Terug naar de krant

Politiegeweld neemt toe, ook vaker ‘onprofessioneel’ gehandeld in 2023

Leeslijst Nieuws
Rapport In 2023 paste de politie 35.542 keer geweld toe. Dat is meer dan het jaar daarvoor. Ook heeft de politie vorig jaar vaker geweld gebruikt dat als „niet professioneel” werd gezien.
Leeslijst

De politie heeft vorig jaar meer geweld toegepast bij incidenten dan in 2022. Het gaat om een toename van 5 procent in 2023. Dat blijkt maandag uit cijfers van de politie, gedeeld in een jaarlijkse rapportage. Onder het gebruikte geweld valt het inzetten van een stroomstootwapen of pepperspray, het intrappen van een deur of het gebruik van een wapenstok.

In 2023 is door de politie bij ruim drie miljoen incidenten in totaal 35.542 keer geweld gebruikt. 2.421 registraties daarvan zijn gevallen waar geweld werd toegepast waarbij een verdachte „meer dan licht lichamelijk letsel” opliep.

Ook meldt de politie een toename in het „onprofessioneel” handelen van medewerkers. In 343 van de gevallen heeft een politiemedewerker niet juist gehandeld en daarmee niet voldaan aan het „toetsingskader”. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat er voor het toepassen van geweld geen waarschuwing is gegeven. Hierover vraagt de politie in het rapport zichzelf af hoe ze „zorgvuldiger” kan optreden om geweldstoepassing te voorkomen. Volgens de politie toont de toename dat de organisatie „kritisch” is op het eigen handelen.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in