Evan Blass deelt afbeeldingen van aankomende Sony Xperia 1 VI-smartphone

Smartphoneleaker Evan Blass heeft op zijn X-account afbeeldingen van de aankomende Sony Xperia 1 VI gedeeld. Het lijkt om officieel marketingmateriaal te gaan. De beelden suggereren onder andere dat het toestel gebruikmaakt van Sony's Bravia-engine.

Uit de afbeeldingen blijkt verder dat Sony de Xperia 1 VI voorziet van ondersteuning voor Hi-Res-audio, LDAC, DSEE Ultimate en 360-gradenaudio. Ook is er een 3,5mm-koptelefoonaansluiting aanwezig. Daarnaast beschikt het toestel volgens de afbeeldingen over een accu van 5000mAh en ondersteuning voor zowel draadloos opladen als omgekeerd draadloos opladen. Voor de camera's werkt Sony wederom samen met Zeiss.

Het scherm van de Xperia 1 VI heeft volgens geruchten een variabele verversingssnelheid van 1 tot 120Hz en moet anderhalf keer zo helder zijn als zijn voorganger. Ook zou de schermverhouding 19:5:9 bedragen, in plaats van 20:9. Wel zou Sony afscheid nemen van het 4k-scherm. Het toestel wordt naar verluidt voorzien van een Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3-soc met 12 of 16GB werkgeheugen.

Op 17 mei houdt Sony een evenement in Japan, waar het bedrijf vermoedelijk de Xperia 1 VI en de middenklasse Xperia 10 V1 onthuld. Het is nog niet bekend wat de toestellen gaan kosten. Geruchten suggereren dat het aankomende vlaggenschip iets goedkoper wordt dan zijn voorganger.

Sony Xperia X1 VISony Xperia X1 VISony Xperia X1 VISony Xperia X1 VISony Xperia X1 VISony Xperia X1 VISony Xperia X1 VISony Xperia X1 VI

Door Sabine Schults

Redacteur

06-05-2024 • 19:36

74 Linkedin Whatsapp

Reacties (74)

74
74
50
1
0
14
Wijzig sortering
Wat een enorm ding. Ik denk dat ik nog even bij mijn Xperia XZ1 Compact blijf. Ik heb hier even geleden Android 13 op weten te zetten. Komt er nog een kleine flagship Android van Sony?

[Reactie gewijzigd door Tyrian op 6 mei 2024 22:50]

De Xperia 5VI. Een echte Compact-serie gaan ze niet meer maken. Die is niet veel kleiner dan de 5V, en het ging mensen kennelijk vooral om de optie om een smaller toestel te hebben die ze makkelijker vast kunnen houden. De Compact an sich was iets waar mensen om riepen, maar nooit kochten (niet genoeg om de investering te legitimeren). Ook andere fabrikanten die high-end compacte toestellen maakten (Samsung Alpha bijv) waren er al snel klaar mee. Sony verkocht weinig telefoons, dus bleef het een tijd lang doen. Maar de meerwaarde is zo goed als verdwenen met de 21:9-toestellen.

Mensen willen in de regel geen kleine telefoons. Het is veel meer dan een device om mee te bellen voor de meesten, en die extra functies is een groter toestel beter voor.
Ieder keer denk ik weer, mn nieuwe phone word een de sony flagship.

en telkens loopt het vast op:
1. de prijs
2. accu duur
3. beschikbaarheid (duurt maanden na de aankondiging)
Dat niet alleen, ondersteuning is ook niet altijd heel lang tov andere merken.
Dit dus.
5 jaar security updates en minimaal 2 Android versies bovenop de geleverde, is nu behoorlijk normaal. Dus dat verwacht ik dan ook van een Sony.
Het normaal is langzaam aan het verschuiven naar 4 jaar Android upgrades + 1 jaar security updates.

Google en Samsung zijn zelfs de benchmark aan het zetten voor 7 jaar upgrades & updates.

Als ik een tel. van 1k koop, dan wil ik minstens 5 jaar upgrades en updates. Minstens! Ik doe makkelijk 5 jaar met een telefoon.
De meesten doen dit helemaal niet. Apple, Google en Samsung, en volgens mij vergeet ik er nog een. Derest doet het gewoon met twee of drie jaar. Die hebben simpelweg de infrastructuur niet om dergelijke softwaresupport te blijven geven. Alle Sony's komen wel in het AOSP-programma als ik me niet vergis, wat het makkelijker zou moeten maken om up to date custom roms te vinden. Is voor de meesten echter geen argument.
Jammer voor de andere merken dan. Die gaan het zwaar krijgen de komende jaren als ze niet iets komen dat klant consumenten alsnog overtuigt om ze te kopen.
Dat hebben ze al. Volgens mij verdienen alleen Apple, Samsung en enigszins de BBK-merken noemenswaardige hoeveelheden geld aan de industrie en verder niemand.
Idd, ben grote fan van Sony, heb drie hoofdtelefoons en een camera van hen, alledrie goede prijs/kwaliteit verhouding, voor telefoon gebruik ik echter Samsung omwille van de ondersteuning, moest Sony langer ondersteuning bieden zou ik de meerprijs met plezier betalen...
Niet alleen bij telefoons, ook bij oordoppen laat de ondersteuning en support te wensen over.
Is dat bij oordoppen zo'n probleem dan?
Zeker, er werden nieuwe features toegevoegd wat zorgde voor een oneven battery drain. Dit zit er al sinds versie 1.4.2 van de firmware in. Inmiddels zitten ze geloof ik op 2.0.1. en is het nog steeds niet gefixt.
Lijkt mij ook niet echt een probleem, de updates die ze krijgen fixen alleen maar dingen en voegen heel soms iets nieuws toe, maar als de oordoppen probleemloos werken, lijkt het mij geen probleem, de Sony Headphones App word wel regelmatig geupdate.
Ik denk wel dat we moeten opletten dat straks niet elke oordop in een botnet zit. Zou wat zijn.
Iemand heeft net een artikel gelezen over tandenborstels die in een botnet zijn misbruik 8)7
Elke device met zijn eigen opslag en processorchip met netwerkfunctionaliteit (ja, ook bluetooth) kan onderdeel worden van een botnet. Laten die true wireless earbuds nou net zo'n apparaat zijn.

Het was als grapje bedoeld, maar het is zeer zeker niet onmogelijk.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 7 mei 2024 10:42]

Gezien een groot deel van botnets bestaan (bestonden) uit compromised domotica hardware (slimme deurbellen, camera's etc) is dit zeker niet zo gek gedacht. Je zal maar zien dat je oordoppen binnen 10 minuten leeglopen na het opladen omdat er een of andere crypto miner op draait. Er zijn gekkere dingen gebeurd in ieder geval.
Let ook op dat een foto maken in de gewone modus dit geen mooie plaatjes opleverd tenzij je zeer veel licht hebt. Met net wat minder licht zit je zo aan wazige foto's met lange sluitertijd die niet wordt aangegeven.

Groetjes van oud 5 IV gebruiker
Ik heb nu een 5 iii, heb je dat probleem weten op te lossen?
De nieuwe sensors doen het een stuk beter met minder licht, zelfs zo dat ik waneer ik eerst met de 5 III die ik eerst had moest flitsen, het er nu vaak beter uitziet zonder de flits.
De accuduur zou nu fors beter kunnen worden gezien dat Sony de 4k scherm (die toch 99% van de tijd niet gebruikt werd) dropt.

Maar de prijs en update support blijven issues, zo duur als de 1 V vorig jaar was, zo schandalig dat Sony geen langere OS support geeft.

Zeker met hoeveel telefoons Sony in het assortiment heeft.
Ik heb precies hetzelfde, toch nog altijd een warm gevoel bij een 'kwaliteitsmerk' als sony. Naast dat vrijwel al het andere android (naast samsung) chinees is.

Maar het valt eigenlijk altijd net weer tegen.
Nope, Fairphone is Nederlands 😉
Deden ze maar weer eens een compact.
Ik had mijn Xperia 1 V op de dag van de release
Sony doet t niet goed op specs vs prijs vind ik, maar de dingen die buiten de specs vallen zijn wmb echt heel goed. T.w.: bouwkwaliteit en acculevensduur.
Ik deed de xz5c met pijn in mn hart weg omdat de 32gb te berperkt werd en heb toen een pixel gekocht. Die was bij de eerste keer vallen stuk. Sindsdien een 10 iv en die heeft al een hoop onbenulligheid van mij overleefd. Het zijn echt tanks in mijn beleving. En de accu's vind ik eigenlijk ook altijd wel goed, ook na 3 jaar nog.
Zelfde hier, gebruik nu een xperia z mark 1. Maar wilde nubecht upgraden. Gaan ze het 4k scherm droppen en de vormfactor.

Als de prijs ok is, en support 7 jaar dan wil ik het nog overwegen.
En bij ook nog op:
4. Ondersteuning
1 en 3 oke maar 2? De accus is juist prima bij Sony sinds afgelopen jaar.

Had hiervoor een pixel 6 die het geen dag vol hield, nu een 5v en de accu is echt top.
Bij mij zijn die 3 punten niet heel belangrijk, voor mij is het oververhitten een van de grootste struikelblokken gebruik mijn telefoon vaak als mobiele hotspot en moest bij mijn vroegere Xperia xz1 premium (voorloper van de 1 modellen) er letterlijk een koelpak uit de vriezer onder leggen om het te laten werken als ik wat ging downloaden + dat de telefoon dan sneller leeg liep als dat die deed opladen hielp ook niet mee maar hoop dat dat nu met de VI getackeld is, was bij de IV nog wel een groot probleem
Benieuwd of het weer hetzelfde verhaaltje is als ieder jaar:
- matige accuduur
- lage schermhelderheid vergeleken met de concurrentie
- slecht update beleid
- camere kwaliteit die zich na al die jaren aan "promotie" nog steeds niet kan meten met de iPhone en S-serie telefoons (al helemaal de Ultra)
- maanden na aankondig beschikbaar voor een veel te hoge prijs. Sony is kennelijk niet op de hoogte van het feit dat andere merken al meer dan een half jaar tot 3/4 jaar beschikbaar zijn en in prijs gedaald zijn...
- pre-order bonus die een verouderde koptelefoon betreft

Er is een reden dat het marktaandeel van Sony al jaren onder de 1% zit en het is me een raadsel waarom niemand bij Sony het wijze besluit neemt om er de stekker uit te trekken!

[Reactie gewijzigd door MazeWing op 6 mei 2024 20:02]

Camera's zijn al lang gefixt, beeldscherm is ook dik in orde wat helderheid betreft, nog zo iemand die de reviews niet leest en dan over dingen klaagt die al lang zijn opgelost.

Pre-orderbonus van verouderde koptelefoons... kreeg een WH1000XM5 bij mijn Xperia 1 V, dus niet echt verouderd te noemen aangezien het nog steeds een van de beste is, en er nog geen opvolger is.

Bij een van mijn eerdere telefoons (dacht de XZ3) was het zelfs zo dat de XM3 vrijwel tegelijk uitkwam met het toestel, en ik nog redelijk heb moeten wachten voordat hij eindelijk in huis was.

Enigste minpunten die ik zie zijn de accuduur misschien (geen problemen mee gehad tot nog toe) en zeer zeker het beleid van Sony om maar 2 jaar updates te leveren (in die 2 jaar zijn ze dan wel snel met updates uitbrengen)
Sorry, die verouderde pre-order bonus was bij de 1 IV.
De accuduur en schermhelderheid zijn nog steeds minder dan goedkopere concurrenten.

Het grootste probleem (buiten het waardeloze update beleid) is de prijs die uit verhouding is gezien de concurrentie. De Xperia 5 heeft de prijs die de 1 zou moeten hebben. Dan zou het toestel misschien meer kans maken. Nu kijkt het haast wel alsof Sony er alles aan doet om maar geen telefoons te verkopen. Terwijl ze op bepaalde vlakken (zeker qua camera sensoren) gewoon echt wel de beste papieren in huis hebben. Maar als je, zoals een paar jaar geleden, niet de beste camera sensoren/software wil toepassen omdat je geen concurrent van je eigen cameradivisie wil zijn, dan heb je volgens mij je prioriteiten niet in orde....

[Reactie gewijzigd door MazeWing op 7 mei 2024 07:15]

De Camera divisie wou niet dat de Smartphones konden concurreren, waren bang dat het ze sales zou kosten.
Maar dat is inmiddels voorbij, dus behoort gelukkig tot het verleden.

Schermhelderheid is voldoende om in de zon het scherm goed te kunnen lezen, dat was bij eerdere modellen die ik had echt niet zo.

Accu duur kan beter, maar zo als ik zij, ik heb nog niet gehad dat hij leeg is geweest.

Prijs is wel hoog, maar de bouw kwaliteit van de toestellen is ook erg goed, wat de prijs te hoog maakt in mijn ogen is dat de ondersteuning veel korter is als de concurrentie, als ze die ondersteuning nou eens verlengen naar minimaal het dubbele zou ik de prijs wel redelijk vinden.
Beeldscherm helderheid is een grap. Ik hield 'm laatst naast een iPhone. Die iPhone zat nog niet eens op 50% helderheid en scherm was al feller dan mijn 1 V op max.

Het scherm is "fel genoeg", maar wel echt op de bodem vergeleken de rest van de markt.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 7 mei 2024 08:34]

Omdat er klanten zijn die met de minpunten wel kunnen leven en persé een Sony willen ( zoals ik ) :+
Waarom wil je persé Sony?
Stukje gewenning, stukje privacy.

Ik gebruik eigenlijk onbewust al heel lang Sony telefoons naar grote tevredenheid. De telefoons die ik nog heb doen het allemaal nog, ook na best wel wat misbruik, water en lompigheid. Dan heb ik het over die grappige W810i Walkman phones tot nu mijn huidige Xperia 5 (de eerste) uit 2019. Die telefoon draait nog steeds prima, maar ik heb nu al 2,5 jaar geen updates meer gehad en dat begint me een beetje zorgen te geven.

De keuze was voorheen een stuk makkelijker. Sony had een redelijk schone/stock Android ervaring en Samsung had hun vreselijk (mening) langzame en lelijke skin die mij niet kon bekoren. Ook zat er prima hardware in de Sony telefoons en was de prijs/kwaliteit gewoon prima.

De prijs/kwaliteit ligt zeker in de afgelopen jaren een stuk minder bij Sony, dat is ook de reden dat ik nog niet heb geüpgraded. Mijn Xperia 5 kocht ik voor 450 euro, en kreeg daar ook nog de destijds nieuwe WF-1000XM3 in-ear dopjes bij. Een huidig model Xperia 5 is bijna dubbel zo duur, belachelijk. MAAR de geruchtenmolen zegt dat de nieuwe Xperia VI modellen (iets) goedkoper zouden moeten worden dan hun voorgangers.. we gaan het zien.

Maar waarom dan niet een ander merk? Privacy.
Ondanks dat ik mijn telefoon niet chirurgisch aan mijn hand heb laten vastmaken zoals zovelen, doe je onbewust toch best wel wat zaken op dat ding. Dat wordt allemaal in meer of mindere mate doorgestuurd aan Google, sowieso, en ook aan de maker van de telefoon. Sony weet alles al, maar als ik nu een Samsung (of welk ander merk dan ook) ga kopen krijgt Samsung ook alles. Voor mijn gevoel kan ik zo een beetje de schade beperken.

En ja, Samsung is net zo erg / zo niet erger dan een hoop Chinese telefoons met het vergaren van data. Ze maken goed spul hoor, en de camera's in de S23/S24 series ben ik jaloers op. Maar als het even kan zou ik toch liever bij Sony blijven.
Er zijn best een aantal features waar Sony voorloper mee was/ is. Waterdichtheid zat er al veel langer bij tov Samsungs, vlottere gui, batterijmanagement, vroeger hun muziekapp die superieur was in gebruik, split screen, 3.5 mm jacks, Cinema pro app, filmen met Venice CD profiel, Sony Alfa functies, unlocked bootloader ( bij de Sony's die ik kocht toch ) Mijn oude Xperia 2 Compact doet het met custom rom nog steeds ok voor mijn vrouw, batterij gaat nog steeds mee voor een dag. Directe familie hebben allen op mijn aanraden Sony's ( makkelijk troubleshooten met de oudjes ) enz enz...
Veel van die argumenten zijn wel alleen voor vroeger. Waterdicht is nu iedereen, muziekapp geen flauw idee, maar bestaat schijnbaar niet meer. En "enz enz" telt ook niet echt he :).

Maar goed, als je het fijna apparaten vindt, ga je gang. Was alleen nieuwsgierig waarom iemand persé alleen Sony zou willen, terwijl ze ook nadelen hebben (Software-beleid vooral en fotokwaliteit).
Verbinding met Sony Bravia TV ( beter dan met LG en Samsung ), goeie DAC ( geen verschil te horen met mijn Focal Clear MG hifi koptelefoon, met of zonder Dragonfly Cobalt ), vingerherkenning in de aan/uit knop ipv in beeldscherm. Als ik nog wat langer nadenk vind ik er nog wel een paar :+ En behalve die muziekapp is de rest wel overeind gebleven.
vingerherkenning in de aan/uit knop ipv in beeldscherm
Wauw! Dat zou ik graag terug willen. Geen flauw idee waarom dat schijnbaar tegenwoordig altijd in het scherm moet.
Wat de camera betreft ben ik het sowieso niet met je eens. Als je de reviews checkt, zie je dat dit eigenlijk al jaren iets van het verleden is. En als je echt een camera-gek bent kun je juist los met de camera-software die je op de Xperia's krijgt, die ook nog eens apart zijn voor foto en video en cinema.

Verder krijg je naast de camera-software ook wat extra dingen. De koptelefoonaansluiting heeft echt een cleane output. De versterker is niet geweldig, maar als je gewoon degelijk gehoor hebt, is dat geen beperking. De bouwkwaliteit en algemene feel van de Sony-telefoons is eveneens erg prettig. Verder is de degradatie van de accu ook beter voor elkaar dan bij andere merken door de software van Sony.

Sony's waren niet altijd zo duur. Dat is pas gebeurde toen ze zagen dat ze er weinig verkochten. Ze blijven toestellen maken omdat het een belangrijk testplatform is voor verschillende dingen die ze doen. Denk aan film/serie-productie, muziekproductie en gamestreams.

Dat eerste doen ze overigens ook wel wat extra's mee. Videocontent op mijn Xperia 5V zag er echt beter uit dan op mijn S23. Ik heb uiteindelijk de Xperia 5V wel verkocht overigens, omdat bepaalde functies van Samsung (twee bluetooth apparaten tegelijkertijd aansturen bijv.) gewoon niet iets was dat ik wilde opgeven, terwijl ik persoonlijk amper gebruik maak van de exclusieve features van de Xperia, buiten de koptelefoonaansluiting, maar dat deed ik alleen thuis en is te vervangen via een USB-C-DAC, alá de FiiO KA5 die ik gebruik.
Destijds een keuze gemaakt om voor een Samsung S23 of Sony Xperia V/I te gaan (volgens mij de 5?) maar uiteindelijk besloten de Samsung te kiezen i.v.m. mogelijkheid tot rooten. Ook vond ik de prijs van de Xperia's erg hoog tegenover de concurrentie. Hopelijk is dit nu beter!
Ik koos uiteindelijk de S23 om andere redenen, de Sony stond vanwege de 3.5mm en Microsd slot hoog op het lijstje, en de kortere support wou ik voor lief nemen door die 2 dingen.

Maar toen ik de audio op beide Xperia 1 V en 5 V ging testen, het was vrij "meh" vergeleken met mijn 2019 LG G8S (die geen quad dac heeft)

Toen bleef de Microsd over, maar zonder 3.5mm die de moeite waard is, vond ik de korte OS support te veel wegen, dus een S23 gehaald.

Sony maakt alsnog mooie telefoons, al blijf ik verbaasd over de mindere audio, ik ben wel beter van hun gewend.
Huh? wat voor koptelefoon heb je mee getest dan? En heb je ook geprobeerd om de instellingen te veranderen?
Iedereen die ik ken vind juist het geluid van mijn Sony's (5 III en 1 V) en veel beter als hun eigen telefoons, zowel bedraad als via BT.
En vrij standaard 32ohm hoofdtelefoon

En ik zie dat de comment op jouw al direct van het verkeerde uit gaat, "meh" doel ik niet op audio kwaliteit want die is prima.

Waar ik meer op doelde is dat beide Sony telefoons zonder tweaken (wat de audio kwaliteit niet hielp) vrij vlak klonken, en zacht (en dat zeg ik als iemand die vrij zacht naar muziek luistert, ik heb mijn oren wel langer nodig)

Het is moeilijk uit te leggen, maar als iemand vroeger een goedkope MP3 speler heeft gebruikt dan zal je iets beter snappen waar ik op doel.

Maar een vergelijkbaar (maar niet exact hetzelfde) voorbeeld is bijvoorbeeld hoe de Apple dongle werkt op Android zonder specifieke tweaks, die heeft een vergelijkbare issue waarbij het een beetje mager klinkt (in het geval van Android door hele andere issues).

Alleen is daar op Windows, Linux, iOS en dergelijke niks mis met die dongle, om dat even duidelijk te maken

Ook niet eens met de comment van @RaJitsu RaJitsu dat LG de "audio boost" (al zou ik dat misschien ook denken voordat ik beide Xperia 1 en 5 naast de LG g8s en een Sony MP3 speler ging vergelijken in persoon)

Probleem is niet dat Sony plat of neutral klonk, beide Sony en LG deden dat.

het is ook een beetje moeilijk om uit te leggen voor mij zonder dat mensen verkeerde aannames maken, ik heb het hierboven ook geprobeerd maar ik vermoed dat dit nog steeds niet duidelijk genoeg is.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 7 mei 2024 09:46]

Ik heb lange tijd LG's gebruikt en getest. Van voor de QuadDac, zowel de V als G-series. De output is nooit neutraal geweest. Wel hadden ze altijd een degelijke versterker. Met de QuadDAC deden ze er een schepje bovenop; dynamische output, maar ook clean en inderdaad krachtig.

Ze hadden destijds ook die QuadBass headsets waar ik destijds wel fan van was. Jammer dat LG nooit echt gepoogd heeft om meer van hun audioideeën naar buiten te brengen. Was waarschijnlijk een te grote investering.

Dat 'meh' heeft natuurlijk een negatieve connotatie dat suggereert dat het een matige kwaliteit betreft. Maar duidelijk. Dat qua volume de Xperia's minder zijn, klopt wel, dat is ook mijn ervaring.
Bedraad ben ik het mee eens. Hoewel in veel telefoons de bas geboost wordt (LG deed dit 100%) waar de Sony voor meer een platte (neutrale) weergave gaat. Dit vinden veel mensen saai en willen meer dynamiek.

Ik heb er wel eens een onderzoek naar gedaan op de uni-campus, gewoon verschillende mensen gevraagd wat voor signatuur zij prettig vinden en vervolgens ze wat afgeplakte koptelefoons laten proberen. Geen wetenschappelijk legitieme test, en betrouwbaarheid (garantie dat bij herhaal zo veel mogelijk dezelfde resultaten uit het onderzoek komen) was ook niet strak afgebakend met een proces, maar dat is ook bijna niet te doen. Hoe dan ook, je merkte dat ook mensen die aangaven meer van een neutraal geluid te houden, in veel gevallen een voorkeur hadden voor dynamiek, zowel in het hoog en laag, wat verward werd voor wat zij een gedetailleerde weergave noemen.

Ook veel reviewers (waaronder een paar die flink wat koptelefoons getest hebben) zie ik deze fout maken wanneer ze over audio praten, maar hier niet perse verstand van hebben.

Sony had dit overigens ook goed door sinds zij de 1000Xx-serie koptelefoons maken (hiervoor hadden ze de 1R-serie die ook prima was, maar een neutrale weergave had). Maar goed, dan is het waarschijnlijk alsnog een goed idee om output iig neutraal te houden.

Overigens, met mijn Xperia 5V had ik qua bluetooth (iig bij gebruik van TWS-opties) wel een irritant probleem dat bij het starten van audio ik kort een gekke storing had en dat links en rechts niet tegelijkertijd startten. Dit was alleen bij de Xperia 5V zo, niet bij andere toestellen of overige apparaten die ik had liggen en met dezelfde setjes TWS-oortjes gepaird waren die ik testte.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 7 mei 2024 09:04]

Inmiddels zijn meerdere sony toestellen rootbaar, ondersteund vanuit Sony.
De 5 iii heeft zelf een officiële LineageOS ondersteuning. Ging niet bijzonder moeilijk en draait prachtig.
Ik heb er destijds actief naar gezocht maar er was niets bekend, ook binnen XDA niet. Misschien is dit dan later gekomen?
Sterker nog: Sony support bootloader unlocking al 10+ jaar, destijds nog gedaan met een Xperia S (2012) en later ook met de Xperia Z en Z2, zie ook:
https://developer.sony.co...started/unlock-bootloader

Ze hadden destijss ter ondersteuning ook eigen developer apps (Emma/FlashTool) om ROMs te flashen, maar de doorontwikkeling is op een gegeven moment gestopt omdat er goede andere opensource tooling was en men adviseerde dat te gebruiken.
Dus wat betreft rooten en andere ROMs flashen zat je bij Sony altijd goed. Alleen waar andere merken de laatste jaren steeds langere tijd updates blijven geven, laten ze hier wat na.

En ja v.w.b. de prijs is die vaak op t eerste gezicht hoog, maar kan je met enkele handelingen netto op een veel lagere prijs komen. Bijna altijd kan je er een headset bij krijgen (tegenwoordig is dat proces iets strikter/irritanter) die altijd wel 200+ euro oplevert bij doorverkoop. En daarna kan je de telefoons via jouw provider vaak een stuk goedkoper krijgen; mijn Xperia 1V was meen ik 1199 euro, via de provider (verlenging van mijn contract, alles bleef hetzelfde) was het meen ik 960 euro. Dat scheelt dan weer heel wat. Maar goed, ditzelfde geintje geldt (mogelijk) ook voor de aanschaf van andere smartphones.
Nu alleen nog meer dan 2 jaar ondersteuning en ik zou zo weer mijn Sony Xperia 1 II vervangen. Ook al wordt het slechts een full hd scherm.
Full HD is meer dan genoeg. Alles wat hoger is zie je geen kwaliteitsverschil (bij full HD zit je al boven de 300ppi). Enkel moet de GPU harder werken om de pixels aan te sturen, en moet de backlight harder werken om een even helder beeld op te leveren. Beide resulteren in meer stroomverbruik dus een kortere accuduur. Nee, geef mij dan maar een goed full HD scherm.

Even ter illustratie: de Xperia 1 V heeft een schermgrootte van 6,5 inch. Als de VI hetzelfde formaat aanhoudt, met een aspect ratio van 19.5:9 komt dit voor 1080p neer op een resolutie van 2340x1080 wat voor 6.5 inch neerkomt op een ppi van 396.49.

[Reactie gewijzigd door Riddle007 op 6 mei 2024 20:01]

Ik heb meerdere 4K Xperia's gehad. De Xperia's met 4K schermen werkten alleen daadwerkelijk in 4K op bepaalde momenten. Wanneer je in de gallery app zat, of een video bestand bekeek die 4K was.

Daaromheen, was het gewoon een normalere resolutie. Dus je had hier niet zoveel last van als je denkt kwa stroomverbruik etc. Geen idee wat backlight te maken heeft met OLED schermen though.

[Reactie gewijzigd door lithiumangel op 6 mei 2024 20:05]

Ergens denk ik dat ondanks dat de 4K scherm alsnog het slechte accuduur veroorzaakte.

2560x1096 is wat de gebruikerlijke resolutie was, niet veel hoger dan de Xperia 5 series die fors betere accuduur hebben, met zelfde SoC als de Xperia 1 series.
Ok, backlight is slechte woordkeuze, maar het concept blijft hetzelfde. De OLED sub-pixels grenzen niet aan elkaar (technisch onmogelijk). Hoeveel te hoger de resolutie moet worden, hoeveel te kleiner de sub-pixels worden en hoeveel te slechter de verhouding sub-pixels / ruimte tussen de sub-pixels wordt. Hierdoor moeten de sub-pixels meer licht geven om dezelfde helderheid te bekomen. En ja. Ik weet dat veel van die systemen dan een lagere resolutie tonen, maar dan kan je nog altijd veel beter een lagere resolutie scherm implementeren, dat gaat altijd energie-efficiënter zijn, want sorry, een ppi van net geen 800 heb je echt niet nodig.
Dit is op het eerste gezicht wel zo, maar toen ik van mijn S10 overstapte naar de Xperia 5V en kort daarna ook de S23, merkte ik het wel degelijk. Zeker bij het lezen van nieuws, was het net niet scherp genoeg om gewoon lekker te lezen. Door de smalle aspectratio van de Xperia was de weergave ook nog eens iets kleiner, waardoor ik uiteindelijk over mijn bril heen ging kijken en het toestel dichterbij hield om comfortabel te kunnen lezen.
Sony is voor mij een sympathiek merk en koop al jaren producten van het merk.

Wat betreft smartphones kunnen hun producten tot nu toe nooit tippen aan de grote merken terwijl de prijs ook hoog is. Dacht destijds een smartphone te krijgen met een geweldige camera omdat sony de sensoren zelf maakt maar nog nooit zo'n slechte camera gehad.

Dus wat mij betreft eerst zien en dan geloven ;)
Reviews van de Xperia 1 V niet gezien?
Probleem was dat de sensors goed waren, maar de Firmware/Software slecht door interne ruzies tussen de Sony (Alpha) camera afdeling en de Smartphone afdeling.
De cameras op het toestel zijn... goed, mits je de tijd neemt om een foto te nemen. Iets wat je niet altijd wil doen met een smartphone.
Ik heb geen goede ervaring met de Sony 5II. Een vlotte telefoon met alles erop en eraan, uitstekende speakers, bluetooth met de meeste heerlijke audiocodec, goede camera en veel opslag ruimte maar als je de besparing mode niet aanzet dan haalde ik nauwelijks 4 uur met een volle lading ook al game ik niet lang op de telefoon. Het scherm was in het begin even wennen (smal ) maar dat vond ik niet het meest vervelend, de vingerscanner op de aan en uit knop die zelden in een keer reageert en de matige update beleid vond ik meer vervelend. Na 2 jaar van normaal gebruik verschenen 3 groene lijnen op het scherm dat was voor mij het punt om het weg te doen en nooit meer aan een Sony telefoon te denken. De groene lijnen bleken een bekende probleem bij meerdere gebruikers van deze uitvoering en zo'n oled schermpje laten vervangen kost 175 euro heb ik vernomen.
Die vingerafdrukscanner aan de zijkant vond ik op mijn 5V ook erg vervelend. Die werkte overigens prima, maar als je je telefoon in je jaszak houdt en daar je hand bij doet, dan heb je van nature de neiging om je telefoon vast te houden. En dan ook in de houding dat je duim op de scanner valt of er langs komt. En dan heb je dus een unlockte telefoon in je jaszak met alle mogelijke gevolgen van dien.
Heel interessant om te zien, maar is het probleem met de fingerprint sensor opgelost dan?
Want ik heb op het moment een 1 III en daar heb ik geen werkende fingerprint sensor meer....En dan weer wel.... en dan weer niet.
Heel leuk.
Ik heb de Xperia 1 V en nergens last van wat dat betreft.
Ben benieuwd naar de termijn voor software updates en de prijs want het zit er uit als een killer phone.
Ik ben vooral aan het wachten op de Xperia 5 VI, maar wellicht is dat nog wachten tot september.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee