Threads-gebruikers kunnen voortaan kiezen wie berichten kan reposten

Threads-gebruikers kunnen voortaan kiezen welke leden hun berichten opnieuw kunnen delen en welke niet. Het wordt ook mogelijk om het reposten van berichten geheel onmogelijk te maken. Threads wil er met deze maatregelen voor zorgen dat het platform ‘een meer positieve plek’ wordt.

Er zijn voorlopig drie opties waarmee gebruikers het reposten van hun eigen berichten op Threads kunnen beheren. Het wordt allereerst mogelijk om elke andere gebruiker berichten te laten reposten, zonder enige beperking. Gebruikers krijgen vervolgens ook de optie om enkel de door hen gevolgde accounts deze mogelijkheid te geven. Via de derde optie kunnen gebruikers ervoor zorgen dat geen enkele ander Threads-lid hun berichten kan reposten.

Instagram-ceo Adam Mosseri legt in een bericht uit dat Threads-leden via deze maatregel meer controle krijgen over hun ervaringen op het platform. Het is niet duidelijk of er in de nabije toekomst nog meer maatregelen zullen bijkomen.

Instagram Threads
Instagram Threads

Door Jay Stout

Redacteur

05-05-2024 • 11:33

42 Linkedin Whatsapp

Reacties (42)

42
38
13
0
0
15
Wijzig sortering
Aangezien gebruikers posts gewoon kunnen kopieren door overschrijven of er afbeeldingen van te maken geeft het hooguit een mogelijkheid tot voorkeur aangeven. Zolang dit soort voorkeuren maar beperkt op gaan (zoals alleen controle over directe reposts geven) lijkt het meer op een poging gebruikers te misleiden.
Elk stapje om het lastiger te maken helpt. Het een meer dan het ander.
Ze brengen het niet alsof het een beetje zou helpen. Ze doen alsof het de gebruiker werkelijk controle geeft wie kan reposten.

Als een ander de content niet repost dan is dat niet omdat deze keuze controle geeft. Het is omdat een ander geen moeite doet de mogelijkheden van het communicatiemiddel te benutten. Het helpt juist dus niet zomaar. Het helpt net zo goed geheel niet en averechts. Omdat die er op vertrouwd er zeer hinderlijke gevolgen aan ondervinden als ook maar een persoon de blijvende bestaande mogelijkheden om te reposten gebruikt.

Alle beetjes helpen is dus een te makkelijke bewering als je geen verantwoordelijkheid neemt wanneer het niet helpt. Ik lees het bedrijf geen verantwoordelijkheid nemen als het (te verwachten) geen controle geeft.
Reposten is moeilijk te voorkomen.
Als je dat wilt moet je geen content lokaal opslaan en alle functies om foto's en/of tekst te kopiëren (incl. screen prints) blokkeren. Dan nog kan men er met een ander toestel een foto van maken.
ook het eerste dat ik dacht.

als je niet wil dat informatie een eigen leven krijgt op het internet moet je er voor zorgen dat het niet op het internet komt....
Het heeft in die zin vooral twee voordelen: mensen die een post in een screenshot zien zullen veel minder snel het originele bericht er bij pakken om de originele auteur te gaan pesten, maar bij een quote-post is dat maar één klik weg.

Dat zorgt er ook voor dat de originele poster veel minder hoeft te dealen met allerlei hate comments.
Dab moeten ze wel al meer werk doen en dat kost tijd. De snelle onderbuik deler werk je zo toch wel tegen.
Wat is de gedachte achter zo'n optie?
Echoputjes.

Jij zegt: Blauwe auto's zijn de mooiste auto's.

Pietje doet rethread:
Helemaal mee eens, mooiste auto's!

Ik vind absoluut niet, dus ik rethread
Zie je, weer zo'n gast die denkt dat blauw mooi is.

Maar dat wil je natuurlijk niet, je wil alleen positieve rethreads. Dus zet je dit voor mij uit, voor Piet aan.

Dit is hetzelfde als uitschakelen van reacties, of enkel door followers, je bepaald zelf je reacties en daarmee je eigen bubbel, zodat alles wat je zegt enkel nog ja en amen wordt beantwoord. Zulke tere zieltjes kunnen al lange tijd niet meer tegen andere meningen, kritiek, argumenten of discussies.

Op X is het vrijheid, voor- en nadelen, maar iemand die gewoon een oneliner (of ronduit fake zut uitkraamt) kan daar gewoon op worden aangesproken, dat is waar ze nu op leunen.
maar iemand die gewoon een oneliner (of ronduit fake zut uitkraamt) kan daar gewoon op worden aangesproken
Het magische zit hem in het woordje kan. Dat iets kan wil niet zeggen dat het daadwerkelijk gebeurd.
Zijn platforms zoals X/Threads nou niet juist een plek waarin kritiek mogelijk is? Nu kan je straks zeggen wat je wil, zonder dat iemand daar kritiek op kan hebben. Lijkt me ongewenst op zo'n publiekelijk platform. Kritiek vind ik juist heel belangrijk op zo'n platform.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 6 mei 2024 11:55]

Krijg je met deze functie niet juist veel meer een echo put? Als alleen mensen kunnen reposten die je zelf kiest dan zal dat vrijwel zeker voornamelijk "gelijkgestemden" of "grotendeels mee ens" volk zijn waarmee je volgens mij juist nog meer je eigen bubbel maakt. Lijkt me een slechte feature..Of mis ik iets?
Dat denk ik niet. Het heeft volgens mij voornamelijk met de quote-post functionaliteit te maken, waarbij iemand je post embed in die van hen, doorgaans met een eigen commentaar. Echter wordt die feature ook veel gebruikt door mensen die iemand aan de schandpaal willen nagelen.

Als je een kleinere account hebt en je post iets dat op die manier wordt opgepikt door bijvoorbeeld extreem-rechtse lui, dan leidt dat in sommige gevallen zelfs naar doxxing, want je staat opeens in de schijnwerpers van die lui.
Dat is een extreem geval.

Ik denk dat je in generieke je eigen bubbel dingen toestaat en erbuiten niet. Zelfde verhaal met wie kan commenten. Als je dat beperkt tot zeg alleen degene die je ook volgt promoot je er al gelijk een eigen bubbel mee. Een mening van iemand horen die heel anders denkt (wat niet gelijk extreem hoeft te zijn) komt zo niet eens bij je. Het lijkt me een slechte bubble-promotende feature.
Volgens mij wordt het concept ‘bubbel’ hier erg uitgerekt. In principe is een ieder gewoon vrij om te kiezen wat zij zien op social media, en ook wie hun posts mag zien of reposten. Jij, als bezitter van je social media account, dient zelf to mogen kiezen wie jouw content ziet en wat ze daarmee mogen doen.

Ik hoef geen alt-right edgelords te zien op mijn social media, dat mag ik gelukkig zelf bepalen. Wat is het voor rare onzin dat ik verplicht andermans comments op mijn berichten zou moeten zien? Het argument wat je hier maakt is niet echt tegen ‘bubbels’ (want die worden echt niet gevormd door quote-post beleid), maar voor de luidste schreeuwers.

En dat mensen die quote-posts zo misbruiken is inderdaad extreem. Maar het gebeurt wel, en het is geen pretje. Er is een reden dat er zoveel mensen over in zitten.
Hoe doen ze dat dan met hun ActivityPub integratie? Dat biedt die optie niet. Dus mensen in de fediverse kunnen het wel.
Interessant dat Adam Mosseri / Threads deze feature eerst aanbiedt en daarna beperkt.

Quoteposting is al jaren een splijtzwam binnen de Mastodon community. Het is een veelgevraagde feature die ActivityPub op zich ook ondersteunt, maar is ook omstreden, omdat het op Twitter vaak werd gebruikt om te dogpilen: iemand met veel volgers quotet een post, zet erbij wat een idioot het is, en alle zeloten gaan naar die oorspronkelijke post om los te gaan op de auteur. Om die reden is het nog altijd niet geïmplementeerd.

Eugene Rochko, de maker van Mastodon, licht dit ook zo toe in 2018. In 2023 geeft hij echter aan dat hij er niet meer zo van overtuigd is, en dat hij quote-posting toch wil heroverwegen. Ik ben benieuwd hoe hij dit besluit van Threads laat meewegen.
Leuk allemaal, maar wanneer kan je mastodon account volgen in Threads, zoals ze hadden beloofd?
Dit kan al, alleen mensen op threads moeten dit aanzetten zie: https://engineering.fb.co...as-entered-the-fediverse/
With our beta experience, Threads users aged 18+ with public profiles can now choose to enable sharing to the fediverse. If they do, they’ll be able to publish posts on Threads that will be viewable on other ActivityPub-compliant servers. Threads users will also be able to see aggregated like counts on their posts from other fediverse servers directly from the Threads app. If people on other fediverse servers follow federated Threads profiles they’ll be able to see, reply to, and repost Threads posts (if their server allows it).
Ja, klopt. Maar ik bedoel precies andersom.

Als ze het aan hebben staan kan je Threads accounts volgen als gebruiker op een Mastodon server...
Maar je kan vanaf Threads nog geen Mastodon accounts volgen...
Is het wat dat Threads? Ik heb nog een account aangemaakt, maar zie wel posts voorbijkomen op Facebook om mij erheen te lokken. Maar al die posts van zogenaamd normale gebruikers lijken geschreven te zijn door influencers / tekstschrijvers e.d.
Tja alle bedrijven en bekende figuren zitten toch allemaal op X.
Dat is al lang niet meer zo. Als ze er nog zitten, dan is het doorgaans vooral uit angst om een bestaand netwerk kwijt te raken, maar geef het nog even en X is het nieuwe MySpace. Tech volk is vooral naar Mastodon uitgeweken, en veel entertainers houden het bij Instagram. Dat samen geeft Threads een grote kans van slagen, ondanks de hoeveelheid Mastodon instances die bij voorbaat niet federeren met Threads, vanwege Meta.
Met alle pro's en dont's blijft X de place to be, wanneer het op breaking news aankomt. Meestal veel sneller dan de internationale, landelijke en regionale pers. Met alle respect: Mastodon, Threads en anderen zijn dan gewoon echoputten.
En toch heb ik zonder x account nog een prima leven.
Ik heb de tegenovergestelde ervaring. Je moet even de nieuwe media ontdekken die op die platforms actief zijn, omdat de oudere media wat trager bewegen ivm gevreesd verlies van bereik, maar het was een verademing om op Mastodon weer gewoon objectief nieuws te zien dat geboost wordt zonder de troll accounts en ophef accounts die er op X mee aan de haal gingen.
De content op X is nochtans sneller en beter, ik heb mijn threads account al weer gedeactiveerd. Vooral sinds community notes breed is uitgerold is het echt wel een pak beter op x.

Threads lijkt voorlopig ook vooral de linkse versie van Parler te zijn met ontzettend veel rare meningen over gender en seksualiteit. Al kan dat ook het algoritme zijn dat net controverse probeert te stimuleren om de activiteit op het platform op te krikken.

[Reactie gewijzigd door matthewk op 5 mei 2024 18:51]

Ik zie enkel maar foto's van influencers op Threads, eigenlijk is het gewoon Instagram.
Het is nog niemand gelukt om mij naar Threads te lokken. Twitter/X, Mastodon, Instagram, Snap, TikTok is het evenmin gelukt. FaceBook (helaas) wel (omdat neven en nichten dat gebruikten) maar ook dat heb ik anderhalf jaar geleden opgezegd.
Het gros van de berichten op al die platformen komt van influencers of is puur (misleidende) reclame. Het nieuws kan ik prima volgen via de (digitale) krant. Familie kan me via email, Whatsapp of telefoon ook prima te bereiken. Onzin berichtjes als welk achterneefje een zwemdiploma heeft behaald kan ik prima missen.
Mijn bevalt het prima op wat blocken/reporten van sommige gebruikers zo nu en dan na. Ik heb een een hele running community met 'echte' gebruikers daar ontdekt die ik miste op Strava of andere plekken al heeft Instagram dit ook maar voelt afstandelijker. Helaas zijn er nog steeds wel veel gebruikers die minder actief zijn op Threads vs Instagram.
Mijn ervaring met threads... Ik volg nog niet zoveel personen, slechts voornamelijk vrienden en capybara/ katten cafés in japan. echter wordt ik helemaal doodgegooid met berichten van vrouwen van middelbare leeftijd in tiener kleding die vragen of je zou laten lopen of daten.
of vrouwen van middelbare leeftijd die vragen of ze nog aantrekkelijk zijn.
daar staat de tijdslijn vol mee.
maar ik kan dit niet linken aan mijn insta of Facebook.
vind het dus tot nu toe echt een waardeloos platform.
Het blocken en reporten van dergelijke gebruikers is vrij effectief is mijn ervaring. Ik zit vooral op Threads rondom bepaalde interesses (hardlopen in mijn geval).
Ik zie niet in hoe het beperken van wie je berichten mag reporten helpt tot een positieve plek? Klinkt behoorlijk als een beperkende functionaliteit. Klinkt een beetje rondlullen in je eigen cirkel zonder enig invloed van buitenaf te willen.
Dezelfde mensen die weggelopen zijn van X omdat mensen met een andere mening niet meer gebanned werden zullen dit een verademing vinden.
Ik heb zelf nooit iets gedaan met Threads dus geen idee of dit dan binnen Threads een goede extra optie is. Maar binnen andere chatprogramma's zou ik zo'n extra optie op zich ook geen fout plan vinden en wel handig in b.v. Whatsapp. Op die manier denk ik dat je toch wat meer controle hebt met wat er met je berichten gebeurd.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee