Nikita (22) verongelukt na crash van 159 km/u: 'Dit was nooit mijn bedoeling'

De auto kwam op zijn kant in het water terecht
© MediaTV
GOUDA - 'Het is verschrikkelijk dat iedereen hier nu Nikita moet missen.' De 22-jarige T. gaat maandag diep door het stof in de rechtbank, waar hij zich moet verantwoorden voor een dodelijk ongeluk in januari in Gouda. De verdachte reed met twee vrouwelijke passagiers over de N207, toen het vreselijk mis ging en de auto uit de bocht vloog. 'Dit was nooit mijn bedoeling.'
In de bewuste nacht van 20 januari rijdt verdachte T. met twee vrouwen in zijn Audi-sportwagen. Hij wil Nikita uit Gouda en de andere vrouw naar huis brengen, maar kiest volgens het Openbaar Ministerie (OM) voor een omweg. Hij neemt de N207 naar Gouda om er -volgens het OM- 'hard te kunnen rijden'.
Met een topsnelheid van ongeveer 159 kilometer per uur en veel te veel alcohol op, vliegt T. uit de bocht en komt met zijn auto in het water terecht. Hulpverleners halen de 22-jarige Nikita nog uit het water, maar alle hulp komt te laat. De andere vrouw moet naar het ziekenhuis, en overleeft de nachtelijke rit.
Verdachte T. uit Gouderak in de rechtszaal
© Theresa Hartgers
'Dan ga ik jullie nu goed bang maken', zou T. -volgens het OM- nog tegen de inzittenden hebben gezegd, voordat het helemaal mis ging op de Schoonhovenseweg (N207) bij Gouda. Om Nikita thuis af te zetten, ligt een kortere route meer voor de hand, meent de officier van justitie.
T. uit Gouderak verschijnt maandag voor het eerst in de rechtbank, en blijkt getraumatiseerd door het ongeluk. Zijn benen trillen onophoudelijk en zijn schouders maken schokkende bewegingen. Hij slikt medicijnen.
Bloemen langs de N207 na het fatale ongeluk
© MediaTV
'Het is verschrikkelijk dat iedereen hier nu Nikita moet missen', zegt hij tegen de rechters. 'Maar dit was nooit mijn bedoeling.' Nabestaanden van de overleden vrouw horen hem in de rechtszaal in stilte aan.
Na het ongeluk wordt T. gearresteerd, maar komt later even op vrije voeten. Tijdens het onderzoek besluit het Openbaar Ministerie om de verdachte toch weer achter slot en grendel te plaatsen. Het gevaar dat, als hij weer op vrije voeten is en opnieuw de fout in gaat, is volgens de officier van justitie te groot.
Dodelijk ongeluk in Gouda
© MediaTV
De aanklager wijst er op dat T. voor het fatale ongeluk er meerdere malen op is gewezen dat hij zijn rijstijl aan moet passen. Ook zijn vader krijgt daarover een waarschuwing. Het rijbewijs raakt T. ook al een tijdje kwijt. 'De verdachte had er lak aan', zegt de aanklager. 'T. heeft leed veroorzaakt dat nooit meer goedgemaakt kan worden.'
De advocaat van de verdachte meent dat de angst dat T. weer achter het stuur kruipt helemaal misplaatst is. Hij durft sinds het ongeluk niet meer in een auto te zitten, laat staan te rijden, zegt ze. Zij vraagt daarom om T. vrij te laten uit voorarrest. In de gevangenis kan de man uit Gouderak namelijk niet de behandeling krijgen voor de de posttraumatische stressstoornis die hij door het ongeluk heeft opgelopen.

Vervolg in augustus

De rechter weigert echter het voorarrest van T. te schorsen. Op 2 augustus is de inhoudelijke behandeling van de zaak. Dan zal het Openbaar Ministerie met een strafeis komen. Twee weken later doet de rechter uitspraak.