Analist: Apple stelt 'under-display'-Face ID uit tot 2026

Analist Ross Young van Display Supply Chain Consultants zegt dat Apple vermoedelijk in 2026 een Face ID-sensor zal introduceren die achter een scherm kan worden geplaatst. Uit eerdere lekken van DSCC bleek dat deze sensor er in 2025 had moeten komen.

Ross Young deelde zijn bevindingen mee aan een X-gebruiker. De analist gaf geen bronnen, geen oorzaken voor de vertraging en geen verdere details over de toekomstige introductie van de sensor.

Young deelde in mei van 2023 een roadmap waaruit bleek dat Apple vanaf 2025 een Face ID-sensor wilde gebruiken die achter een scherm kan worden geplaatst. Deze sensor zou als eerste in iPhone 17 Pro-modellen geplaatst worden. De roadmap vermeldde ook dat Apple in 2025 alle iPhones wil uitrusten met een scherm met variabele verversingssnelheid. Het is niet duidelijk of die plannen nog doorgaan of ook uitgesteld zijn.

Ross Young geldt als een betrouwbare analist op het gebied van schermontwikkelingen. Zijn trackrecord over onaangekondigde smartphones is vrijwel vlekkeloos.

Face ID iPhone X
Face ID iPhone X

Door Jay Stout

Redacteur

06-05-2024 • 08:00

57 Linkedin Whatsapp

Lees meer

Reacties (57)

57
55
29
1
0
15
Wijzig sortering
Ow, ik dacht dat het een sensor was die ik onder m'n display / onder de monitor kon plaatsen, maar ze bedoelen eigenlijk 'behind display', dus achter het scherm zoals de fingerprintreader bij veel Android toestellen
Het is lastig dit soort dingen. Maar hier komt entomologieetymologie te pas. En hier zitten we dat wij Nederlanders geen ‘native speakers’ zijn.

Behind:
Het voorvoegsel be- betekend iets van gepositioneerd aan. Hind is achterkant. Dan zou het aan de achterkant van het scherm moeten zitten. Dat is wat anders dan ‘er achter’.

Under:
Dit betekend in/op een lagere laag/lager niveau. Dit lijkt gevoelsmatig de lading beter te denken.

Als je verschillende Engelse woordenboeken pakt, kan het zelfs nog verwarrender worden. Mogelijk zit er zelfs een verschil tussen Brits en Amerikaans Engels. (Dit laatste zou ik niet weten in dit geval)

Edit: onhandige typo! :)

[Reactie gewijzigd door lenwar op 6 mei 2024 12:56]

“Entomologie”? Zitten er zoveel bugs in de hardware?!
Ik denk dat @lenwar etymologie bedoelt :)
What is this, a phone for ants?
Wat is het verschil met Nederlands achter het scherm en onder het scherm?
Daar gelden precies dezelfde mogelijke betekenissen en verwarringen.

En jouw betekenis van "behind" komt niet overeen met hoe het in de engelse taal gebruikt word.
Behind glass, betekent echt niet aan de achterkant van het raam.
Behind:
Het voorvoegsel be- betekend iets van gepositioneerd aan. Hind is achterkant. Dan zou het aan de achterkant van het scherm moeten zitten. Dat is wat anders dan ‘er achter’.
Het scherm is niet de hele klep, dat behuizing gedeelte zit nog achter het scherm. De vertaling is gewoon vrij letterlijk over te nemen, ondanks het taal verschil. Het gaat om de context.
Als je iets onder je trui aan hebt gaat het overduidelijk over een hemd en niet bijv. je broek.
Als je een soundbar onder je tv hebt is dat weer lager dan het scherm van de tv.
Ook een fout die Nederlanders wel eens maken:

In Nederland zitten we "achter een scherm".

Amerikanen zitten "In front of a screen". Als ze "behind a screen" zitten, dan zou dat behoorlijk onergonomisch zijn.
Ik pas de tekst van de broodtekst even aan om het duidelijker te maken :)
In dit geval is het deel van het 'product'. Net zoals je zegt onder water of onder de vloer, je zegt immers niet achter water of achter de vloer.

Men gebruikt bv. under glass voor een schilderij of foto welke direct onder het glas zit.
Ik dacht dat dat behind glass was
Eigenlijk is de juiste omschrijving een "through display" camera. Te vertalen als een door-het-scherm camera. Ook dit moet je niet te letterlijk nemen. De camera kijkt immers alleen door het scherm en steekt er niet daadwerkelijk doorheen.
Als je de telefoon plat op tafel legt is het toch onder het scherm. Het is gewoon goed Engels. Ze zeggen toch ook "get under someone's skin"
Waarom voelt dit als een troll?
Op welke wijze voelt dit als een trol? Irrelevant snap ik wel, ik heb eigenlijk vanmorgenvroeg snel een comment geschreven, was zeker niet de bedoeling om als een trol over te laten komen
Ik ben dan wel benieuwd wat er met het (in mijn ogen onzinnige) Dynamic Island gebeurt. Net als de Notch is dit natuurlijk functionaliteit bedacht om de technologie minder 'erg' te maken.
Maar met dat Island aan de bovenkant en de omhoog-trek-streep (heeft dat een naam?) mis je eigenlijk behoorlijk wat scherm (behalve als je video kijkt). Ik vind de drie controls op Android telefoons ook altijd zonde van de ruimte.
Óf je mist een stukje scherm en hebt een dunne rand óf je krijgt een dikkere rand aan de bovenkant en mist geen stukje scherm bij normaal gebruik, die optica moet ergens zitten als het goed wil blijven werken.
Omhoog / omlaag trek menu mis je geen scherm, dat is precies zelfde wat android ook heeft.
Een plek om je notificaties weer terug te zien even, of je wifi / bluetooth etc snel aan/ uit te kunnen zetten.

Het Dynamic island mis je wel scherm inderdaad, maar ik heb het nu sinds vorig jaar en ben wel aan gewend.
Ik dacht eerst he nee gadverdamme net als die punchhole dingen van android, maar het valt allemaal wel mee uiteindelijk.
Die 3 controls zijn bij het leeuwendeel van de Android telefoons al jaren niet meer van toepassing (of staan iig standaard uit). Alhoewel de gestures wel kunnen verschillen per merk - mijn Xiaomi doet het anders dan mijn vriendins Samsung.
Vreemd dat je bij de dure Apple toestellen toch nog altijd een grote uitsparing hebt terwijl heel wat Android toestellen al jaren enkel een klein cameraatje hebben. Zelfs de goedkopere modellen.
Hoe komt het dat Apple het hier zo "moeilijk" mee heeft?
Omdat Apple en haar klanten geen genoegen neemt met een camera onder het scherm. Het moet een camera zijn die tenminste net zo goed is als de voorganger, een FaceID dat net zo veilig is. Daarbij zijn de baten ook niet zo groot, de hele interface werkt prima om het gaatje in het display heen. Dat dit de verbetering is waar het al jaren over gaat betekent voor mij dat upgraden echt onnodig is geworden.
Als je goed had gekeken op het foto dat bij de artikel staat zie je dat Apple niet alleen een camera heeft maar een hele resem sensoren + front facing speaker en microfoon!

Je krijgt dat allemaal niet achter een klein gatje gelijk menig android toestellen die enkel maar een simpel camera hebben dus daarom die notch…
Uiteraard zie ik dat. Als het licht schijnt op de notch zie je de sensoren zelfs heel goed zitten.
Maar dat kan perfect achter een scherm weggewerkt worden. Daar gaat ook net het hele artikel over.
Dat was het probleem ook,
volgens veel eerdere berichten werkten al die sensoren niet naar behoren achter een LCD scherm daarom dat Apple bleef hangen aan die notch.

Denk dat ze nu het probleem hebben opgelost nu ze het wel kunnen, anders waren ze wel veel eerder overgestapt naar een minimale notch/hole.
Vind het altijd weer zeer amusant hoeveel waarde er wordt gehecht aan de uitingen van zelfbenoemde experts en analisten. Gewoon ff afwachten tot morgen wat ze aankondigen. De Auto en de Televisie zijn er ook nooit gekomen waar ook zoveel over gerucht werd. De smart ring is er ook nog niet.
Morgen zal het niet meer dan een nieuw Ipadje zijn, uiteraard kan een Ipad ook een keer iets nieuws krijgen(Voor de iphones).
Maar volgens mij is dit nog niet echt voor gekomen, dus verwacht geen functies als dit eerst op de Ipad.

Maar inderdaad gewoon even afwachten, ik hecht er niet zoveel waarde aan. ik zie het allemaal wel als het uitkomt.
Wellicht komen er zeer krachtige M4 voor de pro gebruikers. Ook weer zo een gerucht.
Ja zoiets zou uiteraard nog wel kunnen, maar meer echt uiterlijke veranderingen zie je eerst op de Iphone dacht ik(Zoals Dynamische Eiland bijv).
Als ik dat plaatje zie dan denk ik wat is het toch knap dat zoiets gemaakt. Je staat er helemaal niet bij stil hoe complex en ingewikkeld zo’n iPhone is.
Mag natuurlijk ook wel voor het geld ;)
Te maken voor 16 euro, verkocht voor je weet wel, veel te veel geld.
Wat is te maken voor €16? Een iPhone? Ik neem aan dat je iets anders bedoelt want de bill of materials (=prijs van alle onderdelen) van bijvoorbeeld een iPhone 15 Pro Max wordt al op meer dan $500 geschat :?
De maakkosten zijn inderdaad behoorlijk laag, relatief gezien tot de R&D die gedaan wordt voordat er iets gemaakt kan worden.
En hoeveel is dat ongeveer per verkochte telefoon?
Apple heeft in Q1 2024 $7,7 miljard besteedt aan R&D. Hiervan zal een groot gedeelte naar ontwikkeling van iPhones gaan, maar hoeveel is niet zo makkelijk te achterhalen. Veel van R&D wordt ook gedeeld over de verschillende platformen. Zo delen iOS, iPad OS en macOS veel code, waaronder onder andere de kernel. R&D kosten die gemaakt worden op de kernel worden zo weer verspreid over drie producten. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de chip ontwikkeling. De R&D die gedaan wordt voor de M-serie (Mac en iPad) zal deels ook gebruikt worden voor de A-serie (iPhone) en vice versa.
Dus ruw geschat 30 miljard aan R&D per jaar.
In 2023 234 miljoen iPhones verkocht.

Dat is dan 32 dollar R&D per iPhone. Plus 16 productiekosten is dan 48 dollar. Ik hoef je niet te vertellen voor hoeveel ze verkocht worden.
Gelukkig heeft Apple alleen maar een ontwikkelcentrum en een fabriek.
De iPhones verplaatsen zichzelf, naar niet bestaande winkels, waar geen personeel werkt, er wordt ook geen garantie op gegeven en ze ontwikkelen het besturingssysteem niet continu door.
Of toch wel?
Je vergeet ff de onderdelen die erin gaan, de verpakking, distributie, marketing, etc etc etc
Plus 16 productiekosten is dan 48 dollar. Ik hoef je niet te vertellen voor hoeveel ze verkocht worden.
Dat zijn natuurlijk niet de enige kosten die Apple maakt voor een toestel. Zie ook https://www.investopedia....-of-making-an-iphone.aspx en https://www.techwalls.com...artphones/comment-page-1/ voor een wat meer uiteengezet verhaal.

Kort gezegd komt het er op neer dat er Apple flinke marges op hun smartphones heeft, maar dat niet eens zo veel afwijkt van de marges die Samsung en Google hanteren.
Hoe kom je aan $16? Onderdelen kosten rond de $425 voor de normale iPhone 15
Daar kunnen we alleen maar een wilde gok over doen.
Niet alles waar R&D mee bezig is ziet het levenslicht en omhelst zowel hardware en software
Ik denk dat mensen schromelijk onderschatten hoeveel R&D in alle componenten en software van een moderne smartphone is gaan zitten. En wat je zegt, alles waar wel in geïnvesteerd wordt maar niet of niet binnenkort gebruikt gaat worden.
Misschien eens leuk voor de Tweakers redactie om hier een artikel aan te wijden :)
Ligt eraan hoeveel ze er verkopen en hoeveel iteraties ze nodig hadden om tot een goed eindresultaat te komen.
Op zich heb ik er geen probleem mee dat er voor een goed/uniek product veel geld gevraagd wordt.
Kijk naar Ferrari, ze maken genoeg winst, dus hun producten worden "te duur" verkocht. Maar je kan ook een Lamborghini, een Pagani, McLaren of Koenigsegg rijden, om maar wat alternatieven te noemen.

Ik werk zelf bij ASML, daar wordt ook veel winst gemaakt. Dat mag je niet terecht vinden, maar voor EUV is geen concurrentie, onder andere een gevolg van jarenlang investeren.

Waar ik wél moeite mee heb, is dat Apple niet alleen veel vraagt voor goede producten, maar ook voor onnodige zaken veel geld laat betalen.
Enkele voorbeelden:
Apple ondersteunt al jarenlang geen SD-kaartjes in iPhones als interne opslag, iets wat veel Android-telefoons wel doen. Op zich begrijpelijk, want intern geheugen kan sneller zijn.
Maar om vervolgens een factor 5~10 méér te vragen in vergelijking tot een SD-kaartje of zelfs een SSD, dan wordt het afzetterij. Want zoveel is het simpelweg niet waard. Het is niet navenant sneller, betrouwbaarder of duurzamer dan een SSD. Maar wel een factor x duurder.
Het weglaten van de 3,5mm aansluiting, dwingt je om draadloze dopjes te kopen. Die je makkelijker kwijtraakt, wat extra kosten meebrengt en bluetooth-dopjes zijn vaak al duurder (en minder gebruiksvriendelijk door opladen).
Dan probeert Apple een monopolie te krijgen wat reparaties betreft met hulp van registratie van hardware-ID's. Een technische truc om derde partijen buitenspel te zetten en zelf altijd betrokken te zijn bij reparaties.

En dat is allemaal niet nodig. Ik klaag al jaren over deze ontwikkelingen, ze bestaan al 15~20 jaar (of langer), dus het is niet meer tijdelijk. En hoe vaak er ook "ja, maar ..." argumenten terug komen, de genoemde feiten zijn nooit ontkracht: Apple blijft hun klanten al jarenlang afzetten op manieren die niet nodig zijn.

Ik zie het maar als in je broek plassen in de winter. Uiteindelijk blijf je warm, maar na 20 jaar vind ik het niet meer aangenaam ruiken ...
De gedachte is dat je een product maakt dat je over zoveel mogelijk marktsegmenten kan verkopen. Stel een ding kost $350 om te maken. Ik kan de basis variant met minder opslag verkopen voor $550 en de luxe variant met extra opslag voor $600. Maar ik kan ook het basistoestel verkopen voor $500 en de duurdere voor $650, zodat ik ook mensen bereik die hem anders net te duur hadden gevonden. Dat geld haal ik terug bij mensen die het ervoor over hebben... Dat is niet per se gemeen maar gewoon slimme strategie. Dat het "niet eerlijk" is vanuit hardware kosten begrijp ik, maar als ik Apple CEO was zou ik het denkelijk net zo doen...
Zou kunnen, maar het is niet alsof Apple dan de goedkope variant extra goedkoop maakt (want nog steeds winst), maar minder duur. En dat ontkracht niet de oordopjes of reparaties ...
In mijn voorbeeld maakt Apple nog steeds leuke winst op het basistoestel, daar krijg je dan i.h.a. een goed ontwerp met goede software en ondersteuning voor terug. Apple maakt de goedkope variant ook niet zo goedkoop als ze zouden kunnen, want dat kost winst. Ze proberen gewoon met de 2 varianten een breder deel van de markt te pakken en de winst te maximeren. De reparaties is slecht en het is prima dat de EU daar de duimschroeven wat aandraait, de oordopjes is ook deels stommiteit van de klant die tevreden is met een port aan de verkeerde kant en niet simpelweg een lightning/USB-C naar 3.5 mm verloopje gebruikt. Persoonlijk heb ik liever een verloopstukje aan mijn oortjes dan nog een paar dingen die weer opgeladen moet worden en gepaired en zo, maar ieder het zijne.
Prijzen voor producten hebben weinig te maken met de kosten. De prijs wordt bepaald door te onderzoeken hoeveel mensen bereid zijn een product te kopen tegen welke prijs, en aan de hand daarvan de winst te optimaliseren. Als door het 20% duurder maken van je product 90% het product blijft kopen, dan maak je meer winst als je dat doet. Dat is grofweg de afweging.
Iets nieuws bedenken is ook aanzienlijk ingewikkelder dan iets bouwen waar letterlijk een handleiding is van hoe je het moet doen. Niet zo raar dat er meer kosten in R&D zitten dan in fabricage.
Hoe zie je het voor je dan? Als het zo makkelijk veel goedkoper kan dan ga je toch zelf die onderdelen in elkaar solderen en voor "weinig" verkopen? Vergeet je niet je distributie mee te rekenen, je R&D, personeelskosten, garantie-afwikkeling, marketingbudget, licenties, een reservering voor eventuele terugroepacties of claims, en misschien dat je er zelf iets aan over wil houden?
Of wordt het dan toch iets meer dan 16€ aan kosten en een paar euro winst?
Ik snap het niet helemaal. De face id sensor achter het scherm, en de camera niet? In het plaatje in het artikel staat alles beschreven wat je op de voorkant van het toestel hebt, maar is dat allemaal onderdeel van face id en komt dat straks allemaal achter het scherm te staan? Inclusief beide cameras?

[Reactie gewijzigd door david-v op 6 mei 2024 10:14]

Sommige sensors/camera's zijn nou eenmaal makkelijker dan andere.
Ook is de vraag wat je wilt inboeten aan kwaliteit.

Daar waar een sensor zit heb je minder mogelijkheden voor een volwaardig scherm, waardoor een kleine gebied misschien mindere prestaties bied.
Anderzijds kan een sensor/camera zonder belemmering altijd een beter resultaat bezig dan wanneer deze eerst door een (semi-)transparante laag heen moet.
Ik blijf er bij dat biometrie aanwenden als wachtwoordvervanger de reinste vorm van zelfbedrog en promotie van onveilig gedrag is. Gewoon iemand zijn toestel afnemen en gezicht of vingerafdruk scannen en geruïneerd is ie! Hoe goed is dat? Dat is gewoon domheid ten top - gepromoot door de grote it-merken en de banken.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee