Nieuws

Lange rijen bij De Grolsch Veste voor Syrisch-orthodoxe feestdag in Glane

Lange rijen voor pendeldienst Syrisch-orthodoxe christenen
© Oost/Harro Brouwer
Eens een keer geen lange files naar het Sint Ephrem klooster in Glane, maar wel bij De Grolsch Veste. Honderden mensen stonden daar lang in de rij om met de bus naar Glane te worden gebracht.
Vandaag vieren Syrisch Orthodoxe christenen hun Tweede Paasdag. Dat komt door een andere kalender die deze geloofsgemeenschap aanhoudt. Traditiegetrouw komen vele duizenden gelovigen dan naar Glane, waar zij de kerkdienst in het Sint Ephrem klooster bijwonen en overleden familieleden en vrienden bezoeken op de begraafplaats. Die drukte leidde steeds vaker tot een verkeersinfarct in de wijde omgeving.
Het verhaal gaat verder na de video:
Syrisch-orthodoxe christenen met de bus naar klooster in Glane

Pendeldienst

Daarom is in overleg met de gemeente Losser en de provincie besloten om voor het eerst gebruik te maken van een pendeldienst met bussen, vanaf De Grolsch Veste in Enschede naar het klooster in Glane.
Mensen die met de auto komen, kunnen in Enschede parkeren en voor twee euro een retourkaartje kopen naar het klooster. ’s Ochtends leidde dat niet tot grote drukte, met bussen die om het kwartier rijden, maar aan het begin van de middag stonden er lange rijen mensen te wachten om met de bus naar het klooster te worden gebracht. Vaak met kinderen bij zich en bloemen en eten voor bij de plechtigheden bij het klooster.

Evaluatie

De organisatie hoopt dat door de inzet van bussen de drukte rondom Glane beperkt blijft. Eerder leidde deze feestdag tot lange files, verkeersopstoppingen in de omgeving en auto’s die wegzakte in weilanden of gevaarlijk stonden geparkeerd.
Of het allemaal beter werkt met de pendeldienst, gaat de organisatie na afloop evalueren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.