'Apple introduceert Slim-model in iPhone 17-serie met 6,55"- of 6,6"-scherm'

Apple vervangt het Plus-model in de iPhone 17-serie volgens een recent gerucht voor een 'Slim'-model. Het toestel krijgt naar verluidt een 6,55"- of 6,6"-scherm. Sinds de iPhone 14-serie heeft Apple de Plus-toestellen voorzien van een iets groter 6,7"-scherm.

Display Supply Chain Consultants-analist Ross Young deelt maandag op het sociale medium X met abonnees dat Apple het 'Plus'-toestel van de iPhone 17-serie wil voorzien van een 6,55"-scherm. Met de wijziging van het schermformaat zou Apple het onderscheid tussen de iPhone 17 Slim en de iPhone 17 Pro Max iets groter willen maken, terwijl het Slim-toestel nog altijd groter is dan de reguliere iPhone 17 en de 17 Pro. Deze toestellen worden verwacht met schermen van respectievelijk 6,1 en 6,3 inch. De iPhone 17 Pro Max krijgt naar verluidt een 6,9"-display.

Zondag bracht analist Jeff Pu al naar buiten dat Apple een 'iPhone 17 Slim' zal uitbrengen, in plaats van het bekende Plus-model. Pu stelt echter dat het toestel naast de naamswijziging een kleiner 6,6"-scherm krijgt. Hoewel Pu een iets groter formaat noemt dan Young, is het scherm nog altijd kleiner dan het display van recente iPhone Plus-modellen. Verder stelt Pu dat het toestel wordt voorzien van een A18 of A19-soc, 8GB intern geheugen, een 24-megapixelselfiecamera en een 48-megapixeltelecamera.

Het duurt nog even voordat de iPhone 17-serie verschijnt. Apple bracht in september 2023 de iPhone 15-reeks uit. Naar verwachting brengt het bedrijf zijn iPhone 16-toestellen in of rond september 2024 op de markt. De iPhone 17-modellen verschijnen hoogstwaarschijnlijk een jaar later, in 2025. Volgens geruchten vergroot Apple ook de schermformaten van de iPhone 16 Pro-modellen. De iPhone 16 Pro zou een 6,3"-scherm krijgen, terwijl het display van de 16 Pro Max 6,9 inch zou bedragen.

Apple iPhone 15-serie
De iPhone 15-serie van Apple.

Door Sabine Schults

Redacteur

06-05-2024 • 20:31

179 Linkedin Whatsapp

Reacties (179)

179
178
66
0
0
92
Wijzig sortering
Aangezien ze bijna overal marktaandeel aan het verliezen zijn, zou je eerder verwachten dat ze er iets extra's in zouden stoppen, ipv het allemaal weer zo min mogelijk maken, zelf had ik liever terug een mini gehad, mja het lijkt alsof ik bij een grote minderheid hoor.
De mini is er niet meer omdat ze niet goed genoeg verkocht werden. Wat Apple wel mist is simpelweg een betaalbaar model... ja, de SE 2022, maar het is eigenlijk schandelijk wat ze daar nog voor vragen en wat je ervoor terug krijgt... sterker nog, een iPhone 12 is voor minder te vinden en 3x zoveel telefoon. Doe een rebrand van de (mini) 12, noemt het de SE 2024 en voor een gunstige prijs, die gaan zonder twijfel als warme broodjes.
Dat die mini slecht verkocht , kwam grotendeels omdat de originele SE vervangen werd door een de SE 2 met iphone 8 formaat. Iedereen die toen op een kleine iPhone wachtte kocht dan maar een grotere. Enkele maanden nadien kwam de 12 mini uit.
Als mensen 'toch maar' een grote telefoon kopen is de form factor kennelijk geen deal breaker... bovendien is een iPhone 8 ook niet extreem groot.
Omdat ik de enorm zwakke accu van een SE model zat was, ben ik nu met tegenzin voor de grootte bezitter van een iPhone 13 Pro Max

Wat een verademing dat ik nu soms 2 dagen op een lading kon doen, ten opzichte van een 2-8 uur

Dus ja een mini of se met fatsoenlijke accu zou echt wel verkopen, maar die dingen zijn er gewoon niet
Ik heb een eerste SE gehad en nu een mini, maar heb echt geen problemen (ook met 90% batterij over) om een dag vol te maken. Als je echt 'grootverbruiker' bent is het gewoon geen toestel voor jou, dat maakt het nog geen onfatsoenlijk toestel.
Ik hing met de SE2 de hele dag aan de lader, dat had ik met de eerste SE niet. Ik vermoedde dat die kwam door 5g. Heb je dat aan?

Inmiddels een 14 pro en nu red ik een dag wel
Gewoon 5g aan, maar gebruik 'm relatief licht.
Het is geen onfatsoenlijk toestel maar heeft wel een zwakke batterij, dat is ook telkens het grootste probleem ze optimaliseren vanalles en proberen steeds kleinere batterij er in te doen die ze afdoende vinden ( ook bij de betere modellen)

ik ken nog steeds geen mensen die die dunheid van hun telefoon belangrijker vinden dan dat deze een dag extra mee zou gaan op accu, Apple blijkbaar wel

Ik wacht nog steeds op een top of the line toestel met vingerafdruk erin(van Apple), want dat Face ID gebeuren is het zeker ook niet

@Clarissa had een SE2020 die aan een lifeline moest
Er is een vrij grote variatie in wat mensen 'acceptabele' batterij capaciteit vinden, ligt er denk ik ook aan of je letterlijk de hele dag aan zo'n toestel hangt of er wat minder intensief gebruik van maakt.
Apple maakt gewoon prima toestellen waar een gemiddelde gebruiker met gemak een hele dag mee kan doen. Als je bovengemiddeld verbruikt hebben ze ook nog opklik batterij packs dus je kan dan zelfs voor bijzondere situaties kiezen of je extra capaciteit meeneemt. Vind dat handiger dan continu met zo'n baksteen rond te moeten lopen...
Accu is inderdaad een ding. Na 3,5 jaar kan ik geen dag meer doen met een 12 Pro met originele accu.
+ corona. Ik zit nog lekker op de mini :) en krijg genoeg vragen over wat voor tel het is

[Reactie gewijzigd door Jrz op 6 mei 2024 22:55]

Heb er juist afgelopen week een gekocht (13 mini) ben een beetje klaar met grote lompe telefoons voor mijn gevoel. Bevalt me tot nu toe zeer goed. En ook beter voor die deuk in mijn pink waar je telefoon normaal op rust als je hem vast houdt.
En de accuduur. De reviews waren erg goed maar bijna elke review hekelde de accuduur, iets wat ik met mijn 13 mini kan bevestigen. Bij veel mensen heerst nu helaas de gedachte dat een kleinere telefoon altijd een slechte accuduur betekent en daar zit natuurlijk niemand op te wachten.
Helaas is dat wel vaak het geval. Chipset en overige hardware (met name voor draadloze verbindingen) blijft hetzelfde verbruiken, scherm (en dus verbruik daarvan) neemt in 2 dimensies af, en accu in 3 dimensies. Er is ook grofweg evenveel ruimte nodig voor alle hardware, waardoor de ruimte voor de accu relatief sterk afneemt. Je zult dus in hard- en software veel moeite moeten steken om de accuduur enigszins op orde te houden t.o.v. grotere telefoons.

Snelladen zou dit probleem wat kunnen verminderen, maar voor echt snelladen is ook weer weinig ruimte (bijv. voor 2 parallel te laden cellen).

Tenslotte slijt de accu door het kleinere formaat ook sneller (doorgaans meer cycles nodig per jaar).

Samengevat zal accuduur nooit een sterk punt worden van compacte telefoons bij gelijkblijvende prestaties.

[Reactie gewijzigd door mac1987 op 7 mei 2024 13:03]

Ze zouden natuurlijk het toestel een beetje dikker kunnen maken zodat er een grotere batterij in kan, steken ineens die camera lenzen niet zo belachelijk ver uit, maar dan verkopen ze natuurlijk geen overpriced hoesjes niet meer....
Natuurlijk zal de acuu altijd kleiner zijn dan de grotere versie, maar de accuduur hoeft daarmee nog niet slecht (12 mini) of ondermaats(13 mini) te zijn. Voorheen was het altijd zo dat als je een iPhone de hele nacht niks liet doen, dat die dan max 2% accu verliest. Tegenwoordig is dat, in ieder geval bij mij, een stuk meer. Daarnaast was de accu van de Sony Z3 Compact groter ondanks dat dat een kleiner toestel was. Met de Z3 compact deed ik altijd ook makkelijk ruim anderhalf dag.

Volgens mij zit het er meer in dat Apple de normale iPhone zo optimaliseert dat die 1 dag mee gaat. Stop je er dan een kleinere accu in, dan krijg je dit inderdaad. De Pro Max krijgt een grotere accu en doet het dan ook geweldig.
Ben nog steeds erg blij met mijn 2020SE, ook qua batterijduur. Die nieuwe met dat face scan wil ik niet, vind het gewoon niet handig.
Het is niet alleen de iPhone mini die slecht verkocht. In het hogere segment verkocht geen enkele kleine smart phone goed. Een krachtige telefoon met een klein scherm lijkt domweg geen gewilde combinatie.
Voor wie toch een compacte high-end telefoon wil zijn er inmiddels vouwbare telefoons als de Razr en de Flip.
In het lagere segment zijn er nog steeds kleinere telefoons te vinden, maar de meeste kopers daarvan stellen geen hoge eisen aan een smart-phone.
Ik vind dat zwaar tegen vallen. Ik heb een 13 mini gekocht 2 jaar geleden. Maar heb best een tijd zitten zoeken in dat formaat. Je komt bijna in de dumpphone terrecht of ze hebben een scherm van 340*600.
Verder heb je een Sony de Pixel en de mini.
Dan heb je het wel zon beetje gehad, als niet ulta low budget wilt.
Tja, je zit met het algemene probleem dat minderheden minder goed gehoord en bediend worden.
De vele, vele kopers van Apple-producten hebben laten zien dat Apple weg kan komen met premium prijzen, ook voor mindere producten waarvan gelijkwaardig vaak vele malen goedkoper is. Waarom zou je dat dan wel doen voor een SE 2022? De arrogantie wordt toch steevast beloond?
Zover ik het zie, kiezen veel mensen voor een SE of een oudere 12 of 13 vanwege de kosten... echt niet iedereen legt het geld neer voor de nieuwste iPhone, zeker niet als het de zeer dure Pro (Max) toestellen betreft. Om diezelfde reden zie je dat ook de oudere modellen zoals de iPhone 12 en 13 nog steeds gretig aftrek kennen bij Apple omdat ze relatief een stuk betaalbaarder zijn dan de 14 of 15. En voor de gemiddelde gebruik... hoeveel ga je er nou echt op vooruit als je nu een 12 of 13 hebt om een upgrade te doen naar een 14 of 15? Daar ga je in het dagelijks gebruik vrijwel niets van merken.

Het is jammer dat Apple nooit officiële cijfers uitbrengt qua verkoopaantallen per model, alleen het totaal aan kapitaal wat er is uitgezet op de markt... ik durf er geld op te leggen dat ze de meeste stuks verkopen op de oudere modellen. In ieder geval op de zakelijke markt doen de wat oudere en meer betaalbare toestellen het heel erg goed.
Dit doe ik dus ook. Ik koop nooit het nieuwste model en probeer er zeker 4 jaar mee te doen. Dan kost een iphone me ca € 650. Dan krijg ik meestal ook nog wel € 250 voor een iphone terug, dus kost de telefoon me netto € 400. Mijn 12 is nu bijna 3 jaar oud en hopelijk gaat ie nog 2 jaar mee. Tegen die tijd is de 17 uit en koop ik voor een mooi prijsje een 15.

[Reactie gewijzigd door Hulleman op 7 mei 2024 09:08]

Heb je nog tips en tricks om die levensduur te halen?

Ik heb nu een iPhone 12 mini, 3 jaar oud. Voorheen kocht ik om de 2 jaar een nieuwe telefoon, maar met deze telefoon wilde ik langer doen. Tot nu toe lukt dat dus, maar het einde komt wel in zicht vind ik.

Bij "Battery" geeft de iPhone aan
Your battery's health is significantly degraded
Maximum capacity: 78%
In de praktijk betekent dat dat ik eigenlijk nooit meer het einde van de dag haal. Maar vooral dat hij tergend traag wordt zodra die onder de 10% komt, en dat is dus relatief snel al (ik heb niet het idee dat het battery percentage lineair is).

Een nieuwe major update installeren durf ik eigenlijk niet meer, ik ben bang dat-ie dan al zo traag wordt dat het niet meer te doen is.

Ik had gehoopt om inderdaad 4 of 5 jaar met dit toestel te gaan doen, maar in de praktijk lijkt dat haast niet haalbaar?

[Reactie gewijzigd door HyperioN op 7 mei 2024 09:21]

De max capaciteit van mijn 12 is nog 86%. Best netjes en daarmee haal ik makkelijk het einde van de dag. Ik laad op de achtergrond alleen de apps draaien/synchen die ik echt veel gebruik en dat zijn er dan niet heel veel. Een stuk of 10. Daarnaast gebruik ik de donkere modus. Dat vind ik prettiger en kost volgens mij ook minder batterij dan de lichte modus.

Wat ik wel merk is dat de software wat trager wordt, met name als ik naar de camera switch. Daarnaast loopt de 64gb opslag ook wel ongemerkt snel vol door met name al die whatsapp media. Dat ben ik nu aan het managen. Een volgende telefoon moet dus wel een stuk meer opslagruimte hebben.

[Reactie gewijzigd door Hulleman op 7 mei 2024 09:30]

Ik zit inderdaad met hetzelfde probleem met de iPhone 12. Mijn batterij zit nu op 84% en mijn lightning connector is stuk (laad nu draadloos op :)). Zit te twijfelen om mijn batterij + connector te vervangen of om een geheel nieuw toestel te halen.

Batterij en connector vervangen zou niet meer dan € 100 kosten en de telefoon zou voor mij dan weer 2 jaar mee kunnen. Nadeel daarvan is dat je het healthpercentage niet meer kan zien (ja, je kan het officieel laten doen zodat je dit percentage wel kan zien, maar dat wordt weer een stuk duurder). Is uiteraard wel weer een heel gedoe en ben je waarschijnlijk weer een paar uurtjes zoet mee.

Nieuwe telefoon is stuk makkelijker en dan heb je gelijk usb-c. Doordat ik zzp'er ben vallen de kosten daarvoor weer mee.
Ik heb net van de 13 mini door apple zelf de accu laten vervangen. Alles perfect 99 euro. Wel even wachten maar goed. Park om de hoek lekker even wandelen. Ben er blij mee.
Als deze toestellen morgen niet meer fiscaal aftrekbaar zijn voor zakelijk gebruik dan zullen de toptoestellen een pak minder verkocht worden, op mijn werk is een telefoon na drie jaar afgeschreven zelfs als deze nog perfect werkt....
Nou eigenlijk wel de Iphone 13 Mini was maar 3% van alle iPhone verkoop toen, dus blijkbaar roepen mensen hier wel dat ze een kleinere telefoon willen maar kopen de meeste toch allemaal de grote telefoon.

Een goedkopere iPhone zie ik ook niet zo snel want dat wil iedereen wel, net zoals Rolls Royce nooit een goedkope auto zal produceren (dat maakt alle auto's van hun minder waard) zo zal Apple dat ook niet doen, het moet toch premium blijven (in elk geval in de prijs).
Maar weinig mensen kopen jaarlijks een nieuwe telefoon. De 13 mini was maar amper een verbetering ten opzichte van de 12 mini, die beter verkocht. Als er een iPhone 16 mini uitkomt zal die aanzienlijk beter verkopen.
De hele mini reeks kwam vlak na de SE in de iPhone 8 form factor. Dat verschil was niet zo groot qua grootte, en veel mensen kiezen dan het goedkopere model.
Ik wil geen grotere telefoon dan mijn 13 mini, en zal er ook nog lang mee doen. Wel is hij soms aan de tragere kant rondom het gebruik van de camera.
Dit is precies wat de geruchtenmolen beweert. iPhone Mini formfactor met een recente SoC als volgende SE. Ik zal hem in ieder geval kopen wanneer mijn 13 Mini op een gegeven moment aan vervanging toe is (nog lang niet).

[Reactie gewijzigd door adamvansanten op 7 mei 2024 05:51]

Voordeel van de Mini tov de SE zijn de camera’s, ik kan echt niet meer zonder groothoeklens dus dat is niet echt een alternatief.
Uit interesse, wat fotografeer je dan dat je niet meer zonder groothoeklens kan?
Wat je ook kan doen is een goedkoper toestel kopen en een goede camera, ben je eenmalig meer kwijt dan een toptoestel en kan je daarna een middenklasser kopen, als je natuurlijk er niet mee zit een camera mee te nemen op vakantie
De beste camera is de camera die je altijd bij je hebt, in de praktijk is dat die van je mobiel
Dat zou nog eens prettig zijn!
Volgens mij wijzen de meest recente geruchten juist op een groter toestel, maar ik houd hoop.
sterker nog, een iPhone 12 is voor minder te vinden en 3x zoveel telefoon.
Ik ken de specs wel redelijk maar in welke, voor gebruikers echt relevante, opzichten is een iPhone 12 "3x zo goed"?
Je krijgt hetzelfde OS, dezelfde support duur en in geval van ongelukken is bijvoorbeeld een schermreparatie een stuk voordeliger. Veel mensen boeit de kwaliteit van het scherm, de camera en dergelijke helemaal niet.
iPhone 12 is goedkoper omdat het een uitloopartikel uit 2020 is. Dat is 2 jaar minder support dus je moet 'm sneller afschrijven.
Beter scherm, betere accu, betere camera's. Das 3x. De 12 kan nog rekenen op 3 a 4 jaar iOS upgrades... absoluut de betere koop. Juist heel veel mensen geven om de kwaliteit van de camera... scherm misschien inderdaad wat minder, maar de hogere resolutie en helderheid is toch een stuk fijner.
Die mini was minder populair maar was volgens mij verder niet verliesgevend ofzo.
Ik vind het eeuwig zonde voor mijn vrouw (rond de 1.55m) dat Apple desnoods niet gewoon om het jaar met een nieuw mini toestel komt in plaats van elk jaar. Of zelfs eens elke drie jaar.
Dan zetten ze er ook meer weg per generatie en hebben de mensen die persé een klein toestel willen altijd een optie.
Toestelvernieuwingen (ook van andere fabrikanten) zijn sowieso al jaren veel te incrementeel voor woorden, dus die jaarlijkse cyclus mogen ze sowieso wel eens mee gaan stoppen.
Het is echt te karig voor woorden dat als ik van een Note10+ overstap op een S22 ultra (3 generaties verder) dat ik amper het gevoel heb dat ik met wat nieuws rondloop.

Al die verkapte phablets die tegenwoordig populair zijn vind ze gewoon te groot. Dusdanig dat ze inmiddels ook naar android zit te kijken na tig jaar Apple.
Als Apple niet door gaat komen met een nieuw klein toestel voordat haar iPhone 12 mini niet meer meedoet verliezen ze aan haar wel een klant vermoed ik. En dan voor meer dan alleen de iPhone, omdat als je eenmaal uit dat ecosysteempje stapt je er niet zo veel meer te zoeken hebt.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 7 mei 2024 11:30]

Ben het helemaal met je eens; voor mij is de mini ook de fijnste iPhone. Jammer dat er vanaf de 14 geen kleinere variant meer is ontwikkeld. Maar toch vanuit Apple-perspectief best begrijpelijk. De iPhone 12 mini vormde slechts 5% van de verkochte iPhones, en bij de 13 mini was dat slechts 3%.

Voor de iPhone 14 koos Apple ervoor om in plaats van een kleinere mini, juist een grotere plus te maken. Maar ook deze mislukte qua verkoopcijfers tov de standaard formfactor. Tegelijkertijd daalden de sales van de hele iPhone-lastig drastisch, wat de vraag oproept of het echt de "schuld" van de mini was. Van de andere kant lijkt het op zich wel fair om de verkopen van het minimodel af te zetten als percentage van de andere broertjes/zusjes uit dezelfde generatie.

Leuk leesvoer hierover: https://www.macrumors.com/2023/09/16/there-is-no-iphone-15-mini/
Ik wil het formaat van de Iphone SE 2016 terug ! ook de dikte en dezelde 'home' knop.
Blijft voor mij ook de ultieme iPhone qua design en formaat. Heb er zelf 5 jaar mee gedaan en toen aan m’n moeder gegeven, die heeft er twee jaar mee gedaan en nu begon de (originele) accu toch wel echt op te raken.
Grappig, ik had hetzelfde met de accu, alleen heb ik em nooit aan m'n moeder gegeven ;)
En het sneue, contrastloze 720p scherm?
En de bijzonder korte accuduur?
En de enkele, nogal matige camera?

Ik vond het een vrij slechte telefoon als ik eerlijk ben. Zou altijd de reguliere van vorig jaar pakken ipv die form factor, ookal is de chip nieuwer.
Ik heb 7 jaar gedaan met die Iphone SE 2016..., en ik had het over het formaat en dikte, die was voor mij perfect.
Ken ik er nog een, was de ideale telefoon voor mij. Qua grote en prijs. Vandaar dat ik ook weer voor de 2020SE ben gegaan en heb hem nog steeds. Voor wat ik ermee doe is hij prima !
Het is "maar" een telefoon en geen statement voor mij omdat het een iPhone is ;)
ben van se 2020 naar iphone 15 gegaan, heb er eigenlijk wel spijt van.
Geen vingerscanner en geen home knop.Dat swipe naar het midden van het scherm om apps te sluiten is lastig. zit vaak net te hoog omdat scherm net iets langer is.Als ik iphone uit wil zetten moet nu twee knoppen te gelijk indrukken.
Die SE2016 was mijn eerste Apple product en er uiteindelijk ook voor gezorgd dat ik ook naar macOS ben overgestapt.
Die SE vind ik qua vormgeving een mooie telefoon, was qua prijs-kwaliteit heel netjes, meer solide dan die latere telefoons en vooral ook prettig compact. Ik heb er nog wel nostalgische gevoelens voor. Maar toen ik hem verving ben ik naar een grotere iPhone (XR) gegaan. Want praktisch gezien had ik echt wel behoefte aan een groter scherm. Mocht Apple weer in de toekomst een kleinere telefoon maken, dan ga ik toch weer opnieuw voor het reguliere formaat.
@magnat505 noemt marktaandeel, maar hoeveel mensen kochten de mini? Wat betreft de ‘Slim’, wellicht kopen te veel mensen de Plus ten koste vd Pro?
En in ‘21 ‘22 ‘23?

[Reactie gewijzigd door Tweakert2020 op 7 mei 2024 14:49]

3 mini's in 3 jaar? Waarom?
Wat bedoel je? Het ging over de verkoop aantallen van de mini per jaar...
En ik ‘21 ‘22 ‘23?
Wat bedoel je dan met "En ik"?
Typo.. dat moest "en in" zijn.
Ah ok, verklaart een boel.
Tja... het is uiteraard hoe je het bekijkt, 5% verkochte iPhone 12 mini op het totaal van de 12-serie klinkt niet als veel. Kijk je naar de aantallen, zover ik kan vinden heeft Apple DIK meer dan 100 miljoen 12's verkocht, 5% is 5 miljoen mini's... die werden voor ongeveer €600 in de markt gezet als ik mij niet vergis, dat is 3 miljard €... Dat is bepaald geen kattepis!
... die werden voor ongeveer €600 in de markt gezet als ik mij niet vergis,
Voor de 32 Gb klopte dat idd, alleen vraag ik me af hoeveel daar van verkocht zijn. De eerst volgende is de 128 Gb, die was al rond de €800
Maar toch vanuit Apple-perspectief best begrijpelijk. De iPhone 12 mini vormde slechts 5% van de verkochte iPhones, en bij de 13 mini was dat slechts 3%.
Imho komt dat door Apple's strategie, dat was een blunder. Ze hadden jarenlang geen iPhone SE meer op de markt gebracht, dus al die mensen die daar op zaten te wachten: die kochten meteen de nieuwe SE. Wordt een paar maanden later opeens de 12 Mini aangekondigd. :+ Al die SE-bezitters en anderen die een kleinere formfactor wilde krijg je dan niet zover om over te stappen naar de 12 Mini, hoe superieur die ook was. En dat de 13 Mini dan minder marktaandeel krijgt omdat de 12 Mini-kopers net voorzien zijn: soit. :')

Ik denk dat als ze die nieuwe SE niet gelanceerd hadden, dat de 12 Mini echt wel een behoorlijk populair model was geweest met veel grotere afname. Maarja. Mijn hoop is nu: de volgende SE krijgt wat de Mini-generaties hebben (OLED-paneel, FaceID, competitieve specs.) en zo krijgt de lijn toch nog een 2e leven.
Al die SE-bezitters en anderen die een kleinere formfactor wilde krijg je dan niet zover om over te stappen naar de 12 Mini, hoe superieur die ook was.
Ik was zo'n geval. SE2022 t.o.v. de SE die ik daarvoor had vond ik niet een hele verbetering. De 12 mini daarentegen wel. Dus is de SE2022 maar naar m'n dochter gegaan.
En dat de 13 Mini dan minder marktaandeel krijgt omdat de 12 Mini-kopers net voorzien zijn: soit. :')
Net een 13 mini gekocht. Bijna 4 jaar met de 12 mini gedaan en het was òf een nieuwe batterij, of dat geld besteden aan een nieuwe 13 mini.
face id ipv van vingerscanner.
Ergens hou ik wel de hoop dat Apple hier hetzelfde gaat doen als met de iPad-Mini. Te weinig animo om jaarlijks te moeten gaan vervangen, maar misschien wel eens in de 4 jaar o.i.d.
Mijn huidige toestel is een iPhone 12 mini op iOS 14.1 (jailbroken). Daarnaast heb ik nog een iPhone 13 mini nieuw in doos liggen om eventueel op over te kunnen stappen als deze het voor gezien houdt. Ik ben van een 4S > 5S > SE gegaan (zelfde formfactor/formaat) en ik vond de 12 mini zelfs eigenlijk al nét iets te groot. Ik wil gewoon een krachtige telefoon die je met één hand kunt bedienen zonder hem te verpakken (en zonder onhandige gestures om het scherm naar beneden te brengen). Blijkbaar ben ik (op jou na) de enige met deze behoefte, want geen enkele fabrikant heeft een dergelijk toestel in het assortiment.
Een iPhone 12 mini blijven gebruiken terwijl je een 13 mini hebt liggen vind ik echt heel raar. Wereld van verschil wat batterijduur betreft, zonde om daar geen gebruik van te maken. Zelf ben ik van 4S > 5 > SE > 12 Mini > 13 Mini gegaan om dezelfde redenen die jij benoemd.
Ja of misschien juist heel slim als belegging…

Als je over 30 jaar nog een vintage Iphone 13 mini hebt liggen in originele verpakking levert dat misschien wel wat op.

Even een google resultaat:
“ Je zal maar een originele iPhone uit 2007 in de kast hebben liggen, die je nooit hebt uitgepakt. Eerder leverde een dergelijke sealed iPhone nog $30.000 op maar inmiddels wordt meer dan het dubbele geboden.”
Volgens mij heeft de Iphone sinds pak hem beet 2020 juist de stijgende lijn te pakken toch? Volgens mij is 2024 wat moeizamer maar goed dat is voor bijna alle fabrikanten zo.
Ik zou ook liever weer een Mini variant zien, het liefst in Pro uitvoering. Maar als ik echt een ideale iPhone mocht samen stellen zou ik zelfs nog wat kleiner gaan b.v. een Nano Pro doen met een scherm van ong 4" mag wel wat dikker zijn om wat meer accu er in kwijt te kunnen en hiermee tevens geen camera bumb meer hebben.
De ideale productlijn is niet zooi niche producten in de markt gooien. Dat brengt extra kosten mee en maakt alles nog wat duurder. Android zijn vele merken van heel goedkoop waar je nog meer keuze hebt maar elke merk heeft ook niet alles. En worden dus keuzes gemaakt in product lijn aanbod.
Nadeel is dus dat apple enkel merk is vs de vele anderen.
Die mini is ander type volk dat prijs bewust is zeker geen apple fan maar om functie gaat en dus niet target die elke gen upgrade een 3 jaar interval zou beter zijn want dan is tech 2 gen verder en is de stap voorwaard ook groter. Wat barrierre om over te gaan kleiner maakt langer kans dat men voor alternatief gaat en te kort is dat men al voor bepaalde tijd voorzien is. Smartphone is vervangings markt ik zit nu op XSmax topmodel sta nog niet te springen voor andere. PC zen1 Mac mini is nog laatste X86 en voldoet nog. Zo ook 2018 ipadpro.
Ik denk dat je, je vergist in de mini doelgroep deze is niet perse extra prijsbewust en willen gewoon top specs in een (veel) kleiner formaat. De budget doelgroep is de SE welke niet perse een klein formaat telefoon wensen, maar een goede telefoon voor een kleiner prijsje. Ook zoals apple al aangetoond heeft hoeven er voor diverse productlijnen niet veel extra kosten gemaakt worden, maar kunnen er (overstock) onderdelen van vorige generaties gebruikt worden zoals ze bij de SE doen.
Super happy met de iPhone 15 pro formaat. Ik zou niet weten waarom ik kleiner zou willen. Past prima in broekzak en in me hand.
Dito … voor de pro max 😁
Hier idem dito. Pas in september, toen ie bijna een jaar op de markt was via een refurbished site een 14 PM op de kop getikt voor nog steeds een fiks bedrag. Werd bij pakket gezegd dat ie nieuw was. Max batterijpercentage was en is nog steeds 100%. Ik heb jarenlang een aversie gehad tegen Apple maar ben helemaal om. Toch wel het fijnste toestel wat ik na pakweg 12 jaar Android heb gehad. Weet niet wanneer ik weer aan een opvolger ga denken. Wellicht pas bij iPhone 19 of 20. :-)
Met jou afbeelding verwacht ik niet direct een objectieve mening ;)
Maar die "bijna overal" is eerder "vooral in China", en dat is eerder een algemeen politiek dan Apple-specifiek probleem. Maar als laatste niet-Chinese merk op een van de grootste markten is het wel een reëel probleem voor hen(maar de Europese autobouwers zitten bv. in hetzelfde schuitje).
Aangezien ze bijna overal marktaandeel aan het verliezen zijn, zou je eerder verwachten dat ze er iets extra's in zouden stoppen, ipv het allemaal weer zo min mogelijk maken, zelf had ik liever terug een mini gehad, mja het lijkt alsof ik bij een grote minderheid hoor.
Ik heb een iPhone 13 mini en gebruik deze zakelijk en prive. Alhoewel het maatje lekker handzaam is, vind ik de batterij echt om te janken. En de degradatie met 11% vind ik ook slecht. In minder dan een jaar.

Ik ben een iPhone 15 Pro aan het overwegen voor privé gebruik.

[Reactie gewijzigd door Pasteis op 7 mei 2024 08:19]

Het marktaandeel van de iPhone is het hoogste ooit.
absoluut mee eens. Het verschil tussen de SE en de mini's was aanzienlijk.
De budgetversie versus een reguliere Iphone met kleinere accu.
Helaas was dat laatste wat in de opinie hem de nek om deed draaien.

Lang genoten van mijn 12 mini, zou direct weer een mini aanschaffen als deze beschikbaar kwam.
De reden dat ze marktaandeel aan het verliezen zijn is omdat niet iedereen meer de duurste model koopt. En laat het nou net zijn dat Apple alleen maar dure modellen verkoopt, al is de 1 iets minder duur dan de ander, het blijven allemaal luxemodellen (minimaal 800 euro).

[Reactie gewijzigd door MrFax op 7 mei 2024 10:50]

Ik hou van mijn iPhone mini 13. Heb die nog snel gekocht vorig jaar omdat ik het zag aankomen dat men enkel groter en groter gaat.

De laatste iPod touch was heerlijk dun, licht en klein. Dat zou een fantastische phone zijn met een 4G radio in..
Market share verliezen wil niets zeggen als je niet gehele markt bedient. Apple maakt geen cheapo toestellen maar blijft wel heer en meester in het premium segment. Het enige segment dat van belang is voor hen.
Maar ik vind dat ze niet meer in het hoge segment zitten, alleen qua prijs. Ze hebben 3 cameras waar eentje 48mp is de rest 12mp voor 1329 euro krijg je 128gb. De oppo find x7 ultra bv kost 1100 euro incl import, heeft 3x50mp, 512gb storage, 16gb ram. Elk ander merk heeft ultra toestellen met meer extras dan apple pro toestellen, vaak voor minder. Ik ben zelf overgestapt van een 14 pro naar x7 ultra. Kon de prijzen voor wat je krijgt niet meer verantwoorden voor mezelf.
Voor mij was de mini zelfs de reden om mijn eeuwige trouw aan Android te verloochenen 🙂 Bijzonder jammer, inderdaad. Die extreem grote toestellen… Steve zou zich omdraaien in z’n graf.
Ik wil geen "slim" model. Ik wil een model met een accu die een week meegaat. Dan maar iets dikker.
iPhones worden ook steeds iets dikker.

iPhone 12: 7,4mm
iPhone 13: 7,65mm
iPhone 14/15: 7,8mm
En dat is dan nog pure marketing, want het camera eiland zit daar niet bij.
Voor de echte formaten:
iPhone 12: 8,9mm
iPhone 13: 10,24mm
iPhone 14: 11,22mm
iPhone 15: 11,29mm
Ik zou willen dat ze gewoon het hele toestel zo dik zouden maken als de camera in plaats van die uit te laten steken... Kunnen ze misschien die ruimte gelijk gebruiken om meer accu er in te stoppen, hoewel dat misschien een issue met het gewicht zou kunnen worden. Maar ook zonder extra accu (ik heb totaal geen klachten over de accuduur van mijn 14 plus eigenlijk, heb meestal nog 50-60% over aan het eind van een lange dag) zou ik blij zijn met gewoon een vlakke achterkant. Als ze dan de randen aan de achterkant ook nog een beetje afronden zodat hij lekkerder in de hand ligt in plaats van die rechte hoeken van nu zou het helemaal top worden.
Ik vind de Pro toestellen nu wel al erg zwaar. Extra accu zit ik daarom niet echt op te wachten.
Ja de pro modellen zijn ook zwaar... Dat en de imho absurd uitstekende cameralenzen is waarom ik uiteindelijk voor de 14 plus gegaan ben en niet voor de 14 pro max.
Maar die plus zou misschien wel wat beweegruimte in het gewicht kunnen hebben. Ook weet ik niet of alle accu's dezelfde gewicht/volume/capaciteit verhoudingen hebben maar ik verwacht van niet. Wellicht zou je met wat meer volume wel meer capaciteit kunnen krijgen zonder het gewicht al te veel te verhogen.
De huidige Pro generatie (15) is gemaakt van Titanium en toch al gauw 10% lichter dan de vorige generatie (14). Ik heb daarom mijn 14 Pro vervangen door een 15 Pro Max. Erg blij mee. Amper zwaarder dan de voorganger en een nog mooier scherm en super zoom op de camera. Voor mij het perfecte model. Als het scherm nog groter wordt voor de Pro Max, dan hoop ik dat de schermranden nog dunner worden.
De 15 pro is net veel lichter.
Wat je niet merkt. Integendeel doordat ze lichter worden denk je dat ze dunner zijn.
Die hebben ze ook, er zijn 4 verschillende modellen en dit is dan de keuze optie voor mensen die een dunnere telefoon fijner vinden.
Probleem is alleen dat het Plus model ironisch genoeg juist het model is geweest de afgelopen generaties met de langste accuduur.

Dat gezegd hebbende lijkt dit eerder een rebrand dan dat het een vervanger is van het Plus toestel.
We hebben hier een iPhone 12 en een 15 Pro, en die laatste is een baksteen in vergelijking met de eerste door de dikte van het toestel. Dus ergens begrijp ik het wel. Maar van mij mag de 3GS ook gewoon terugkeren qua vorm en formaat, ideaal als zakelijke telefoon om erbij te hebben naast prive een groter model.
SE zonder bevels voor mij svp, geen vierkant frame
Moet je de iPhone 3310 kopen, dan kan er zelfs een leopard tank overheen rijden en doet ie ‘t nog.
Moet je de iPhone 3310 kopen, dan kan er zelfs een leopard tank overheen rijden en doet ie ‘t nog.
Was dat geen Nokia?
Ik denk dat je sarcasmemeter niet werkt ;-)

Het nadeel van destijds was dat je altijd om je oplader moest zoeken want ja, die had je een week niet gebruikt.
Nu weet je exact waar je lader is of neem je die zelfs mee van huis. Nu zoeken we iedere keer een USB-poort of een stopcontact om de telefoon op te laden.
Het nadeel van destijds was dat je altijd om je oplader moest zoeken want ja, die had je een week niet gebruikt.
Dat hebben ze met de latere versie dan weer goed gemaakt met een micro-USB poort.
Die kabel hangt toch wel ergens in/aan de PC en dan kan-ie keurig iedere zaterdag aan de lader/PC.
Zo heb je weer een ander wekelijks ritueel ;)

[Reactie gewijzigd door LooneyTunes op 6 mei 2024 22:52]

Waarom een week? De kans dat ik een week lang niet in de buurt van een stroombron kom maar wel een zendmast in de buurt heb, is nihil. 24 tot 36 uur is voor mij meer dan genoeg en voor die enkele uitzondering heb je een powerbank. Dan heb je het extra gewicht van de accu alleen wanneer je de extra capaciteit nodig hebt.

Ik reis met de auto of vliegtuig, beiden hebben een USB-poortje om een telefoon op te laden.
Dan pak je iPhone Pro Max of anders kun je auto accu in je telefoon aansluiten, dan heb je 1 jaar lang telefoon accu. :P
Dolgraag wil ik minuscule nuclear cel in telefoon zien, dan heb je jaren telefoon accu. China had minuscule nuclear cel ontworpen, maar nog niet massaal geproduceerd.
Een tech yt heeft dat ge preview blijkt fraud te zijn. Die techniek is heel compact en gaat extreem lang mee, maar energie niveau is zo laag dat niet in praktijk toe te passen is. Kan je daar batterij pak van 10000 cellen maken maar dan wordt kolosaal om bepaalde piek power output te halen voor bijvoorbeeld smartwatch.
Misschien iets voor e-ink huis klokje alleen zo een 1000 cel toepassing maakt rete duur.
Waarom zou Apple een telefoon ontwikkelen waarbij de accu een week mee gaat? Daar is helemaal geen vraag naar, de voordelen wegen dan niet op tegen de nadelen. Je krijgt dan namelijk een veel dikkere en zwaardere telefoon.
Is er überhaubt een telefoon die een week meegaat?
Mijn Nokia 8210 4G… maar je doelde vast op een smartphone :p
Een nieuwe Mini graag. Over een jaar of 2 is m’n 12 Mini wel een keer aan vervanging toe.
Ik vond de mini 12 een beperking; sommige sites werkte niet (bv om te bestellen). Sommige apps waren beperkt onderaan, het keyboard te klein voor de vingers, batterij na 2,5 jaar,… Ben blij met men nieuwe iPhone 15.

Een degelijke Apple Watch met LTE zou in de toekomst misschien wel het gat kunnen vullen… in combinatie met een iPhone (niet ter vervanging).

[Reactie gewijzigd door poing op 6 mei 2024 21:04]

Tja, is natuurlijk persoonlijk. Ik doe al ruim 3 jaar met een 12 Mini en hij bevalt me perfect. Voor serieus werk vind ik een smartphone toch niks, dus daar hebben we iPads en notebooks voor.
Gebruik nog altijd 13 mini, heb nog geen enkele site of app tegengekomen die er niet goed op werkt.
En vind het makkelijker typen als met een groot scherm, omdat ik alles gewoon met 1 hand kan doen.
Zeker in combinatie met autocorrectie,

[Reactie gewijzigd door maevian op 6 mei 2024 23:27]

Ik kan die mini ook niet bedienen met mijn berenklauwen, maar mijn veel kleinere vrouw wil echt niet anders.
Inderdaar. Ik heb enkel een werk telefoon, ook voor prive, en specifiek om de iPhone 13 mini grvraagd want ik vind de normale iphones gewoon te groot.

Voor mij zou het een overweging zijn om prive een andere telefoon te nemen dan maar want ik wil niet zo'n brick prive mee zeulen.
Nieuwe SE volgend jaar zou gepositioneerd worden om de mini te vervangen. Kijken of het wat wordt...

[Reactie gewijzigd door dgtazzman81 op 6 mei 2024 21:43]

Noeuwe SE volgend jaar zou gepositioneerd worden om de mini te vervangen. Kijken of het wat wordt...
Prijstechnisch wel maar formaat technisch niet, de nieuwe SE wordt volgens de geruchten veel groter dan de oude mini.

En dat is logisch ook, de mini’s hebben het heel slecht gedaan, die terugbrengen heeft geen enkele fundering.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 6 mei 2024 20:59]

De fundering is er volgens mij wel. Apple heeft behoorlijk misgekleund met de lanceringen van achtereenvolgend Apple SE-2020, 12-mini, SE-2022 en 13-mini, ook omdat Apple de mini/SE gebruiker nooit heeft begrepen: die kickt niet op het fashion/gadget-verhaal maar wil gewoon een handzame, bruikbare no-frills iPhone. Als je de statistieken goed bekijkt dan is deze markt eigenlijk ongeveer even groot als die voor de basis iPhone.

Mijn 13-mini kan ongetwijfeld nog wel een jaar of twee, drie mee. Ik heb goede hoop dat Apple binnen een paar jaar tot inkeer komt.
Hoezo is die fundering er als de verkopen extreem tegenvielen? Ik geef @Donstil helemaal gelijk hier.
Die 12 mini was dat jaar de 10de best verkopende telefoon ter wereld of zo. Alleen het was maar een fractie van wat de gewone iPhone deed. Ben heel benieuwd hoe die grote iPhone het eigenlijk doet. Daar hoor je nooit wat over. Het was ook vooral een techjournalisten ding die heel graag wilde dat het flopte of zo. Heel apart
Het is duidelijk dat voor apple het voordeliger (lees winstgevender) omdat klanten of naar een phone waar ze meer winst op maken te duwen of gewoonweg niet te hebben en geld uitsparen met niet nog een sku te hebben.
Welke techjournalisten wilden dat de mini flopte? En waarom?

Ding is, winstmarge op de mini was apple ook te laag. Want dat ding kost vrijwel hetzelfde om te maken als een reguliere iphone, maar ze moesten er minder geld voor vragen. Want de consument is achterlijk, en denk oeh kleiner = goedkoper, terwijl dat helemaal het geval niet is. Want dezelfde hardware in een kleiner pakket maakt ontwerpen en bouwen alleen maar lastiger.
Als je goed kijkt naar de lanceringsmomenten van die vier toestellen, de volgorde daarvan en daarbij in ogenschouw neemt wat voor gebruikers dit zijn, dan lijkt het mij niet handig om in kort tijdbestek 4 toestellen te lanceren die zich allemaal dezelfde doelgroep richten. En al helemaal niet om daarna te zeggen "goh, er is geen markt voor de mini". Nee duh, die heb je zelf gecannibaliseerd, met het eerst lanceren van de SE's . Dit is overigens ook terug te lezen op AppleInsider en MacRumors.

Een mini is een volwaardige iPhone en behoort gewoon een volwaardige prijs te krijgen. Klein is een meerwaarde voor diegenen die dat waarderen. In juli 2023 is de prijs van de gewone iPhone 13 zelfs onder die van de mini terecht gekomen. Qua introductieprijs was de mini inderdaad € 100 goedkoper.

Zodra Apple de SE een echte budget telefoon maakt die een heleboel premium features mist maar waarbij je wel de basisfunctionaliteit hebt en tegelijkertijd een mini op de markt brengt die wel premium is, dan ben ik benieuwd hoe de markt reageert.
Hier heb je wel een punt ja. De SE zat het meest in het vaarwater van de mini qua formaat en prijs.
Maar de 12 mini en 13 mini waren toch handzame, bruikbare no-frills iPhones?
Yep, zijn het nog steeds :)
Maar waar is opvolger? De komende SE wordt dat niet, die gaat het non-pro segment van de iPhone canibaliseren. Wat het plan daarachter is weet ik ook niet.
Er zijn verschijdene geruchten geweest omtrent het formaat van de volgende SE, dus, kijken wat het uiteindelijk wordt. Zou eigenlijk logisch zijn dat het qua formaat onder de normale 16's blijft, dit zou het aanbod een beetje stroomlijnen en de SE de spirituele opvolger van de mini maken, maar Apple en logica soms... Is in mijn ogen wel de manier om iets te maken voor mensen die het betaalbaar willen houden en de mensen die een kleiner formaat willen in 1 apparaat.
Ja maar dat zijn twee totaal verschillende groepen

1) betaalbare eenvoudige iPhone
2) kleiner formaat premium iPhone

Ik val zelf in die 2e groep. De prijs interesseert me niet zoveel. De laatste twee SE's zaten wel best dicht op premium, dat mag best wat bescheidener waardoor er markt onstaat voor die mini.
'Premium' is een breed begrip. De 12/13 mini hadden ook mindere specs dan hun grotere broertjes. Ze hadden wel dezelfde SOC, maar ze hadden slechtere schermen en een beduidend zwakkere batterij. Die 2 groepen hoeven dus niet zo verschillend te zijn. Zelf ook een 12 mini gehad en was een heerlijke telefoon, als de batterij net wat beter was geweest, had ik heb waarschijnlijk vandaag nog.
Pak volgend jaar een Iphone 15 van deze generatie, met een kleiner scherm, voor een leuk prijsje en je bent er, kan je gelijk misschien wat oude stock onderdelen kwijt.

[Reactie gewijzigd door dgtazzman81 op 8 mei 2024 15:08]

Amen.

Alleen krijg je soms het gevoel dat het een markt is die Apple niet wil hebben, ofzo.

Terwijl de iPhone mini domweg de 13” Macbook Air versie van de telefoonwereld is..
Teleurstellend dit.. De Plus zal wel te populair zijn en teveel van de pro-max afsnoepen.
nieuwe mini zoals de iphone mini 12 en 13 , dat zou leuk zijn!
Graag zou ik een nieuwe iPhone mini of goede SE terugzien. Het blijft heerlijk om je gehele scherm met 1 hand te kunnen bedienen.
Slim, Pro, Plus, Max. Geweldig voor mensen die rond willen lopen met een tv bij de hand. Ik zie echter graag de terugkomst van de Mini, of tegen de tijd van de iPhone 18 zou dat dan de iPhone 18 Micro moeten zijn.
Zolang Apple het nog niet heeft aangekondigd is het niets anders dan speculatie, en heeft dit artikel echt 0 nieuwswaarde, dus stop AUB dan ook met het brengen alsof ze het al uitgebracht hebben in de titel...

[Reactie gewijzigd door 19JM81 op 7 mei 2024 06:51]

Nog steeds geen koptelefoonpoort :(
USB-c-naar-minijack adaptertje aan je hoofdtelefoon zetten? Werkt prima. En voor tegelijk laden zijn er splitters of QI-laden.

Ik heb met die oplossing helemaal geen behoefte aan ‘nog een gat’ in m’n telefoon.
Dan steekt die jackplug behoorlijk uit. Apple brengt 4 modellen uit. Waarom niet eentje met 3,5 jack poort?
Omdat de trend is naar minder connectoren. Vroeg of laat zal de iPhone helemaal geen connector meer hebben.
Om bluetooth oortjes te verkopen bedoel je.
Waarom zou je dat willen? Snelladen is af en toe erg fijn? Dus ik wil toch echt graag mijn lightning connector, of usb bij de nieuwe modellen, houden.
Qi laadt intussen behoorlijk snel op. Maar ik denk dat ze voorlopig nog wel USB-C blijven houden. Tot ze een slim model willen introduceren. In de zin van dun. :+
Qi heeft echter wel, zelfs met magneten, erg lage efficiëntie. En dat vertaalt zich naar warmte. Te veel warmte in sommige situaties en werelddelen. Bovendien kan je met een kabeltje je telefoon ook nog vasthouden en gebruiken.

Bepaalde use cases, zoals de apple variant van Android auto (naam even kwijt) werken ook niet altiid draadloos. Sommige auto merken hebben bijvoorbeeld een contract met tomtom voor de interne navigatie waardoor je telefoon alleen bekabeld aangesloten mag worden. En dan kun je naar dongles grijpen (voor je auto dan) maar das niet ideaal. Bovendien is de combo auto schermdelen, navigeren, Spotify, én Qi laden (want je wil in de auto zeker met zo'n relatief zware use case laden, zeker draadloos scherm delen via Bluetooth /wifi direct is gpu/cpu zwaar). En de combo van inefficiëntie bij Qi in een auto heeft al voor dooie telefoons gezorgd.

Draadloos, nogmaals, leuk in theorie maar bij het gebrek aan efficiëntie alleen al geef ik de voorkeur aan usb-c.
Je zocht naar Apple CarPlay
Waarom niet eentje met 3,5 jack poort?
Waarom wel?
Dan steekt die jackplug behoorlijk uit.
Lightning en USB-C steken volgens mij minder uit dan 3,5mm.
Ik snap het niet. Met een verloopplug steekt mijn koptelefoons 3,5 jack toch verder uit vergeleken met als hij direct de telefoon in gaat?
Waterdichtheid en dat ze je veel liever ook met een stel Airpods zien.

Ik zie nog eerder de laadpoort verdwijnen (inductief laden) dan dat er een 3.5mm poort bijkomt.
Waterdichtheid en dat ze je veel liever ook met een stel Airpods zien.
Ik zag gisteren een vrouw onder water gaan in het zwembad met de AirPods Pro in d’r oren.
Geen idee of dat een goed plan was.
AIrPods Pro 2 zijn IP54. Lijkt me geen goed plan, al zullen ze het bij heel korte onderdompeling misschien wel overleven.
Nee, ik bedoel de adapter aan je kabeltje vasthouden. Niet aan je telefoon 😊

https://www.apple.com/nl/...mini%E2%80%91jack-adapter

Dus dit aan je headset laten. Uiteraard niet optimaal als je de headset ook regelmatig aan andere apparaten wil zetten.

[Reactie gewijzigd door lenwar op 6 mei 2024 22:01]

Ik gebruik mijn headset niet uitsluitend op mijn telefoon. Dit is echt een onpraktische oplossing. Een degelijke dac met 3.5mm poort is gewoon echt de betere oplossing voor wie graag bekabeld luistert. Dat er alternatieven zijn maakt dat argument niet minder valide.
Dat is zeker waar. Zoals ik al schreef is het niet optimaal als je ook andere apparaten gebruikt met je headset.

Maar ik denk dat het voor veel mensen ook wel voldoende kan zijn.

Het is een afweging. Hoeveel mensen willen per se bekabeld luisteren, ten opzichte van hoeveel mensen liever via Bluetooth willen luisteren.
En voor hoeveel procent is een adapter een voldoende goede oplossing.

Dat is de afweging die een fabrikant moet maken. (En uiteraard de markt voor de wegwerpoortjes als de accu na een paar jaar brak is geworden)

Daar heb je als bekabelde luisteraar van meerdere apparaten geen boodschap aan natuurlijk, maar ik snap hem wel.

Ik vind het persoonlijk wel fijn dat er een gat minder in m’n telefoon zit.
Ik heb geen behoefte aan allerlei adapters mee te nemen om alleen een koptelefoon te kunnen gebruiken. En nee, Bluetooth is voor mij geen optie. Ik wil lossless kunnen luisteren.
Je hoeft niet 'allerlei adapters' mee te nemen dan. Gewoon eentje vastlaten aan je hoofdtelefoon. En wat ik al schreef. Als je je hoofdtelefoon ook op andere dingen wil aansluiten is dat zeker niet optimaal.

Maar goed. Zoveel mensen, zoveel wensen. Ik heb geen behoefte aan 'nog een gat' in m'n telefoon. Voor mij werkt een adaptertje prima. Ik gebruik m'n hoofdtelefoon vrijwel nergens anders voor, dan op m'n telefoon.

Uiteindelijk wordt een apparaat zo ontwikkeld/ontworpen, dat het voor 'de meeste gebruikers' goed werkt. Allicht werd de mini-jack heel weinig gebruikt? (relatief?) Ik heb geen cijfers hoor. Ik gebruik(te) hem wel, maar nu dus met adaptertje. Geen probleem.
Het is niet 'nog een gat', het is een essentiële functie die weggehaald is om meer winst te maken. Ik hou zelf niet zo van die dongles.
Nou ja. Voor iedereen die geen minijack-hoofdtelefoon gebruikt is het wel 'nog een gat'. Het is/was 'slechts' een essentiële functie voor mensen die er behoefte aan hebben/hadden. (Essentieel is hier misschien ook discutabel? Misschien eerder 'basaal'? Maar goed. Dat is puur een woordkeus. ;) )

Ik denk dat niemand van dongeltjes/adaptertjes houdt (behalve de fabrikanten ;) .) Maar soms voldoen ze prima. Het is nu straks in elk geval lullig dat als je dan net een lightning naar minijack-adapter hebt gekocht en dat je dan nu een USB-C naar minijack adapter nodig hebt. Dat is dan wel zuur.

Anekdotisch:
Ik heb zelf een USB-laadstation staan met 10 2,4Ah USB-A poorten erin. (alle poorten kunnen tegelijk 2,4Ah leveren op 5V). Perfect apparaat voor all die apparaten die USB nodig hebben. Nou komen er steeds meer apparaten met een USB-C aansluiting. Ik heb nu dus een zwikje 'USB-A naar USB-C' adaptertjes/verloopstekkertjes gekocht en die op de betreffende kabels gezet. Is het optimaal? Zeker niet. Werkt het. Zeker wel :).
Nou ja. Voor iedereen die geen minijack-hoofdtelefoon gebruikt is het wel 'nog een gat'. Het is/was 'slechts' een essentiële functie voor mensen die er behoefte aan hebben/hadden. (Essentieel is hier misschien ook discutabel? Misschien eerder 'basaal'? Maar goed. Dat is puur een woordkeus. ;) )
Je realiseert je dat mensen het niet zo veel meer gebruiken juist omdat fabrikanten als Apple en Samsung de poort hebben weggehaald? Herinner je niet de massale ophef rondom de introductie van de iPhone 7?

Je haalt oorzaak en gevolg door elkaar hier.
De ‘massala ophef’ was in mijn herinnering vooral een klein, zeer vocaal groepje. Uiteraard moesten alle reviewsites elkaar napraten en vooral clickbait genereren. Want dat is wat reviewers doen.

Op dit platform zaten ook een aantal puristen die veelal problemen opzochten die voor hen specifiek een ding waren, maar voor het grote publiek niet echt. (Wat het voor hen niet minder vervelend maakte natuurlijk)

De ophef er omheen heb ik in elk geval altijd als zeer overtrokken ervaren. Er was altijd al een prima workaround met zo’n dongeltje.

Ik durf niet te zeggen hoeveel procent van de gebruikers daadwerkelijk een bekabelde hoofdtelefoon gebruikte en dat nog steeds liever zou willen gebruiken.

Dit gezegd hebbende, heb ik de ‘ruimte die het inneemt’ als een zwak argument ervaren. Ik had meer het idee dat ze amper gebruikt werden, maar wel weer een stukje complexiteit creëerden.
Die Bluetooth dopjes brengen veel te veel geld op. Zolang mensen die blijven kopen omdat ze ze kwijt raken of het batterijtje niet kunnen vervangen gaat de minijack niet terug komen. Gelukkig bestaan er nog goede telefoons die het ding nog wel hebben :) .
Alsof die ooit terug gaan komen bij Apple.
Nog steeds geen koptelefoonpoort :(
Het wordt steeds uitgefaseerd… of anders kun je koptelefoon met een usb-c kabel gebruiken???

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 7 mei 2024 02:46]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee