig heel leuk, maar het moet je wel liggen”, zegt ze. “De huisarts van twintig jaar geleden werkte 60 tot 70 uur per week. Ik werk parttime. Drie dagen in de praktijk en daarnaast nog organisatorische dingen. Daarmee kom ik toch wel aan de veertig uur per week. De meeste mensen vinden dat wel voldoende.”

‘Je kunt echt wel een dag vrij nemen’

Van Sambeek ziet dat artsen soms onterecht denken dat het praktijkhouderschap voor hen niet is weggelegd. “Als je een eigen praktijk hebt, kun je ook zelf je tijd indelen”, zegt hij. “Je moet dat natuurlijk goed regelen, maar je maakt je eigen keuzes. En als je bijvoorbeeld in een duo samenwerkt, kun je ook echt wel een dag vrij nemen.”

Wat Samendokteren tot nu toe heeft opgeleverd, is lastig te zeggen, vindt de initiatiefnemer. Zowel starten als stoppen met een praktijk kost tijd, en de trajecten lopen pas twee jaar. Verschillende praktijken in de omgeving zijn in elk geval serieus in gesprek met mogelijke opvolgers en een van de deelnemers van de masterclass is al een nieuwe praktijk gestart.

Deelnemer Van Dijk gelooft in elk geval dat het kan werken. Juist omdat het initiatief vanuit de huisartsen zelf komt. “We kunnen zeggen dat de regering Co-Med en andere commerciële praktijken moet tegenhouden, maar we kunnen er ook samen voor zorgen dat wij iets beters te bieden hebben.” Dat is precies Van Sambeeks doel. “We moeten stoppen met zeuren en in actie komen”, zegt hij. “We hebben een prachtig vak en we willen de collega’s die zin hebben om een eigen praktijk te runnen, enthousiasmeren om dat ook echt te gaan doen.”

Lees ook:

Huisartsenketens zoals Co-Med rukken op, eenpitters zijn op hun retour

De traditionele huisarts met een eigen praktijk zie je steeds minder. Eenpitters zijn nu een kleine minderheid. De groepspraktijk rukt op. Onder hen: de commerciële huisartspraktijken, zoals Co-Med.

Inspectie streng voor commerciële huisartsenketen: Patiënten van Co-Med lopen grote risico’s

De problemen stapelen zich op voor huisartsenketen Co-Med. Na faillissement van een zusterbedrijf volgt deze week ook nog een gevoelige tik op de vingers van de inspectie.