Onderzoekers: Zoveel beter is het om de trap te nemen in plaats van de lift

Traplopen combineert twee soorten activiteiten die uiteindelijk je leven kunnen verlengen.

De lift is misschien sneller en makkelijker als je heen en weer moet tussen twee verdiepingen.

Maar iets zo eenvoudigs als de trap nemen kan je jarenlang grote gezondheidsvoordelen opleveren.

Dat is de conclusie van Britse onderzoekers, volgens wie traplopen onder andere het risico op overlijden door welke lichamelijke oorzaak dan ook drastisch vermindert.

De resultaten zijn gebaseerd op negen onderzoeken onder in totaal 480.000 mensen in de leeftijd van 35 tot 84 jaar.

Gemakkelijke en effectieve vorm van lichaamsbeweging

De onderzoekers van de University of East Anglia zagen dat mensen die dagelijks trappen op en af liepen een 24 procent lagere kans hadden om te sterven tijdens de onderzoeksperiode dan degenen die niet de trap namen.

Traplopen werd ook in verband gebracht met een 39 procent lager risico om te overlijden aan hart- en vaatziekten, waaronder een hartinfarct, hartfalen en een beroerte.

Traplopen is eigenlijk duurtraining en cardiotraining ineen, waardoor je tegelijkertijd je hart, longen en spieren traint.

© Shutterstock

De vierde doodsoorzaak ter wereld

  • Uit onderzoek blijkt dat meer dan een kwart van de wereldbevolking onvoldoende beweegt.
  • Volgens gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is onvoldoende lichaamsbeweging de vierde doodsoorzaak wereldwijd, met 3,2 miljoen sterfgevallen per jaar.
  • Ook door de COVID-19-pandemie zijn veel mensen minder gaan bewegen – en twee jaar later zijn we nog steeds niet terug op het niveau van vóór corona.

Dit dubbele voordeel is volgens de onderzoekers waarschijnlijk een van de redenen voor het verband met een langere levensduur.

Ze doen dan ook een duidelijke oproep aan iedereen die fysiek in staat is om te kiezen tussen de trap en de lift.

‘Als je de keuze hebt tussen de trap en de lift, neem dan de trap, want dat is goed voor je hart. Zelfs korte lichamelijke inspanning heeft een gunstig effect, en het is in principe haalbaar om dit in je dagelijkse routine te integreren,’ zegt hoofdauteur Sophie Paddock, interventiecardioloog aan de University of East Anglia, in een persbericht.